Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Πρέβεζας

Ο Νομός Πρέβεζας καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου και το νοτιότερο τμήμα του προεκτείνεται ως χερσόνησος ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος από τα δυτικά και τον Αμβρακικό Κόλπο από ανατολικά. Έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου και συνορεύει βόρεια με τους Νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, ανατολικά με τον νομό Άρτας, ενώ στα ανατολικά και δυτικά βρέχεται, από τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, αντίστοιχα.

Έχει έκταση 1.036 τ. χλμ. καταλαμβάνοντας το 11,3% της έκτασης της Περιφέρειας Ηπείρου και το 0,8 % της χώρας. Είναι ο μικρότερος σε έκταση ηπειρωτικός νομός της Ελλάδας. Ο  πληθυσμός ανέρχεται σε 59.356 κατοίκους (απογραφή ΕΣΥΕ 2001) που αντιστοιχεί στο 17,28 % του συνολικού πληθυσμού της Ηπείρου και στο 0,60 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η μέση  πληθυσμιακή πυκνότητα του νομού διαμορφώνεται σε 57,29 κατοίκους ανά τ. χλμ. έναντι 38,45 κατοίκων σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, 82,90 κατοίκων σε επίπεδο χώρας  και  116,60 κατοίκων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρώπη των 25). Γενικά ο Ν. Πρέβεζας είναι ένας αραιοκατοικημένος νομός ,ο πιο πυκνοκατοικημένος όμως στην Ήπειρο.

Από τα 1.036 Km2 της συνολικής έκτασης του νομού το 32,8 % ( 339,5 Km2 ) καλύπτεται από πεδιάδες, οι οποίες βρίσκονται κατανεμημένες στα βορειοδυτικά ( πεδιάδα Αχέροντα ), στα ανατολικά ( πεδιάδα Φιλιππιάδας ) και στα νότια του νομού ( πεδιάδα Λούρου – Πρέβεζας ), το 20,7 % ( 214,7 Km2 ) από ημιορεινές εκτάσεις και το υπόλοιπο 46,5 % ( 481,8 Km2 ) από ορεινούς όγκους που διαμορφώνονται βασικά από τις προεκτάσεις των βουνών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, που σε παράλληλη διάταξη κατεβαίνουν από το βορρά προς το νότο. Είναι ο πλέον πεδινός νομός της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το ανάγλυφο του νομού διαμορφώνεται:

1) από Ασβεστολιθικές οροσειρές με ποικίλα είδη ασβεστόλιθου, μικρό κάλυμμα γης, γενικά άγονες και δύσκολα προσπελάσιμες

2) από ζώνη Φλύσχη που κατευθύνεται από βορρά προς νότο, προς την πεδιάδα της Άρτας περνώντας από την στενή πεδιάδα του Λούρου με ποικιλίες από αμμόπετρα, άργιλο και συμπέτρωμα, γενικά πλούσια σε νερό και κατάλληλη για ψηλή βλάστηση και βοσκή

3)  από τις Παραθαλάσσιες και Μεσόγειες πεδιάδες, προσχωσιγενείς, εξαιρετικά εύφορες πάνω σε ασβεστόλιθο ή φλύσχη.

Χαρακτηριστική είναι η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου στο νομό, της θάλασσας (Ιόνιο Πέλαγος – Αμβρακικός Κόλπος), των ποταμών ( Λούρου – Αχέροντα), των λιμνών (Ζηρού – φράγματος Λούρου), των βάλτων και λιμνοθαλασσών στην περιοχή του Λούρου ποταμού μέχρι και τον Αμβρακικό κόλπο και των πλούσιων υδροφόρων οριζόντων υπόγειων υδάτων.

Το νομό διασχίζουν δύο ποτάμια, ο Λούρος και ο Αχέροντας. Ο ποταμός Λούρος  ξεκινάει από τις ανατολικές πλευρές του Τόμαρου και προχωράει νότια, ανάμεσα στα Θεσπρωτικά Όρη και στο Ξεροβούνι, διασχίζει την πεδιάδα της Φιλιππιάδας, δέχεται τα νερά των παραποτάμων του (ξηροπόταμος Θεσπρωτικού, ρέμα Αβάσσου και Λιμποχωβίτης) και μετά από διαδρομή 66 Km  περίπου χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, στο δυτικό τμήμα της προσιχωγενούς πεδιάδας της Άρτας. Κοντά στις πηγές του Αγίου Γεωργίου, λίγο πριν την Φιλιππιάδα τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό με την τεχνητή λίμνη του αντίστοιχου φράγματος. Ο Λούρος ποταμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του, έχοντας μια άμεση λειτουργική σχέση με τον υγροβιότοπο του Βόρειου Αμβρακικού κόλπου και κυρίως το τμήμα του βάλτου της Πέτρας, αλλά και με τις λιμνοθάλασσες Τσοπέλι, Λογαρού και Ροδιά/Τσουκαλιό (και κάποιες μικρότερες). Συνεπώς, η σημασία του ποταμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν ληφθεί υπόψη και η χρησιμοποίηση των νερών του για άρδευση αρκετών καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Τα σημαντικότερα βουνά του νομού είναι τα Όρη Ζαλόγγου (772 μ.) τα οποία βρίσκονται βόρεια της Πρέβεζας, το Ξεροβούνι (1.607 μ.) στο βορειοανατολικό άκρο του νομού και τα Θεσπρωτικά Όρη (1.274 μ.) που αποτελούν τον σημαντικότερο ορεινό όγκο του νομού. Ο Ν. Πρέβεζας είναι μια περιοχή με μέτρια πανίδα και χλωρίδα. Δεσπόζει η παρουσία του Αμβρακικού κόλπου στο νότο, ενός από τους πιο σημαντικούς προστατευόμενους υγροβιότοπους της χώρας. Στο έδαφος υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα, φλύσχης και στις πεδινές περιοχές σχηματισμοί λιμνών και ποταμών.

Τοπικά προϊόντα

  • Παραγωγή τοπικών εδεσμάτων και παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι τα ζυμαρικά.
  • Παραδοσιακά είδη τέχνης και υφαντά, πλεκτά χειρός κατασκευασμένα με παραδοσιακές τεχνικές όπως αργαλειός και κέντημα στο χέρι.
  • Η βιολογική καλλιέργεια αναπτύσσεται με αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια και προέρχεται από την ανάγκη του καταναλωτή να αναζητά παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας των προϊόντων προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία του.
  • Η περιοχή έχει ένα αξιόλογο ζωικό κεφάλαιο στα ζώα κρεο-παραγωγής. Η χοιροτροφία ως παραγωγικός κλάδος συμμετέχει με 16% περίπου στην ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής.
  • Τα εσπεριδοειδή αποτελούν ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής.
  • Η κτηνοτροφική παραγωγή με κυριότερο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους παραγωγής
  • Η περιοχή της Πρέβεζας και ειδικότερα ο Αμβρακικός και οι γειτονικές λιμνοθάλασσες είναι πλούσιες σε ψάρια.
  • Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος των κατοίκων της Πρέβεζας. Παράγεται από την ποικιλία ελιάς Λιανολιά Κέρκυρας ή Πρεβεζάνα.
  • Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραγωγή οινοπνευματωδών/ αλκοολούχων ποτών σε περιοχές της Νότιας Ηπείρου.
  • Ανθόμελο, θυμαρίσιο μέλι, πευκόμελο και βασιλικός πολτός παράγονται και τυποποιούνται από επιχειρήσεις της περιοχής.

Διαμονή στο νομό Πρέβεζας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register