Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Θεσσαλονίκης

Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος στη Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα και διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί σήμερα ένα από τα πρώτα κέντρα στα οποία αποτυπώνεται η ζωή και η δημιουργία του σύγχρονου ελληνισμού.

Βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο στα δυτικά και το Στρυμωνικό κόλπο στα ανατολικά. Στο κεντρικό-βόρειο τμήμα του νομού υπάρχει η κοιλάδα της Μυγδονίας με τη Λίμνη Κορώνεια (ή Λίμνη Αγίου Βασιλείου ή Λίμνη Λαγκαδά) και λίγο ανατολικότερα τη Λίμνη Βόλβη που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Τα βουνά βρίσκονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού και είναι ο Χορτιάτης στα κεντροδυτικά του νομού, το Σιβρί και ο Βερτίσκος στα βόρεια, τα όρη Βόλβης, τμήμα από τα Κρούσσια και τμήμα από τα Κερδύλια στα βορειοανατολικά. Το μεγαλύτερο μέρος στο νομό Θεσσαλονίκης είναι πεδινό και αποτελείται κυρίως από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που είναι πολύ εύφορη και έχει άφθονα νερά. Μια δεύτερη πεδιάδα είναι αυτή του Λαγκαδά, γύρω από την ομώνυμη λίμνη.

Ο νομός Θεσσαλονίκης διαρρέεται από τους ποταμούς Λουδία, Αξιό και Γαλλικό. Υπάρχουν επίσης πολλοί μικροί ποταμοί και χείμαρροι, που εκβάλλουν στις λίμνες. Στην περιοχή του νομού υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές λίμνες, η Κορώνεια και η Βόλβη που είναι πλούσιες σε ψάρια και η αλιεία τους αποτελεί σοβαρό οικονομικό παράγοντα του νομού.

Οι δήμοι του νομού είναι: Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δήμος Βόλβης, Δήμος Δέλτα, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Θέρμης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς, Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, Δήμος Λαγκαδά, Δήμος Νεάπολης – Συκεών, Δήμος Παύλου Μελά, Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, Δήμος Χαλκηδόνος, Δήμος Ωραιοκάστρου.

Οικονομία

Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι η περισσότερο ανεπτυγμένη βιομηχανικά και γενικότερα οικονομικά περιοχή της Ελλάδας μετά την περιφέρεια της πρωτεύουσας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Βόρειας  Ελλάδος. Η γεωγραφική του θέση ευνόησε τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγχρόνως ένα σημαντικό συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο,  την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας μετά την πρωτεύουσα.

Το ένα τέταρτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολείται στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία, ενώ σημαντική είναι η απασχόληση και στο εμπόριο, στις οικοδομικές εργασίες, στις μεταφορές κλπ. Σύμφωνα με προπολεμικές και μεταπολεμικές εκτιμήσεις, το βιομηχανικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης αντιπροσώπευε περίπου το ένα έκτο της ελληνικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αναπτύχθηκε απότομα, με τη δημιουργία διυλιστηρίου πετρελαίου, πετροχημικών και χημικών βιομηχανιών,  σιδηροβιομηχανιών,  βιομηχανιών ελαστικού,  λιπασμάτων,  χάρτου,  τσιμέντου, τροφίμων κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στον νομό παρουσίασε αύξηση κατά 7,4 φορές. Η μεγάλη ζήτηση αγαθών υπήρξαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία αρκετά αποδοτικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο νομός είναι πλούσιος σε γεωργική παραγωγή, εξ’ αιτίας της εύφορης πεδιάδας του. Κυρίαρχη θέση έχουν τα δημητριακά, τα βιομηχανικά φυτά, τα όσπρια και οι δεντροκαλλιέργειες. Σημαντική στροφή παρατηρείται  από το 1970 στην παραγωγή λαχανικών τόσο για επιτόπια κατανάλωση για εφοδιασμό βιομηχανιών και όσο εξαγωγές. Εξαιρετικά αναπτυγμένη παρουσιάζεται και η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία. Τα χαμηλά βουνά και εύφορος κάμπος είναι σπουδαίοι βοσκότοποι για μικρά και μεγάλα ζώα. Σημαντικός οικονομικός παράγοντας είναι και η αλιεία. Σπουδαίοι ψαρότοποι είναι ο Θερμαϊκός κόλπος και η λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Γαστρονομία

Πολυσυλλεκτική, πολύοσμη και πολύ-πολύ νόστιμη η πολυώνυμη κουζίνα του νομού Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακή γκάμα γλυκών και φαγητών, είναι από τις πλουσιότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Καθένα από αυτά αποτελούν γευστικές μνήμες των ανθρώπων, που δέχτηκε στην αγκαλιά της, με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες ήθη και έθιμα. Είναι ο τόπος που αρμονικά συνένωσε, την Βυζαντινή κουζίνα με την Εβραϊκή, την υπέροχη μαγειρική της Ανατολής και την ντόπια παραδοσιακή (κουζίνα), δημιουργώντας μια μοναδική σε γευστικό πλούτο και φαντασία ποικιλία συνταγών. Έτσι γεννήθηκε η Κιμπάρικη κουζίνα που καθιέρωσε τη Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη της γεύσης. Η κουζίνα της Μακεδονίας χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα του νομού, δημητριακά, ελιές, λάδι, κρασί, όσπρια, ρύζι, φρούτα, κηπευτικά, πλούσια γαλακτοκομικά, κρεατικά και το γενναιόδωρο Αιγαίο με κάθε λογής θαλασσινά, ξεχωρίζει για τη ποιότητα και τη ποικιλία της.

Τουρισμός

Ο νομός Θεσσαλονίκης φημίζεται για τον οικολογικό και φυσιολατρικό τουρισμό και τον καθιστούν ιδανικό για εναλλακτικές διακοπές. Διαθέτει μοναδικά φυσικά τοπία, ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες και σημαντικούς υδροβιότοπους. Πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση με μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ιστορικής διαδρομής μέσα στους αιώνες. Παραδοσιακούς οικισμούς, θρησκευτικά μνημεία με αναρίθμητες εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου και των πρώτων χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Διαμονή

Ο νομός Θεσσαλονίκης διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή σε καταλύματα, τουριστικά μαγαζιά αλλά και σημαντικό αριθμό χώρων εστίασης για παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.

Ιστορία

Ο νομός Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε όταν η περιοχή ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδος μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο το 1914.  Η έκτασή της ήταν τότε η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 7% της Ελλάδας.  Οι νομοί της Πέλλας, της Χαλκιδικής και του Κιλκίς, οι οποίοι αρχικά αποτέλεσαν τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης, χωρίστηκαν με αναγκαστικό νόμο το 1917, το 1924 και το 1934 αντίστοιχα, ενώ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συστάθηκαν επίσης με αναγκαστικό νόμο και οι νομοί Ημαθίας (1946) και Πιερίας (1949), παίρνοντας ο νομός τη σημερινή του έκταση.

Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε στους Προϊστορικούς Χρόνους. Τα ευρήματα των ανασκαφών, κύρια της περιοχής της Σίνδου, δίνουν πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή ως τους ιστορικούς χρόνους. Με την ίδρυση της πόλης της Θεσσαλονίκης το 316 π.Χ. η ιστορία του νομού συνδέεται με αυτή της πόλης.  Το 168 π.Χ. κυριεύτηκε από τους Ρωμαίους και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή χάρη στην Εγνατία οδό, που συνέβαλε στην ανάπτυξη του εμπορίου.

Στους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε μεγάλο διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο.  Το 1430 υποδουλώθηκε στους Τούρκους, από τους οποίους απελευθερώθηκε το 1912. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πολλοί πρόσφυγες.

Ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης είναι πολυεπίπεδη, ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης. Υπήρξε καταφύγιο για κατατρεγμένους και πολυαγαπημένη πατρίδα για πολλές μειονότητες. Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας ύστερα από την συνένωση 26 και πλέον οικισμών και περιοχών. Σύντομα μετατράπηκε σε αξιόλογο κέντρο ενώ εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του βασιλείου κατά την Ελληνιστική περίοδο διαθέτοντας μάλιστα περιορισμένη αλλά σημαντική πολιτική αυτονομία.

Μια σημαντική μητρόπολη ανά τους αιώνες

Ύστερα από τη κατάκτηση του Μακεδονικού βασιλείου από τους Ρωμαίους το 168 πΧ. η Θεσσαλονίκη έγινε Ρωμαϊκή κτήση γνωρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη ανάπτυξη από κάθε άποψη. Αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι συνδέοντας ουσιαστικά την Ευρώπη με την Ασία μέσω της Ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού. Μερικά από τα πιο επιβλητικά και όμορφα διακοσμημένα κτίρια της πόλης δημιουργήθηκαν κατά την Ρωμαϊκή Περίοδο της ιστορίας της όταν ήταν μια από τις πρωτεύουσες των επαρχιών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Τετραρχίας, ενώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα όλων των Επαρχιών του Ελληνικού χώρου. Το 42 π.Χ. ανακηρύσσεται «civitas libera», ελεύθερη πόλη αποκτώντας με αυτό τον τρόπο επιπλέον προνόμια μεταξύ των οποίων και η κοπή νομίσματος, κάτι που απογειώνει το εμπόριο. Από τον 1ο αιώνα μΧ η πόλη έγινε ένα τα πρώιμα κέντρα του Χριστιανισμού καθώς ο Απόστολος Παύλος ανέπτυξε εδώ πολλές από τις διδασκαλίες του θέτοντας τα θεμέλια για την νέα θρησκεία. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου η πόλη γνώρισε ίσως την μεγαλύτερη άνθιση ενώ αναπτύχθηκε πληθυσμιακά, κάτι που την κατέστησε την δεύτερη πιο σημαντική πόλη ολόκληρης της αυτοκρατορίας ύστερα από την Κωνσταντινούπολη. Σε διάφορα μέρη της κατασκευάστηκαν υπέροχοι ναοί και πολλά άλλα κτίρια, ενώ έγιναν μια σειρά από αμυντικά και οχυρωματικά έργα. Το 1204 μΧ κατά την διάρκεια της ΄Δ Σταυροφορίας η πόλη έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων κάτι που οδήγησε στη δημιουργία του πρόσκαιρου «Βασιλείου της Θεσσαλονίκης». Ωστόσο το 1246 οι Βυζαντινοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν ολόκληρη την περιοχή.

Η Οθωμανική περίοδος

Η Οθωμανική κατάκτηση του 1430 υπό τις εντολές του Μουράτ Β’ υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός από πολλές απόψεις. Η πόλη για μια ακόμη φορά έγινε το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, ενώ θεωρήθηκε υψίστης στρατηγικής σημασίας λόγω της γεωγραφίας της παράλληλα με την καθιέρωση τον νέων εμπορικών δρόμων. Έγινε η νέα πατρίδα για πολλές εθνικές κοινότητες και μειονότητες (Σεφαραδίτες) οι οποίες προσέφεραν πολλά στα γράμματα τις τέχνες και την αρχιτεκτονική αλλάζοντάς την για πάντα! Κατά το 19ο αιώνα στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (Τανζιμάτ) η πόλη αποκτά πολλά και σημαντικά πανέμορφα κτίρια. Η σταδιακή χρήση του ατμού ως κινητήριας δύναμης και η εξάπλωση των σιδηροδρόμων την καθιστούν το πιο σημαντικό βιομηχανικό κέντρο σε ολόκληρη τη Βαλκανική. Πολλά και μεγάλα εργοστάσια κατασκευάζονται ενώ δημιουργείται το λιμάνι. Όλα αυτά οδηγούν σε αυτό που οι ιστορικοί αποκάλεσαν «Καλιφόρνια της Ανατολής». Ο πληθυσμός τριπλασιάζεται από το 1840 ως το 1912.

Η αυγή της σύγχρονης εποχής

Στις 27 Οκτωβρίου 1912 κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων ο Ελληνικός στρατός έφερε την απελευθέρωση, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το 1917, η Θεσσαλονίκη ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες καταστροφές της ιστορίας της, καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε τρία τέταρτα του κέντρου της, κάτι που είχε πολλαπλές παρενέργειες στα χρόνια που ακολούθησαν. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η πόλη γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οικοδομική έξαρση, η οποία οδήγησε στη σημερινή της μορφή. Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη ενώ διατηρεί την θέση της ως σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο συνδέοντας όλες τις Βαλκανικές χώρες. Το 1997 αναδείχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα περισσότερα από τα πιο σημαντικά μνημεία της περιλαμβάνονται στην παγκόσμια λίστα πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco, ενώ το 2004 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων υπήρξε μια από τις Ελληνικές Ολυμπιακές Πόλεις φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό αθλητικών διοργανώσεων. Το 2011 επικράτησε ανάμεσα σε πολλές υποψήφιες πόλεις ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το έτος 2014.

Διαμονή στο νομό Θεσσαλονίκης: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register