Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Αντίπαρο

Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στο λιμάνι της Αντιπάρου, δίπλα στον παλιό ανεμόμυλο και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός όλης της χρονιάς για τους κατοίκους του νησιού, αφού οι εορτασμοί ξεκινούν στις 15 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 17 Ιουλίου. Τα δρώμενα περιλαμβάνουν ιστιοδρομίες, αγώνες δρόμου, κολύμβησης και ποδηλασίας, συναυλίες, θέατρο, νησιώτικους χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, γλέντι με μεζέδες, τσικουδιά, νησιώτικη και λαϊκή μουσική με πυροτεχνήματα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας, στο Λιμάνι και στον οικισμό.

Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο και στη βορεινή πλευρά της Αντιπάρου, στο δρόμο προς τον Κάμπο, χτισμένη με πλιθιά σε παλαιότερη συνονόματη εκκλησία και γιορτάζει στις 26 Ιουλίου. Το 1962 ανακατασκευάστηκε και από τότε εορτάζεται στις 25 και 26 Ιουλίου, με τοπικά εδέσματα και τσικουδιά.

Άγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται στην ομώνυμη γραφική πλατεία της Χώρας, πλάι στον Άγιο Νικόλαο. Είναι μονόκλιτη και θεωρείται μια της ιστορικές εκκλησίες της Αντιπάρου.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Αντιπάρου, στο ομώνυμο χωριό, ανάμεσα στο Κάστρο και στο σπήλαιο της Αντιπάρου, με θέα την ομώνυμη παραλία και το νησάκι Δεσποτικό. Η γύρω περιοχή συνδέεται με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος, καθώς στην κατοχή λειτουργούσε βάση, από όπου φυγάδευαν Άγγλους προς τη Μέση Ανατολή. Πολλοί γάμοι πραγματοποιούνται στο εκκλησάκι για την πολύ ωραία θέα και για το ηλιοβασίλεμα.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αντιπάρου, δίπλα στην παραλία Μοναστήρια. Είναι ένα τετράγωνο μικροσκοπικό εκκλησάκι, φτιαγμένο από ανθρώπους που εργάζονταν παλιά στα μεταλλεία της περιοχής.

Άγιος Ιωάννης Σπηλιώτης

Ο Άγιος Ιωάννης Σπηλιώτης βρίσκεται στην είσοδο του Σπηλαίου της Αντιπάρου και γιορτάζει 8 Μαΐου. Το εκκλησάκι έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρη την τοποθεσία, η οποία ονομάζεται βουνάλι του Άη Γιάννη ή Αγιογιαννίτικο βουνό και επικοινωνεί εσωτερικά με το μικρότερο και παλαιότερο εκκλησάκι (350 ετών) της Ζωοδόχου Πηγής. Ανακαινίστηκε το 1714 από τον Αντιπαριώτη Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης Νεόφυτο Μαυρομμάτη, ο οποίος και συναρμολόγησε μία εικόνα του Αγίου που ήταν κομμένη σε δύο κομμάτια, καθώς αναγνώρισε ότι αυτός ήταν ο σεβάσμιος γέροντας που εμφανίστηκε στον ύπνο του και τον θεράπευσε από βαρύτατη ασθένεια. Κάθε χρόνο στις 7 και 8 Μαΐου γίνεται πανηγύρι με τοπικά εδέσματα και τσικουδιά.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στη ομώνυμη γραφική πλατεία της Χώρας και κτίστηκε στα μέσα το 1783 με έξοδα του εφημερίου του χωριού, όπως φανερώνει επιγραφή πάνω από τη δυτική πόρτα του ναού και γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Ευαγγελίστρια

Η Ευαγγελίστρια βρίσκεται στην ομώνυμη γραφική πλατεία της Χώρας, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο. Στην εκκλησία βλέπει κανείς θαυμαστές εικόνες αγιογράφων της Κρητικής Σχολής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή που εικονίζει την Αγία Παρασκευή και το Χριστό ως Μέγα Αρχιερέα, έργο του 17ου αιώνα.

Παναγία (Δεσποτικό)

Η βυζαντινή εκκλησία Παναγία βρίσκεται στο νησάκι του Δεσποτικού και γιορτάζει κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος με πανηγύρι.

Παναγία Φανερωμένη

Η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Αντιπάρου, πολύ κοντά στην παραλία της Φανερωμένης και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία χτίστηκε από ψαράδες στη χάρη της Παναγίας και προσελκύει πλήθος κόσμου στο πανηγύρι που γίνεται 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Η πρόσβαση γίνεται με ψαροκάικα ή με οργανωμένη εκδρομή με σκάφος και ο εσπερινός τελείται κατανυκτικά, στο πανέμορφο αυτό εκκλησάκι, στο βραχώδες ακρωτήρι, μέσα στο πέλαγος.

Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας στο κέντρο της Αντιπάρου, κτισμένος στην υψηλότερη κορυφή του νησιού σε υψόμετρο 308 μέτρων και γιορτάζει 20 Ιουλίου. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κατασκευάστηκε το 1937 από τους κατοίκους του νησιού και λόγω της τοποθεσίας του έχει πανοραμική θέα με τα γειτονικά νησιά. Η πρόσβαση γίνεται με τζιπ ή με τα πόδια σε ανηφορικό χωματόδρομο 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου.

Διαμονή στην Αντίπαρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register