Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κεφαλλονιά εκκλησίες, μοναστήρια, ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κεφαλλονιά

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κεφαλλονιά

Μονή Αγίου Ανδρέα

Η Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιά ιδρύθηκε το 1587 από την κόμισσα Ρωξάνη. Μια εικόνα του Αγίου Ανδρέα βρέθηκε κάτω από μια μηλαπιδιά, κι έτσι η μονή πήρε το όνομά της από το δέντρο. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο του Άγιου Ανδρέα και οι επισκέπτες εκπλήσσονται από τους θησαυρούς και την ομορφιά του. Η μονή ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής και επανιδρύθηκε το 1579 όταν τρεις ντόπιες πνευματικές αδελφές η Βενεδίκτη, η Λεοντία και η Μαγδαληνή αγόρασαν τη γη, όπου βρισκόταν κάποτε το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα κι άρχισαν ένα μικρό γυναικείο μοναστήρι. Το 1639 η ελληνορουμάνα πριγκίπισσα Ρωξάνη, που μετονομάστηκε σε μοναχή Ρωμυλία, ξεκίνησε τη μοναστική ζωή της. Η πλούσια πριγκίπισσα αφιέρωσε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων στο μοναστήρι κι έφερε ένα πολύτιμο πνευματικό θησαυρό από το Άγιο Όρος. Ήταν τα ιερά λείψανα του δεξιού ποδιού (πέλματος) του Αποστόλου Ανδρέα, με την τρύπα από τη σταύρωση του Αγίου. Η μονή διαθέτει επίσης ένα Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1988, το οποίο βρίσκεται στον παλιό ναό που ήταν το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε από το σεισμό του 1953. Οι θησαυροί τέχνης που βρίσκονται εκεί χρονολογούνται μεταξύ 1300-1900 μ.Χ. Εκτός από τις υπάρχουσες τοιχογραφίες και εικόνες που βρίσκονται στο μοναστήρι, έχουν μεταφερθεί στο μουσείο κι άλλες από εγκαταλελειμμένες εκκλησίες σε όλη την Κεφαλονιά. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των καλογριών και των Βρετανών που διέκοψαν προσωρινά τις Θείες Λειτουργίες στη Μονή και κάλυψαν τις όμορφες νωπογραφίες της με ασβέστη το 1832, διότι το Μοναστήρι -ένα Ελληνορθόδοξο επίκεντρο- τηρούσε αρνητική στάση προς τη βρετανική κατοχή. Τώρα οι θησαυροί της Μονής και οι εικόνες επιδεικνύονται με υπερηφάνεια και ανάμεσά τους υπάρχει μια ζωγραφιά της μοναχής Ρωμυλίας με τους γονείς της. Στη Μονή εκτελούνται αγρυπνίες συνεχώς και η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται κάθε Κυριακή. Οι μοναχές περνούν τον υπόλοιπο χρόνο τους φτιάχνοντας επίσημα ράσα για επισκόπους, χειροτεχνίες και κηπουρική. Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο – την Παρασκευή μετά το Πάσχα και στις 30 Νοεμβρίου που είναι η ημέρα της γιορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κεφαλλονιάς)

Μονή Αγίου Γεράσιμου

Ο Άγιος Γεράσιμος λατρεύεται από τους απανταχού Κεφαλλονίτες. Είναι ο πολιούχος του νησιού και το Μοναστήρι στο όνομά του είναι τόπος αγαπημένος και ευλογημένος για τους Κεφαλλονίτες. Τα λείψανα του Αγίου Γερασίμου φυλάσσονται σε γυάλινη θήκη πάνω από τον τάφο του. Ο Άγιος Γεράσιμος ήταν γόνος της εύπορης και αριστοκρατικής οικογένειας Νοταρά. Γεννήθηκε το 1506. Εκάρη μοναχός στο Άγιο Όρος και αργότερα πέρασε 12 χρόνια της ζωής του στην Ιερουσαλήμ. Ήρθε στην Κεφαλονιά το 1555 αφού περιπλανήθηκε στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο. Τα πρώτα πέντε χρόνια έζησε σε μια σπηλιά κοντά στη Λάσση και αργότερα μετακόμισε στην περιοχή κοντά στα Βαλσαμάτα, όπου ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Γερασίμου. Δημιούργησε ένα μοναστήρι, το οποίο φρόντιζε τους μη προνομιούχους και λειτουργούσε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Οι Κεφαλλονίτες πιστεύουν ότι ο Άγιος Γεράσιμος προστατεύει και θεραπεύει από ασθένειες. Προς τιμήν του Αγίου τους, πολλοί νησιώτες δίνουν το όνομά του στα παιδιά τους. Το σώμα του Αγίου Γερασίμου έχει διατηρηθεί και φυλάσσεται σε γυάλινη θήκη στη Μονή αφού δεν αποσυντέθηκε ποτέ. Μετά το θάνατό του, το σώμα του Αγίου θάφτηκε δύο φορές και εκταφιάστηκε άθικτο, με αποτέλεσμα η εκκλησία να τον ανακηρύξει άγιο. Οι Κεφαλλονίτες όλου του κόσμου συνεχίζουν να τον προσκυνούν και να προσεύχονται σε αυτόν. Το 1953, λίγο μετά τον τεράστιο σεισμό που κατέστρεψε το 90% του νησιού, πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον Άγιο Γεράσιμο να παρηγορεί και να φροντίζει τραυματίες και εγκλωβισμένους μέσα σε σπίτια και κτίρια. Στις 16 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Γερασίμου, το σώμα του περνά πάνω από άρρωστους και τραυματίες, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να τους θεραπεύσει. Σε πολλές περιπτώσεις η σορός του εκτίθεται εντός του ναού της Μονής κατά τη λειτουργία. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κεφαλλονιάς)

Μονή Αγριλίων

Σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο ακριβώς πάνω από τη Σάμη Κεφαλλονιάς, η Μονή Αγριλίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά μέρη για τους Κεφαλλονίτες. Η τοποθεσία του μοναστηριού είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς τη μαγευτική θέα στα καταπράσινα γαλάζια νερά της παραλίας της Αντίσαμου από τη μια πλευρά και στα χωριά Σάμη και Αγία Ευφημία από την άλλη. Τη Μονή ίδρυσαν δύο βοσκοί που συνάντησαν μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην ίδια τοποθεσία το 1722. Ο Ιακώβ και ο Συμεών αποφάσισαν να κάνουν μοναχικό βίο και ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του μοναστηριού. Υπάρχουν αναφορές ότι, κατά το ταξίδι του στην Κεφαλονιά, στο μοναστήρι αυτό έζησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1700-1779), γνωστός και ως πατήρ Κοσμάς Αιτωλός, ορθόδοξος μοναχός και σημαντική προσωπικότητα του Ελληνικού Διαφωτισμού. Η εικόνα της Παναγίας που ανακάλυψαν οι δύο μοναχοί είναι πλέον μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας της Παναγίας Αγριλιώτισσας. Στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο μοναστήρι και στις 24 Αυγούστου εορτάζεται και η μνήμη του Κοσμά Αιτωλού. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κεφαλλονιάς)

Μονή Κηπουραίων

Η Μονή Κηπουραίων μετρά πάνω από 250 χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 1759 από τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο από τους Παξούς, που την αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πήρε το όνομά της από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν εκεί οι μοναχοί για την διαβίωσή τους. Είναι χτισμένη σε πλάτωμα βράχου, 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα, σ’ ένα τοπίο μοναδικό. «Βλέπει» προς την Δύση, με αποτέλεσμα από την αυλή της Μονής Κηπουραίων να μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν ένα από τα θεαματικότερα ηλιοβασιλέματα της Κεφαλλονιάς. Στην Μονή Κηπουραίων μπορείτε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγίας, τις κάρες των κτηττόρων της μοναχών, αλλά και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που είχε δωρίσει στην Μονή Ρώσος πρίγκιπας. Εδώ θα δείτε ακόμα, σε μια ξεχωριστή γυάλινη φιάλη, μύρο από τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη, από τον 7ο αιώνα. Η Μονή Κηπουραίων γιορτάζει του Ευαγγελισμού, στις 25 Μαρτίου, της Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, του Σταυρού αλλά και της Αγίας Παρασκευής, καθώς εδώ φυλάσσεται και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής από την κατεστραμμένη πια, Μονή Ταφιού. Η πρώτη καταστροφή για τη Μονή Κηπουραίων ήρθε το 1767, με το μεγάλο σεισμό. Αργότερα, περίοδοι πείνας και ασθενειών απείλησαν και την λειτουργία του μοναστηριού, όπως την ίδια την ζωή στο νησί της Κεφαλονιάς. Το 1915 Γαλλικό καταδρομικό καθώς την πέρασε για πολεμικό πλοίο, έτσι όπως μόνο η καπνοδόχος της διακρινόταν μέσα στην ομίχλη. Το πλήγμα από τους σεισμούς του 1953 ήταν μεγάλο και μόνο την δεκαετία του ’90 οικοδομήθηκαν ξανά τα κατεστραμμένα κτήρια της μονής, από τον μοναδικό μοναχό που βρίσκεται εκεί ως σήμερα. Η Μονή Κηπουραίων απέχει 15 χλμ από το Ληξούρι. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Ληξουρίου)

Μονή Παναγία Άτρος

Μετά από δύο χλμ., φεύγοντας από το φαράγγι του Πόρου για το Aργοστόλι ένας χωμάτινος δρόμος ανεβαίνει ανάμεσα σε βελανιδιές στο αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλλονιάς, τη Μονή Yπεραγίας Θεοτόκου της Άτρου (9ου αι. μ.X.). H μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μ. σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην κορυφή του βουνού Άτρου. Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στη νεότευκτη μικρή εκκλησία υπάρχει το τέμπλο της προσεισμικής εκκλησίας. Στον μεσαιωνικό πύργο  δίπλα στην εκκλησία μπορείτε να δείτε το παλιό πατητήρι για την παραγωγή του κρασιού. Στον περίβολο τα πηγάδια εξασφάλιζαν νερό για το μοναστήρι. Σε μικρή απόσταση δυτικά της μονής, σε ένα πανέμορφο οροπέδιο με μεγάλες ελιές, οι μοναχοί καλλιεργούσαν αμπέλια. Το απόγευμα φαίνεται η δύση του ηλίου πίσω από τη Ζάκυνθο. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κεφαλλονιάς)

Μονή Σισσίων

Μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου Αργστολίου-Πόρου οδηγεί στη Μονή της Παναγίας των Σισσίων  κοντά στη θάλασσα.  H παράδοση εμφανίζει ως ιδρυτή της μονής τον Άγιο Φραγκίσκο Aσίζης, τον προστάτη των ζώων και της φύσης,  και το όνομα της μονής ως παραφθορά της λέξης Aσίζης. Μια άλλη εκδοχή  είναι πως μοναχοί του τάγματος των Φραγκισκανών ίδρυσαν τη μονή κατά το 13ο αιώνα. Από τους Ενετούς καθιερώθηκε το 1676 λιτανεία από τη μονή στην πρωτεύουσα την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάρκου ως ένδειξη σεβασμού στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η αρχική υποχρέωση της μονής εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε θρησκευτικό έθιμο. Κάθε χρόνο η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας γίνεται την Κυριακή του Θωμά (την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα) από τη μονή Σισσίων στο Κάστρο (12 χιλιόμετρα). H φορητή εικόνα της Παναγίας της μονής Σισσίων παραμένει για τρεις εβδομάδες στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στο Κάστρο και την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή του Παραλύτου) μεταφέρεται και πάλι με λιτανεία στη μονή. Το πολυτιμότερο κειμήλιο της μονής  που είναι η εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Ύμνου  φιλοτεχνήθηκε από τον Κρητικό αγιογράφο και ιερέα Στέφανο Tσαγκαρόλα το έτος 1700 και φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Αγίου Ανδρέα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Κεφαλλονιάς)

Πηγή photo slider: ekklisiaonline.gr

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register