Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κέρκυρα

Αγία Παρασκευή Κυνοπιαστών

Πίσω στα 1571 συναντάμε τις παλαιότερες μαρτυρίες για την Αγία Παρασκευή Κυνοπιαστών, που στέκει στην πλαγιά ενός λόφου, στο χωριό Κυνοπιάστες της Κέρκυρας. Θεωρείται «Ιερό Ησυχαστήριο» και αρχικά είχε χτιστεί εκεί όπου σήμερα στέκουν τα ερείπια του παλιού μοναστηριού, εκατό μέτρα από τη σύγχρονη μονή. Αρχικά ήταν ανδρική, σήμερα όμως είναι γυναικεία. Το Καθολικό της Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, ενώ το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο Κερκυραϊκής τεχνοτροπίας κυριαρχεί από μακριά. Η πλάκα στο Καθολικό αναγράφει ως χρονολογία ανακαίνισης της Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών το 1833. Η Αγία Παρασκευή Κυνοπιαστών είναι χτισμένη σε ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής με εσωτερικό νάρθηκα. Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής χρονολογείται στον 18ου αιώνα και είναι γεμάτη με πλήθος αναθημάτων από τους πιστούς. Στο μοναστήρι θα δείτε ακόμα και τμήμα της δεξιάς χειρός της Αγίας Παρασκευής που φυλάσσεται εκεί. Το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Αγία Παρασκευή Μακράδων

Ένα από τα μοναστήρια της ενετικής εποχής της Κέρκυρας είναι και η Αγία Παρασκευή Μακράδων, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στο χωριό Μακράδες, πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, χτισμένη μέσα στη φύση και το πράσινο. Το καθολικό της Αγίας Παρασκευής Μακράδων είναι απλή βασιλική, ενώ διαθέτει σημαντικής αξίας μεταβυζαντινές εικόνες επτανησιακής τεχνοτροπίας. Η Αγία Παρασκευή Μακράδων είναι γυναικείο μοναστήρι και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.

Αγία Παρασκευή Σγουράδων

Από ένα μικρό εκκλησάκι, που ανήκε κατά τον 19ο αιώνα σε 22 κτήτορες, ξεκίνησε η Αγία Παρασκευή Σγουράδων, ένα από τα μοναστήρια της Κέρκυρας. Βρίσκεται στους Σγουράδες, σε απόσταση 26 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης της Κέρκυρας. Ένας κατάφυτος ελαιώνας περιβάλλει το μοναστήρι, δημιουργώντας ένα πανέμορφο τοπίο. Η Αγία Παρασκευή Σγουράδων το 1883 παραχωρήθηκε σε δύο μοναχές, η μία από τις οποίες, η Θεοδοσία Σγούρου, υπήρξε η πρώτη Ηγουμένη του ησυχαστηρίου. Το σημερινό Καθολικό της Αγίας Παρασκευής Σγουράδων διαθέτει ένα περίτεχνο μαρμάρινο τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1906. Στην Αγία Παρασκευή Σγουράδων φυλάσσονται τεμάχια ιερών λειψάνων διαφόρων αγίων της Εκκλησίας, ενώ η Μονή πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Άγιος Ιάκωβος

Ο καθεδρικός ναός της καθολικής εκκλησίας στην Κέρκυρα είναι ο Άγιος Ιάκωβος, στην Παλιά Πόλη. Είναι ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που συναντά κανείς στα καντούνια της Κέρκυρας και βρίσκεται κοντά στο επίσης εντυπωσιακό δημαρχείο. Ο Άγιος Ιάκωβος κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1970, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο καθεδρικός της Κέρκυρας είναι γνωστός ως Άγιος Ιάκωβος (ή Σαν Τζάκομο, San Giacomo, κατά το λατινικότερον) όμως λέγεται και Duomo και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο και στον Άγιο Χριστόφορο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Άγιος Ιάκωβος υπήρχε ήδη ναός από τον 15ο αιώνα, πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1553 ο μετέπειτα καθεδρικός. Σήμερα ο καθεδρικός του Αγίου Ιακώβου είναι μονόκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική, με τρία πλευρικά παρεκκλήσια σε κάθε πλευρά, ενώ το ιερό του ναού είναι πολυγωνικό και μεγάλου μεγέθους. Η πρόσοψη του Αγίου Ιακώβου θυμίζει κατά πολύ ναούς της Ιταλίας και ειδικά της Βενετίας, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη στο αέτωμα, το γοτθικό πύργο και το ψηλό καμπαναριό. Στον Άγιο Ιάκωβο φιλοξενούνται πολλά κειμήλια της εκκλησιαστικής τέχνης, όπως ο Εσταυρωμένος στο Άγιο Βήμα και η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της υγείας.

Άγιος Ιωάννης στην Παλιά Πόλη

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας  είναι μια από τις πιο όμορφες που θα συναντήσετε κατά την βόλτα σας στα στενά καντούνια. Περπατώντας στην οδό Θεοτόκη, βλέπετε το πλευρικό τμήμα, με την είσοδο και το ψηλό καμπαναριό. Ο Άγιος Ιωάννης στην Παλιά Πόλη είναι ρυθμού μονόκλιτης βασιλικής με εξωνάρθηκα και φιλοξενεί αρκετά θρησκευτικά κειμήλια και εικόνες του Τζάνε και του Χρυσολωρά, δύο από τους πιο σπουδαίους Κερκυραίους καλλιτέχνες, ενώ ο θόλος είναι έργο του Σπεράντζα (1773). Μερικές από τις πιο αριστοκρατικές οικογένειες της Κέρκυρας είχαν στην ιδιοκτησία τους το ναό, μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Βούλγαρη, Θεοτόκη, Καποδίστρια και Πολυλά. Ο Άγιος Ιωάννης στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ήταν έδρα Μεγάλων Πρωτοπαπάδων έως το 1717, όταν και έγινε ανακαίνιση στο ναό, διαμορφώνοντάς τον στην σημερινή του εικόνα. Το τέμπλο του Αγίου Ιωάννη στην Παλιά Πόλη είναι από κερκυραϊκό μάρμαρο, ενώ το αρτοφόριο της Αγίας Τράπεζας είναι Ρωσικής τέχνης. Στη λάρνακα του ναού φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Άγιος Νικόλαος των Γερόντων

Ο Άγιος Νικόλαος των Γερόντων είναι μια από τις εκκλησίες στο Καμπιέλο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα και θεωρείται ακόμα και σήμερα από τις πιο πλούσιες του νησιού. Το ενετικό όνομα του ναού, San Nicolo dei Vecchi, χρησιμοποιείται ως σήμερα, ενώ ο Άγιος Νικόλαος των Γερόντων υπήρξε καθεδρικός ναός των Μεγάλων Πρωτοπαπάδων μέχρι το 1712. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την εγκατάσταση του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα, ο Άγιος Νικόλαος των Γερόντων παραχωρήθηκε στους Σέρβους. Είναι μονόκλιτη βασιλική, με ξύλινη κεραμοσκεπή και εξωνάρθηκα, ενώ στο κτιριακό σύνολο του Αγίου Νικολάου των Γερόντων περιλαμβάνεται και η κατοικία του ιερέα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο άμβωνας του Αγίου Νικολάου των Γερόντων εντυπωσιάζουν τους πιστούς και τους επισκέπτες, όπως και το μεγαλύτερο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που υπάρχει στην Κέρκυρα, ενώ και οι αγιογραφίες της Αγίας Θεοδώρας, της Αγίας Μετάληψης και της Αγίας Κερκύρας, που αποδίδονται στον Εμμανουήλ Τζάννε, είναι από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται εκεί. Η εικόνα του Αγίου Νικολάου χρονολογείται της μεταβυζαντινής περιόδου και είναι ξύλινη, επενδυμένη με ασημένιο κάλυμμα. Παρουσιάζει τον Άγιο Νικόλαο, στα δεξιά του οποίου βρίσκεται ο Χριστός και στα αριστερά η Παναγία.

Άγιος Σπυρίδωνας

Ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Κέρκυρας και τα πιο σημαντικά προσκυνήματα των Χριστιανών είναι ο ναός και το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας βρίσκεται μέσα στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, σε αυτό που ονομάζεται «καντούνι του Αγίου Σπυρίδωνα». Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1589 και τότε ήταν κτητορικός ναός της οικογένειας Βούλγαρη, στην οποία ανήκε και το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου Κέρκυρας

Μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της Κέρκυρας, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Ιάσωνα και Σωσίπατρο, μαθητές του Αποστόλου Παύλου, που διέδωσαν τον Χριστιανισμό στο νησί και βρίσκονται ενταφιασμένοι εκεί: Η Εκκλησία Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου χρονολογείται τον 11ο αιώνα και πιθανολογείται πως χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού, καθώς πολλά από τα δομικά υλικά της προέρχονται από κτήρια της Παλαιόπολης της Κέρκυρας. Είναι άλλωστε χτισμένη στην περιοχή Ανεμόμυλος, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Η Εκκλησία Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι χτισμένη σε δικίονο (δίστυλο) σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο, ο οποίος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες. Οι εικόνες του ναού αποδίδονται στον σπουδαίο καλλιτέχνη Εμμανουήλ Μπουνιαλή Τζάννε που μεγαλούργησε στην Κέρκυρα και στον Μιχαήλ Δαμασκηνό. Το τέμπλο της Εκκλησίας Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι φτιαγμένο από μάρμαρο, σε μπαρόκ ρυθμό, του 18ου αιώνα. Ο ναός έχει ορθογώνιο σχήμα, μήκους 16,30 μ. και πλάτους 12,20 μ. Η Εκκλησία Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου πιθανολογείται βάσει των ευρημάτων πως ήταν καταγραφή από αγιογραφίες, που καταστράφηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους περί το 1820, όταν ο ναός ασβεστώθηκε. Η Εκκλησία Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου θεωρείται το σημαντικότερο μνημείο της Βυζαντινής περιόδου στην Κέρκυρα.

Ησυχαστήριο Παντοκράτορα Καμαρέλας

Στην περιοχή των Αγίων Δούλων στη βόρεια Κέρκυρα βρίσκεται το Ησυχαστήριο Παντοκράτορα Καμαρέλας, όπως είναι το όνομα του μοναστηριού στην περιοχή. Ιδρύθηκε ως γυναικείο ησυχαστήριο στα 1800 και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα. Το 1890 ιδρύθηκε το Καθολικό του Ησυχαστηρίου Παντοκράτορα Καμαρέλας, που είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και λειτουργεί έως σήμερα. Η πυκνή βλάστηση της καταπράσινης Κέρκυρας περιβάλει το Ησυχαστήριο Παντοκράτορα Καμαρέλας, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πηγή με την ονομασία Καμαρέλα, που βρίσκεται κοντά. Τρία παρεκκλήσια, μεταξύ αυτών και το παλαιό Καθολικό, κοσμούν το μοναστήρι, ενώ το Ησυχαστήριο Παντοκράτορα Καμαρέλας πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.

Μονή Αγίας Ευφημίας Ανεμόμυλου

Η Μονή Αγίας Ευφημίας Ανεμόμυλου είναι από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κέρκυρας. Βρίσκεται στην άκρη του κόλπου της Γαρίτσας, στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου με απέραντη θέα στη θάλασσα. Είναι γυναικεία μονή και πιστεύεται πως ιδρύθηκε πριν το 1478. Μάλιστα, για την ίδρυση της Μονής Αγίας Ευφημίας Ανεμόμυλου λέγεται πως έγινε μετά από υπόδειξη της Αγίας στο όνειρο δύο μοναχών, οι οποίες και ανέγειραν νέα μονή στο σημείο που υπήρχε η παλιά, ενώ μέσα στα χαλάσματα βρήκαν ανέπαφη την εικόνα της. Από τότε έως σήμερα η Μονή Αγίας Ευφημίας Ανεμόμυλου λειτουργεί με κοινοβιακό σύστημα, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε ανά τους αιώνες. Η Μονή Αγίας Ευφημίας Ανεμόμυλου γιορτάζει δύο φόρες το χρόνο, στις 11 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων

Η Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων ιδρύθηκε το 1992 και είναι το νεώτερο από τα μοναστήρια της Κέρκυρας. Βρίσκεται στο χωριό Κουραμάδες στη Μέση Κέρκυρα και γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 7 Ιουλίου, την ημέρα της Αγίας Κυριακής και στις 24 Αυγούστου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το Καθολικό της Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων είναι ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Γύρω από το Καθολικό υπάρχουν τα κελιά, το αρχονταρίκι, η βιβλιοθήκη, η τραπεζαρία και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το παλιό ξωκλήσι της Αγίας Κυρακής που βρισκόταν μέσα στο προαύλιο της Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων κατέρρευσε ολοκληρωτικά το 1995.

Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς

Η ίδρυση της Μονής Αγίας Τριάδος Κληματιάς στην Κέρκυρα πηγαίνει πίσω στον 15ο αιώνα. Βρίσκεται έξω από το χωριό Κληματιά, στην ορεινή περιοχή στα βόρεια του νησιού και για να την προσεγγίσετε θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα σύντομο χωματόδρομο. Η Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς έγινε γνωστή κυρίως χάρη στις μοναδικές της τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και τις φορητές της εικόνες, από τα μέσα του 19ου αιώνα κατά κύριο λόγο, ενώ ο ρυθμός του ναού είναι μονόχωρος θολωτός. Ο δεύτερος λόγος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί τη Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς είναι για να απολαύσει την ηρεμία της απομόνωσης της φύσης και την υπέροχη θέα προς το πέλαγος και τα Διαπόντια Νησιά. Η Μονή Αγίας Τριάδος Κληματιάς γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Μονή Αγίου Δημητρίου

Η Μονή Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο χωριό των Αγίων Δούλων, στο βόρειο μέρος της Κέρκυρας. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη και γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου. Στο σημείο υπήρχε ήδη ναός από τον 16ο αιώνα, όμως το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού. Στην Μονή Αγίου Δημητρίου έζησε ο πατέρας Θεόδουλος Κρασάκης, μια από τις ασκητικές μορφές της Κέρκυρας, ιδιαίτερα αγαπητός και χαρισματικός. Ο λιτός του τάφος βρίσκεται μπροστά στην κόγχη του Ιερού βήματος. Σήμερα η Μονή Αγίου Δημητρίου είναι γυναικεία, ενώ οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική και την καλλιέργεια του ελαιώνα, που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού.

Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας

Η Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας ιδρύθηκε πίσω στον 16ο αιώνα και βρίσκεται στο χωριό Καμάρα της Κέρκυρας. Ο ναός της μονής, που σώζεται ως σήμερα, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο το Στρατηλάτη και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Το εντυπωσιακό παλιό τέμπλο του είναι το πιο σπουδαίο κειμήλιο, ενώ τα νεότερα κελιά του μοναστηριού είναι πρόσφατα ανακαινισμένα. Στην σχεδόν πέντε αιώνων ιστορία της, η Μονή Αγίων Θεοδώρων Καμάρας δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, ενώ σήμερα φιλοξενεί τρεις μοναχούς.

Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς

Η Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς ιδρύθηκε γύρω στα 1500 και λειτουργεί αδιάκοπα ως τις ημέρες μας. Βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή της Παλαιόπολης και δίπλα της στα δυτικά, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Δωρικού Ναού της Αρτέμιδος Γοργούς  (590-580 π.χ.). Η Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς κτίστηκε στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5ου αιώνα. Για το κτίσιμο της χρησιμοποιήθηκαν υλικά τόσο από τον παλαιό χριστιανικό ναό όσο και από τον αρχαίο ειδωλολατρικό. Ήταν από τις ευπορότερες γυναικείες Μονές και εκεί μόνασαν κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας γυναίκες από τις ανώτερες τάξεις της Κέρκυρας. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί ένα αξιόλογο μνημείο με σημαντικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Το 1797 όταν οι Γάλλοι Δημοκρατικοί κατέλαβαν την Κέρκυρα, εγκατέστησαν στην Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς την στρατιωτική τους φρουρά και χρησιμοποίησαν μερικά κελιά της ως στρατιωτικές φυλακές. Το 1915 η Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά, η οποία κατέστρεψε μέρος των κελιών της. Σημαντικές ζημιές υπέστη και κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τους ιταλικούς και γερμανικούς βομβαρδισμούς. Τα τελευταία χρόνια η Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς έχει ανακαινιστεί και στέκει πολύ εντυπωσιακή μέσα σε ένα περιβάλλον κατάφυτο με ελιές.

Μονή Αγίου Ονουφρίου

Η Μονή Αγίου Ονουφρίου βρίσκεται στο χωριό Γαρδελάδες της Κέρκυρας και είναι πλέον διαλυμένη. Τα εντυπωσιακά ερείπια των κτηριακών εγκαταστάσεων του μοναστηριού όμως στέκουν εντυπωσιακά ακόμα και σήμερα, ενώ οι παραδόσεις για τα θαύματα του Αγίου Ονουφρίου παραμένουν ζωντανά στη μνήμη. Το μακρόστενο κτίσμα με καμάρες που σώζεται από την Μονή Αγίου Ονουφρίου καθώς και το ψηλό  καμπαναριό με το διπλό κωδωνοστάσιο, κερδίζουν τους επισκέπτες και τους προκαλούν να φανταστούν το μεγαλείο του μοναστηριού στην ακμή του. Εκεί βρισκόταν η εικόνα της Στέψης της Θεοτόκου από την Αγία Τριάδα, έργο του 1783, του Σπυρίδωνος Σπεράντζα. Το θέμα της εικόνας θεωρείται δυτικότροπο, ενώ σε τρεις από τις γωνίες της εικόνας απεικονίζονταν θαύματα του Αγίου Ονούφριου. Στην πάνω αριστερή γωνία της εικόνας φαίνεται η Μονή Αγίου Ονουφρίου στο κερκυραϊκό τοπίο.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο χωριό Καστελλάνοι της Κέρκυρας, περίπου στη μέση του νησιού. Ιδρυτής του παλιού μοναστηριού είναι ένας από τους Βενετούς άρχοντες που πέρασε από την Ελλάδα Ο Πρόσπερο Μαρίνι (1637-1694) ανήκε στους ευγενείς της Κέρκυρας και είχε τον τίτλο του στόλαρχου του Ενετικού Στόλου, λόγω της ηρωικής συμμετοχής του στην πολιορκία του Χάνδακα (Ηράκλειο) από τους Τούρκους. Ο τάφος του Μαρίνι βρίσκεται μέσα στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, ενώ ο ίδιος στην διαθήκη του άφησε ειδικό κληροδότημα για το μοναστήρι, με την επιθυμία να λειτουργήσει σε αυτό σπουδαστήριο για τα παιδιά της περιοχής. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις αιώνες και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής να εγκαταλειφθεί εντωμεταξύ για να γίνει το όνειρο του Μαρίνι πραγματικότητα και να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πράγματι, τη δεκαετία του 1960, τα κτήρια της Μονής Ζωοδόχου Πηγής χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν το δημοτικό και το γυμνάσιο τότε και το λύκειο σήμερα των Καστελλάνων. Έως σήμερα πάντως, σώζονται μια ελαιογραφία σε φυσικό μέγεθος του Γεωργίου Θεοτόκη έργο του Σαμαρτζή, ο σταυρός  με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου και τμήμα του οικοσήμου του Μαρίνι.

Μονή Κασσωπίτρας Κανονίου

Η Μονή Κασσωπίτρας Κανονίου βρίσκεται στο Φιγαρέτο, στο διάσημο Κανόνι της Κέρκυρας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Μαρτυρίες για την ίδρυσή της, οδηγούν πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα και, αν και ερημώθηκε κατόπιν, το 1850 την αγόρασε ο ιερομόναχος Γεννάδιος, που την ανακαίνισε εκ βάθρων. Από τότε η Μονή Κασσωπίτρας Κανονίου και έως το 1991 ήταν ένα από τα γυναικεία μοναστήρια της Κέρκυρας, ενώ τότε μετατράπηκε σε ανδρώΝ και σήμερα λειτουργεί ως μετόχι της Μονής Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς. Οι σπουδαίες μεταβυζαντινές εικόνες, τα αργυρά σκεύη και οι κανδήλες, μία περίχρυση λειψανοθήκη είναι μεταξύ των κειμηλίων που φυλάσσονται στη Μονή Κασσωπίτρας Κανονίου. Η Μονή Κασσωπίτρας Κανονίου γιορτάζει στις 8η Μαΐου, την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει το θαύμα του τυφλού Στεφάνου, που σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, τέλεσε η Παναγία στην Κασσιόπη της Κέρκυρας το 1530.

Μονή Κυράς των Αγγέλων

Το μοναστήρι της Κυράς των Αγγέλων βρίσκεται στη Λευκίμμη, στα νότια του νησιού. Ο ναός χτίστηκε το 1696 από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια, ενώ αργότερα, αφού οικοδομήθηκαν και τα γύρω κτήρια, η μονή λειτούργησε και ως αναρρωτήριο από την πανώλη. Γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα, η Κυρά των Αγγέλων ερημώνεται, καθώς οι Άγγλοι κυρίαρχοι του νησιού στράφηκαν εναντίον της, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές. Φτάνοντας στον 20ό αιώνα όμως, το 1933, φτάνει στην Κυρά των Αγγέλων η γερόντισσα Αναστασία, που αναμορφώνει το παλιό μοναστήρι και το επανιδρύει δυο χρόνια μετά, το 1935. Έμεινε εκεί μόνη της ως το 1955, όταν η Κυρά των Αγγέλων επανδρώνεται με μοναχές. Η γερόντισσα Αναστασία, η «ψυχή» του μοναστηριού είναι μια από τις πιο αγαπητές προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή και μνημονεύεται με αγάπη από τους Κερκυραίους. Η Κυρά των Αγγέλων πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μονή Μυρτιδιώτισσας

Στην περιοχή που φέρει το όνομά της στη Μέση Κέρκυρα βρίσκεται η Μονή Μυρτιδιώτισσας, που χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Χτισμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο και κοντά στη θάλασσα, προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς και επισκέπτες. Πολύ κοντά στη Μονή Μυρτιδιώτισσας είναι τα χωριά Πέλεκας και Βάτος, της Δυτικής Κέρκυρας, ενώ το βουνό στο οποίο είναι χτισμένη λέγεται Άγιος Γεώργιος. Για να φτάσετε εκεί περνάτε μπροστά από μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, την Μυρτιώτισσα. Αυτό που ξεχωρίζει στην Μονή Μυρτιδιώτισσας είναι η εικόνα της Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, δουλεμένη με εξαιρετική τεχνική και καλλιτεχνία, όπως άλλωστε και πολλές ακόμα εικόνες επτανησιακής τεχνοτροπίας που βρίσκονται εκεί. Η μεγάλη «αίθουσα του θρόνου» είναι επιβλητική, ενώ στο προαύλιο είναι βέβαιο πως θα σας υποδεχτούν με τον τρόπο τους τα οικόσιτα του μοναστηριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή Μυρτιδιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρήκε ο μοναχός Δανιήλ, ύστερα από όραμα που είδε, μέσα σε ένα σπήλαιο περιτριγυρισμένο από μυρτιές, εκεί όπου κτίστηκε αργότερα το μοναστήρι. Η Μονή Μυρτιδιώτισσας γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, σύμφωνα με την Εκκλησία.

Μονή Παλαιοκαστρίτσας

Στην Παλαιοκαστρίτσα, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή σημεία της Κέρκυρας στέκει εδώ και αιώνες η Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Απόδειξη της παλαιότητάς της είναι σήμερα το έτος 1228, που είναι χαραγμένο στην πύλη της εκκλησίας, αν και τα υπόλοιπα κτίσματα χρονολογούνται του 18ου αιώνα. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη στέγη και θεωρείται κλασικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Ένα τυπικό καμπαναριό επτανησιακής τεχνοτροπίας βρίσκεται στο προαύλιο. Εικόνες ανεκτίμητης αξίας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου κοσμούν το εσωτερικό, ενώ δείγμα του πλούτου του μοναστηριού βλέπει κανείς και στο μικρό μουσείο που λειτουργεί στο εσωτερικό του. Το μουσείο της Μονής Παλαιοκαστρίτσας θα δείτε και ένα σκελετό μιας φάλαινας, που λέγεται ότι σκότωσε ένας ψαράς τον 19ο αιώνα. Το 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ κατά την ίδια περίοδο ανοίχτηκε και ο δρόμος προς την Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Η Μονή Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται στην κορυφή της χερσονήσου στην Παλαιοκαστρίτσα, σε ένα σημείο από όπου η θέα προς τις δαντελωτές ακτές και το Αγγελόκαστρο απέναντι, θα σας κόψει την ανάσα. Ο δρόμος ως εκεί ξεκινά από την άκρη της παραλίας Παλαιοκαστρίτσας και περνά από την καταπράσινη φύση της Κέρκυρας, με τα ψηλά κυπαρίσσια και τις ελιές. Το παλιό ρωσικό κανόνι με το οικόσημο των Ρομανώφ, θυμίζει την παρουσία των Ρώσων στην περιοχή, το 1799.

Μονή Παντοκράτορος

Σε υψόμετρο 914 μέτρων, στο πιο ψηλό βουνό της Κέρκυρας, είναι χτισμένη η Μονή Παντοκράτορος, που πήρε το όνομά της από το ίδιο το βουνό. Σύμφωνα με το ιδρυτικό του μοναστηριού, που σώζεται σε περγαμηνή στα Γενικά Αρχεία της Κέρκυρας, η Μονή Παντοκράτορος ιδρύθηκε το 1347, όταν οι κάτοικοι των 23 χωριών του βουνού έχτισαν το μοναστήρι. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες η αρχική Μονή Παντοκράτορος καταστράφηκε το 1537, αλλά ξαναχτίστηκε τον 17ο αιώνα, με την πρόσοψη να χρονολογείται το 19ο αιώνα. Το καθολικό της Μονής Παντοκράτορος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με επικλινή στέγη, τοξωτά παράθυρα και ευρύχωρο νάρθηκα και σήμερα είναι σε ανακαινισμένη μορφή, το κτίσμα του 17ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του ανάγονται ακόμα και στον 14ο αιώνα, ενώ τα εκκλησιαστικά σκεύη είναι ασημένια. Η Μονή Παντοκράτορος γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Παναγία Αντιβουνιώτισσα

Ο ναός, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Κέρκυρας και πιθανότατα κτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα μ.Χ. Είναι μια μονόχωρη, ξυλόστεγη βασιλική που διασώζει άθικτη την ιδιαιτερότητα του κερκυραϊκού ναού της εποχής, την ύπαρξη δηλαδή του εξωνάρθηκα που περιβάλλει το ναό από τις τρεις πλευρές. Ο ναός εσωτερικά είναι ιδιαίτερα υποβλητικός με ψηλά στασίδια, ζωγραφιστή ταπετσαρία στους τοίχους και ουράνια με επίχρυσα ξυλόγλυπτα θέματα. Το τέμπλο είναι λίθινο όπως λίθινες είναι και οι πλάκες του δαπέδου του κυρίως ναού όπως και των εξωναρθήκων, όπου οι περισσότερες είναι επιτάφιες με εγχάρακτα ή ανάγλυφα ονόματα και οικόσημα ευγενών, μεγάλων πρωτοπαπάδων αλλά και γενικότερα σημαντικών προσώπων της Κέρκυρας. Ο ναός αποτελεί το τελευταίο δείγμα του παραδοσιακού Κερκυραϊκού ρυθμού (Βασιλική Επτανησιακού Τύπου) με εξωνάρθηκα στη Βόρεια, τη Νότια και Δυτική πλευρά του. Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με ταπετσαρία ενώ το πάτωμά του αποτελείται από επιτάφιες πλάκες ευγενών και κληρικών. Τα παράθυρά του έχουν ημικυκλικό σχήμα ενώ το εξωτερικό του ναού χαρακτηρίζεται από τη λιτότητά του. Ο ναός ήταν κτητορικός και ανήκε σε τέσσερις οικογένειες. Οι απόγονοι των ιδρυτών του δώρισαν το 1979 μ.Χ. τον ναό στο ελληνικό δημόσιο με την προϋπόθεση να μετατραπεί σε μουσείο. Έτσι, από το 1984 μ.Χ. και μέχρι σήμερα ο εξωνάρθηκας και το σπίτι στο οποίο διέμενε ο ιερέας λειτουργούν σαν Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης. Στο Μουσείο φιλοξενούνται εικόνες σημαντικών αγιογράφων αλλά και ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού.

Παναγία Βλαχερνών

Είναι ένα από τα δύο στοιχεία που συνθέτουν την πιο δημοφιλή εικόνα της Κέρκυρας: Η Παναγία Βλαχερνών είναι το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά στο Ποντικονήσι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό νησάκι στη λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου, το οποίο συνδέεται όμως με την ξηρά με ένα στενό πέτρινο μονοπάτι, έτσι που η Παναγία Βλαχερνών είναι προσβάσιμη από τους πεζούς. Στη μικρή αυτή γέφυρα δένουν τις βάρκες και τα καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες κοντά στο Ποντικονήσι, στο οποίο η επίσκεψη απαγορεύεται για λόγους προστασίας του. Η Παναγία Βλαχερνών βρίσκεται κάτω από το Κανόνι, μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Κέρκυρας, από το οποίο μπορείτε να κατέβετε και από τη σκάλα, που οδηγεί στη θάλασσα. Είναι μοναστήρι και χτίστηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον 17ο αιώνα. Περίπου στα 1980 έφυγε και ο τελευταίος μοναχός που ζούσε εκεί. Για να μπει κανείς στην Παναγία Βλαχερνών περνά κάτω από την καμαρωτή πύλη που σχηματίζει το καμποαναριό της.

Παναγία Μαγουλάδων

Η Παναγία Μαγουλάδων της Κέρκυρας είναι μοναστήρι που βρίσκεται στο χωριό Μαγουλάδες. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και αρχικά άνηκε σε αδελφάτο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πάντως, η Παναγία Μαγουλάδων υπήρχε ήδη ως μοναστήρι το τέλος του 10ου αιώνα, γεγονός που την αναδεικνύει ως την παλαιότερη του νησιού. Η Παναγία Μαγουλάδων σήμερα είναι χαρακτηρισμένο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Αγιογράφοι όπως ο Δημήτριος Φωσκάλης, Γεώργιος Χρυσολωράς και Σπυρίδωνας Σπεράντζας έχουν στολίσει με τα έργα τους την Παναγία Μαγουλάδων, ενώ περί το 1800 όταν στρατοπέδευσε στη Μονή ο ρωσικός στρατός, λέγεται πως την επισκεπτόταν ο ναύαρχος Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ.

Παναγία Μανδρακίνα

Η Παναγία Μανδρακίνα της Κέρκυρας βρίσκεται ανάμεσα από το Μποσκέτο και τον Κήπο του Λαού, στη Σπιανάδα. Είναι η μικρή πορτοκαλοκόκκινη εκκλησίτσα με το περίτεχο καμπαναριό, που ξεχωρίζει μέσα στα δέντρα των δύο κήπων. Τον προσδιορισμό της η Παναγία Μανδρακίνα τον πήρε από το Μανδράκι, που είναι το λιμανάκι του Παλιού Φρουρίου  αφιερωμένη, εκτός από την Παναγία και στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, κτίστηκε τον 18ο αιώνα. Πάντως, τη σημερινή μορφή της η Παναγία Μανδρακίνα πήρε κατά το 1950 περίπου, όταν αναστηλώθηκε μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη κατά το βομβαρδισμό της Κέρκυρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξωτερική όψη της εκκλησίας της Παναγίας Μανδρακίνας είναι συμμετρική και καταλήγει σε αέτωμα. Το εντυπωσιακό καμπαναριό της, που εφάπτεται στο κτήριο είναι τετράπλευρο και πυργοειδές, ενώ η κατακόκκινη απόληξή του χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη τεχνική της.

Παναγία των Ξένων

Πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του πολιούχου της Κέρκυρας, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Ξένων, όπως είναι γνωστή στην Κέρκυρα, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Φανερωμένη. Η Παναγία των Ξένων χτίστηκε στην Παλιά Πόλη  της Κέρκυρας την εποχή που η ηπειρωτική Ελλάδα ήταν τουρκοκρατούμενη και χριστιανοί πρόσφυγες αναζητούσαν καταφύγιο στα νησιά. Ειδικά από τα τέλη του 16ου αιώνα, πάρα πολλοί Ηπειρώτες έφυγαν από τις πατρίδες τους και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Ένας σπουδαίος ιερομόναχος, ο Νικόδημος Κολήτζας ίδρυσε την Παναγία των Ξένων με σκοπό να αποτελέσει ένα πνευματικό κέντρο και μια εστία θαλπωρής για τους νεοφερμένους, που για τους ντόπιους ήταν «ξένοι». Το 1689 η εκκλησία είχε ολοκληρωθεί και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως. Ο ναός της Παναγίας των Ξένων είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής. Η ξύλινη σκεπή του καταλήγει σε τριγωνικά αετώματα, ενώ το τέμπλο είναι επίχρυσο και θεωρείται από τα ομορφότερα της Κέρκυρας. Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που φιλοξενούνται εκεί – ο ναός δεν φέρει τοιχογραφίες – είναι εκείνη της Ρίζας Ιεσσαί, όπου φαίνονται οι προφήτες με τις αντίστοιχες ρήσεις τους σχετικά με την έλευση του Μεσσία. Μια από τις εικονογραφίες στις Θύρες του Τέμπλου δείχνει τους 19 Πατέρες της Εκκλησίας, δέκα της Ανατολής και εννέα της Δύσης, και θεωρείται μοναδική.

Παναγία Πλατυτέρα

Η Παναγία Πλατυτέρα είναι μοναστήρι στην Κέρκυρα, στα όρια της σύγχρονης πόλης. Χτίστηκε το 1743 και σήμερα είναι γνωστό γιατί στον περίβολό του βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί της Κέρκυρας το 1798, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Παναγία Πλατυτέρα, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν λίγο αργότερα από τους επόμενους ηγουμένους του μοναστηριού. Μεταξύ των ανεκτίμητων κειμηλίων της Παναγίας Πλατυτέρας, συγκαταλέγονται άμφια, δύο εικόνες των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας που προσέφερε στο μοναστήρι ο Ιωάννης Καποδίστριας, εικόνες των καλλιτεχνών Τζάνε, Καντούνη, Πουλάκη, Κουτουζή, Προσαλέντη και άλλα.

Διαμονή στην Κέρκυρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register