Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Πάτμο

Αγία Παρασκευή του Κάβου

Βρίσκεται αριστερά από τους κήπους του Οσίου Χριστοδούλου στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, αφιερωμένο στη μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή. Πανηγυρίζει  26 Ιουλίου.

Άγια των Αγίων

Είναι μικρό γυναικείο Μοναστήρι και βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής νοτιοδυτικά του μεγάλου Μοναστηριού. Ιδρύθηκε το 1579. Τρισυπόστατος Ναός. Ο κεντρικός Ναΐσκος είναι αφιερωμένος στα «Εισόδια της Θεοτόκου» και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

Αγία Διασώζουσα Χώρα

Ο Ιερός ναός της Παναγίας Διασώζουσας χτίσθηκε πριν το 1500 μ.χ. από πατμιακή οικογένεια. Το 1599 ο ναός ανακαινίσθηκε από δωρεές Πατμίων, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που γι’ αυτό ονομάστηκε Διασώζουσα. Έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα μεταξύ αυτών και σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η διάσωση το 1732 του Πάτμιου Ευστράτιου Γλυκονικήτα από τα χέρια των Πειρατών. Το 1732, εποχή κατά την οποία η πειρατεία των Αλγερινών και άλλων πειρατών ελυμαίνετο τη Μεσόγειο και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ο Πάτμιος Ευστράτιος Γλυκονικήτας ενώ ψάρευε στην παραλιακή θέση Κουβάρι όπου υπάρχει το κάθισμα του Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος, συνελήφθη, ληστεύθηκε, αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στην Τρίπολη της Βόρειας Αφρικής, όπου φυλακίστηκε από Αλγερινούς πειρατές. Μεγάλο πένθος έφερε στην οικογένεια του διότι νόμισε ή ότι πνίγηκε ή ότι δολοφονήθηκε από κακοποιά ξένα στοιχεία. Παρηγοριά του Γλυκονικήτα, ήταν οι προσευχές του στην Παναγία Διασώζουσα, που την παρακαλούσε μέρα και νύχτα να τον γλυτώσει από τη φυλακή. Μετά από τρία χρόνια, ενώ προσευχόταν παρακαλώντας την για τη σωτηρία του, παρουσιάζεται μπροστά του μέσα στη φυλακή μια μεγαλόσωμη, σεμνοπρεπής γυναίκα, η οποία του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Στην ερώτηση του δε ποια ήταν η Παναγία απάντησε: Διασώζουσα με ονομάζουν και είμαι γνωστή σου. Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει την απάντηση, ο Γλυκονικήτας βρέθηκε ξαφνικά ελεύθερος στην παραλία της περιοχής Κουβάρι, όπου είχε προ τριετίας συλληφθεί από τους πειρατές όταν ψάρευε. Ο Γλυκονικήτας επέστρεψε στο σπίτι του στη Χώρα, όπου η γυναίκα του δεν τον αναγνώρισε, γιατί οι κακουχίες της φυλακής και τα βασανιστήρια τον είχαν κάνει αγνώριστο. Για να του ανοίξει και να τον δεχτεί, άρχισε να εξιστορεί πράξεις, γεγονότα και περιστατικά της οικογένειάς τους. Τέλος και προκειμένου να ευχαριστήσει την Παναγία την Διασώζουσα που τον έσωσε, δημιουργεί την αργυρή επένδυση της εικόνας της με όλα τα ασημικά σκεύη του σπιτιού του. Επιστρέφοντας μάλιστα από τον τεχνίτη με την επένδυση στα χέρια του, προκειμένου να καλυφθεί η θαυματουργή εικόνα, βρίσκει στο δρόμο μερικά χρυσά φλουριά, με τα οποία και επιχρύσωσε τον ασημένιο επενδυτή της Παναγίας της Διασώζουσας όπως φαίνεται ακόμη και σήμερα. Από τότε κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί, συρρέουν στην Αγρυπνία της και στην περιφορά της εικόνας της.

Άγιοι Πάντες Κουμάνας

Είναι χτισμένο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Σκάλας στην Πάτμο και καθιερώθηκε στη λαϊκή συνείδηση, ως «Κάθισμα Παναγιάς Κουμάνας» εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Το Κάθισμα χτίστηκε το 1782 με την άδεια της αδελφότητας της Μονής Πάτμου από τον Άγιο Μακάριο Νοταρά Επίσκοπο Κορίνθου, μέλος του κινήματος των Κολλυβάδων που ήρθε στην Πάτμο όταν εξορίστηκε από την Κόρινθο επειδή κατηγορήθηκε πως υπέθαλψε επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων. Πανηγυρίζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων και στις 17 Απριλίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μακαρίου.

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Χτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από το τέλος του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελιά. Τον 11ο αιώνα ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και κατά τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στη νότια πλευρά του καθολικού, ο ζωγραφικός διάκοσμος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αι., ενώ την ίδια εποχή και λίγο αργότερα τοιχογραφήθηκε η τράπεζα της Μονής, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του καθολικού. Τα κελιά είναι παρατεταγμένα στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Στη Μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων: του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου, του Τιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Αγίων Αποστόλων (1603). Δύο μικρότερα βρίσκονται έξω από τον περίβολο της μονής: του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Oνουφρίου (1611). Περίφημη θεωρείται η πλουσιότατη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού και η Συλλογή των κειμηλίων του, τα σημαντικότερα δείγματα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα αμύθητης αξίας, λειτουργικά αντικείμενα και σκεύη με καλλιτεχνική και παιδευτική αξία και σημασία, καθώς και αρχαιότητες κλασσικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Άγιος Νεκτάριος Ιερό Ησυχαστήριο

Το Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στη νησίδα «Πιλάφι», στο μέσο της παραλίας των Λουκακίων. Ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι χτισμένο σε μια μικρή σπηλιά πάνω στο νησάκι αυτό, όπου επίσης υπάρχει μια μικρή σπηλιά που χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριο από μοναχούς. Αποτελείται από ένα μικρό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, Κελλιά και άλλους χώρους. Η εκκλησία αναγέρθηκε το 1968 και πανηγυρίζει την 9η Νοεμβρίου.

Άγιος Νικόλαος Εύδηλου

Χτίστηκε το 1083 από θεοφοβούμενο ναυτικό που η κακοκαιρία τον έβγαλε στον Εύδηλο. Είναι παλαιότερο και από το Μοναστήρι.

Βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκεται στη Σκάλα κοντά στην παραλία του λιμανιού και δίπλα σε αυτόν διατηρούνται τα ερείπια των κτισμάτων, τα οποία κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «βαπτιστήριο». Η Παράδοση αναφέρει ότι εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει ότι εκεί στεκόταν ο Άγιος, όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας το μάγο Κύνωπα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ενωμένη με το παρεκκλήσι του που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πολύκαρπο.

Ευαγγελισμός Μητρός Ηγαπημένου

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, το μεγαλύτερο γυναικείο Μοναστήρι του νησιού, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και έχει εκπληκτική θέα προς τον κόλπο των Κήπων, αφού είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου. Το 1613 ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχτισε ένα ερημητήριο στο σημείο αυτό, αφιερώνοντάς το στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή που τον θεράπευσε από μια θανατηφόρο νόσο. Το 1937 ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής μετέτρεψε το ερημητήριο σε Μονή χτίζοντας και νέα κτίσματα και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Μητρός Ηγαπημένου. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες της Μονής χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 17ο αιώνα. Η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ιταλική κατοχή, καθώς οι μοναχές στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα, ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία της στα μικρά παιδιά. Σήμερα η μονή κατοικείται από μοναχές. Η κύρια δραστηριότητα τους είναι η κεντητική με την περιβόητη Πατινιώτικη βελονιά, η οποία λέγεται πως διατηρείται από την εποχή του Βυζαντίου. Άλλες ασχολίες τους είναι η Κηπουρική και η Μελισσοκομία, ενώ η Μονή αναπτύσσει μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Ζωοδόχος Πηγή

Η γυναικεία Ιερά Μονή «Ζωοδόχος Πηγή» βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα, ο οποίος την αφιέρωσε στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Ο προορισμός του Μοναστηριού ήταν να λειτουργεί σαν καταφύγιο χηρών, ορφανών αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η δισυπόστατη εκκλησία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, ενώ τα τέμπλα της είναι ξυλόγλυπτα και χρονολογούνται τον 16ο αιώνα. Η εικόνα της Παναγιάς Ελεούσας στην εκκλησία της μονής θεωρείται θαυματουργή και το πρώτο καταγεγραμμένο θαύμα της χρονολογείται το 1956. Στη Μονή εγκαινιάστηκε το 2007 ένα μικρό μουσείο με ιερά σκεύη της Μονής. Η μονή γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Όπως καταθέτει όμως ο ίδιος ο Ιωάννης, δεν φτάνει στην Πάτμο ως ένας εξόριστος ηττημένος ή ένας πολιτικός κρατούμενος σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ως εξόριστος «εν πνευματική αποστολή», συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύει το Λόγο και την Ουσία του Θεού. Στην εξορία του και σε αυτή την πνευματική του αποστολή τον συνοδεύει ο πιστός του μαθητής Πρόχορος. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ενδέχεται στο ίδιο μέρος να πραγματοποιήθηκε και η συγγραφή του 4ου κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε δίπλα στο ιερό σπήλαιο ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο ως αφιέρωμα προς τη μητέρα της Θεοτόκου και τη μητέρα του ίδιου του Οσίου που ονομαζόταν Άννα και της μητέρας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Δεξιά του ναού βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Σπήλαιο αποτελεί μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος εκκλησιών και άλλων κτισμάτων (αποθήκες, κελιά, παρεκκλήσια) με το όνομα Αποκάλυψη. Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου. Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.

Κάθισμα Απολλώ

Βρίσκεται βορειοανατολικά του Γερανού στην περιοχή Θερμιά. Ανοικοδομήθηκε από τον μοναχό Απολλώ και αποτελείται από έναν μικρό ιερό ναό, κελιά και περιτείχισμα. Το χαριτωμένο λιμανάκι που βρίσκεται εκεί, βγάζει από τα έγκατα της γης ζεστό νερό. Πανηγυρίζει των Αγίων Πάντων.

Όσιος Χριστόδουλος Αλυκών

Βρίσκεται στην περιοχή Αλυκές και είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή του Μεγάλου Μοναστηριού Όσιο Χριστόδουλο. Πανηγυρίζει στη μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου, 16 Μαρτίου και 21 Οκτωβρίου.

Παναγία του Γραβά

Το κάθισμα Παναγίας του Γραβά είναι χτισμένο δυτικά της Χώρας μεταξύ του λόφου της Καλαμωτής και της ιεράς Μονής Ευαγγελισμού. Ιδρύθηκε το 1790 από τον Πάτμιο Άγιο Γρηγόριο το Νισύριο, το μοναχό Νήφωνα και από άλλους μοναχούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Άγιο Όρος και ήρθαν στην Πάτμο. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σταυρός στο Διακόφτι

Το εκκλησάκι του Σταυρού είναι πεντακοσίων ετών. Η παράδοση αναφέρει πως εκεί κάθε χρόνο, γινόταν πανηγύρι με λύρες και βιολιά. Αναφέρει επίσης ότι σε ένα παρόμοιο πανηγύρι, πειρατές ήρθαν και έδεσαν στην παραλία του Διακοφτιού και πριν καλά-καλά βγουν από τα πειρατικά τους σκάφη, άνοιξε πόρτα στο ιερό της εκκλησίας και πρόλαβαν να βγουν όλοι οι εορτάζοντες. Έτσι γλύτωσαν τη σφαγή των πειρατών.

Χριστός στον Κάμπο

Αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και βρίσκεται στο Χριστό του Κάμπου από τον οποίο πήρε το όνομα του και η περιοχή. Είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια της Πάτμου και από την αρχαιολογία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Διαμονή στην Πάτμο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register