Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ανάφη

Άγιος Αντώνιος

Ο μοναδικός βυζαντινός ναός που σώζεται μέχρι σήμερα είναι ο Άγιος Αντώνιος, βρίσκεται σε απόκρημνη και ερημική τοποθεσία στη βόρεια ακτή του νησιού, σε απόσταση πάνω από δύο ώρες από τη Χώρα και είναι μετόχι της Μονής της Χοζοβιώτισσας Αμοργού. Ο ναός αποτελείται από δύο καμαροσκέπαστους χώρους με ημικυκλικές αψίδες που επικοινωνούν με μεγάλο τοξωτό άνοιγμα και εντοιχισμένα μερικά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Στο βόρειο κλίτος, που άλλοτε ήταν «κατάγραφο» (ζωγραφισμένη όλη η επιφάνεια) διατηρούνται ακόμα τοιχογραφίες. Διακρίνονται με ζωηρά χρώματα η παράσταση της Υπαπαντής, πάνω από αυτήν το κάτω τμήμα της Γέννησης και αριστερά τους τμήμα από την παράσταση της Ανάληψης. Ένα έργο ασυνήθιστα καλής ποιότητας για τις σύγχρονες Κυκλάδες, έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 14ου αιώνα. Πάνω και εμπρός της εκκλησίας αυτής υπάρχει ένας τεράστιος βράχος το Κατράκη όπως λέμε σήμερα, πάνω στο οποίο υπάρχουν κτίσματα που δεν έχουν χρονολογηθεί.

Άγιος Γεώργιος

Στην κορυφή του βενετσιάνικου κάστρου βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Άγιος Μάμας

Ο ναός του Αγίου Μάμα είναι χτισμένος με μεγάλους μαρμάρινους δόμους δίπλα σε ρωμαϊκό ταφικό συγκρότημα από 12 τάφους κοντά στην Ιερά Οδό που οδηγούσε από την αρχαία Ανάφη στον ναό του Απόλλωνα.

Μονή Καλαμιώτισσας

Στο ψηλότερο άκρο του φιλοξενεί σήμερα τη Μονή της Καλαμιώτισσας, αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θρύλους και τοπικές παραδόσεις. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο και ιδιότυπα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που περιβάλλεται από λιγοστά κελιά και μικρή δεξαμενή. Στη βόρεια πλευρά του Κάλαμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο, ένα σπήλαιο απρόσιτο από τη θάλασσα και προσεγγίσιμο μόνο από ένα μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ. Πιο μέσα το νερό που στάζει στα τοιχώματα δημιουργεί χρυσοπράσινες αποθέσεις, κολώνες και φυσικές γούρνες, ενώ οι σταλακτίτες του βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχηματισμού. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη διατρέχοντας κατά μήκος τον Κάλαμο με διέξοδο σε άλλο μικρότερο σπήλαιο στη νότια πλευρά του μονολιθικού βράχου.

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται πάνω στο στενό ισθμό που χωρίζει τον κύριο όγκο του νησιού από το μεγαλοπρεπή βράχο του Κάλαμου. Είναι χτισμένο στη θέση του επιφανούς αρχαίου ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως τις μέρες μας, η Μονή λειτουργεί ως προσκύνημα με εξαιρετική απήχηση μέσα κι έξω από τα όρια της Ανάφης. Το μοναστήρι εορτάζει την 1η Παρασκευή μετά το Πάσχα, ενώ εκεί γίνεται στις 7-8 Σεπτεμβρίου το μεγάλο πανηγύρι του νησιού προς τιμήν της Παναγίας της Καλαμιώτισσας.

Παναγία στο Δοκάρι

Η Παναγία στο Δοκάρι στην πλαγιά του λόφου Καστέλι, όπου υψώνεται η αρχαία και ρωμαϊκή πόλη, είναι χτισμένη στη θέση ενός άλλου ξεχωριστού ταφικού συγκροτήματος, ενσωματώνοντας στο βόρειο τοίχο της τμήμα αρχαίας τοιχοποιίας και στο νότιο τοίχο τμήμα από το μαρμάρινο κάλυμμα της ρωμαϊκής σαρκοφάγου που βρίσκεται ακόμη στην ίδια θέση δυτικά του μικρού νησιού.

Πηγή: Δήμος Ανάφης

Διαμονή στην Ανάφη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register