Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κάρπαθο

Αγία Σοφία Αρκάσας

Είναι χτισμένη με οικοδομικά υλικά από αρχαίο ναό στη ρίζα του βράχου του Παλαιόκαστρου στο μέρος που υπήρχε η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Αναστασίας του 5ου αιώνα. Διαθέτει περίτεχνο δάπεδο και μία ιστορική κολυμπήθρα που γλύτωσε από τους πειρατές κουρσάρους. Η παράδοση λέει ότι οι πειρατές είχαν λεηλατήσει την εκκλησία και φόρτωσαν στο καράβι τους τη λεία. Η κολυμπήθρα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα και οι πιστοί την τοποθέτησαν πάλι στο ναό. Ανασκαφές στην περιοχή πραγματοποίησαν οι Ιταλοί κατακτητές το 1924 που μετέφεραν στη Ρόδο αξιόλογα ευρήματα. Όλος ο προαύλιος χώρος έχει ψηφιδωτά που δυστυχώς φθείρει ο χρόνος.

Άγιος Γεώργιος στο Λευκό

Ο Άγιος Γεώργιος του Νοταρά, στο Λευκό Καρπάθου, είναι ένα παλαιοχριστιανικό βασιλικό εκκλησάκι, από τα παλαιότερα εκκλησάκια της Καρπάθου, που ανήκει στον σπάνιο τύπου του δίκογχου πεντάτρουλου ναού. Το εξωτερικό του τμήμα έχει αναστυλωθεί στα πρότυπα του αρχικού ναού, ενώ το εσωτερικό παραμένει ακέραιο, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Άγιος Ιωάννης Σπόων

Ο Άγιος Ιωάννης στα Σπόα είναι ένα ερημικό ξωκλήσι, χτισμένο μέσα σε σπηλιές με σταλακτίτες. Παλαιοτέρα ήταν φρούριο με πολεμίστρες, για προστασία από τους πειρατές. Εκεί έχει βρεθεί θησαυρός με χρυσές λίρες.

Άγιος Λουκάς στην Άπελλα

Ο Άγιος Λουκάς βρίσκεται στην περιοχή Άπελλα Βωλάδας της Καρπάθου, σε μία κατάφυτη πλαγιά, που καταλήγει σε μία γραφική και εντυπωσιακή παραλία. Είναι μια πανέμορφη, εντυπωσιακή εκκλησία, ιδιόμορφα σκαλισμένη σε φυσική σπηλιά με νάρθηκα μονόχωρο, καμαροσκέπαστο και με εξωνάρθηκα που έχει καταπέσει, αλλά είναι εξαίσιος, με τις περίτεχνες τοιχογραφίες του. Ανασκαφές που έγιναν το 2002, έδειξαν ότι ο ναός ήταν τμήμα μεγαλύτερου συγκροτήματος. Οι τοιχογραφίες του, που αποδίδονται σε ενάρετο ζωγράφο, συνδέουν το μνημείο με αντίστοιχα του δεύτερου μισού του 13ου αι., περίοδο στην πρέπει να χρονολογηθεί. Στο ναό διατηρείται καλύτερα το δεύτερο ζωγραφικό στρώμα τοιχογραφιών, που εικονίζεται στον ημισπηλαιώδη νάρθηκα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα του σπηλαιώδη ναού περιλαμβάνει σκηνές που συνδέονται κυρίως με το στοιχείο του νερού, όπως ο Γάμος στην Κανά, η Θεραπεία του παραλυτικού και το Εν Χώναις Θαύμα.

Άγιος Μάμας στις Μενετές

Ένας κατάλευκος τρούλος ξεπροβάλλει μέσα στα χωράφια με αμπέλια και ελιές, δεξιά του δρόμου που πάει από τις Μενετές προς την Αρκάσα, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων απ’ το χωριό. Ο ναΐσκος με την τόσο ιδιότυπη αρχιτεκτονική υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και διακοσμήθηκε με εντυπωσιακές τοιχογραφίες το 14ο αιώνα. Στην αρχιτεκτονική του Αγίου Μάμα διακρίνονται έντονες επιδράσεις αντίστοιχων αραβικών μνημείων και συγγένειες με τα κτίσματα των Παλατιών της Σαρίας. Η τοπική παράδοση στις Μενετές λέει πως κάποτε ένας φοβερός σεισμός συγκλόνισε την Κάρπαθο και ο καστρότοιχος του βράχου των Μενετών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εργάζονται νυχθημερόν για να τον αναστηλώσουν. Για τις ανάγκες των επισκευών, δημιούργησαν μία ασβεστοκάμινο κοντά στη θέση Μερτά και άρχισαν να παράγουν τους αναγκαίους ασβεστόλιθους για το κτίσμα, τους οποίους στοίβαξαν εκεί. Ξαφνικά, όμως, ο ουρανός σκοτείνιασε και απειλήθηκε μεγάλη νεροποντή με κίνδυνο να μετατραπούν οι ψημένοι ασβεστόλιθοι σε λάσπη. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Μάμαντος, τον οποίο οι κάτοικοι είχαν ξεχάσει να πανηγυρίσουν, ένεκα των εργασιών της αναστήλωσης. Τότε, γονυπετείς προσευχήθηκαν σε αυτόν, επικαλούμενοι συγχώρεση και βοήθεια, με την υπόσχεση να χτίσουν στο όνομά του ναό, ακριβώς στη θέση που είχαν στήσει την ασβεστοκάμινο. Και τότε, ενώ η καταιγίδα ξέσπασε προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι ασβεστόλιθοι δεν έπεσε ούτε σταγόνα, προστατεύοντας το έργο των κατοίκων. Οι κάτοικοι των Μενετών, τηρώντας την υπόσχεσή τους, έχτισαν στη θέση της ασβεστοκαμίνου το ναό του Αγίου Μάμαντος, δίνοντας μάλιστα στον τρούλο του σχήμα κώνου, μιμούμενοι το σχήμα της ασβεστοκαμίνου.

Άγιος Νικόλαος Σπόων

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, έδωσε το όνομά του στο μικρό ψαροχώρι και επίνειο των Σπόων. Φτιάχτηκε για να τιμήσει τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Επειδή το εκκλησάκι δεν έχει κούφη, σκεπαστό χώρο για το πανηγύρι, οι κάτοικοι στρώνουν πάγκους στην αυλή και κερνάνε φαγητό ψάρια.

Κυρά Παναγία

Η εκκλησία της Κυρά Παναγίας στέκεται σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα, στον ομώνυμο οικισμό νοτιοδυτικά των Πηγαδιών. Χρονολογείται στον 6ο αιώνα και εδώ φυλάγεται η εικόνα της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή και προσκυνείται από όλο το νησί.

Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών

Σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από τον οικισμό Απέρι, στα νότια, μεταξύ Απερίου και Όθους, βρίσκεται η Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου Βασσών ή Βατσών, που είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της Καρπάθου. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστή. Πάντως, ανθεί στις αρχές του 17ου αι., επί Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως. Από τις αρχές του 19ου αι. λειτουργεί εδώ η πρώτη Σχολή της Καρπάθου. Το Καθολικό της Μονής είναι σταυροειδής ναός μετά τρούλου και χτίστηκε το 1857. Μετά τον πόλεμο, η Μονή ερήμωσε και γκρεμίστηκε σχεδόν ολόκληρο το κτιριακό της συγκρότημα. Μόνο τα τελευταία χρόνια, με το νέο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο και χάρη στον ενθουσιασμό και την «καλογερίστικη» υπομονή και επιμονή του ιερομονάχου Ναθαναήλ, άρχισε η ανακαίνιση του Καθολικού, με στόχο να αποκατασταθεί το κτίσμα στην αρχική του μορφή. Επίσης ανακαινίστηκε το αρχονταρίκι, χτίστηκαν μετόχι, βιβλιοθήκη, αίθουσα διαλέξεων και μικρό μουσείο, ώστε η Μονή να γίνει πνευματική κυψέλη θεολογικού χαρακτήρα. Το μεγαλόπρεπο μοναστηριακό συγκρότημα, με τα πολύ περιποιημένα κτίρια, είναι ένας υπέροχος εξώστης απ’ όπου φαίνεται με μεγαλοπρέπεια το τοπίο της Καρπάθου και το πέλαγος.

Πηγή: Δήμος Καρπάθου

Διαμονή στην Κάρπαθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register