Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Αίγινα

Αγία Βαρβάρα στο Μαραθώνα

Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται στη θέση Μαραθώνα, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Πέρδικα. Είναι αφιερωμένος στη μεγαλομάρτυρα η οποία θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, προστάτιδα του Πυροβολικού και των ορυχείων.

Αγία Μαρίνα

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι έδωσε  το όνομα  του σε μια ολόκληρη περιοχή. Είναι μια μικρή  κατάλευκη εκκλησία, και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου με ένα μεγάλο πανηγύρι.

Αγία Μαρίνα στην Κυψέλη

Η Αγία Μαρίνα στην Κυψέλη βρίσκεται πάνω σε λόφο ακριβώς απέναντι από τα ναυπηγεία. Η εκκλησία δεσπόζει στην κορυφή αυτού του λοφίσκου και περιστοιχίζεται από ένα μικρό αλσύλλιο με πεύκα. Όμορφος χώρος περιπάτου μια που η πανοραμική θέα απλώνεται από το φανάρι του «Μπούζα» ως τον Πειραιά.

Αγία Παρασκευή

Ακολουθώντας το δεξιό παράδρομο ανατολικά του ναού της Αγίας Τριάδος στο Βαθύ, θα βρεθούμε σε έναν ανηφορικό δρόμο με δύο διακλαδώσεις. Αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι βόρια θα βρεθούμε σε ένα πλατύ όπου δεσπόζει το πανέμορφο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Η θέα του μοναδική όπως και η Αγία στο οποίο είναι αφιερωμένη.

Αγία Σκέπη

Αφιερωμένος στη Σκέπη Παναγία είναι ο μικρός ναός που βρίσκεται λίγο παραπάνω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στα αριστερά της διαδρομής, λίγο πριν την Παλαιά Χώρα. Πρόκειται για παρεκκλήσι του μοναστηριού. Η τελική του μορφή εντυπωσιάζει με την καλλιτεχνία της αρχιτεκτονικής του.

Αγία Τριάδα στον Αρχαίο Ελαιώνα

Στο σεληνιακό, παρθένο τοπίο του Αρχαίου Ελαιώνα, δίπλα στα αιωνόβια ελαιόδεντρα, υπάρχουν τρία γραφικά εκκλησάκια, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Τριάδα. Η πρόσβασή σε αυτό είναι αρκετά δύσκολη καθώς μπορεί να προσεγγιστεί από τα μονοπάτια που κατεβαίνουν από τα γύρω χωριά, όπως η Παχειά Ράχη, οι Καπότηδες και ο Μαραθώνας.

Αγία Τριάδα στο Βαθύ

Η Αγία Τριάδα βρίσκεται στη θέση Βαθύ, κοντά στη Σουβάλα. Είναι αφιερωμένη στο χριστιανικό δόγμα που περιγράφει την πίστη σε ένα Θεό με τρία πρόσωπα. Τα τρία πρόσωπα ή υποστάσεις είναι ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τα οποία είναι αδιαίρετα και ομοούσια κατά τη θεότητα, έχουν την ίδια δύναμη και κοινή Θεία ουσία. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα δόγματα που αποδέχεται η πλειοψηφία των εκκλησιών του χριστιανικού κόσμου, το οποίο είναι γνωστό και ως Τριαδικό Δόγμα.

Άγιοι Ανάργυροι στην Κυψέλη

Το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στον ήσυχο και γαλήνιο εσωτερικό ομώνυμο δρόμο προς την Κυψέλη. Αντί για την κεντρική οδό της κοινότητας, επιλέγουμε τον δεξιό παράδρομο που θα μας οδηγήσει σε λίγα λεπτά στο περιτριγυρισμένο από φιστικιές, γραφικό ναό.

Άγιοι Ανάργυροι στο Λιβάδι

Αμέσως μετά τον αρχαιολογικό χώρο στο Λιβάδι θα συναντήσουμε το ολόλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και δίπλα του την ομώνυμη αμμουδερή παραλία.

Άγιοι Ανάργυροι στη Μπαρού

Αν ανηφορίσουμε προς την πλευρά του Μεσαγρού, πριν την Αγία Μαρίνα, στην περιοχή Μπαρού θα συναντήσουμε το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Στο χώρο του ναού δεσπόζει ένα μοναδικό αλώνι ίσως το πιο καλοσυντηρημένο της Αίγινας και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα. Το αλώνι αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος του πανηγυριού που στήνεται εκεί κάθε χρόνο των Αγίων Αναργύρων.

Άγιοι Ταξιάρχες

Αν παρακάμψουμε από το δρόμο που οδηγεί στο μικρό παραθαλάσσιο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, θα βρεθούμε στο μικρό ναό των Αγίων Ταξιαρχών, ένα ταπεινό αλλά πολύ όμορφο ναΐδριο που βρίσκεται χτισμένο πίσω από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της περιοχής. Παλαιότερα, προτού χτιστεί η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού.

Άγιος Αθανάσιος

Κατά μήκους του δρόμου προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στα δεξιά της διαδρομής και πριν φτάσουμε στη γέφυρα που ενώνει την περιοχή του Κοντού με την Αίγινα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Μέσα σε έναν υπέροχο κήπο και τριγυρισμένη από μαντρότοιχο από Αιγινήτικη πασπάρα.

Άγιος Βασίλειος

Στον παραλιακό δρόμο προς Πέρδικα, στα νότια του νησιού, θα συναντήσουμε στα δεξιά μας την παραλία του Αγίου Βασιλείου και το ομώνυμο εκκλησάκι, ανάμεσα στους οικισμούς Φάρο και Βροχεία. Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας.

Άγιος Γεώργιος

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου θα το βρείτε στην περιοχή Παγώνι. Από το κέντρο της Αίγινας, επιλέγουμε τον εσωτερικό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Μαύρης. Από εκεί, θα ανηφορίσουμε αριστερά έως ότου φτάσουμε στην κορυφή του λόφου. Εκεί μας περιμένει ο Άγιος Γεώργιος, ένας μικρός ναός αλλά γραφικός.

Άγιος Δημήτριος

Ένα ξωκλήσι που προσφέρει υπέροχη θέα και δροσιά στους καλοκαιρινούς μήνες. Θα το βρούμε στην περιοχή των Αγίων Ασωμάτων, το χωριό που βρίσκεται λίγα λεπτά βορειότερα της Αίγινας, στην απαρχή του ανηφορικού δρόμου προς τον Άγιο Νεκτάριο.

Άγιος Διονύσιος στην Παχειά Ράχη

​Στον πανέμορφο οικισμό της Παχειάς Ράχης στέκει μεγαλόπρεπος, ο Ιερός Ναός του Πολιούχου του νησιού, του Αγίου Διονυσίου. Εντός του ναού, βρίσκεται το κελί του και διασώζεται ακόμη ο μικρός πέτρινος θρόνος του. Είναι χτισμένος τον 19ο αιώνα, από τον τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Άγιος Διονύσιος στο Λιβάδι

Το μικρό αυτό εκκλησάκι, ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου και βρίσκεται στην περιοχή του Λιβαδιού. Νεόδμητο, με ευρύχωρο προαύλιο αποπνέει μια θαλπωρή και το αίσθημα της χριστιανικής θέρμης που ο επισκέπτης αποκομίζει όταν εισέρχεται στο εσωτερικό του.

Άγιος Νικόλαος

Στο κέντρο σχεδόν της Αίγινας είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Νικολάου. Βρίσκεται στο λιμάνι, έχει χτιστεί το 17ο αιώνα από πέτρα. Ο μικρός ναός αρχιτεκτονικά είναι μονόχωρη βασιλική με δύο τρούλους ενώ κοσμείται εξωτερικά με ένα μονόλοβο κωδωνοστάσιο. Εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική του απλότητα κάτι που το εντάσσει απόλυτα στο θαλασσινό τοπίο. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιατί στο βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του.

Άγιος Παντελεήμων

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο της Αγίας Μαρίνας συναντάμε το γραφικό ψαροχώρι των Πορτών, στα ανατολικά του νησιού, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Οι Πόρτες ήταν λιμάνι των Βενετσιάνων και από εκεί φόρτωναν μεγάλες επεξεργασμένες μαυρόπετρες για να χτίσουν τα λιμάνια της Κρήτης. Το όνομά του πριν γίνει χριστιανός, ήταν Παντολέων και θεωρείται ο προστάτης των παρασκευαστών άρτου.

Άγιος Φανούριος

Μετά το «Νησιώτικο Μυστρά», τη γνωστή Παλιαχώρα, κατηφορίζουμε από το Σταυρό προς τη Σουβάλα για να συναντήσουμε τον Άγιο Φανούριο. Βρισκόμαστε στη βόρεια πλευρά του υψώματος, σε μια ρεματιά  όπου για να φθάσουμε μέχρι την πόρτα της εκκλησίας θα πρέπει να διανύσουμε το μονοπάτι της περιοχής. Το εκκλησάκι κάτασπρο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα του λόφου της Παλιαχώρας εορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου.

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης

Το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, είναι πολύ γραφικό και όμορφο, παρόλη τη δυσκολία που έχει στην πρόσβαση. Θα το συναντήσουμε στην περιοχή του Σφεντουρίου, στη νότια πλευρά της Αίγινας, την Πέρδικα. Στρίβοντας αριστερά στο σταυροδρόμι του χωριού, ανηφορίζουμε το βουνό και ακολουθώντας τις πινακίδες, φτάνουμε στον οικισμό του Σφεντουρίου. Θα πρέπει αναγκαστικά να συνεχίσουμε περπατώντας μέσα σε ένα στενό μονοπάτι, όμως η θέα αξίζει τον κόπο.

Αγίου Σωτήρα (Μεταμόρφωση Σωτήρος Χριστού)

Το γραφικότατο ξωκλήσι στην περιοχή της Βαγίας. Αποχωρώντας από το λιμάνι της Σουβάλας με προορισμό στα ανατολικά θα συναντήσουμε την κατηφόρα που οδηγεί στον όμορφο ναό.

Απόστολος Ακύλας & Πρισκίλλας

Για τους Ορθόδοξους, οι Άγιοι των ερωτευμένων είναι οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα με καταγωγή από τον Πόντο. Ο Ακύλας, καταγόταν από τον Πόντο της Μικράς Ασίας και ήταν Ιουδαίος, ενώ η Πρίσκιλλα είχε καταγωγή από τη Ρώμη, όπου και γνωρίστηκαν. Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται στο οικόπεδο του κεντρικού ναού της Πέρδικας, τον Άγιο Σώστη.

Απόστολος Κρίσπος

Στον όμορφο οικισμό των Αγίων, περνώντας τη Σουβάλα, βρίσκεται ο ιερός ναός αφιερωμένο στον Απόστολο Κρίσπο, πρώτου θεμελιωτή και ιδρυτή της εκκλησίας στην Αίγινα. Για το έργο του στην Αίγινα δεν έχουν διασωθεί μαρτυρίες. Ωστόσο η Επισκοπή της Αίγινας θεωρείται η πρώτη της Ελλάδας και διατηρήθηκε μέχρι το 1852.

Εισόδια της Θεοτόκου (Παναγίτσα)

Λίγα βήματα μακριά από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, είναι χτισμένος ο ναός των Εισοδίων της Παναγίας.  Στον ίδιο ακριβώς τόπο, όπου βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός, υπήρχε παλαιοχριστιανική Βασιλική των μέσων του 5ου μ.Χ. αιώνα. Πρόσφατα, κατά την επισκευή της οδού όπισθεν του Ιερού Ναού αποκαλύφθηκε το βαπτιστήριο της παλαιάς Βασιλικής με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο προς την Κυψέλη, το πλησιέστερο χωριό της Αίγινας, θα συναντήσετε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Οι απαρχές της ιστορίας της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Κυψέλη αναζητούνται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η οικοδόμησή του έγινε στη σημερινή πλατεία που τότε ήταν χωράφι και πρέπει να έγινε μετά το 1858, καθώς δεν αναφέρεται στον κατάλογο των Ενοριών της Αίγινας που έγινε από την Κυβέρνηση του βασιλέα Όθωνα.

Κοίμηση της Θεοτόκου στην Πέρδικα

Στο Νοτιοδυτικό οικισμό της Αίγινας, την Πέρδικα, επάνω στα πλακόστρωτα σοκάκια της, βρίσκεται ένα όμορφο στολίδι της Χριστιανοσύνης, η αντίστοιχη “Παναγίτσα” του χωριού. Αν και βρίσκεται κυριολεκτικά στη «σκιά» του Αγίου Σώστη, το εσωτερικό της μαγεύει με την κατάνυξη που κατακλύζει τον επισκέπτη και ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός, προσδίδει μια ομοιομορφία με το τριγύρω περιβάλλον.

Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μεσαγρό

Ο Μεσαγρός είναι ένας μεγάλος, αραιοδομημένος οικισμός στο βορειοανατολικό τμήμα της Αίγινας και απέχει από την πόλη 9 χλμ. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Μεσαγρού είναι η Παναγία η Πολίτισσα, όπως έχει καθιερωθεί στο πέρασμα του χρόνου ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Από το 1858, ο ναός της Παναγίας της Πολίτισσας παραμένει στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Ο κεντρικός ναός στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας στα Βορειοανατολικά του νησιού. Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μητρόπολη της Αίγινας

Είναι ο πρώτος Καθεδρικός Ναός της Ελεύθερης Ελλάδας, τρίκλιτος με τρεις κόκκινους τρούλους. Πρόκειται για μία εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Διονύσιο Πολιούχο Αιγίνης τον εκ Ζακύνθου και στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Ο Μητροπολιτικός ναός της Αίγινας χτίστηκε το 1806 με χρήματα της Ιεράς Μονής της Χρυσολεόντισσας. Ήταν ο χώρος συνάθροισης της εκλεκτικής συνέλευσης των δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού σχολείου. Στη Μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ορκωμοσίας του Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους καθώς και του Πανελληνίου Συμβουλίου που αποτέλεσε την προσωρινή αντικυβερνητική επιτροπή. Επιβλητικό είναι το καμπαναριό του Ναού, το οποίο χτίστηκε κατά την εποχή του Καποδίστρια. Επισκευάστηκε όμως αρκετές φορές αργότερα. Η καμπάνα με τον βαρύ, ιδιαίτερο ήχο είναι δωρεά του Καποδίστρια και την έφερε από την Ρωσία. Στην νότια πλευρά του καμπαναριού υπάρχει ηλιακό ρολόι. Μια κατασκευή για την οποία έχει γίνει ειδική μελέτη. Τέλος στην κορυφή του καμπαναριού υπάρχει περιστρεφόμενο ανεμολόγιο με χρονολογία 1857.

Παμμεγίστων Ταξιαρχών στους Αγίους Ασώματους

Ακολουθώντας το δρόμο προς Άγιο Νεκτάριο, θα βρεθείτε στην περιοχή των Αγίων Ασωμάτων, όνομα που έχει προέλθει από τον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων λοιπόν, είναι αφιερωμένη στη σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων. Η Πολεμική Αεροπορία τους έχει ανακηρύξει Προστάτες της και τους γιορτάζει την ίδια μέρα, που τους γιορτάζει και η Εκκλησία μας, στις 8 Νοεμβρίου.

Παναγία Φανερωμένη & Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός

Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στην Πέρδικα, περνάμε από τον οικισμό της Αιγινήτισσας. Επάνω στο λόφο ακριβώς, δίπλα στο αμφιθέατρο, βρίσκεται ο νεόκτιστος ναός που είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη και τον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό.

Προφήτης Ηλίας

Η μικρή αλλά ξακουστή εκκλησία του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο του νησιού, ίσως το πιο «προνομιακό», αφού είναι χτισμένη στα εναπομείναντα ερείπια του ναού του Δία, του αρχαιότερου ναού στην Ευρώπη, στο ψηλότερο σημείο του νησιού πάνω στο Ελλάνιο Όρος. Ο Προφήτης Ηλίας γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.

Προφήτης Ηλίας Αγίων

Σε υψόμετρο 118 μέτρων, θα συναντήσουμε ένα όμορφο εκκλησάκι χωμένο μέσα σε πυκνή δασική περιοχή στα ψηλά της κοινότητας των Αγίων. Τα σπίτια έχουν φθάσει σχεδόν μέχρι το δάσος, οπότε θα πρέπει να ψάξουμε λίγο για να βρούμε την έναρξη του σύντομου μονοπατιού που θα μας οδηγήσει εκεί. Τα 50 περίπου λεπτά που θα περπατήσουμε για να καταλήξουμε εκεί, θα μας αποζημιώσουν. Λειτουργεί μονάχα δύο φορές το χρόνο (20 Ιουλίου και της Αναλήψεως).

Προφήτης Ηλίας Βαθέως, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Προκόπιος

Εκκλησάκι που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από το Βαθύ. Σύντομος χωματόδρομος θα μας οδηγήσει εκεί, για να απολαύσουμε την άπλετη θέα σε όλη την βόρεια Αίγινα και απέναντι στις ακτές της Αττικής. Ακριβώς πριν την κατηφόρα που βγάζει στην παραλία της Σουβάλας θα στρίψουμε δεξιά και ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο θα βρεθούμε στις παρυφές του. Ο ναός είναι αφιερωμένος σε τρείς Αγίους: τον Άγιος Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τον Άγιο Προκόπιο.

Σύναξη Αιγινητών Αγίων

Στη μνήμη του Αγίου Θωμά έχει κτιστεί το παρακείμενο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο του σημερινού ναού. Ο μεγάλος ναός των Αιγινητών Αγίων αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή, και είναι αφιερωμένος στη ζωή των Αγίων που πέρασαν, έζησαν ή τελείωσαν τη ζωή τους στην Αίγινα. Των Αγίων Κρίσπου του αποστόλου της Αίγινας, Αγίου Λεοντίου από την περιοχή της Κυψέλης, των αδελφών ιεραποστόλων από την Παχειά Ράχη Ιούλιου και Ιουλιανού, της Οσίας  Αθανασίας, Θεοδώρας, Θεοπίστης, του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου, του Αγίου Νεκταρίου και του μαθητή του Σάββα του Καλύμνιου.

Τίμιος Σταυρός

Η Παλιαχώρα της Αίγινας είναι η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Στην Παλιαχώρα σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση μόνο 38 εκκλησίες που μας δίνουν το μέτρο ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας. Βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Υπαπαντή του Κυρίου

Ελάχιστοι γνωρίζουν την αληθινή ονομασία του. Η μεγάλη πλειονότητα των Αιγινητών τον αποκαλεί «Άγιο Τρύφωνα» αλλά είναι λάθος. Ο όμορφος με αιγαιοπελαγίτικα χρώματα και γραμμές ναός είναι αφιερωμένος στην «Υπαπαντή του Κυρίου» και γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου. Βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Λεουσείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα.

Φανερωμένη

Η εκκλησία της Φανερωμένης βρίσκεται στο νέο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι της Αίγινας και είναι το μετόχι της Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Βρίσκεται σε μία κατακόμβη ενώ υπάρχουν θρύλοι και δοξασίες ως προς την εκκλησία και την εικόνα της Παναγίας που φιλοξενεί. Χρονολογείται στο 13ο αιώνα και απαρτίζεται από τρεις διαφορετικές εκκλησίες. Η κεντρική, εξωτερική έχει εγκαταλειφθεί, αλλά σώζονται δύο μικρότερα εκκλησάκια υπογείως, στη λεγόμενη «κατακόμβη». Στο δεύτερο μάλιστα υπάρχει και μία εκπληκτική εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στο 17ο αι. Πίσω από την Αγία Τράπεζα θα δείτε ένα πέρασμα, που οδηγεί σε ένα μικρό σπήλαιο. Η Εκκλησία, τα τριγύρω αμπέλια και τα περιβόλια ανήκουν όλα στο Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας. Η Φανερωμένη παραμένει ένα από τα αγαπημένα προσκυνήματα της Αίγινας και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Μοναστήρι Αγίας Αικατερίνης

Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στην κοιλάδα του Κόντου και περιβάλλεται από πολύ ψηλά κυπαρίσσια. Εδώ ήταν παλιότερα χτισμένος ο Ναός της Αφροδίτης. Είναι ένα μικρό Μοναστήρι στο οποίο ζουν μόλις 10 μοναχές.

Μοναστήρι Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Αίγινας, στην περιοχή Λιβάδι, βρίσκουμε μία μικρή Μονή, της Αγίας Αναστασίας, τόπο πνευματικής και ψυχικής ανάτασης Αιγινητών και όχι μόνο. Το Μοναστήρι λειτουργεί από το 1955 ενώ ιδιαιτερότητά του αποτελούν οι εικόνες Ρωσικής τεχνοτροπίας που διαθέτει στο εσωτερικό του. Η Μονή της Αγίας Αναστασίας γιορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου.

Μοναστήρι Αγίας Άννας

Η Αγία Άννα στο Μεσαγρό Αίγινας, είναι ένα μικρό μοναστήρι που βρίσκεται στο δρόμο προς το ναό της Αφαίας και απέναντι από το παλιό Δημοτικό σχολείο του Μεσαγρού. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 25 Ιουλίου που είναι και η ημέρα της Κοίμησις της Αγίας Άννας και στις 9 Δεκεμβρίου που είναι η Σύλληψις της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας.

Μοναστήρι Αγίου Μηνά

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Μέσα στο ψηλό τείχος που το περικλείει υπάρχουν δύο ναοί. Το καταπράσινο περιβάλλον του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμάται το νεότερο αυτό Μοναστήρι από προσκυνητές που αναζητούν τη γαλήνη και την εσωτερική αναζήτηση.

Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού και τόπο έλξης για τους επισκέπτες του οι οποίοι έρχονται κατά χιλιάδες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσουν και να θεραπευθούν. Το μοναστήρι θεωρείται θαυματουργό καθώς ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Επιπλέον, το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Αν και γνωστό στο ευρύ κοινό, λίγο κόσμος γνωρίζει την αληθινή ιστορία και σημασία του. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ξεκίνησε να λειτουργεί από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο όταν έψαχνε έναν τόπο να στεγάσει ένα μοναστήρι για το τέλος της ζωής του, έναν «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», όπως έλεγε. Μαζί με 4 μοναχές οι οποίες επιθυμούσαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγηση και εποπτεία του, βρήκε ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην Αίγινα στη θέση Ξάντος στο οποίο και αποφάσισε να στεγάσει τις 4 αυτές μοναχές και άλλες 3 που ήδη μόναζαν στο νησί. Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1904 υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου, παρ’ ότι αυτός ακόμα βρισκόταν στη Ριζάρειο Σχολή – ο ίδιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί το 1908. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Η εκκλησία σήμερα διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα με το χαρακτηριστικό κόκκινο τόξο για επιστέγασμα. Ο Άγιος Νεκτάριος στην Αίγινα γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου.

Μοναστήρι Αγίου Χριστοφόρου

Η Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου χτίστηκε το 1946 στην πόλη της Αίγινας, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και στο Λεούσειο Ίδρυμα. Εγκαινιάζεται το 1961 ενώ λίγο αργότερα περνά στην κατοχή του μέρος των λειψάνων του Προστάτη της Αγίου Χριστοφόρου. Η Μονή είναι αγαπητή από τους Αιγινήτες που επιζητούν μια όαση ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης, με τη χαρακτηριστική φιλοξενία των μοναχών να τους κερδίζει. Η Ιερά Μονή γιορτάζει στις 9 Μαΐου και 8 Σεπτεμβρίου.

Μοναστήρι Παναγιάς Χρυσολεόντισσας

Η Μονή Παναγιάς Χρυσολεόντισσας χτίστηκε το 17ο αιώνα κι αποτελεί ένα από τα παλιά Μοναστήρια. Παλιά βρισκόταν στην περιοχή Κυψέλη στο Λεοντί, μέχρι που οι μοναχοί μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Παρθένου στη σημερινή τοποθεσία, ανάμεσα στα βουνά, προκειμένου να την προφυλάξουν από τους πειρατές. Ο σκοπός για τον οποίο χτίστηκε επομένως, ήταν για να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος που θα προστατεύει τους μοναχούς – και όχι μόνο – από τους πειρατές. Έτσι η αρχιτεκτονική του είναι πολύ ιδιαίτερη, με τους χαρακτηριστικούς ψηλούς τοίχους και τον τριώροφο πύργο. Ο πύργος, ύψους 20 μέτρων, χτίστηκε πριν την Εκκλησία, γύρω στα 1600 ενώ η εκκλησία χτίστηκε το 1800 προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη που είχε καεί ολοσχερώς. Από το 1935 η Χρυσολεόντισσα έγινε γυναικείο Μοναστήρι από ανδρικό και σε αυτό ζουν πλέον περίπου 10 μοναχές. Η Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σ’ ένα ορεινό, πολύ ψηλό κι απομονωμένο σημείο της Αίγινας.

Διαμονή στην Αίγινα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register