Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές πληροφορίες για το Νομό Έβρου

Ο νομός Έβρου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Θράκης και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο. Αποτελεί σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης γιατί είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, με φυσική μεθόρια γραμμή τον ποταμό Έβρο.

Ο νομός Έβρου υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και αποτελείται από τους δήμους: Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου. H Αλεξανδρούπολη είναι πρωτεύουσα του νομού και η Κομοτηνή είναι η έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο νομός Έβρου συνδυάζει θάλασσα και βουνό με τρόπο εκπληκτικό, διαθέτει εξαίρετες φυσικές ομορφιές, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σημαντικά μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πλούσια πολιτιστική παράδοση, καθώς και πανέμορφες και καθαρές παραλίες που έχουν τιμηθεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ε.Ε.

Από το πρώτο λεπτό της άφιξής σας θα γίνετε μάρτυρες της συνύπαρξης δύο τόσο διαφορετικών λαών και πολιτισμών που όμως συνυφασμένων με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να μοιάζουν και να δημιουργούν μια εντελώς νέα κουλτούρα που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Άνθρωποι απλοί θα σας καλημερίσουν με ένα χαμόγελο και θα σας εντυπωσιάσουν με την κοινωνική μόρφωση που διαθέτουν.

Ονομασία

Ο νομός Έβρου πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό, τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, που τον διασχίζει σε όλο το μήκος του.

Ιστορία

Η περιοχή του Έβρου φαίνεται να κατοικείται από την Παλαιολιθική εποχή με βάση τα ευρήματα μαστόδοντα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Ορμενίου και τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στα χωριά Ρίζια και Κέραμος (10.000-7.000 π.Χ).

Από τα Ομηρικά Έπη, συνάγεται ότι οι κάτοικοι των παραλίων του Έβρου, είχαν επαφές και συμμαχικές σχέσεις με το κράτος της Τροίας. Σε εκατοντάδες ανάγλυφα παρουσιάζεται ο βασιλιάς των Θρακών Ρήσσος ως «Θράκας Ιππέας». Είναι η εποχή που θρακικά φύλα έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη και κατασκευάζουν οχυρωμένες ακροπόλεις (αποικίες) και στα παράλια. Από τις πόλεις αυτές οι Έλληνες των αποικιών έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους των θρακικών βασιλειών και δημιουργούν πολλές οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συναλλαγές.

Στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από Πέρσες και στη συνέχεια ελευθερώθηκε από τους Αθηναίους. Ακολούθησε Μακεδονική κυριαρχία ως το 168πΧ, όταν την περιοχή κατέλαβαν Ρωμαίοι. Το Ρωμαϊκό κράτος που ολοκληρώνει την ενσωμάτωση της Θράκης το 46 μ.Χ., δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή του Έβρου. Από τον αυτοκράτορα Τραϊνό (98-117 μ.Χ), ιδρύονται οι πόλεις Τραϊνούπολη και Πλωτινούπολη, ενώ ένας μεγάλος οδικός άξονας κατασκευάζεται και περνά από την περιοχή, η Εγνατία Οδός.

Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, η αυτοκρατορία εξελίσσεται από Ρωμαϊκή σε Βυζαντινή και η περιοχή του Έβρου, όπως και όλη η Θράκη αποχτά περισσότερη σπουδαιότητα. Ο Ιουστινιανός θωρακίζει την περιοχή με πολλά φρούρια.

Από τον 7ο μ.Χ. αιώνα, αρχίζουν στη Θράκη επιδρομές των Βουλγάρων. Έναν αιώνα μετά καταστρέφουν την Πλωτινούπολη. Στη θέση της αναδεικνύεται το Διδυμότειχο.

Το 1151-52 ένας Βυζαντινός πρίγκιπας ο Ισαάκιος Κομνηνός, γιος του Αλεξίου Α’ του Κομνηνού ιδρύει το μοναστήρι της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στη θέση Βηρός. Με τα χρόνια γύρω του θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη πόλη οι σημερινές Φέρες. Η κατατρόπωση των Βουλγάρων από τον Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο δίνει μια ανάσα ηρεμίας, μέχρι το 1204. Το 1204 η Θράκη και ο Έβρος πέφτουν στην κυριαρχία των Φράγκων της 4ης Σταυροφορίας, όπου θα απελευθερωθεί το 1261.

Το 1341 ο διεκδικητής του Βυζαντινού θρόνου Ιωάννης Καντακουζηνός, στέφεται αυτοκράτορας στο Διδυμότειχο ως Ιωάννης Στ’. Ο εμφύλιος πόλεμος φέρνει τους Τούρκους στη Θράκη. Από το 1361 ως το 1920 ο Έβρος η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Τούρκους.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία τα βάσανα του τόπου συνεχίστηκαν. Με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κλήθηκε να τα λύσει το Συνέδριο της Ειρήνης, που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τον Ιανουάριο του 1919 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας, είχε καταθέσει στο συνέδριο ήδη από το 1918 τα νόμιμα αιτήματα της χώρας.

Η Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφηκε στο διάστημα από 28 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 1920, όρισε την παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης στη Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη και τα Στενά ουδέτερη ζώνη. Ακολούθησε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδος κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε το καλύτερο πρόσωπό της, ξεκινώντας εντατικά έργα οργάνωσης της περιοχής, έργα που διακόπηκαν απότομα από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης βάσει του πρωτοκόλλου των Μουδανιών (28 Σεπτεμβρίου-11 Οκτωβρίου 1922). Η απόβαση στη Σμύρνη υπήρξε η αρχή της μεγαλύτερης ελληνικής τραγωδίας, με 1.500.000 Έλληνες να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να έρχονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οικονομία

Η οικονομία του νομού βασίζεται στην καλλιέργεια γης και τη παραγωγή αγροτικών προϊόντων (κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και τεύτλα), στη κτηνοτροφία όπου αποτελεί τη δεύτερη σε σπουδαιότητα απασχόληση των κατοίκων του νομού, αλλά υπάρχει μεγάλη πτώση στον τομέα -παλιότερα ο Έβρος είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην παραγωγή κρέατος στην Ελλάδα- και στον τουρισμό όπου ο νομός προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ιαματικός, φυσιολατρικός, αγροτουρισμός κ.ά. Σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, πανσιόν, οικοτουριστικοί ξενώνες και δημοτικά κάμπινγκ, εξασφαλίζουν μεγάλη δυνατότητα επιλογής στους επισκέπτες.

Κουζίνα

Ο νομός Έβρου φημίζεται για τις ιδιαίτερες γαστρονομικές του προτάσεις.

  • Ιφκάκια: Ζυμαρικά ελαφριά και πεντανόστιμα, ειδικά συνδυασμένα με τυρί
  • Καβουρμάς: Βρασμένα κομμάτια κρέατος και τρώγεται σκέτος ή με αυγά
  • Λουκάνικα Σουφλιώτικα
  • Μπάμπω: Μαγειρεύεται τα Χριστούγεννα
  • Ουμάτς: Χυλός φτιαγμένο από γάλα και αυγό
  • Ριτσέλι: Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού
  • Τζιγεροσαρμάς: Μαγειρεύεται το Πάσχα
  • Τραχανάς: Ξινός ή καυτερός

Εκδηλώσεις

Φεστιβάλ Άρδα (Ορεστιάδα)

Το φεστιβάλ που διοργανώνεται στις Καστανιές στις όχθες του ποταμού Άρδα (το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο) συγκεντρώνονται κάθε χρόνο νέοι από όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε ως μια συνάντηση νέων, 18 χρόνια πριν και μέχρι σήμερα λαμβάνει χώρα στα τέλη Αυγούστου συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών και κατασκηνωτών.

Φεστιβάλ Νεολαίας Τυχερού (Σουφλί)

Ένας θεσμός που έχει αντέξει σε μια από τις πιο ακριτικές γωνιές της Ελλάδας χωρίς επιχορηγήσεις και χωρίς βοήθεια από κανέναν φορέα. Μόνο από την αγάπη των ανθρώπων του είναι ενεργό ακόμα.

Διαμονή

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τουριστική ανάπτυξη στον νομό, με σύγχρονες τουριστικές μονάδες, διαμερίσματα και δωμάτια, αλλά και οικοτουριστικά σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας.

Διαμονή στο νομό Έβρου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register