Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Πιερίας

Ο νομός Πιερίας υπάγεται διοικητικά στη Μακεδονία και είναι ο μικρότερος νομός σε έκταση. Συνορεύει με το νομό Λάρισας, το νομό Κοζάνης και το νομό Ημαθίας και ανατολικά βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο. Αποτελείται από τους δήμους: 1) Δίου – Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και ιστορική έδρα το Δίον,  2) Πύδνας – Κολινδρού με έδρα το Αιγίνιο και ιστορική έδρα τον Κολινδρό, 3) Κατερίνης με έδρα την Κατερίνη. Η Κατερίνη είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της.

Το έδαφος του Νομού Πιερίας χαρακτηρίζεται από πολυμορφία. Έχει ψηλά βουνά, τον Όλυμπο και τα Πιέρια με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και εύφορες πεδιάδες με πολύ μεγάλη παραλιακή ζώνη. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός, εκτός από τη μυθολογία, για τα ιδιαίτερα γεωλογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά του και για τη μοναδικότητα της φύσης του. Το 1938 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος στην Ελλάδα και το 1981 από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. Το 1985 ανακηρύχθηκε σε αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.

Ονομασία

Το όνομά της οφείλει στους αρχαίους κάτοικους, τους Πιερείες, οι οποίοι κατά τη μακεδονική κατάκτηση μετανάστευσαν πέρα του Στρυμώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου. Η σύγχρονη άποψη λέει ότι το όνομά του ο νομός το οφείλει στα Πιέρια Όρη. Στην πρώτη χιλιετία π. Χ. η περιοχή αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Πιερία.

Ιστορία

Έδρα των Ελληνικών θεοτήτων και των Μουσών, η Πιερία κατοικήθηκε από την Εποχή του Χαλκού. Ήταν η δεύτερη επαρχία του Mακεδονικού Βασιλείου. Οι Πίερες Θράκες θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της Πιερίας και εισηγητές της λατρείας του Δωδεκάθεου αλλά και των Πιερίδων Μουσών. Αυτοί εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες του Περδίκκα Α΄ και έτσι εγκαταστάθηκαν πέρα από το Στρυμόνα, στους πρόποδες του Παγγαίου.

Στα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια η Πιερία δεινοπάθησε από πολλούς λαούς που θέλησαν να την κατακτήσουν. Οι Σλάβοι, οι Ούννοι, οι Νορμανδοί και οι Άβαροι είναι μόνο μερικοί που πέρασαν από εκεί. Κατά τη Φραγκοκρατία, η Πιερία ανήκε στο φραγκικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Οι Ενετοί δεν κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν, άφησαν όμως τα σημάδια τους στο νομό, όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το 1389 η Πιερία καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Ορόσημο στην ένδοξη Ιστορία του νομού στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελεί το 1878, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη αλλά ηρωική εξέγερση στο Λιτόχωρο. Στο Λιτόχωρο έγινε και η εκλογή της προσωρινής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε προκήρυξη προς την Ευρώπη κηρύσσοντας την ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 16 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη και η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος).

Οικονομία

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με αξιόλογη γεωργική παραγωγή στα πεδινά και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στα ορεινά, στη ξυλεία από τα πυκνά δάση της περιοχής, οι αλυκές Κίτρους που κατέχουν την 5η θέση στην Ελλάδα, αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και στον τουρισμό που χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού είναι η γεωργία, που στηρίζεται στην καλλιέργεια σιτηρών, οπωροφόρων δέντρων, οσπρίων, κηπευτικών, κτηνοτροφικών φυτών, ζαχαροτεύτλων και καπνού.

Ονομαστά είναι και τα καπνά της ποικιλίας «Σαμψούς Κατερίνης», που απορροφούνται από τις διεθνείς αγορές και είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα.

Περισσότερο ανεπτυγμένα τουριστικά είναι τα παράλια του νομού, που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες καθαρές παραλίες , χωρίς φυσικά λιμάνια. Κατά μήκος ακτών υπάρχουν παραλιακοί οικισμοί που έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά θέρετρα με σημαντικότερους τον Πλαταμώνα, τη Λεπτοκαρυά και την παραλία της Κατερίνης.

Τουρισμός

Οι εναλλαγές των τοπίων, τα αμέτρητα φυσικά αξιοθέατα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, οι παραδοσιακοί οικισμοί που προσφέρουν εναλλακτική επιλογή, σε σχέση με τη θάλασσα και δίνει την ευκαιρία για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, οι αθλητικές δραστηριότητες καθιστούν το νομό της Πιερίας ιδανικό για τουρισμό όλο το χρόνο αλλά και για εναλλακτικό τουρισμό. Για τους φίλους του σκι, στο Ελατοχώρι βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.300 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων.

Γαστρονομία

Στα ορεινά γραφικά χωριά επικρατούν τα εδέσματα με βάση το κρέας, οι πίτες, τα τυροκομικά και τα χορταρικά.

Η περιοχή του Ολύμπου φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα, φέτα, γκίζα και κατσικίσιο τυρί, αλλά και για τα υπέροχα κρεατικά της.

Παντού υπάρχουν στημένες ψησταριές που σας καλούν να απολαύσετε προβατίνα ή γίδα ψητή, κοντοσούβλι και λαχταριστά παϊδάκια.

Στα παράλια, απολαύστε οπωσδήποτε φρέσκα ψάρια, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα. Η περιοχή φημίζεται για τις λευκόσαρκες και νόστιμες μουρμούρες, τις γλώσσες, τα κεφαλόπουλα και τις τσιπούρες.

Επίσης η ανάμειξη του γλυκού με το αλμυρό νερό στην περιοχή ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών και κυρίως της μυδοκαλλιέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η Πιερία φημίζεται για τα φρέσκα φουντούκια τα οποία καλλιεργούνται συστηματικά και είναι πεντανόστιμα.

Το χειμώνα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γίδα ή τράγο βραστό, τηγανιά με πράσα και χοιρινό, τηγανητά μανιτάρια του δάσους σβησμένα με ξίδι, ή λάχανα (άγρια χόρια) αργομαγειρεμένα με τρυφερό κατσικάκι, τραγανούς αυγοκεφτέδες.

Το καλοκαίρι, τα τρυφερά κολοκυθάκια από τους μπαξέδες βράζονται και σερβίρονται περιχυμένα με αραιή ζεστή σκορδαλιά.

Η παράδοση της περιοχής δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τις ζουμερές χορτόπιτες με άγρια χόρτα, πρασόπιτες, κρεατόπιτες με γίδα ή τράγο ανακατεμένο με τραχανά και τυρί, κολοκυθόπιτες, «χτυπητή» τυρόπιτα (ένα είδος φουσκωτού και πικάντικου ψωμιού).

Τελειώνοντας το φαγητό σας, οι ντόπιοι θα σας φιλέψουν γλυκό του κουταλιού συκαλάκι ή μήλο ή άγριο καρπούζι, καθώς κι ένα ποτηράκι αρωματικό κόκκινο λικέρ από κράνα.

Εκδηλώσεις

Η Πιερία παρουσιάζει πλούσια πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μεταβάλλεται σε κύτταρο δημιουργίας και πολιτισμού από κορυφαίους ανθρώπους της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας καταξιωμένος και δοκιμασμένος μέσα από το χρόνο θεσμός, εθνικής εμβέλειας, φιλοξενεί στο μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο του Δίου και στο μαγευτικό κάστρο του Πλαταμώνα τα πιο αξιόλογα θεατρικά και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χιλιάδες θεατές παρακολουθούν την αναβίωση του ελληνικού πνεύματος και του θεατρικού λόγου αλλά και τις συναυλίες στο αρχαίο θέατρο.

Αξιοσημείωτο πολιτιστικό γεγονός είναι και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, που φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικό-χορευτικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμπληρώνονται με διάφορες λαϊκές συναυλίες και πανηγύρια, παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και εικαστικές εκθέσεις και καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες όλων των επισκεπτών.

Έθιμα

Βροντού

Το περίφημο στην Πιερία Βροντινό Καρναβάλι γίνεται κάθε χρόνο, με συμμετοχή αρμάτων από πολλά γειτονικά χωριά του νομού.

Δίον

Από λαογραφικής άποψης ενδιαφέρουσα είναι η αναπαράσταση του σαρακατσάνικου γάμου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο του Δίου.

Κονταριώτισσα

Το έθιμο του Οβρηού (ή καύσης του Ιούδα) τηρείται ευλαβικά κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Εβδομάδα και θυμίζει την τιμωρία του Ιούδα για την προδοσία του στο Χριστό.

Λεπτοκαρυά

Τα «Κέδρα» την Καθαρή Δευτέρα, με εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων και χορούς.

Λιτόχωρο

Το κάψιμο των «Κέδρων» κάθε Πάσχα και η μεγάλη παρέλαση για την επανάσταση του Ολύμπου του 1821 είναι από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα ο Μαραθώνιος Ολύμπου, μία εκ των σημαντικότερων αθλητικών εκδηλώσεων του νομού.

Μακρύγιαλος

Τα Θεοφάνεια γίνονται στην περιοχή λαογραφικές εκδηλώσεις.

Σκοτίνα

Επίσης η «τσαγκάλα», εκδηλώσεις την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Διαμονή στο νομό Πιερίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register