Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Δράμας

Ο Νομός Δράμας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και αποτελεί ίσως την πλουσιότερη περιοχή της χώρας από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, ανατολικά με το νομό Ξάνθης, νότια με το νομό Καβάλας και δυτικά με το νομό Σερρών. Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με  πρωτεύουσα τη Δράμα και αποτελείται από τους δήμους Δράμας με έδρα τη Δράμα, Δοξάτου με έδρα το Καλαμπάκι, Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου με έδρα το Παρανέστι, και το δήμο Προσοτσάνης με έδρα την Προσοτσάνη. Πρωτεύουσα είναι  η ομώνυμη πόλη της Δράμας με ιδιαίτερη ομορφιά και πλούσια σε αξιοθέατα, στην οποία συγκεντρώνονται υπηρεσίες, πολιτιστικές υποδομές και καταστήματα. Η πρωτεύουσα φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και για τα τέλεια Χριστούγεννά της με το κάστρο της Ονειρούπολης.

Γεωγραφία

Ο σημαντικότερος ορεινός όγκος του νομού Δράμας είναι το Φαλακρό Όρος, το οποίο και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα βουνά της χώρας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το σημείο αναφοράς του είναι το σημαντικό χιονοδρομικό κέντρο του. Ο νομός διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο και τις λίμνες του στο βόρειο και κεντρικό τμήμα, τα δε νερά του αξιοποιούνται για ενεργειακή, αρδευτική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.  Από την άλλη ο ποταμός Αγγίτης, με το σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο των πηγών του, είναι σε απόσταση 23 χλμ από τη Δράμα. Στο νότιο τμήμα του Νομού απλώνεται η μεγάλη και συνεχής πεδιάδα της Δράμας που αποτελείται από μικρότερες πεδιάδες.

Ονομασία

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που λένε πως το όνομα της Δράμας είναι από το δωρικό δράω – ῶ = δέρκομαι, ὁράω – ῶ που σημαίνει «πόλη που έχει θέα». Άλλες θεωρίες λένε ότι αρχικά η ονομασία της ήταν Δράβα και μετέπειτα από Δραβήσκος έγινε Δράμα à Δράβα à Δράμα. Επίσης αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν πως η πόλη αρχικά ονομαζόταν Ύδραμα επειδή είχε πολλά νερά και μετά μετονομάστηκε σε Δράμα. Η Δράμα πρωτομνημονεύεται (ως Darma) από τον ισπανοεβραίο ραβίνο Βενιαμίν από την Τουδέλη, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη γύρω στο 1165. Την εποχή αυτή η Δράμα ήταν ήδη τειχισμένη και ο εντός των τειχών πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τις 2.000 κατοίκους.

Ιστορία

Προϊστορία

H φυσική διαμόρφωση του τοπίου μαζί με τις πανάρχαιες καταγραφές, όπως του Ξενοφώντα και του ιστορικού Θουκυδίδη και σπουδαία ευρήματα μας οδηγούν στην βεβαιότητα ότι οι πρώτοι οικιστές της ήταν οι Δερρίοπες, οι οποίοι προέρχονται από τους προέλληνες. Κατά το 1500 π.Χ. βρίσκουμε στην περιοχή της Δράμας και του Παγγαίου Θρακοπελασγούς από τη νεολιθική εποχή ως το τέλος της αρχαιότητας εμφανίζει μια σημαντική πυκνότητα μικρών αγροτικών οικισμών, όπως ο οικισμός των Σιταγρών.

Ρωμαϊκή Εποχή

Η πόλη της Δράμας αποτέλεσε σταθμός της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππτων, όπου δέχτηκε την επίδραση του ρωμαϊκού πολιτισμού και ήκμασε όπως αποδεικνύεται από πλήθος ρωμαϊκών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην περιοχή. Χάρη στο φυσικό της τοπίο, επιλέχθηκε ως τόπος αναψυχής πλούσιων Ρωμαίων αξιωματούχων.

Βυζαντινή Εποχή

Η βυζαντινή περίοδος της Δράμας αρχίζει με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σε Ανατολική και Δυτική, με τη Δράμα να ανήκει στην Ανατολική και να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.

Τουρκοκρατία

Η Δράμα υποτάσσεται στους Τούρκους το 1373 ύστερα από γενική λεηλασία και ακολούθησε η εξόντωση των κατοίκων της και οι βυζαντινοί ναοί μετατράπηκαν σε τζαμιά. O πληθυσμός της όμως παραμένει στη συντριπτική του πλειοψηφία σταθερά χριστιανικός σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Α’ Βαλκανικός πόλεμος ως σήμερα

Η Δράμα περιήλθε στους Βουλγάρους κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο (Οκτώβριος 1912). Απελευθερώθηκε και ενώθηκε με το Ελληνικό κράτος τον Ιούνιο 1913, κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού πολέμου, ύστερα από 540 χρόνια ξένης κατοχής. Κατά τον Α’  Παγκόσμιο πόλεμο το 1916, καταλήφθηκε ξανά από τους Βουλγάρους, οι οποίοι αποχώρησαν το 1918 με τη λήξη του πολέμου. Στη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923-1924, εγκαταστάθηκαν στη Δράμα πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της ανατολικής Θράκης, της ανατολικής Ρωμηλίας και της Μικράς Ασίας, προσδίδοντας σε αυτήν τη φυσιογνωμία που μέχρι σήμερα διατηρεί. Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα κατέλαβαν την ανατολική Μακεδονία και η η χιτλερική Γερμανία παραχώρησε τη διοίκηση της περιοχής στη Βουλγαρία (1941-1944). Οι Βούλγαροι ξεκίνησαν τότε συστηματική επιχείρηση εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας και της περιοχής της, η οποία όμως συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της. Η πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον Ελλαδικό χώρο συνέβη στην περιοχή της Δράμας στις 29 Σεπτεμβρίου 1941. Η αυθόρμητη αυτή εξέγερση, καταπνίγεται βίαια από τους Βούλγαρους, εφαρμόζοντας σκληρά αντίποινα και να ακολουθήσει σφαγή του πληθυσμού της πόλης και της περιοχής της (Δοξάτο, Χωριστή, Ανδρινή, Προσοτσάνη, Καλλιθέα). Δυο χρόνια αργότερα (Μάρτιος 1943).  Δύο χρόνια αργότερα (Mάρτιος 1943) ακολούθησε μια δεύτερη σφαγή του ελληνοεβραϊκού πληθυσμού της Δράμας, ο οποίος εκτοπίστηκε από τους Βουλγάρους και εξοντώθηκε από τους Nαζιστές. Οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν τελικά τη Δράμα τον Οκτώβριο του 1944.

Οικονομία

Η οικονομία της Δράμας βασίζεται κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την υλοτομία, την εξόρυξη μαρμάρου και τον τουρισμό. Οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πεδιάδων που εκτείνονται στο νότο, χάρις στην πλήρη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή διάφορων προϊόντων.

Κύρια αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται είναι τα αμπέλια, βαμβάκι, δημητριακά όπως ο αραβόσιτος (Δοξάτο, Κάτω Νευροκόπι, Παρανέστι) και τα σιτηρά (Δοξάτο, Κάτω Νευροκόπι), καπνός (Δοξάτο, Μικρόπολη), ντομάτα βιομηχανική, πατάτες (Κάτω Νευροκόπι), φασόλια (Κάτω Νευροκόπι), φρούτα και λαχανικά.

Η αμπελοκαλλιέργεια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα με την παραγωγή επώνυμων εμφιαλωμένων κρασιών που τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι η Μικρόπολη με την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.

Η κτηνοτροφία κυρίως στα ορεινά περιορίζεται στη μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση παραδοσιακής μορφής. Εκτρέφονται κυρίως αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, ημιάγριοι χοίροι (Σιδηρόνερο), ενώ στο νομό υπάρχουν και σύγχρονες μονάδες που παράγουν ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα.

Το κυνήγι προσελκύει κυνηγούς από πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας.

Το μεγάλο δασικό σύμπλεγμα που καλύπτει τον νομό προσφέρεται για δασική παραγωγή. Τα κυριότερα δασοπονικά προϊόντα προέρχονται από τα δάση ερυθρελάτης, πεύκης, οξιάς, δρυός και λεύκης που τροφοδοτούν τις τοπικές βιομηχανίες ξύλου.

Το υπέδαφος του νομού Δράμας είναι πλούσιο σε βιομηχανικά ορυκτά, λιγνιτικά κοιτάσματα και τύρφη, κυρίως στο νότιο πεδινό τμήμα του νομού, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι για την οικονομική ζωή του τόπου τα κοιτάσματα μαρμάρου, με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις Αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Σημαντικός είναι ακόμη και ο ορυκτός πλούτος με κοιτάσματα μαγγανίου στις υπώρειες του Φαλακρού, κοιτάσματα ουρανίου και βιομηχανικών ορυκτών στην περιοχή Παρανεστίου, ενώ έχει εντοπισθεί και λιγνιτικό πεδίο στην περιοχή Μαυρολεύκης.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικοτουριστικής δραστηριότητας αλλά και του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα για τις φυσικές πίστες του.

Οι ελάχιστες βιομηχανικές μονάδες έχουν κλείσει.

Τοπικά Προϊόντα

 • Αλλαντικά και τα λουκάνικα στην πόλη της Δράμας.
 • Κεραμικά και τα ξύλινα χειροποίητα.
 • Κρασιά από την ευρύτερη περιοχή, όπου η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του νομού.
 • Κρέατα ντόπια και φρέσκιες πέστροφες στις πηγές Κεφαλαρίου.
 • Ξηρούς καρπούς από εγχώριες βιοτεχνίες.
 • Φασόλια και πατάτες που καλλιεργούνται στο οροπέδιο του Νευροκοπίου.
 • Χαλβάς μαστιχάτος  και το Λουκούμι Κυργίων.

Γαστρονομία

Η κουζίνα της Δράμας είναι πάντρεμα συνταγών από Μακεδονία, Θράκη, Πόντο και Μικρά Ασία. Αξίζει να μην παραλείψουμε να γευτούμε:

 • αγριογούρουνο
 • αλλαντικά (καβουρμάς, παστουρμάς, λουκάνικα, παστράμι)
 • αντίδια
 • αρνίσια παϊδάκια
 • γαλοπούλα
 • γλυκά του κουταλιού
 • ζυμαρικά
 • καρυδόπαστα
 • κρασιά από τα επτά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής
 • κρέατα ψητά στα χωριά του Μενοίκιου όρους
 • κυνήγι στο χωριό Ποταμοί, στο Κάτω Νευροκόπι
 • λουκάνικο χωριάτικο από το Βώλακα
 • μελιτζάνα ψητή
 • πατάτα στο Νευροκόπι (ψητή στο τζάκι ή στο φούρνο)
 • πέστροφα στο Κεφαλάρι και στο χωριό Ποταμοί
 • πίτες χειροποίητες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων
 • φέτα ψητή
 • χαλβάς μαστιχάτος στη πόλη της Δράμας και στα Κύργια

Χαρακτηριστικά πιάτα αποτελούν: αρμιά (λάχανο τουρσί) με κοτόπουλο, γκιούλμπασι, ιτσλί κιοφτέ, μπεγεντί, πελτέ από κράνο, σουτζουκάκια, χουνκιάρ  κ.λ.π.

Πολιτισμός - Έθιμα

Ο νομός Δράμας είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη διατήρηση της παράδοσης, αναβιώνοντας τα έθιμα που άφησαν ως κληρονομιά οι πρόγονοί τους, μέσα από πολιτισμικές εκδηλώσεις και δρώμενα, διατηρώντας αναλλοίωτα στοιχεία αρχαιοελληνικού και βυζαντινού χαρακτήρα.

Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου παρουσιάζουν ομοιότητες με τη Διονυσιακή λατρεία που ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της αρχαίας Δράμας, όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, τα κουδούνια, τα τραγούδια, οι χοροί και οι αναπαραστάσεις.

Η λατρεία του Διόνυσου αποκαλύπτει την οικεία ανάγκη του ανθρώπου να παραιτηθεί από τους κοινωνικούς περιορισμούς και να επιστρέψει στη φύση γιορτάζοντας αυθόρμητα τις αλλαγές της. Σηματοδοτεί την τάση του ανθρώπου να ζει μεταξύ άλλων ανθρώπων χωρίς κοινωνικές διακρίσεις με βάση το φύλο ή την κοινωνική τάξη. Επιπλέον, αποδεικνύεται το γεγονός ότι ο Διόνυσος ήταν ο μοναδικός θεός της κοινότητας και της αρμονικής συνύπαρξης όλων των μελών της κοινωνίας σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ελπίδας, ακόμη και στη μετά θάνατον ζωή.

Οι Αράπηδες, οι Αρκούδες, τα Μπαμπούγερα, οι Μωμόγεροι, ο Καλόγερος, η Καμήλα και τα Σάγια είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας που σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, τη γονιμότητα του ανθρώπου και την ευφορία της γης.

Εκδηλώσεις

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νομού Δράμας έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Θρησκευτικοί εορτασμοί και παραδοσιακά πανηγύρια γίνονται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σε όλες τις πόλεις και την ενδοχώρα του νομού.

Αιόλεια στην Πετρούσα

Η Αερολέσχη Αίολος Δράμας, διοργανώνει τον αγώνα αποστάσεων «Αιόλεια» στο χωριό Πετρούσα όπου συμμετέχουν περίπου 100-120 άτομα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού. Κεντρικός χώρος των αγώνων είναι η γνωστή πίστα πλέον στους Πύργους. Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τον κανονισμό αγώνων της ΕΛΑΟ (ΕΑΠ) της FAI και τους τοπικούς κανονισμούς.

Ακρίτεια στο Κάτω Νευροκόπι

Τα Ακρίτεια είναι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα που πραγματοποιούνται στο Κάτω Νευροκόπι τέλος Ιουλίου. Αθλητικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή και αθλητικές δραστηριότητες εξαιρετικής ποιότητας προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων του αθλητισμού, ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώσεις, δραστηριότητες, θέατρο σκιών, συναυλία με καταξιωμένους καλλιτέχνες και άλλα θεάματα είχαν γίνει ο πόλος έλξης δεκάδων μικρών παιδιών αλλά και μεγαλύτερων που αισθάνονται παιδιά.

Γιορτή κάστανου στη Μικρόπολη

Η Γιορτή Κάστανου πραγματοποιείται στις 12 και 13 Οκτωβρίου στη Μικρόπολη Δράμας από τον Δήμο Προσοτσάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρόπολης μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με δωρεάν βραστό κάστανο και κρασί.

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που πραγματοποιείται στην πόλη της Δράμας μέσα Σεπτεμβρίου έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Για 5 μέρες κάθε χρόνο, η πόλη αποκτά ένα ξεχωριστό χρώμα και δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες καλλιτέχνες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με ένα ποιοτικό κοινό, αλλά και με πολλούς, αξιόλογους συναδέλφους τους.

Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ξηροποτάμου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στο γραφικό Ξηροπόταμο με τη συμμετοχή διακεκριμένων στο είδος διεθνών χορευτικών ομάδων. Το Φεστιβάλ διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια ο δραστήριος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ, με σκοπό την διάδοση των παραδοσιακών χωρών. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές  εκδηλώσεις με  διεθνείς  συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δραμοινογνωσία

Η Δραμοινογνωσία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και ηχοχρωμάτων. Είναι μια πραγματική γιορτή που ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο! Είναι συνάμα και ένα παιχνίδι με τις λέξεις: Δράμα + Οίνος + Γευσιγνωσία = Δραμοινογνωσία ή αλλιώς η πιο ολοκληρωμένη γιορτή οίνου στην Ελλάδα που πραγματοποιείται στην πόλη της Δράμας στα μέσα Μαΐου. Είναι μια διαδρομή που περνά μέσα από τον πολιτισμό, την οινογευσία και τη γαστρονομία, με ξεφάντωμα στους δρόμους της πόλης με διάφορα δρώμενα γεύσης – οίνου και όχι μόνο! Μουσικές, ποδήλατα, πολύχρωμα φώτα, μυστικές και σπάνιες συνταγές, εικαστικά δρώμενα, συζητήσεις, όλα συνθέτουν ένα μοναδικό πλαίσιο σε αυτή τη γιορτή.

Dramaica Youth Festival

Το φεστιβάλ Dramaica Youth Festival διοργανώνεται από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Δράμας κάθε καλοκαίρι στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, στα γρασίδια και στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με ξύλινη εξέδρα για συναυλίες και στο θεατράκι Σωκράτης Δημητριάδης. Λίμνες, καταρράκτες, ποταμάκια και πράσινο να συνθέτουν το καταλληλότερο σκηνικό για μουσική και διασκέδαση. Το Dramaica Youth Festival είναι ένα φεστιβάλ νεανικών μουσικών σχημάτων που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται συναυλίες από γνωστά μουσικά σχήματα πανελλήνιας εμβέλειας καθώς και από τοπικά μουσικά σχήματα. Εκτός από τις συναυλίες πραγματοποιούνται παράλληλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Frozen Peaks

Οι Αγώνες Βουνού διοργανώνεται από το 2018 από τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Νευροκοπίου και το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και πραγματοποιείται τέλη Μαΐου. Η Διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες βουνού 15, 46, 93 και 261 χιλιομέτρων σε συνθήκες ημιαυτονομίας, καθώς επίσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι αγώνες Frozen Peaks αποτελούν μοναδικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, συνδυάζοντας διαδρομές σε ψυχρές κορυφές, με μεγάλη υψομετρική διάφορά, που διασχίζουν πεδία μαχών ή περνούν δίπλα από αντιαρματικά εμπόδια και μέσα από υπόγειες στοές οχυρών του Β’ Π.Π. Στόχος των διοργανωτών είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η προβολή της περιοχής και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω ανάπτυξης αυτού του είδους θεματικού τουρισμού. Όλες οι διαδρομές των αγώνων αποτελούν μέρος της πλούσιας φύσης και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, που χαρακτηρίζεται από την έντονη φύση και την πλούσια ιστορία.

Ιπποδρομίες στο Βώλακα του Αγίου Πνεύματος

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος οι πιστοί στολίζουν άλογα και μουλάρια και ανεβαίνουν στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος ψηλά στο Φαλακρό, τελούν δοξολογία και ακολουθεί πανηγύρι με χορούς, τραγούδια και το παραδοσιακό κουρμπάνι (κατσικάκι βραστό με χορταρικά). Το απόγευμα οι καβαλάρηδες επιδίδονται σε ιπποδρομίες γύρω από την πλατεία.

Ιπποδρομίες στο Δοξάτο

Οι παραδοσιακές ιπποδρομίες στο Δοξάτο πραγματοποιούνται στις 2 Μαΐου και θεωρούνται από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του νομού Δράμας, που έχει ρίζες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που είχαν τη μορφή του ανταγωνισμού μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Επίσης έδιναν τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα, να επιδεικνύουν τις αρετές τους στην ιππασία, καθώς και την τεχνική και τη δεξιοτεχνία τους, στο «κουμαντάρισμα» των αλόγων. Την εποχή του Μακεδονικού αγώνα οι ιπποδρομίες του Δοξάτου ήταν το καλύτερο πρόσχημα για τη συνάντηση των οπλαρχηγών από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους στον αγώνα για την απελευθέρωση».

Καρναβάλι στη Χωριστή την Καθαρά Δευτέρα

Το Καρναβάλι στη Χωριστή Δράμας είναι φημισμένο εδώ και πολλά χρόνια. Ο θεσμός του καρναβαλιού, ξεκίνησε από το χιούμορ των κατοίκων της Χωριστής, περίπου την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου όλοι οι κάτοικοι την Καθαρά Δευτέρα μεταμφιέζονταν και κατασκεύαζαν τα άρματα της παρέλασης μόνοι τους. Ο θεσμός του καρναβαλιού της Χωριστής, δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, αντίθετα βελτιώνεται και διατηρεί αναλλοίωτα τα σατυρικά στοιχεία και την παράδοση με το δεκαήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Το καρναβάλι της Χωριστής, χαρίζει κάθε χρόνο στους θεατές ένα μοναδικό θέαμα για την περιοχή μας, γεμάτο χρώματα, σάτιρα, μουσική και με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην παρέλαση των καρναβαλιστών που πραγματοποιείται την Τσικνοπέμπτη.

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας

Στους Πύργους, στο πέτρινο θέατρο στο Φαράγγι Πετρούσας, που αποτελεί μοναδικό στολίδι στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Ονειρούπολη

Η Ονειρούπολη είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πόλη της Δράμας, όπου κάθε χρόνο ο δημοτικός κήπος και η κεντρική πλατεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε παραμυθένια σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες σε πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Περισσότερο από ένα μήνα αυτό το κέντρο της Δράμας, με νεράϊδες, ξωτικά, τάρανδους, καλικάντζαρους, αλλά και με τον Άγιο Βασίλη κατακλύζεται από κόσμο. Τα παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια που φιλοξενούν μια πληθώρα δωρεάν δράσεων για τα μικρά παιδιά με πολλές μεγάλες εκπλήξεις. Στο χώρο της «Ονειρούπολης» υπάρχει παγοδρόμιο και καρουζέλ, όπου μπορούν να ξεφαντώσουν τα παιδιά, καθώς και τραινάκι που κάνει το γύρο του χριστουγεννιάτικου χωριού.

Virgin Forest Trail

Το Virgin Forest Trail είναι αγώνες βουνού στο παρθένο δάσος του Παρανεστίου. Αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις τρεξίματος στην Ελλάδα με αγώνες από 10 χιλιόμετρα ως και 100 μίλια όπου εκατοντάδες αθλητές συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στα μέσα Σεπτεμβρίου στην πόλη της Δράμας και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του κινηματογράφου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, καθώς το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να βραβεύσει πάνω από 200 ταινίες μικρού μήκους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας και η επαφή ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Δραστηριότητες - Εναλλακτικός Τουρισμός

Ο νομός Δράμας παρουσιάζει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον και πολλοί είναι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν ως τον παράδεισο των υπαίθριων δραστηριοτήτων στη Μακεδονία. Ολόκληρος ο νομός προσφέρεται για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, για να θαυμάσει από κοντά, τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία οφείλονται στα μοναδικά δασικά συστήματα, στα ποτάμια και στα γεφύρια της περιοχής.

Αλεξίπτωτο πλατιάς

Ο νομός Δράμας είναι ιδανικός για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ενδείκνυται από Απρίλη έως και Οκτώβριο. Οι περιοχές που προτείνονται είναι το περιαστικό δάσος Κορύλοβο στη πόλη της Δράμας, Πετρούσα και το όρος Φαλακρό.

Αναρρίχηση

 • Μενοίκιο όρος
 • Ξηροπόταμος: Το αναρριχητικό πεδίο του Ξηροποτάμου απέχει 3 χλμ από την πόλη της Δράμας.
 • Φαλακρό όρος: Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδος και διαθέτει ορισμένες από τις πιο ψηλές και δύσκολες ορθοπλαγιές όπου μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Flying fox

Καγιάκ στον ποταμό Αγγίτη

Ορειβασία

 • Μενοίκιο όρος
 • Μικρόπολη: Καστανούσα-λίμνη Μενοικίου: Η διαδρομή είναι εύκολη και ενδείκνυται τους φθινοπωρινούς μήνες.
 • Φαλακρό όρος
 • Οροπέδιο Αγίου Πνεύματος- Προφήτης Ηλίας – Χιονότρυπα – Καρτάλκα: Η διαδρομή διαρκεί πολλές ώρες, δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί απολαμβάνεις την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Πεζοπορία

 • Δάσος της Ελατιάς: Είναι μια μοναδική διαδρομή και ένα μοναδικό οικοσύστημα, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο φυσιολάτρες από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελατιά θα μπορέσετε να δείτε ένα τοπίο που συνδυάζει την ελληνική φύση με την αλπική εικόνα της κεντρικής Ευρώπης.
 • Δάσος Κορυλόβο στην πόλης Δράμας: Υπάρχουν μονοπάτια τα οποία οδηγούν στην κορυφή του λόφου.
 • Δάσος Μικρομηλιάς: Το δάσος Μικρομηλιάς βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου υπάρχει αυτοφυές δάσος Σημύδας.
 • Δάσος Φρακτού: Το παρθένο Δάσος του Φρακτού θεωρείται μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, μοναδικούς καταρράκτες και εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
 • Λίμνη Αγίας Βαρβάρας στο Παρανέστι: Πεζοπορία στη μικρή στρόγγυλη λιμνούλα της Αγίας Βαρβάρας στο Παρανέστι.
 • Φαράγγι της Πετρούσας: Το φαράγγι της Πετρούσας – Πύργων Δράμας ξεκινάει από το χωριό Πύργοι και οδηγεί ως το σημείο όπου οι πλαγιές του Φαλακρού γίνονται σχεδόν κάθετες. Διαδρομή σε ένα ανεπανάληπτο τοπίο φυσικής ομορφιάς με πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση, πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα.

Πεζοπορία – Μονοπάτια

 • Βώλακας: Τουλουμπάρι – Πέρασμα: Μια μεγάλη σε μήκος διαδρομή, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες μέσα από παλιά μονοπάτια.
 • Δράμα: Λατομείο Μαρμάρων: Σε μικρή απόσταση από τους Ταξιάρχες Δράμας, υπάρχει μια διαδρομή που σηματοδοτεί την ιστορία του μαρμάρου της περιοχής.
 • Δράμα: Πανόραμα – Κορύλοβος: Μια κυκλική διαδρομή εναλλακτική στο συνηθισμένο περίπατο στο περιαστικό δάσος του Κορυλόβου.
 • Μικρόπολη: Καστανούσα – Λίμνη Μενοικίου: Η διαδρομή είναι εύκολη και ενδείκνυται τους φθινοπωρινούς μήνες.
 • Παρανέστι: Forestis Trail: Πρόκειται για μία πανέμορφη διαδρομή 7.5 χιλιομέτρων στις όχθες του Νέστου.
 • Παρανέστι: Καταρράκτης Λειβαδίτης από Ε6: Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Λειβαδίτη μέσω του διεθνούς μονοπατιού Ε6.
 • Παρανέστι: Καταρράκτες Λεπίδα και Αγίας Βαρβάρας: Η διαδρομή ξεκινάει από το Παρανέστι με κατεύθυνση τους μοναδικούς καταρράκτες.
 • Παρανέστι: Δασικό Χωριό – Διχάλα: Η διαδρομή ξεκινάει από το την είσοδο του δασικού χωριού και συνεχίζει μέσα σε αυτό.
 • Στραβόρεμα Ελατιάς
 • Φαλακρό: Οροπέδιο Αγίου Πνεύματος – Προφήτης Ηλίας – Χιονότρυπα – Καρτάλκα: Η διαδρομή διαρκεί πολλές ώρες, δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί απολαμβάνεις την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Ποδηλασία

 • Από Άγιο Παύλο προς Οχυρό
 • Από Καλή Βρύση προς Αμπελώνες
 • Από Συμβολή προς Φαράγγι Αγγίτη
 • Μυλοπόταμο
 • Πηγές Βοϊράνης – Βαπτιστήριο

Ράφτινγκ στον ποταμό Αγγίτη και στο Αρκουδόρεμα του Νέστου

Σκι – Snowboarding στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, βρίσκεται στο θεσπέσιο αλπικό τοπίο του βουνού και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σημαντικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μεγάλη περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται στη γεωγραφική του θέση και στο μεγάλο υψόμετρο.

Τουριστική Υποδομή - Διαμονή

Οι αξιόλογοι και καλόγουστοι χώροι διαμονής, εστίασης και διασκέδασης, οι γευστικές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας και η ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει το νομό αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα σημαντικό δίκτυο τουριστικών εγκαταστάσεων από παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες, κυρίως στο δασικό και αγροτικό περιβάλλον, συνηγορούν για αγροτουρισμό ώστε να ικανοποιήσει ο επισκέπτης τα οικολογικά του ενδιαφέροντα.

Πρόσβαση

Οδικώς: Ο νομός Δράμας είναι εύκολα προσβάσιμος με αυτοκίνητο μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Από Αθήνα ακολουθείς την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Εγνατία οδό. Η απόσταση είναι περίπου 700 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού, είναι 150 χλμ.

Αεροπορικώς: Το αεροδρόμιο της Καβάλας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μπορούν να σας εξυπηρετήσουν αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς καθώς ο νομός δεν έχει αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο της Καβάλας απέχει 68χλμ. και της Θεσσαλονίκης περίπου 160χλμ. και από τις δύο πόλεις μπορείτε να μεταβείτε στη Δράμα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Σιδηροδρομικώς: Η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη είναι επίσης συνδεδεμένη με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με κύριες στάσεις τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ κάνουν στάση σε όλες της κύριες πόλεις της, καθώς και σχεδόν σε όλα τα χωριά. Όσον αφορά τους σιδηροδρομικούς συνοριακούς σταθμούς της περιοχής, καθώς και τα αντίστοιχα τελωνεία τους, αυτοί βρίσκονται στο νομό Έβρου.

ΚΤΕΛ: Αθήνα – Δράμα & Θεσσαλονίκη – Δράμα. Επίσης η Δράμα συνδέεται με τις πόλεις Καβάλα, Σέρρες και Ξάνθη και με τα χωριά του νομού.

Διαμονή στο νομό Δράμας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register