Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στα Ψαρά

Τα χριστιανικά μνημεία των Ψαρών παραμένουν άγνωστα και αποτελούν την αμεσότερη προεπαναστατική μαρτυρία, αφού οι γραπτές πηγές του τόπου χάθηκαν στο ολοκαύτωμα. Οι 62 σωζόμενοι σήμερα ναοί, που ας σημειωθεί, στερούνται ζωγραφικού διακόσμου και αξιόλογων κειμηλίων, κατατάσσονται ως εξής: 2 τρίκλιτες τρουλαίες βασιλικές, 7 καμαροσκέπαστοι, 17 επιπεδόστεγοι και 16 αγιορείτικοι. Από τους αγιορείτικους ναούς, ένας είναι καθολικό μονής (Κοιμήσεως) και 4 μοναστηριακών καθισμάτων.

Αγία Άννα και Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Στη χερσόνησο του Παλαιόκαστρου τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια οδηγούν στα δύο εκκλησάκια, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Αγίας Άννας. Οι 3 σημαίες (ελληνική, βυζαντινή, ψαριανή) υποτάσσονται στη δύναμη του αέρα.

Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα στο Ξερόκαμπο μοιάζει στο σχήμα με τη Βατούσαινα, ο νάρθηκας όμως καλύπτεται με μοναστηριακό θόλο κομμένο από οριζόντιο επίπεδο (είδος σκαφόσχημης κουλουροπυραμοειδούς στέγης). Το περιφερειακό γείσο λείπει από τον δυτικό τοίχο (της προσόψεως), ο οποίος απολήγει ψηλά σε αέτωμα, χαμηλά ανοίγονται δύο παράθυρα δεξιά και αριστερά της εισόδου. Μεταξύ του νάρθηκα και του κυρίως ναού τοποθετείται Τρίτοξο διάφραγμα. Το δάπεδο αποτελείται από ιδιαίτερα επιμελημένη πλακόστρωτη. Ο τρούλος που φαίνεται εξωτερικά εν μέρει ενωμένος με το νάρθηκα, καλύπτει με το μεγάλο του ημισφαίριο το χώρο του κυρίως ναού, εξωτερικά παρουσιάζει την εξής ιδιορρυθμία, που οφείλεται ίσως σε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου η σε επισκευαστική φάση. Δυτικά του ναού, υπάρχουν ερείπια κελιών, στα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, λειτούργησε σχολείο πριν από τα χρόνια της Επαναστάσεως.

Άγιος Ελευθέριος

Ο Άγιος Ελευθέριος στον Αχλαδόκαμπο, είναι ένα Αγιορείτικο εξωκλήσι με ιδιαίτερα στοιχεία. Πρόκειται για ορθογώνιο ναό κτισμένο με επιμελημένη ανισοϋψή ορθολιθοδομή. Επιμελημένη δόμηση με ορθογωνισμένους πωρόλιθους παρατηρείται και στο εσωτερικού του μνημείου. Στο κέντρο εξέχει συμμετρικά το τυφλό ημισφαίριο του τρούλου που σβήνει ομαλά στο οριζόντιο περιφερειακό γείσο. Στα σφαιρικά τρίγωνα τοποθετούνται ηχεία.

Άγιος Νικόλαος

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος τον 18ο αιώνα (μεταξύ 1773-1793), δεσπόζει επιβλητικά σε βραχώδες ύψωμα, λίγο πιο πάνω από το σπίτι του Κανάρη, να ατενίζει το απέραντο γαλάζιο. Είναι φτιαγμένος από μάρμαρα που κουβαλούσαν Ψαριανοί ναυτικοί από την Χίο και άλλα νησιά του Αιγαίου, καθώς και από μακρινά μέρη όπως η Μάλτα και η Μασσαλία. Το μήκος του ναού είναι 28 μέτρα, 14 το πλάτος και φτάνει μέχρι τα 24 μέτρα ύψος. Εξωτερικά έχει την μορφή ογκώδους διώροφου ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου κτίσματος αυστηρής συμμετρίας, στην επίπεδη επιφάνεια της οροφής του οποίου εξέχει το άνω μέρος καμαροσκέπαστου τρουλαίου ναού. Για το φωτισμό του είχαν σχεδιαστεί 67 παράθυρα και 8 πόρτες.  Σήμερα υπάρχουν 51 και 7 αντίστοιχα. Τα σκεύη του ναού, αφιερώματα μεγάλης αξίας όπως και τα ιερά σκεύη που είχε δωρίσει ο Βαρβάκης, όλα λεηλατηθήκαν κατά την καταστροφή του νησιού το 1824. Από αυτά μόνο το ιερό ευαγγέλιο σώζεται σήμερα.

Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κανάρης (1793), χρονολογία σημαδιακή, ολοκληρώθηκε ο ναός. Καταστράφηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Αξίζει να ανέβει κανείς τα 60 σκαλοπάτια και να επισκεφτεί την εκκλησία που προσκύνησε ο Κανάρης πριν ξεκινήσει για το μεγάλο κατόρθωμά του

Αϊ Νικολάκι

Απέναντι από τα Ψαρά υπάρχει ένα νησάκι, το Άι Νικολάκι. Έχει ονομαστεί έτσι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εκεί. Ολόκληρο το νησάκι αυτό, είναι ποτισμένο με το αίμα των Ψαριανών. Ίχνη αιματοβαμμένου σώματος υπάρχουν στο δάπεδο της εκκλησίας τα οποία σχηματίστηκαν από το αίμα αφανούς ήρωα που πότισε τις πλάκες του δαπέδου με αποτέλεσμα έως και σήμερα να διακρίνεται αχνά.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Ο ενοριακός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που κατά πάσα πιθανότητα έχει χτιστεί πάνω σε παλαιοχριστιανικά ερείπια, φαίνεται ότι χτίστηκε περίπου το 1770, αφού αναφέρεται ότι λειτούργησαν σε αυτόν Ρώσοι ιερείς που συνόδευαν τα Ορλωφικά πλοία. Eπιγραφή στο υπέρθυρο αναφέρει ότι ο ναός «ανοικοδομήθη με δαπάναις των κατοίκων του νησιού, 1885». Πρόκειται μάλλον για εκτεταμένες επισκευές του πυρπολημένου στο ολοκαύτωμα κτίσματος. Οι τοίχοι διακοσμούνται με παραστάδες και τυφλά αψιδώματα (εξωτερικά σε δυο ζώνες). Εδώ λείπει ο νάρθηκας, ενώ ο γυναικωνίτης δεν ακολουθεί το μήκος του ναού. Με 4 ζευγάρια κολώνες χωρίζεται σε τρία κλίτη, από τα οποία το μεσαίο στεγάζεται με κάμαρα και τρούλο, ενώ τα πλάγια με ασπίδες επί λοφίων. Ο τρούλος έχει οκτάπλευρο εσωτερικά και εξωτερικά τύμπανο. Η διαμόρφωση στο βόρειο τοίχο και στις αψίδες του Ιερού, που επίσης διακοσμούνται με τυφλά αψιδώματα, δείχνει διάφορες οικοδομικές φάσεις.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι το τέμπλο που κοσμεί τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Γ. Λούρος αγιογράφος από την Χίο, χρησιμοποιώντας σχέδια από τα κεντήματα των Ψαριανών νοικοκυρών. Ο ίδιος έχει επιμεληθεί και τις τοιχογραφίες του Μοναστηριού αλλά και της εκκλησίας του Αγίου Θύμιου.

Μονή Παναγίας ή Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία η Ψαριανή)

Η Μονή της Παναγίας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται 9 χλμ. βόρεια από τη χώρα των Ψαρών, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Η ιστορία της Μονής δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε το 1780 σε θέση που προηγουμένως υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι. Σε έγγραφο του Oικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του E΄ του έτους 1797 χαρακτηρίζεται ως «Σταυροπήγιο». Ο αρχιτέκτονας του ναού ήταν Ρουμελιώτης και τον έχτισε όμοιο με τους ναούς του Αγίου Όρους. Στην καταστροφή του νησιού οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά για να το καταστρέψουν και να το λεηλατήσουν. Όμως το μοναστήρι γλίτωσε προσωρινά χάρη στα μελίσσια που πέταξαν οι καλόγεροι στον εχθρό. Στη βιβλιοθήκη της Μονής σώζονται σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά βιβλία τυπωμένα στη Βενετία και στη Μόσχα. Στη μονή φυλασσόταν επίσης η εικόνα της Παναγίας με την υπογραφή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που μεταφέρθηκε στη Σύρο, από κατοίκους που γλύτωσαν από την καταστροφή, θέλοντας να την περισώσουν. Η τοποθεσία προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, με το βλέμμα να αγκαλιάζει τη Λέσβο, τη Σκύρο και το Άγιον Όρος. Το πανηγύρι που γίνεται στη χάρη του είναι από τα ωραιότερα του Aιγαίου.

Ξωκλήσια

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ψαρών είναι τα 67 ξωκλήσια. Τα μικρά αυτά στολίδια του νησιού ανήκουν στην ενορία, αλλά συντηρούνται από τους κατοίκους. καθώς κάθε οικογένεια έχει αναλάβει να φροντίζει από ένα εκκλησάκι.

Διαμονή στα Ψαρά: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register