Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Ηλείας

Ο Νομός Ηλείας βρίσκεται βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Συνορεύει ανατολικά με την Αρκαδία και την Αχαΐα, νότια με τη Μεσσηνία, δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και βορειοανατολικά με την Αχαΐα.

Ο νομός διαιρείται από τους δήμους: Ανδραβίδας – Κυλήνης με έδρα τα Λεχαινά και την ιστορική Βάρδα, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων με έδρα τα Κρέστενα, Αρχαίας Ολυμπίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, Ήριδας με έδρα την Αμαλιάδα, Ζαχάρως με έδρα τη Ζαχάρω, Πηνειού με έδρα τη Γαστούνη και το δήμο Πύργου με έδρα τον Πύργο. Πρωτεύουσα είναι ο Πύργος, μια πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία, που αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Γεωγραφία

Το έδαφος είναι κυρίως ημιορεινό και η γεωμορφολογία του προσδιορίζεται από πεδινές εκτάσεις που σχηματίζουν την πεδιάδα της Ηλείας, τη μεγαλύτερη της Πελοποννήσου, ενώ ορεινή είναι μόνον η επαρχία Ολυμπίας.

Κυριότεροι ποταμοί είναι ο Αλφειός και ο Πηνειός που στις ακτογραμμές έχουν δημιουργήσει λιμνοθάλασσες και σημαντικούς υδροβιότοπους όπως η Στροφιλιά και του Καΐάφα.

Νησάκια

Το νησάκι της Καυκαλίδας υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς.

Η βραχονησίδα έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και βρίσκεται απέναντι από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζας όπου ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας. Πάνω στο νησάκι υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού και ρωμαϊκοί τάφοι και φάρος. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1906, με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα.

Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον και είναι κατασκευασμένος από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Κατά την παράδοση το νησί συνδεόταν με την ξηρά με λωρίδα γης. Σήμερα πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι).

Ονομασία

Πιστεύεται ότι η περιοχή ονομάστηκε Ήλις από τον βασιλιά της Ήλιδας, γιο Αμφίμαχου και Υρμήνη. Αξιόλογοι βασιλιάδες της Ήλιδας ήταν ο Αέθλιος, ο Ενδυμίων, μετά ο Αιτωλός και ο Ίφιτος.

Ιστορία

Προϊστορικά Χρόνια

Η περιοχή της Ήλιδας, όπως ονομάζονταν η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας στην αρχαιότητα, κατοικήθηκε από τη μυκηναϊκή περίοδο. Από τους πρώτους που αναφέρονται σε αυτήν είναι και ο Όμηρος. το 776 π.Χ. ξεκινάει η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και η περιοχή αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ανάμεσα στις πόλεις-κράτη της αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ολόκληρη η Πελοπόννησος γίνεται αντικείμενο μελέτης από ξένους περιηγητές, που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα τοπία που συνάντησα, τα μνημεία και τις συνήθειες του ντόπιου πληθυσμού. Η Ηλεία κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο πολιτισμός που δημιουργήθηκε από τα φύλα που εποίκισαν την περιοχή υπήρξε από τους σπουδαιότερους που αναπτύχθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και τα απομεινάρια του αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Αρχαία Ήλιδα

Η Αρχαία Ήλιδα ήταν κτισμένη στην αριστερή όχθη του Πηνειού, ανάμεσα στην ορεινή Ηλεία και την παραλιακή πεδινή. Η Ήλιδα ήταν πόλη-κράτος της αρχαιότητα, που κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια ως και τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη μυθολογία ιδρυτής της θεωρείται ο Όξυλος από την Αιτωλία. Η αρχαία Ήλιδα ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων και υπήρξε το κέντρο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Η αγορά της Ήλιδας ήταν γεμάτη με κτίρια που συνδέονταν με τους αγώνες. Γυμνάσια, οίκος των Ελλανοδικών και Παλαίστρα ήταν μερικά από αυτά, βωμοί, αγάλματα και ναοί, αλλά κανένα κτίριο δεν ήταν σχετικό με το δημόσιο και πολιτικό βίο.

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία υπήρξε το σημαντικότερο ίσως ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η φήμη της πηγάζει από το γεγονός της τέλεσης των Ολύμπιων, τις θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις που γίνονταν προς τιμήν του Δία. Απλώνονταν μεταξύ του Κρονίου λόφου και τη συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλαδεού. Η Άλτις, το ιερό άλσος που ήταν κατάφυτο με αγριελιές, πεύκα, πλατάνια, λεύκες και δρύες άρχισε να διαμορφώνεται γύρων στον 9ο αιώνα π.Χ. και τότε καθιερώθηκε η λατρεία του Δία. Για αρκετό καιρό μέσα στο ιερό δεν υπήρχαν οικοδομήματα, παρά μόνο το άλσος, που προστατευόταν από περίβολο. Τα Ολύμπια τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και σύντομα απέκτησαν πανελλήνιο χαρακτήρα. Στην Αρχαϊκή εποχή άρχισε η μεγάλη ανάπτυξη του ιερού, ενώ τότε οικοδομήθηκαν ο ναός της Ήρας, το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο, οι θησαυροί και το πρώτο στάδιο. Η ακμή του ιερού συνεχίστηκε και στην κλασική εποχή όπου κτίστηκε ο μεγαλοπρεπής ναός του Δία μεταξύ 470 – 456 π.Χ. Κατά την Ελληνιστική εποχή συνεχίστηκε η ανέγερση οικοδομημάτων κυρίως κοσμικού χαρακτήρα, θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και το υδραγωγείο. Το ιερό λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους, προκειμένου τα εξαίρεται αφιερώματα να κοσμήσουν ρωμαϊκές επαύλεις. Η λειτουργία του συνεχίστηκε και στα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευση οριστικά την τέλεσή τους, ενώ επί Θεοδοσίου Β’ επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.). Δυο μεγάλοι σεισμοί, το 522 και 551 μ.Χ. προκάλεσαν την οριστική καταστροφή του ιερού. Στους αιώνες που ακολούθησαν ο χώρος καλύφθηκε από τις πλημμύρες των ποταμών Αλφειού και Κλαδεού και από τις κατολισθήσεις του Κρονίου λόφου και η Ολυμπία πέρασε στη λησμονιά με τα ερείπια καλυμμένα από επίχωση 5-7 μέτρων. Η περιοχή ονομάσθηκε Αντίλαλος και μόλις το 1766 εντοπίσθηκε η θέση του αρχαίου ιερού.

Μεσαιωνικά Χρόνια

Στη διάρκεια της Δ’ σταυροφορίας, Γάλλοι ιππότες κατέλαβαν την Πελοπόννησο και δημιούργησαν το πριγκιπάτο του Μωρέως. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Ανδραβίδα επελέγη ως πρωτεύουσα του φεουδαρχικού κρατιδίου. Με σκοπό να κάνουν επίδειξη της παντοδυναμίας τους, οι Φράγκοι έχτισαν στην περιοχή κάστρα, εκκλησίες, μονές και οχύρωσαν πόλεις.

Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίσθηκε στο Α΄ Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο που συγκάλεσε στη Σορβόλλη ο Γάλλος παιδαγωγός και ανθρωπιστής βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Οικονομία

Η οικονομία της Ηλείας βασίζεται κυρίως στη γεωργία, λόγω της μεγάλης εύφορης πεδιάδας της, η οποία προσφέρεται για ποικίλες καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων που στο μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από θερμοκήπια. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά, όσπρια, κηπευτικά, εσπεριδοειδή, και η Κορινθιακή σταφίδα. Πέρα από τα προϊόντα βασικής διατροφής που προορίζονται για τοπική κατανάλωση εξάγονται πολλά από αυτά σε άλλες χώρες.

Σε όλο το μήκος του νομού καλλιεργείται η ελιά όπου το υψόμετρο και το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξή της. Ανεπτυγμένη είναι και η αμπελουργία που με το πλούσιο υπέδαφος και τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή βοηθούν το αμπέλι να αναπτυχθεί. Εδώ παράγονται οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι εκτεταμένη γενικώς στην περιοχή και κυρίως στις περιοχές Αμαλιάδας, Αρχαίας Ολυμπάς, Πύργου, Ιαρδανού, Λασιώνος και Φολόης.

Η εύφορη πεδινή έκταση που καταλαμβάνει ο κάμπος της Ηλείας ευνοεί την ανάπτυξη κηπευτικών. Πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, φασολάκι, αγγούρι και ντομάτα καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή. Μάλιστα η παραγωγή γης βιομηχανικής ντομάτας είναι μεγάλος, αλλά και ο παραγόμενος τοματοπολτός είναι από τους καλύτερους ποιοτικά στον κόσμο.

Ακόμα υπάρχει σημαντική παραγωγή καρπουζιού που εξ αιτίας της άριστης ποιότητάς του και της πρωιμότητάς του, διοχετεύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αξιόλογη ποσότητα παράγεται και σε πεπόνι. Επίσης, καλλιεργείται εκτεταμένα μια ποικιλία λαχανικών που περιλαμβάνει λάχανο ή μάπα, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι και καρότο. Εξέχουσα θέση στην καλλιέργεια λαχανικών έχουν και οι πατάτες.

Το ζεστό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή σε συνδυασμό με την απαραίτητη υγρασία που προσφέρουν τα παράλια δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για την ανάπτυξη εσπεριδοειδών. Από τα περιβόλια της Ηλείας παράγονται πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ, όπου μεγάλο μέρος από την παραγωγή εξάγεται.

Μεγάλη παραγωγή υπάρχει και σε φρούτα. Μια νέα σχετικά καλλιέργεια με συνεχώς ανοδική τάση είναι η φράουλα και ακολουθεί η παραγωγή ακτινιδίου και προσφάτως του ροδιού.

Αναπτυγμένη ιδιαίτερα είναι και η αλιεία στο δυτικό μέρος της Ηλείας, γιατί μεγάλο μέρος της βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος. Στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι λειτουργεί παραδοσιακό ιχθυοτροφείο όπου παράγονται κέφαλοι, λαβράκια, χέλια και τσιπούρες.

Ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι) με σημαντική παραγωγή γάλακτος (κυρίως αγελαδινού), το οποίο προορίζεται για απευθείας παστερίωση, είτε για παραγωγή γιαουρτιού και φέτας. Η περιοχή της Γαστούνης υπάρχει παράδοση στην εκτροφή αλόγων (ιπποφορβεία Γαστούνης).

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως τραχανά, χυλοπίτες, κους κους κλπ.

Σημαντική είναι και η εκμετάλλευση των δασών, αλλά και οι κλάδοι της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, ειδικά στο Δήμο Πηνειού, θεωρούνται ότι είναι αρκετά αναπτυγμένοι και αφορά κυρίως στην επεξεργασία και τυποποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο τουρισμός είναι αρκετά ανεπτυγμένος στις παράκτιες περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα και αυτό οφείλεται στα πλούσια ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία (Αρχαία Ολυμπία, Ήλις, Φιγάλεια), στα αξιοθέατα, στις αξιόλογες ιαματικές πηγές του Καϊάφα, Κυλλήνης, Φρασινιάς, Ξυλοκέρας, του Πουρναριού κ.λ.π., στις καθαρές και οργανωμένες παραλίες, στο λιμάνι της Κυλλήνης απ’ όπου φεύγουν πλοία για Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο και στα τουριστικά καταλύματα όλων των ειδών από υπερπολυτελή ξενοδοχεία ως camping.

Τοπικά Προϊόντα

Ο νομός Ηλείας φημίζεται για την άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου (παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο), εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια,  λεμόνια  κ.λ.π.), δημητριακών, λαχανικών και οπωροκηπευτικά (πεπόνια και το φημισμένο το καρπούζι της Ηλείας που εξάγεται στην Ευρώπη και μέλι.

Ονομαστά προϊόντα στην Ανδρίτσαινα είναι οι ντόπιες χυλοπίτες, παραδοσιακά γλυκά και φρεσκοζυμωμένο ευωδιαστό ψωμί, στη Βουνοπρασία οι πατάτες, η σταφίδα που εξάγεται στο εξωτερικό, η φράουλα με πιστοποίηση για τις διεθνείς αγορές, ο ντοματοπολτός που θεωρείται από τους καλύτερους ποιοτικά στον κόσμο, στη Ζαχάρω η σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, το κρασί (κόκκινο, λευκό και ροζέ), η ντομάτα και τα όσπρια, στο Μάτεσι έχει νοστιμότατα οπωροκηπευτικά, καρυδιές, αμυγδαλιές και τη φημισμένη «Ματεσαιϊκή ελιά», στα Ρόβια φημισμένα είναι τα αραποσίτια, το στάρι, το γλυκό γιαούρτι και το  τυρί σε άλμη, στη Σέκουλα τα καλαμπόκια, στο Τραγανό τουρσιά.

Ο κάμπος του Πηνειού παράγει εξαιρετικό λάδι, φανταστικές ποικιλίες  κρασιού, αγροτικά προϊόντα (ντομάτες, καρπούζια, πεπόνια, λαχανικά, καλαμπόκι, πατάτες, φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.α.) καθώς και κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, και τυριά διαφόρων ειδών).

Στην Ανδρίτσαινα υπάρχει ένα δίκτυο οικογενειακών επιχειρήσεων που δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτείς αγνά προϊόντα από εγκατεστημένες μονάδες από παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα (αρωματικά φυτά, αιθέρια έλαια, τσιγαρίδες, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, μέλι, γλυκά, βιολογικό κρασί κ. α.) με πιστοποιημένη προέλευση.

Γαστρονομία

Τα ντόπια αγνά προϊόντα κάνουν τα γευστικά ταξίδια στην Ηλεία μοναδικά. Σε όλο το νομό υπάρχουν εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες με υπέροχες τοπικές νοστιμιές και ξεχωριστές γεύσεις με άριστης ποιότητας θαλασσινά, κρέατα και τσίπουρο.

 • Στην Ανδρίτσαινα στις πανέμορφες παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια αναδίδουν μυρωδιές και μοσχοβολιές πρωτόγνωρες. Γευτείτε παραδοσιακά φαγητά της περιοχής, κυνήγι (καγιανά, κοτόπουλο, αγριογούρουνο), φρεσκοψημένα λαχταριστά κρεατικά,  κρασομεζέδες, πίτες και ψάρι στα παραλιακά καταστήματα.
 • Στην Αρχαία Πίσσα μαγειρευτά πιάτα ημέρας, παϊδάκια και άλλες νοστιμιές στη σχάρα.
 • Στη Ζαχάρω πολλά νόστιμα τοπικά εδέσματα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γουρουνόπουλο, τσιγαρίδα (τηγανιτό παστό χοιρινό), οματιά, τριφτάδες (μικρά λεπτά μακαρονάκια) και την τομάτα για την οποία φημίζεται η περιοχή.
 • Στο Κατάκολο φρέσκο ψάρι, στην περιοχή του Επιταλίου νόστιμους μεζέδες, στο Μπισκίν και στο Μπισκινόκαμπo για ψαρομεζέδες.
 • Στον Κούμανη καλά μαγειρευτά και άριστα κρέατα ψημένα στη σχάρα.
 • Στη Λάμπεια κοκκινιστό μοσχαράκι και αρνάκι λαδορίγανη.
 • Στη Λιναριά σπιτική κουζίνα, κολοκυθοκεφτέδες, τζατζίκι με βελούδινο γιαούρτι, κοτόπουλο στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες και κρέατα ψημένα στη σχάρα.
 • Στο Μύλο υπάρχει μια ταβέρνα-ιχθυοτροφείο και σερβίρει πέστροφα, ψητή και καπνιστή, την οποία μπορείτε ακόμα και να ψαρέψετε.
 • Στη Μυρτιά φημισμένο είναι το γουρουνόπουλο ψημένο στα κλήματα, χοιρινό πρασοσέλινο και πιπεριές γεμιστές με φέτα ή ανθότυρο.
 • Στα Τριπόταμα γευθείτε πέστροφες, τραχανά, χοιρινό ρολό γεμιστό που μεταξύ πολλών άλλων είναι η σπεσιαλιτέ της περιοχής.
 • Στη Φολόη ντόπια κρέατα, φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και υπέροχο ντόπιο τυρί στα κάρβουνα, μαζί με χωριάτικη από εκείνες που θυμίζουν πόσο ανυπέρβλητες μπορούν να είναι οι απλές γεύσεις.

Εκδηλώσεις

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νομού Ηλείας έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Θρησκευτικοί εορτασμοί και παραδοσιακά πανηγύρια γίνονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις και την ενδοχώρα του νομού.

Αντάμωμα στα Έλατα στη Λάμπεια

Πραγματοποιείται στις 27 Ιουλίου από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τοπικούς φορείς.

Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια

Στα Μακρίσια της Ολυμπίας, στο ξωκλήσι της ξενιτιάς, τον Αϊ Γιάννη, διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου η γιορτή αποδήμου ελληνισμού με την ονομασία “Όταν γιορτάζουν οι Θεοί” με συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων για τους Έλληνες της διασποράς και στο πλαίσιό της έχουν τιμηθεί κατά καιρούς σημαντικοί Έλληνες, που συντέλεσαν με το έργο τους στην προβολή του πολιτισμού της Ηλείας διεθνώς.

Γιορτή Σταφίδας στα Κρεστενά

Πραγματοποιείται το πρώτο Δεκαήμερο του Αυγούστου από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Κρεστένων.

Dreamland Festival

Το Dreamland Festival είναι το πρώτο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και πολιτιστικών δρώμενων που διεξάγεται στην Ελλάδα και βασίζεται στα πρότυπα της Tomorrowland αλλά και αντίστοιχων μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού. Πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού Olympia Land, σε ένα πανέμορφο τοπίο στις όχθες του ποταμού Αλφειού. Παρουσιάζει κάθε χρόνο τα κορυφαία ονόματα της dance σκηνής από το εξωτερικό και την χώρα μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής. Παράλληλα λαμβάνουν χώρα διαδραστικά εργαστήρια για την οικολογία, την τέχνη και τη φιλοσοφία, καθώς και αθλητικές εκδηλώσεις στον Αλφειό ποταμό (καγιάκ, rafting, hydrospeed κλπ). Ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ προσφέρει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα camping της Ελλάδας, με άπλετο χώρο και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Η διάρκεια του φεστιβάλ είναι τριήμερη και στο χώρο διεξαγωγής του λειτουργούν σκηνές που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις.

Γιορτή Σαρδέλας στην Αμαλιάδα

Πραγματοποιείται κάθε Καλοκαίρι στο λιμανάκι Παλουκίου Αμαλιάδας από τον Δήμο Ήλιδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων.

Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας

Η Ανδραβίδα έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή και εκτροφή αλόγων που ανέρχεται στον 4ο π.Χ αιώνα. Κατά τη φραγκοκρατία, τα ντόπια άλογα διασταυρώθηκαν με τα άλογα των Φράγκων Ιπποτών, ενώ κατά την Τουρκοκρατία με ανατολικού τύπου (Αραβικά), άλογα και έτσι δημιουργήθηκε η φυλή της Ανδραβίδας. Η Ιππική Έκθεση της Ανδραβίδας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1928 με πρωτοβουλία της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος και σκοπό έχει την ενίσχυση της αναπαραγωγής ίππων, κατάλληλων για την αγροτική οικονομία. Από το 2007 η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας πραγματοποιείται στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών του Ιππικού Κέντρου Ανδραβίδας. Κάθε Σεπτέμβριο η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας πραγματοποιείται στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών του Ιππικού Κέντρου Ανδραβίδας με αναφορά στα άλογα,  όπου ο κόσμος έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα άλογα και τους αναβάτες. Στην έκθεση βραβεύονται οι καλύτεροι ίπποι σε διάφορες κατηγορίες.

Καρναβάλι

Καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλίες των Δήμων σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους. Ολυμπία, Κρέστενα, Μακρίσια και Ζαχάρω είναι μερικές μόνο από τις πόλεις που διοργανώνουν καρναβάλι στην Ηλεία με έντονο παραδοσιακό χρώμα. Εδώ και πολλά χρόνια στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας, τελείται ένα αποκριάτικο δρώμενο εξαιρετικού λαογραφικού ενδιαφέροντος, το αντάμωμα της Γενιτσάρων.

Καρναβάλι στο Δήμο Ήλιδας

Κατά τη διάρκεια των Απόκρεων στο Δήμο Ήλιδας λαμβάνουν χώρα διάφορα λαϊκά δρώμενα και εκδηλώσεις, που αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα της αποκριάς. Τα πιο σημαντικά είναι:

 • Αποκριάτικο Καρναβάλι στη Ζαχάρω που διοργανώνεται από το Δήμο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
 • Αποκριάτικο Καρναβάλι στα Κρεστενά που διοργανώνεται από το Δήμο και τους Φορείς την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
 • Αποκριάτικο Καρναβάλι στην Πλατανιά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Ναυτική Εβδομάδα στην Αμαλιάδα

Πραγματοποιείται στην παραλία Κουρούτας και Παλουκίου της Αμαλιάδας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Δήμο Ήλιδας και περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο την προβολή των παραλιών της περιοχής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volley στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιείται τον Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία και συνδιοργανώνεται από την Ε.Ο.ΠΕ, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το σύλλογο «Ολυμπιονίκης Αρχ. Ολυμπίας» υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στην Αμαλιάδα

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο λιμανάκι Παλουκίου Αμαλιάδας με συμμετοχή πολλών διαγωνιζομένων και πλήθος κόσμου. Συνδιοργανώνεται από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαλιάδας και το Σύλλογο Φίλων Δημοτικού Τραγουδιού «ο Μοριάς».

Πανηλειακή Ανθοκομική Έκθεση στην Αμαλιάδα

Κάθε Άνοιξη αποτελεί πόλο έλξης αρκετών επισκεπτών, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς εκθέτες από το νομό να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και στους επισκέπτες να θαυμάσουν τον εκθεσιακό χώρο και να αγοράσουν άνθη.

Railway Festival

Το Railway Festival είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 από μια ομάδα πολιτών, που τους ένωσε η ιδέα μιας εκδήλωσης υπό τους ήχους της αγαπημένης τους μουσικής, στο πάρκο ΟΣΕ στο Βαρθολομιό. Πραγματοποιούνται συναυλίες από συγκροτήματα της ροκ-εναλλακτικής σκηνής, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο γίνονται παράλληλα εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία εορταστικού κλίματος με ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα, δωρεάν για το κοινό, καθώς το φεστιβάλ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας στην Αμαλιάδα

Το Φεστιβάλ Αρχαία Ήλιδας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1991 από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας και περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται κάθε Καλοκαίρι (Ιούλιο και Αύγουστο) στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας από το ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» και το Δήμο της Ήλιδας. Το Φεστιβάλ συγκαταλέγεται επάξια στα καλύτερα της Ελλάδας και αποτελεί πλέον παράδοση. Σκοπός του φεστιβάλ είναι οι νέοι να μπορέσουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με πολλά και διαφορετικά είδη τέχνης και να κατανοήσουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να τους προσφέρει δυνατές στιγμές συγκίνησης και χαράς. Στο πρόγραμμα γνωστοί δημιουργοί αλλά και νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν δουλειές τους με παραστάσεις και αφιερώματα, που ξεκινούν από το δωρικό θέατρο και την αρχαία ελληνική τραγωδία και φτάνουν ως τη σύγχρονη ελληνική γραφή, ενώ παρουσιάζονται και έργα του Διεθνούς ρεπερτορίου, από τον Σαίξπηρ ως και σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ιδρύθηκε το 1997 και είναι ο μόνος θεσμός στον τομέα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους που λειτουργεί στην Ελλάδα, που συμμετέχουν ενεργά και σε καθημερινή βάση στις δομές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο χωριό Φλόκα από τον Δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των δρωμένων του και αποσκοπεί στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Τόπος διεξαγωγής του είναι το θέατρο Ολυμπία στο χωριό Φλόκα και το θέατρο δάσους Δρούβα, ενώ εκθέσεις του φιλοξενούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σ.Π.Α.Π. Συναυλίες, εκθέσεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μεγάλους, εκθέσεις φωτογραφίας και ακόμη περισσότερα προσφέρουν στους επισκέπτες ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Φεστιβάλ Μουσικής στο Κάστρο Χλεμούτσι

Στο Κάστρο Χλεμούτσι διεξάγονται κάθε καλοκαίρι (Ιούλιο και Αύγουστο) οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Φεστιβάλ Νέων στην Αμαλιάδα

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νέων αποτελεί ένα θεσμό, στον οποίο πρωταγωνιστές είναι ο δυναμισμός και οι πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων με μία σειρά εκδηλώσεων ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Φεστιβάλ Πηνειού

Το τριήμερο Φεστιβάλ Θεάτρου και Μουσικής στον Δήμο Πηνειού πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον μαγευτικό χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου Καβασίλων με εξαιρετικές παραστάσεις πανελλήνιας εμβέλειας.

Χορευτικό Σεργιάνι στη Λάμπεια

Το «Χορευτικό Σεργιάνι» στις 20 Ιουνίου στη Λάμπεια (Δίβρη) είναι αφιερωμένο στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τοπικούς φορείς.

Δραστηριότητες - Εναλλακτικός Τουρισμός

Στο νομό Ηλείας υπάρχουν πολλά σημεία όπου ο λάτρης του εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να συνδυάσει τις διακοπές του με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, με την αναζήτηση τοπικών γεύσεων, την επίσκεψη σε προσκυνήματα και γιορτές, αλλά και με δραστηριότητες που θα τον φέρουν πιο κοντά στη φύση.

Αναρρίχηση

Το όρος Ερύμανθος προσφέρεται για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Ιππασία

Το δάσος της Φολόης ενδείκνυται για ιππασία.

Καγιάκ

Ο ποταμός Ερύμανθος προσφέρεται για τους λάτρεις του καγιάκ. Στο Μάτεσι στην κοίτη του Αλφείου είναι για τους «μυημένους» του σπορ.

Κωπηλασία

Η Αμαλιάδα και η λίμνη του Καϊάφα ενδείκνυνται για κωπηλασία.

Πεζοπορία

Η περιοχή του όρους Λαπίθα, η λίμνη του Καϊάφα, το φαράγγι της Νέδας, το δάσος της Φολόης και το όρος Ερύμανθος προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Ποδηλασία Ορεινή

Η περιοχή του όρους Λαπίθα, η Νέδα και το δάσος της Φολόης ενδείκνυνται για ορεινή ποδηλασία.

Ράφτινγκ

Ο ποταμός Ερύμανθος προσφέρεται στους λάτρεις του ράφτινγκ. Στο Μάτεσι στην κοίτη του Αλφείου είναι για τους «μυημένους» του σπορ.

Τουριστική Υποδομή - Διαμονή

Ο νομός Ηλείας έχει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή, αφού προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου καθώς συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης.

Για διασκέδαση υπάρχει πλήθος επιλογών από τις μεγάλες σύγχρονες πόλεις μέχρι και τα χωριά της.

Για αγορές υπάρχουν πληθώρα καταστημάτων στις μεγάλες πόλεις της Ηλείας, αλλά και σε κάθε τουριστικό χωριό υπάρχει μια μικρή αγορά, με καταστήματα τουριστικά και παραδοσιακά.

Για διαμονή όλος ο νομός έχει πολλές επιλογές από μεγάλα τουριστικά θέρετρα, μικρά ξενοδοχεία, διαμερίσματα και δωμάτια, παραδοσιακά ξενοδοχεία ή ξενώνες, αλλά και πολυτελείς βίλες. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με σύγχρονες εγκαταστάσεις, βρίσκει κανείς σε όλα τα μεγάλα κέντρα του νομού. Τα παραδοσιακά και αγροτουριστικά καταλύματα είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της υπαίθρου.

Οργανωμένα Camping στο νομό Ηλείας έχει στις περιοχές: Αμαλιάδας, Βαρθολομιού, Ζαχάρως, Κυλλήνης και Λουτρά Κυλλήνης

Πρόσβαση

Οδικώς: Ο κυριότερος οδικός άξονας που εξυπηρετεί τις μετακινήσεις από και προς την Ηλεία είναι η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ο οποίος θα αναβαθμιστεί όταν θα ενσωματωθεί με την Ολυμπία οδός.

Αεροπορικώς: Μέσω του αεροδρομίου του Αράξου Αχαΐας, όπου από Μάιο ως Οκτώβριο πραγματοποιούνται τακτικές πτήσεις όπως και πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό.

Ακτοπλοϊκώς: Στην Ηλεία υπάρχουν δυο λιμάνια. Το λιμάνι της Κυλλήνης, που εξυπηρετεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη και το λιμάνι του Κατακόλου που εξυπηρετεί κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής.

Σιδηροδρομικώς: Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από πολλές περιοχές της χώρας για Πύργο, Κατάκολο και Αμαλιάδα.

ΚΤΕΛ: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη Ιωάννινα, Πάτρα, Καλαμάτα και Τρίπολη για τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Διαμονή στο νομό Ηλείας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register