Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ικαρία
Αγία Ειρήνη
Ο ναός της Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται στον Κάμπο. Αποτελεί τη μητρόπολη της παλιάς πρωτεύουσας της Ικαρίας, την περίφημη Δολίχη. Πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε τον 6ο με 7ο αιώνα μ.Χ. στη θέση αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Διόνυσο, με υλικά που υπήρχαν στα ερείπια του αρχαίου ναού. Η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς έζησε τον 4ο αιώνα. Ήταν κόρη του άρχοντα Λικίνιου. Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό βαπτίστηκε Ειρήνη. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη Περσία όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη. Κατέφυγε στην Έφεσο συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις 5 Μαΐου.
Αγία Κυριακή
Λίγο μετά το αεροδρόμιο θα συναντήσετε το πολύ μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής με το μικρό εκκλησάκι να δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα.
Αγία Σοφία
Το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας βρίσκεται βόρεια του χωριού Μονοκάμπι, κτισμένο πάνω σε βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ομογενής Ικαριώτης από την Αμερική, ο Ζαχαριάς Καραπέτης οραματίστηκε μια εικόνα μέσα στο κοίλωμα του βράχου. Μετά από επιμελές σκάψιμο των κατοίκων του χωριού βρέθηκαν τα λείψανα της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της. Τα οστά αυτά λέγεται ότι τα έφερε ο μοναχός Ιωάννης Μυραίος από τα Γιάννενα, προκειμένου να τα σώσει από τους Τούρκους. Μετά κόπων και βασάνων, ο Καραπέτης κατάφερε να χτίσει σ’ εκείνο το σημείο ένα εκκλησάκι, τοποθετώντας μέσα ένα σκευοφυλάκιο. Αργότερα, μαθεύτηκε ότι κλάπηκε ένα μέρος των οστών, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να βρίσκονται στο σκευοφυλάκιο.
Άγιος Αλέξανδρος
Ο ναός του Αγίου Αλεξάνδρου βρίσκεται στους Κουνιάδους με μαγευτική θέα τη θάλασσα.
Άγιος Γεώργιος στο Δράκανο
Βρίσκεται στο χωριό Δράκανο στο Φάρο Ικαρίας. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνετε με πεζοπορία καθώς δεν υπάρχει δρόμος. Αξίζει να επισκεφτείτε και την παραλία του Άη Γιώργη όπως λένε οι ντόπιοι για μια βουτιά.
Άγιος Γεώργιος στο Καρκινάγρι
Βρίσκεται κάτω από τον φάρο Πάπα στο Καρκινάγρι, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου δεν ξεχωρίζει από μακριά γιατί είναι χτισμένο με την πέτρα του τοπίου, λιτό και φυσικό! Το μονοπάτι αριστερά, στην απότομη κοφτή βραχώδη πλαγιά, που δύσκολα διακρίνεται, οδηγεί στο φάρο. Κάτω από το εκκλησάκι είναι η παραλία των φαροφυλάκων.
Άγιος Γεώργιος στα Κοσοίκια
Στο Κάστρο του Κοσκινά είναι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο αγαπημένος Άγιος του νησιού γιατί σε κάθε χωριό της Ικαρίας θα συναντήσετε ένα εκκλησάκι προς τη χάρη του.
Άγιος Γεώργιος στην Πλαγιά
Βρίσκεται στο χωριό της Πλαγιάς στη θέση Βαρδαράδες με θέα το Ικάριο Πέλαγος.
Άγιος Δημήτριος στα Κοσοίκια
Στο δρόμο από τον Εύδηλο για Μαγγανίτη μετά το χωριό Κοσοίκια, στο ψηλότερο σημείο του δρόμου, υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Το εκκλησάκι ήταν έτοιμο να καταρρεύσει αλλά οι κάτοικοι των χωριών Πλαγιά – Κοσοίκια το επισκεύασαν με δικά τους έξοδα και πρωτοβουλία.
Άγιος Δημήτριος στο Καταφύγι
Στο χωριό Καταφύγι βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 284 μ.Χ. και πέθανε το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που βρισκόταν στο στάδιο και έτσι ο Νέστορας αποκεφαλίστηκε και ο Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Στην Κάτω Προεσπέρα του χωριού Ραχών υπάρχει το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το μικρό χωριό ονομάζεται Άγιος Θεολόγος προς τιμή του Αγίου.
Άγιος Κήρυκος
Στο δυτικό άκρο της πόλης του Αγίου Κηρύκου δεσπόζει η Ιερά Μητρόπολη του νησιού ο Άγιος Κήρυκος χάρης στον οποίο πήρε την ονομασία του η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ο νεαρότερος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος θανατώθηκε σε ηλικία μόλις 3 ετών. Η εκκλησία ήταν πολύ σημαντική κατά τα χρόνια των πειρατικών επιθέσεων, γιατί οι νησιώτες διέφευγαν από την κρυφή πόρτα της Μητρόπολης για να βρουν καταφύγιο στις πολλές σπηλιές της Ικαρίας. Το ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο και τη μητέρα του Ιουλίτα, ίδρυσαν ναυτικοί που ταξίδευαν στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, βρίσκεται στο χωριό Πλωμάρι και χρονολογείται περίπου 2000 χρόνων. Σύμφωνα με τους Βίους Αγίων η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό. Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό. Τα ιερά λείψανα των δύο Μαρτύρων ρίχτηκαν με διαταγή του Επάρχου στον τόπο που έριχναν τα πτώματα των εκτελούμενων καταδίκων και εγκληματιών. Οι δύο όμως πιστές υπηρέτριες που παρακολουθούσαν κρυφά το μαρτύριο των Αγίων, πήγαν τη νύχτα και πήραν τα ιερά λείψανα. Αφού τα έρραναν με τα δάκρυά τους, τα έθαψαν σε ένα σπήλαιο, κοντά στην πόλη Ταρσό. Μέρος από τα λείψανα του Αγίου Κηρύκου βρίσκονται στο ιερό νησί της Πάτμου.
Άγιος Νεκτάριος
Ανηφορίζοντας από το χωριό Παναγιά Αγίου Κηρύκου προς το Μαυράτο περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που χτίστηκε με δωρεές από κατοίκους του χωριού Παναγιάς. Ο Άγιος Νεκτάριος επίσης θεωρείται και θαυματουργός διότι όπως λέγεται από τις λαϊκές παραδόσεις, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Η χάρη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.
Άγιος Νικόλαος στον Άγιο Κήρυκο
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Είναι η παλαιότερη εκκλησία του παλιού οικισμού του Αγίου Κηρύκου. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το τέμπλο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο μεταξύ 1820 και 1840 και το καμπαναριό χρονολογείται γύρω στο 1860. Και τα δύο έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης του ναού, τα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας ανακαλύφθηκαν, η οποία χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Η εκκλησία έχει στην κορυφή ένα πατάρι, που συνδέεται με το κάτω μέρος της εκκλησίας με ξύλινη σκάλα. Η σοφίτα ανοίγει το δρόμο στο πίσω μέρος της εκκλησίας.
Άγιος Νικόλαος στο Καταφύγι
Βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι. Την εποχή της τουρκοκρατίας και τη στιγμή που γινόταν λειτουργία μέσα στο εκκλησάκι, οι τούρκοι αποφάσισαν να σφάξουν τους Ικαριώτες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ο παπάς ζήτησε να σεβαστούν τη θρησκεία μας και να αφήσουν να τελειώσει πρώτα η λειτουργία. Οι τούρκοι δέχτηκαν και περίμεναν έξω. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπήρχε μυστικό πέρασμα που έβγαζε στα Θέρμα. Ο παπάς είχε τελειώσει τη λειτουργία και για να προλάβει να φύγει όλος ο κόσμος συνέχισε να ψέλνει «Άνω φύγει κάτω φύγει και στη μέση καταφύγι». Οι τούρκοι όταν μπήκαν μέσα δε βρήκαν κανέναν.
Άγιος Παντελεήμωνας
Ο Άγιος Παντελεήμων βρίσκεται στις Κουμαριές κοντά στις Ράχες.
Άγιος Παύλος
Ο ναός του Αγίου Παύλου, κοντά στο χωριό Ακαμάτρα, αποτελεί ένα κόσμημα για την Ικαρία, που δεν είναι πολύ γνωστό! Πρόκειται για ένα μικρό ναό, μονόκλιτο, στον οποίο είναι εμφανή δύο μαρμάρινα θωράκια που διαχωρίζουν το Ιερό από το κυρίως ναό. Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναούς στο νησί, με περίτεχνες τοιχογραφίες.
Αϊ-Γιάννης
Ο Αϊ-Γιάννης βρίσκεται στην Πρινέ Ικαρίας. Είναι ένα εκκλησάκι χτισμένο από το 1300 μΧ, πέτρινο, με δύσκολη πρόσβαση και κρυμμένο από τις επιθέσεις των πειρατών, με μαντρότοιχο από ξερολιθιά που εμποδίζει την ορατότητα από τη θάλασσα. Ένας τεράστιος βράχος με μια μικρή δίοδο επιτρέπει την είσοδο στο εκκλησάκι.
Ανάληψη του Σωτήρα στο Γιαλισκάρι
Στο Γιαλισκάρι βρίσκεται το εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρα. Όταν το αντικρύσεις από μακριά σου δίνεται η εντύπωση ότι το εκκλησάκι είναι μέσα στη θάλασσα. Το ηλιοβασίλεμα από αυτό το σημείο είναι μαγικό.
Ευκτήριο Αρχαγγέλου
Το Ευκτήριο του Αρχαγγέλου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ερείπια Χριστιανικού ναού στο νησί και βρίσκεται κοντά στο χωριό Μηλιωπό, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Οι ντόπιοι την αποκαλούν και εκκλησία του Ταξιάρχη. Η πρώτη φάση ανέγερσης του ναού χρονολογείται περίπου στα τέλη του 4ου μ. Χ. αιώνα. Από αρχιτεκτονικής άποψης πρόκειται για βασιλική ξυλόστεγο. Έχει 15 μέτρα μήκος και 6,50 μέτρα πλάτος. Σήμερα διασώζονται η αψίδα του ιερού βήματος, η τετράγωνη Αγία Τράπεζα, τα δύο θωράκια και επιγραφές πάνω σε διάφορα μάρμαρα του ναού, καθώς και κιονόκρανα και κίονες από κόκκινο μάρμαρο. Στο δάπεδο του ναού αξίζει να παρατηρήσει κάποιος έναν τάφο σε σχήμα κιβωτίου.
Κοίμηση της Θεοτόκου στη Λαγκάδα
Βρίσκεται στο χωριό της Λαγκάδας, στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι μια παλιά εκκλησία που φιλοξενεί θαυμάσια σκαλιστά ξύλινα εικονοστάσια και υπέροχες εικόνες που διακοσμούν τα τείχη της. Η παραδοσιακή της στέγη είναι χτισμένη από πλάκα Ικαρίας.
Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγιά
Βρίσκεται στο χωριό Παναγιά Αγίου Κηρύκου και η χάρη της τιμάται στις 15 Αυγούστου. Την παραμονή γίνεται μεγαλοπρεπής εσπερινός και την επομένη μετά τον εκκλησιασμό ακολουθεί το παραδοσιακό πανηγύρι με γλέντι μέχρι πρωίας.
Παναγίτσα στο Κακινάγρι
Το εκκλησάκι της Παναγίτσα θα το βρείτε στο χωριό Καρκινάγρι. Μαγευτική θέα και υπέροχο ηλιοβασίλεμα θα σας καθηλώσουν για πολύ ώρα στο χωριό.
Παναγίτσα στις Ράχες
Στο καταπράσινο χωρίο Ράχες με κατεύθυνση προς το Χριστό Ραχών θα βρείτε το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίτσας του 18ου αιώνα. Το τοπίο, η φύση και το κελάηδισμα από τις καρδερίνες θα σας μαγέψουν.
Προφήτης Ηλίας στο Γλαρέδο
Στο χωριό Γλαρέδο Αγίου Κηρύκου στην κορφή ενός λοφίσκου στέκει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Κάτω από το εκκλησάκι βρίσκεται το σπήλαιο Πρωτάρη το οποίο ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί.
Προφήτης Ηλίας στο Μαγγανίτη
Στη βραχώδη πλαγιά του χωριού Μαγγανίτη διακρίνεται μέσα στα βράχια το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στο μέρος αυτό υπήρχε παλαιότατος οικισμός.
Ταξιαρχών
Μετά τον Άγιο Κήρυκο θα συναντήσουμε το χωριό Ξυλοσύρτης όπου στέκει αγναντεύοντας το πέλαγος ο ιερός ναός των Ταξιαρχών. Η χάρη του τιμάται στις 8 Νοεμβρίου.
Μονή Αγίου Ονουφρίου
Η Μονή βρίσκεται μεταξύ των χωριών Οξέ και Μαυράτο. Αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ικαρίας. Σήμερα διασώζονται ερείπια των κελιών και μια μαρμάρινη επιγραφή στην εξωτερική πύλη της μονής η οποία αναγράφει «1809 Μαρτίου 16 Ο.Π.Ο.Ε.ΕΛ», καθώς και μια εικόνα του Αγίου Οινοφρίου στο εσωτερικό της μονής, στην οποία αναγράφεται: «Και την ενός χιτώνος εντολήν πάτερ υπερβέβηκας γυμνήτευσας εις τέλος». Από παραδόσεις, είναι γνωστό ότι στη μονή έζησε κατά το 1840 ο Κωσταντίνος Μαυρίκος. Οι επισκέπτες της μονής μπορούν να θαυμάσουν την ιδιόμορφη σκεπή της τρίκοχης μονής, όπου το πρώτο επίπεδο έχει τετράγωνο σχήμα, το δεύτερο κυκλικό και το τρίτο οκταγωνικό. Γύρω από τη μονή διαφαίνονται υπολείμματα από τους κήπους και τα αμπέλια που καλλιεργούσαν οι μοναχοί, ενώ διασώζονται και ερείπια από το καμίνι όπου έψηναν οι μοναχοί τα κεραμικά που πωλούσαν, όπως πιθάρια κ.α., καθώς και ένας αρχαίος ληνός που χρησίμευε για την παραγωγή λαδιού από τους καρπούς της ελιάς. Δίπλα από το μοναστήρι, μπορείτε να θαυμάσετε το δέντρο «Περικαθέ», που στην Ικαριακή διάλεκτο καλείται ένα είδος Κράταιγου (Crataegus Monogyna) που φυτρώνει στα υψίπεδα της Ικαρίας. Στα αγγλικά ονομάζεται hawthorn ή hornapple ή hawberry και ο καρπός του είναι πολύ ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μονή Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η Μονή του Ευαγγελισμού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ικαρίας, δυτικά του Αγ. Κηρύκου κοντά στον Ξυλοσύρτη. Ιδρυτές της ήταν δύο «Καλλυβάδες» από το Άγιο Όρος: ο ιερομόναχος Νήφων όπου καταγόταν από τα Πατρικά της Χίου και ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, επίσκοπος Κορίνθου. Αφού έφυγαν από το «Περιβόλι της Παναγιάς» πήγαν αρχικά στη Σάμο και κατόπιν στους Λειψούς, εξαιτίας πειρατικών επιδρομών κατέφυγαν στην Ικαρία και στη Λευκάδα ανήγειραν την Μονή προς ανάμνηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το έτος 1775 μ.Χ. Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς διέμεινε για μακρύ διάστημα στην μονή και ασκήτευσε σε κελί του οποίου σώζονται τα ερείπια ανατολικότερα. Γρήγορα η Μονή αναδείχθηκε υποδειγματικό κοινόβιο με 25 αδελφούς (το 1890 μ.Χ. αριθμούσε 14, το 1903 μ.Χ. είχε 20 και το 1915 μ.Χ. είχε 25). Δυστυχώς οι επιδρομές των πειρατών και η αφορία της Ικαρίας ανάγκασαν την αδελφότητα να εγκαταλείψει την μονή και να μεταφερθεί στην Σκιάθο και να αναγείρει νέο Μοναστήρι. Αργότερα τρία πνευματικά παιδιά που συνέστησε ο Νήφων, τους Αγάθωνα, Σισωή και Απόλλωνα, έχοντας μαζί τους μια συστατική επιστολή ήρθαν στο νησί και εργάστηκαν με ζήλο για την ανακαίνιση της Μονής. Η Μονή είναι τετράγωνη με 20 κελιά, τραπεζαρία, δύο ξενώνες και τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους. Το 1955 μ.Χ. μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν μοναχές. Δυστυχώς η πυρκαγιά στις 30 Ιουλίου 1993 με τους 13 νεκρούς κατέστρεψε τα περισσότερα απ’ αυτά. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και έχει ένα ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο και παραστάσεις σκηνών από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Οι φορητές εικόνες είναι έργα του 18ου και Ι9ου μ.Χ. αιώνα. Η βιβλιοθήκη της Μονής υπήρξε σημαντική, σήμερα όμως φυλάσσονται ελάχιστα βιβλία, αφού το 1950 μ.Χ. όταν η Μονή ερήμωσε εκ νέου με σχετικό πρωτόκολλο παραδόθηκαν προς φύλαξη 169 σπουδαία βιβλία στο Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου. Από τα παρεκκλήσια της Μονής σώζεται σήμερα το του Αγίου Μακαρίου, Επισκόπου Κορίνθου, στο κοιμητήριο των Πατέρων. Κάτωθεν του δαπέδου του βρίσκεται το οστεοφυλάκιο. Αξιόλογες είναι δύο ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Μακαρίου και του Αγίου Νηψώνος. Επίσης, 50 μ. νοτιοανατολικά σώζονται και τα ερείπια του εξομολογητηρίου όπου σ’ αυτό εξομολογούντο σ’ αυτό μόνο γυναίκες, αφού η μονή ήταν άβατη γι’ αυτές. Οι δύο υδρόμυλοι, το χειροκίνητο ελαιοτριβείο και ο άρσανας (συρτικό) όπου είχαν το καΐκι και τις βάρκες οι μοναχοί είναι πλέον ερειπωμένα. Πλούσια ήταν η Μονή τόσο σε τίμια λείψανα όσο και σε ιερά σκεύη, δυστυχώς όμως ελάχιστα έχουν διασωθεί λόγο της κατά διαστήματα ερήμωσης της Μονής. Τα τελευταία χρόνια δώρισε έκταση για την ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας {Η Στέγη της Παναγίας}, τη δημιουργία βωμού {Ικάριας φλόγας} και τέλος τη διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου Άγιου Κηρύκου – Ευδήλου. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου.
Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μαυριανού
Η Μονή κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βρακάδες και Αμάλου στην Ικαρία. Αποτελείται από ένα κύριο και πέντε ξεχωριστά κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν 10 κελιά. Κατοικούσαν 2 μοναχές, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Μονή το 1960. Στην περιοχή βρίσκονται τμήματα ιστορικών μνημείων, ενώ η Μονή κατέχει εικόνες από τις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει ξεκινήσει χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης και συντήρησης της Μονής και του κεντρικού κτιρίου, καθώς και γενικών εργασιών αναβάθμισης του χώρου.
Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Γυναικεία μονή εγκαταλελειμμένη από το 1955 κοντά στον οικισμό Χριστός -Γλαρέδο στην Πατέλα της περιοχής του Αγίου Κηρύκου. Πριν μερικά χρόνια κάτοικος του Χριστού Αγίου Κηρύκου επισκεύασε με δικά του έξοδα ένα από τα κελιά. Δυστυχώς τα υπόλοιπα κτίσματα παραμένουν σε κατάσταση ερείπωσης.
Μονή Μουντέ Ευαγγελίστριας
Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται δυτικά του Αγίου Κηρύκου, κοντά στον Ξυλοσύρτη. Μέσα στο Μοναστήρι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μακαρίου με παλιές εικόνες. Επίσης υπάρχει εκεί παλαιό οστεοφυλάκιο. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι που χτίστηκε γύρω στο 1460μ.Χ., μετά από ένα όνειρο ενός Ικάριου πιστού, σύμφωνα με το οποίο, η Παναγία τον καθοδήγησε να σκάψει τη γη για να βρει την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στο σημείο αυτό, χτίστηκε και η πρώτη μονή. Αργότερα έγινε διαπλάτυνση της μονής και δημιουργήθηκαν άλλοι δύο ναΐσκοι αφιερωμένους ο ένας στη Σύναξη των Δώδεκα(12) Αποστόλων και ο άλλος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο κάθε Ναΐσκος έχει τη δική του Αγία Τράπεζα και τη δική του κυρία πύλη. Στο εσωτερικό της μονής, συναντάει κανείς πλήθος από τοιχογραφίες και παλιές εικόνες. Αξιοσημείωτο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κεντρικής μονής. Αρχιτεκτονικά, η εκκλησία χαρακτηρίζεται ως τρίκλιτος βασιλική. Κατά τη χρονική περίοδο 1947-1949 του εμφυλίου πολέμου, το μοναστήρι λειτούργησε ως Σανατόριο, περιθάλποντας πάνω από 120 φυματικούς πολιτικούς εξόριστους. Τα λείψανα ορισμένων από αυτούς, βρίσκονται στο προαύλιο της Μονής.
Μονή Οσίας Θεοκτίστης & Παρεκκλήσι Θεοσκέπαστη
Η Μονή Οσίας Θεοκτίστης βρίσκεται στο χωριό Πηγή κοντά στο χωριό Κάμπος, στη Βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια εκκλησία αφιερωμένη στην Οσία Θεοκτίστη από τη Μήθυμνα της Λέσβου, την οποία η παράδοση θέλει να συνδέεται με την Πάρο και την Ικαρία. Δεν είναι γνωστό, πότε ακριβώς χτίστηκε η εκκλησία, αλλά από επιγραφή που σώζεται μαρτυρά ότι λειτουργούσε το 1688, οπότε και έγινε η αγιογράφησή της. Σήμερα, δε ζουν μοναχοί στη μονή. Από αρχιτεκτονικής άποψης, η μονή αποτελείται από: το Καθολικό (δηλαδή τον κεντρικό ναό που μαζεύονταν όλοι οι μοναχοί), δεκαπέντε κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Το Καθολικό ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο της μονόκλιτης, καμαροσκέπαστης βασιλικής και έχει αρκετές τοιχογραφίες. Οι τοιχογραφίες αυτές παραπέμπουν στην κρητική ζωγραφική. Η παράδοση θέλει το ζωγράφο Χατζή Παντελή, αναγνώστης από τη Χίο και κάποιον βοηθό του, να ανέλαβαν την αγιογράφηση του ναού. Λίγο πιο πέρα από τον κεντρικό ναό, αξίζει να επισκεφτείτε το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, το οποίο έχει διαμορφωθεί με εντυπωσιακό τρόπο, σε μια σπηλιά που από πάνω σκεπάζεται από ένα βράχο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι κάτοικοι μετέφεραν τα λείψανα της Οσίας από το Ιερό Βήμα του Καθολικού μέσα στο σπήλαιο και διαμόρφωσαν τον χώρο ως παρεκκλήσι. Στο εσωτερικό της σπηλιάς σώζεται το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού, το οποίο χρονολογείται περί το 1894. Το παρεκκλήσι αυτό δέχεται πλήθος επισκέψεων από όλο τον κόσμο, που σπεύδουν να αντικρίσουν το εντυπωσιακό θέαμα.