Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Γουβιά Κέρκυρα

Γουβιά στην Κέρκυρα

Το χωριό με τη μακρά παράδοση στη ναυτιλία

Τα Γουβιά βρίσκονται στην ανατολική και κεντρική πλευρά της Κέρκυρας, στον ομώνυμο κόλπο, ανάμεσα στα χωριά Λίμνη και Κοντόκαλι, πάνω από την ομώνυμη παραλία. Απέχουν 9,4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος σε ένα φυσικό κόλπο μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον που απλώνεται κυρίως κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Παλαιοκαστρίτσας. Η ονομασία τους, σύμφωνα με την τοπική παράδοση οφείλεται στους γοβιούς ή γουβιούς, όπως ονομάζονται τα ψάρια κοκοβιοί, που αλιεύονταν στην περιοχή.

Τα Γουβιά έχουν μακρά παράδοση στη ναυτιλία, γιατί στο παρελθόν ήταν ψαροχώρι, που κατοικούσαν κυρίως ψαράδες, αφού ο κόλπος του Γουβιών ήταν ιδανικό ορμητήριο για βάρκες και ψαροκάικα. Με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Κέρκυρα από τη δεκαετία του ’70, τα Γουβιά έχουν εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό.

Στο φυσικό λιμάνι που οι ναυτικοί το θεωρούν ως την πύλη προς την Αδριατική Θάλασσα, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες μαρίνες της Μεσογείου. Είναι η πρώτη ιδιωτική μαρίνα της χώρας, υπό τη διαχείριση του τουρκικού ομίλου Dogus, κολοσσού της γειτονικής χώρας και λειτουργεί όλο το χρόνο επί 24ώρου βάση. Χρησιμεύει για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και άλλων πλοίων. Από τη μαρίνα πραγματοποιούνται επίσης δρομολόγια με υδροπλάνα της υδροαεροπορικής εταιρείας μεταξύ Κέρκυρας-Αγίων Σαράντα-Αυλώνος-Παξών-Ιωαννίνων-Πατρών-Κεφαλληνίας-Λευκάδας.

Σημαντικά αξιοθέατα του οικισμού είναι: Το γραφικό εκκλησάκι της Υπαπαντής στη χερσόνησο του Κομμένου, που είναι προσβάσιμο από ένα υπερυψωμένο μονοπάτι. Το ερειπωμένο μοναστήρι και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται στις αρχές του οικισμού και αριστερά του επαρχιακού δρόμου. Η κατασκευή της μονής χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 17ου και ήταν κτητορική Μονή της οικογένειας Καποδίστρια και λειτουργούσε ως γυναικείο ησυχαστήριο. Στις μέρες μας η μονή έχει υποστεί μεγάλες φθορές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του κτιρίου. Ωστόσο, διατηρείται χάρη στη φροντίδα του κόσμου της τοπικής εκκλησιαστικής ενορίας και της οικογένειας της κ. Πέτα.

Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι τα ερείπια των Ενετικών ναυπηγείων (17ου αιώνα) που βρίσκονται μεταξύ του λιμανιού και της παραλίας, κρυμμένα από την βλάστηση. Από το αλλοτινό εντυπωσιακό οικοδόμημα σήμερα σώζονται μόνο κάποιες καμάρες.

Η παραλία των Γουβιών βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό και συγκαταλέγεται στις διασημότερες παραλίες της Κέρκυρα. Άλλη παραλία είναι το Κοντόκαλι που βρίσκεται πίσω από τη μαρίνα.

Στα Γουβιά πραγματοποιούνται επίσης διάφορα πανηγύρια και φεστιβάλ. Τα πιο σημαντικά είναι: Στα μέσα Ιουνίου, η γιορτή των Αγίων Πάντων στην κεντρική εκκλησία. Στις 17 Ιουλίου, η γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο εκκλησάκι της Υπαπαντής. Στο πρώτο ή δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Χορευτικά Μονοπάτια».

Τα Γουβιά συνδέονται με την πόλη της Κέρκυρας με το αστικό λεωφορείο  που πραγματοποιεί δρομολόγια κάθε μισή ώρα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τα Γουβιά έχουν πολύ καλή τουριστική υποδομή με επιλογές για ψώνια, αλλά και τουριστικά καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα της Κέρκυρας. Ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει τα Γουβιά και η μαρίνα έχουν μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες. Αρκετά μεγάλη επιλογή υπάρχει στον οικισμό και στην παραλία για καταλύματα διαμονής.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register