Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στα Κουφονήσια

Άγιος Γεώργιος

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1870. Τεχνίτες από τη Σαντορίνη ανέλαβαν την ανέγερση του Ναού. Για το επίχρισμα χρησιμοποίησαν θηραϊκή γη, υλικό που δημιουργεί ιδιαίτερα σκληρή επιφάνεια. Αρχαία μάρμαρα και κίονες, βυζαντινού ναού, που βρέθηκαν στην περιοχή του νεκροταφείου χρησιμοποιήθηκαν στην αυλή και στην είσοδο της αυλής του Ναού. Το 1890 κατασκευάστηκε το τέμπλο και τοποθετήθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η εικόνα φέρει υπογραφές 6 πειρατών λαθρέμπορων οι οποίοι είχαν βοηθήσει οικονομικά στην ανέγερση του Ναού. Τοποθετήθηκαν επίσης παλαιές εικόνες του Αγίου Ιωάννη και Αγίου Νικολάου.

Άγιος Νικόλαος

Στην περιοχή Λουτρό, στην άκρη του οικισμού του Αγίου Γεωργίου στα Κουφονήσια, σώζονται ερείπια ρωμαϊκών λουτρών. Εκεί υπάρχει και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κοντά στον παλιό γραφικό ανεμόμυλο. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ένα παραδοσιακό καρνάγιο που έγινε στις αρχές του 1980 από τον σημερινό ιδιοκτήτη μετά τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου.

Παναγία στην Κέρο

Το εκκλησάκι στην Κέρο, αφιερωμένο στην Παναγία χτίστηκε από τρείς μοναχούς. Ανήκαν στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Εγκαταστάθηκαν σε μετόχι του μοναστηριού στην Κέρο, έχτισαν τα κελιά τους, μία τράπεζα και το εκκλησάκι. Οι μοναχοί ζούσαν με την βοήθεια των κατοίκων των γύρω νησιών.

Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι

Το εκκλησάκι της Παναγίας στο Κάτω Κουφονήσι είναι χτισμένο πολύ κοντά σε παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1561. Για να μην υπάρχουν προβλήματα με τους Τούρκους, αλλά και για να προστατευθεί από τους πειρατές, η εκκλησία έπρεπε να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο, γι’ αυτό επί Τουρκοκρατίας ήταν σχεδόν ημιυπόγεια. Ο χώρος γύρω από την εκκλησία διευρύνθηκε πολύ αργότερα, το 1970, ενώ το 1990 δημιουργήθηκε ημιυπαίθριο τμήμα, τουαλέτες, και υψώθηκε καμπαναριό.

Προφήτης Ηλίας

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένη στο υψηλότερο σημείο του νησιού (114 μέτρα), πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού της πρωτοβυζαντινής περιόδου. Η Αγία Τράπεζα της σημερινής εκκλησίας, αποτελείται από δύο κίονες και ένα κομμάτι μάρμαρο που προέρχονται από τον παλαιό βυζαντινό ναό, ενώ και ο τοίχος όπου ακουμπά η εικόνα του Προφήτη έχει στηθεί με πέτρες από τον παλαιότερο ναό.

Πηγή: Δήμος Νάξου

Διαμονή στα Κουφονήσια: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register