Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κεφαλλονιά
Ευαγγελίστρια Κάστρου Αγίου Γεωργίου
Ο ιερός ναός της Ευαγγελιστρίας και το κωδωνοστάσιό της βρίσκονται στο προάστιο («borgo») του κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Από μαρμάρινη επιγραφή που διασώζεται πληροφορούμαστε ότι ο ναός κατασκευάστηκε το 1580. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ. Κατά το παρελθόν αποτέλεσε τη Μητρόπολη της πρωτεύουσας. Εξαιρετικές εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου διακοσμούν τον ναό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Από την Κυριακή του Θωμά έως την Κυριακή της καλής Σαμαρείτιδας, φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από τη Μονή Σισσίων. Στο διάστημα αυτό τελούνται καθημερινά παρακλήσεις, θεία λειτουργία, παννυχίδες και ιερό κήρυγμα προς τιμήν της Θεομήτορος.
Μονή Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Μηλαπιδιάς
Η περίλαμπρη Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς βρίσκεται στο χωριό Περατάτα. Η Μονή που ιδρύθηκε το 13ο αι., αν και χτυπήθηκε από τους σεισμούς διατηρεί μέχρι σήμερα σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αι, το τέμπλο του 17ου αι. και εικόνες. Το σημαντικότερο κειμήλιο είναι το ιερό λείψανο του Αποστόλου Ανδρέα, προερχόμενο από το Άγιο Όρος. Στο δεξί πέλμα του Αγίου είναι ορατά η σάρκα, αποξηραμένο αίμα και η οπή από τη σταύρωση του. Μεγάλης αξίας είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείο που λειτουργεί σε ιδιαίτερο χώρο, εντός της Μονής. Στο Μουσείο εκτίθενται δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το σάβανο του Γρηγορίου του Ε’, ο κεντημένος Αρχιεπισκοπικός Σάκκος Κεφαλληνίας και πολλά άλλα κειμήλια των ναών και των μονών της περιοχής που καλύπτουν περίοδο τεσσάρων αιώνων. Η μονή είναι γυναικεία και γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής, δεύτερης προστάτιδος της Μονής).
Μονή Αγίου Γερασίμου
Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στους πρόποδες του Αίνου, κτισμένη πάνω σε παλιά μονή του έτους 1200 μ.Χ. (εποχή των Σταυροφοριών), κοντά στο χωριό Φραγκάτα. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει ονοματιστεί από τους κατοίκους του χωριού των Βαλσαμάτων ως «Νέα Ιερουσαλήμ». Η μονή και τα περίχωρά της παραχωρήθηκαν από τον Ιερέα Γεώργιο Βάλσαμο στον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος και εγκαθίσταται εκεί το 1561. Αφού έζησε «εν σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης», πέθανε στις 15 Αυγούστου 1579. Στη Μονή του Αγίου Γερασίμου υπάρχει και το ασκητήριό του, το οποίο είναι και επισκέψιμο στις μέρες μας. Επίσης, στη Μονή φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου.
Μονή Άτρου
Η Μονή Άτρου βρίσκεται κοντά στον Πόρο. Πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλλονιάς, καθώς υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε τον 8ο αιώνα, κατά την πρώιμη Βυζαντινή Εποχή. Είναι χτισμένη σε ύψωμα ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Η Μον’η Άτρου λειτούργησε ως ανδρικό κοινόβιο και για πολλούς αιώνες και επηρέασε την πνευματική ζωή του Πόρου και όλης της ευρύτερης περιοχής. Είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σήμερα πλέον δεν έχει μοναχούς να ζουν στα κελιά της κι έτσι κάθε χρόνο στη γιορτή, πιστοί από την ευρύτερη περιοχή ανεβαίνουν ως εδώ και την προετοιμάζουν για την πανηγυρική λειτουργία. Τα Μεσαιωνικά κτίσματα της Μονής Άτρου, μεταφέρουν τους επισκέπτες στο κλίμα και τις εικόνες ενός νησιωτικού βυζαντινού μοναστηριού. Ολόκληρο το σύστημα του Μοναστηριού, με τα κελιά, τους βοηθητικούς χώρους και το καθολικό διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση ως σήμερα.
Μονή Κηπουραίων
Απέραντη θέα από τον εξώστη στο γαλαζοπράσινο Ιόνιο, άγρια ομορφιά και πνευματικοί θησαυροί, συνθέτουν το σκηνικό της Ιεράς Μονής Κηπουραίων, σε απόσταση 15 χλμ από το Ληξούρι. Οι πολλοί κήποι που καλλιεργούσαν οι μοναχοί τής χάρισαν το προσωνύμιό της.
Το καθολικό της είναι χτισμένο το 1759 και αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Πολύπαθη Μονή, χτυπημένη από βομβαρδισμό και από τους σεισμούς, κατάφερε να ανταπεξέλθει και να περισώσει τα ιερά κειμήλιά της μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών στη Μονή θησαυρίζονται η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου (7ο αι.), λείψανα διαφόρων Αγίων και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό κειμήλιο της κατεστραμμένης Μονής του Ταφιού που προϋπήρχε εκεί. Το μαγευτικό τοπίο της Μονής, που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, θυμίζει τα Καρούλια του Αγίου Όρους και σε συνάρτηση με τους πνευματικούς θησαυρούς της αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Μονή Σισσίων
Από τα πιο παλιά μοναστήρια της Κεφαλονιάς, η Μονή Σισσίων βρίσκεται στην επαρχία της Λειβαθούς, κοντά στο χωριό Σιμωτάτα, λίγο έξω από το Αργοστόλι. Η ιστορία της ξεκινά τον 13ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής της ήταν ο ίδιος ο Φραγκίσκος της Ασσίζης. Το καθολικό μοναστήρι αφιερώθηκε στην Παναγία και ανήκε στη Λατινική Επισκοπή της Κεφαλλονιάς. Η Μονή Σισσίων έγινε λίγο αργότερα ορθόδοξη, όπως και παραμένει έως τις μέρες μας. Το μοναστήρι είναι γνωστό στην Κεφαλονιά ως «Παναγία στα Σίσσια», με το όνομα αυτό να έχει τις ρίζες του πιθανότατα στη λέξη «Ασσίζη». Η «Παναγία των Σισσίων», η εικόνα της Μονής Σισσίων, είναι έργο του 15ου αιώνα. Στη Μονή Σισσίων τελείται κάθε χρόνο μια από τις παλιότερες λιτανείες της Κεφαλονιάς, με ρίζες στην εποχή του Μεσαίωνα, τότε που πρωτεύουσα του νησιού ήταν το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, κάθε χρόνο η εφέστια εικόνα της Μονής Σισσίων μεταφέρεται με Λιτανεία στο ναό της Ευαγγελίστριας του Κάστρου την Κυριακή του Θωμά. Μένει εκεί ως την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, όταν επιστρέφει στα Σίσσια πάλι με Λιτανεία, ενώ κατά την υποδοχή της εικόνας γίνεται στο μοναστήρι μεγάλο πανηγύρι. Το παλιό μοναστήρι της Μονής Σισσίων στέκει ακόμα μέσα στα δέντρα, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του να θυμίζει στους αιώνες τη μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος.
Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κορωνάτου
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το γραφικό Ληξούρι, ευλαβική αναφορά για τους πιστούς αποτελεί η Ιερά Μονή Κορωνάτου. Από τον 15ο αι. που πιστεύεται ότι χτίστηκε, έχει συνδεθεί με θαύματα. Το 16ο αι. η Μονή καταστράφηκε από σεισμό αλλά ξαναχτίστηκε μετά από την εύρεση της εικόνας, με θαυματουργό τρόπο, από ένα βοσκό. Η Μονή είναι γνωστή με δύο προσωνύμια. «Κορωνάτου» από τον ιδρυτή της Λέοντα Πολυκαλά, ο οποίος κατέφθασε εδώ αφού έφυγε καταδιωκόμενος από την Κορώνη και «Δακρυρροούσα» γιατί στους μεγάλους σεισμούς του 1867, η εικόνα βρέθηκε στο δάπεδο με δακρυσμένα μάτια. Στη Μονή ανήκουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Παρασκευής με σημαντική συλλογή από κειμήλια. Η Μονή σήμερα μοιάζει με «επίγειο παράδεισο» χάρη στη φροντίδα των φιλόξενων μοναχών. Με πρωτοβουλία της Ηγουμένης, τα κορίτσια του νησιού μάθαιναν εδώ παραδοσιακό κέντημα, διατηρώντας μια μακραίωνη παράδοση.
Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών