Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Αγκίστρι

Το Αγκίστρι έχει 2 βασικούς οικισμούς, τη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι (Μύλοι), όπου θα βρεις ότι χρειάζεσαι για τις διακοπές σου: σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, αγροτικά ιατρεία, φαρμακείο (Σκάλα) και ΑΤΜ (Σκάλα).

Το νησί έχει ΚΤΕΛ, το οποίο εξυπηρετεί τους δύο οικισμούς / λιμάνια του νησιού όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι υπάρχει δρομολόγιο από τη Σκάλα προς την Απόνησο, το οποίο περνάει και από αρκετές παραλίες.

Καθώς το νησί είναι μικρό, μπορείς να μετακινηθείς εύκολα με τα πόδια ή με ποδήλατο και δεν χρειάζεσαι όχημα.

Περιβάλλον

Το 2011 αναγνωρίζεται ως “πράσινο νησί” από τη Νομαρχία Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μυθολογία

Ένας μύθος που συνδέεται με το νησί είναι αυτός των «Τελχίνων». Πρόκειται για  μυθικά πλάσματα (ονομάζονταν παιδιά του νερού και της γης), άξιοι τεχνίτες και μουσικοί, οι οποίοι εξορίσθηκαν από τη Ρόδο και βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι της Σκάλας. Οι κάτοικοι του νησιού, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είδους πλάσματα ήταν, τους ονόμασαν «Φώκιες». Ακόμη και σήμερα το λιμάνι αυτό αποκαλείται «το λιμάνι της Φώκιας». Ωστόσο, είναι πιθανό ότι εδώ μπορεί να έβρισκαν καταφύγιο και τροφή πολλές φώκιες.

Ιστορία

Αρχαία Χρόνια

Το Αγκίστρι με τα γύρω νησιά αποτελούσε το βασίλειο της Αίγινας του μυθικού βασιλιά Αιακού.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές της Μεγαρίτισσας και της Απονήσου καθώς και κοντά στο Κοντάρι. Το Αγκίστρι υφίστατο συχνά τις επιρροές της πολυκύμαντης ιστορίας της Αίγινας. Κατά μήκος της Δυτικής ακτής και σε μικρό βάθος διακρίνονται υπόλοιπα κτισμάτων προχριστιανικών χρόνων. Αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι (Μύλος).

Η αρχαία ονομασία του νησιού είναι Κεκρυφάλεια και σημαίνει στολισμένη κεφαλή. Με την ονομασία αυτή το Αγκίστρι αναφέρεται από τον Όμηρο ως σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο (Ιλιάδα, έπος Α’, ραψ. Β’, στίχος 562). Ακόμη το αναφέρουν οι ιστορικοί Θουκυδίδης (470-335 π.Χ.) και Διόδωρος (90-21 π.Χ.). Μέχρι σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ποικίλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε πριν από 2.500 χρόνια.

14ος αιώνας – 20ος αιώνας

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το εύφορο νησί κατοικήθηκε από τον 5ο π.Χ. αιώνα από μια ομάδα κατοίκων της Πελοποννήσου που έφθασαν εκεί. Αργότερα περιέρχεται στους Ρωμαίους και στους Βυζαντινούς. Με την πτώση του Βυζαντίου, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, γίνεται τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά καιρούς στη νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως πρόσφυγες Αρβανίτες, από την Σερβική αυτοκρατορική επέκταση το 14ο αιώνα. Η επιρροή από τους Αρβανίτες μπορεί ακόμη και σήμερα να παρατηρηθεί από τα μακριά χρωματιστά φουστάνια και μαντίλια που φοριούνται στο κεφάλι από μερικές ηλικιωμένες γυναίκες, ειδικότερα στο Μεγαλοχώρι.

Το Αγκίστρι κατά διαστήματα δεν κατοικήθηκε. Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών. Το 1821 το νησί κατοικήθηκε και πάλι αλλά ο πληθυσμός ήταν ελάχιστος για να αναφερθεί στην απογραφή της εποχής. Το 1835 όμως, με Βασιλικό Διάταγμα, η Κοινότητα Αγκιστρίου σχηματίστηκε και αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι.

20ος αιώνας – Σήμερα

Κατά τη δεκαετία του 1920 ο πληθυσμός του Αγκιστρίου ήταν και πάλι ελάχιστος αλλά κατά την περίοδο μεταξύ 1940 και 1990 ήταν ένα από τα λιγοστά μικρά ελληνικά νησιά, του οποίου ο πληθυσμός πραγματικά αυξήθηκε. Σήμερα ο πληθυσμός του νησιού είναι λίγο παραπάνω από 1000 κατοίκους που φτάνει περίπου τους 4.500 την καλοκαιρινή περίοδο.

Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ’ ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε. Την Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι.

Δραστηριότητες

Το Αγκίστρι δίνει τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες: Πεζοπορία, Ποδηλασία, Καταδύσεις, Ιστιοπλοΐα, Καγιάκ, Ιππασία.

Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία. Μέσα από ομαλούς δρόμους και μονοπάτια υπάρχουν πολλές διαδρομές μέχρι τις παραλίες και τους οικισμούς του νησιού.

Αν σας γοητεύουν οι καταδύσεις, η δυτική ακτή του νησιού κρύβει βυθισμένες αρχαιότητες που εδώ και χρόνια αναπαύονται στο βυθό του νησιού.

Υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι για θαλάσσια σπορ.

Ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Οι παρατηρητές πουλιών θα περάσουν ευχάριστα σε μια εκδρομή στα γύρω νησάκια Μετώπη, Δωρούσα, Κυρά, Διαπόρια και Λαγούσες όπου έχουν τις φωλιές οι πέρδικες.

Κουζίνα

Στο Αγκίστρι υπάρχουν εστιατόρια για να απολαύσετε το γεύμα κάτω από τα αστέρια και να μυρίσετε τα αρώματα γύρω από το νησί από τους πευκόφυτους λόφους με άγρια βότανα και τα λουλούδια και γραφικές ψαροταβέρνες για νόστιμο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Τοπικά Προϊόντα

Τα κύρια προϊόντα του νησιού είναι ρετσίνα από πεύκο, ελαιόλαδο, ελιές , βοτσαλάκι (αμυγδαλωτό), σύκα, γαλακτομπούρεκο, κριθάρι και φρούτα.

Διαμονή

Το Αγκίστρι αν και είναι μικρό νησί, είναι άριστα οργανωμένο στον τουριστικό τομέα. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή δωμάτια, που είναι προσιτά σε κάθε οικονομικό κόστος και προσφέρουν άνετη, καθαρή και ευχάριστη φιλοξενία. H ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται στο νησί.

Πρόσβαση

Στο Αγκίστρι υπάρχουν δύο λιμάνια, όπου προσεγγίζουν τα πλοία, το λιμάνι της Σκάλας και το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου.

Στην Σκάλα φθάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά και στο Μεγαλοχώρι τα flying dolphin, ενώ και τα δύο λιμάνια συνδέονται με την Αίγινα όλη την ημέρα με θαλάσσια ταξί ή με τοπικά δρομολόγια.

Βρες το ιδανικό κατάλυμα για τις διακοπές σου

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register