Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Καστοριάς

Ο νομός Καστοριάς βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και συνορεύει βόρεια με το νομό Φλώρινας, στα νοτιοανατολικά με το νομό Κοζάνης και στα νότια και νοτιοδυτικά με τους νομούς Γρεβενών και Ιωαννίνων, αντίστοιχα. Στα δυτικά συνορεύει με την Αλβανία. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καστοριά. Έχει έκταση 1.720 τετ. χλμ. Είναι νομός κυρίως ορεινός και ημιορεινός σε ποσοστό 60,2 % και 28,9 % αντίστοιχα, ενώ οι πεδινές εκτάσεις, φτάνουν σε ποσοστό μόλις το 10,5% και περιορίζονται στο κεντρικό τμήμα του νομού. Οι πεδινές περιοχές είναι πιο πυκνοκατοικημένες, όπου εντοπίζονται οι βιοτεχνικές μονάδες μεταποίησης γούνας και τυποποίησης τροφίμων, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες με τον εμπορικό τομέα και η εντατική αγροτική παραγωγή. Οι ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι οι πιο αραιοκατοικημένες, τάση που τα τελευταία χρόνια τείνει με αργό ρυθμό να αναστραφεί.

Γαστρονομία

Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά), οι κεφτέδες με μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο), το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα (πίτα με λάχανο τουρσί) αλλά και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι.

Τοπικά προϊόντα

Τα πιο σημαντικά Καστοριανά προϊόντα φυσικά είναι τα φασόλια γίγαντες κι οι ελέφαντες, το κεφαλοτύρι και η κεφαλογραβιέρα Καστοριάς από αιγοπρόβειο γάλα, το τσίπουρο, ο τραχανάς, οι τοπικές χυλοπίτες, τα ζαχαροστράγαλα, το λικέρ από κράνα και καρύδι. Από γλυκό φημισμένοι είναι οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες οι ονομαζόμενοι σάλιαροι. Και μην ξεχνάμε τις φημισμένες γούνες της Καστοριάς όπου η βιομηχανία της αναπτύχθηκε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ιστορία

Στην μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.

Ονομασία

Επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες στην περιοχή του Αλιάκμονα.

Διαμονή στο νομό Καστοριάς: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register