Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τους Φούρνους

Οι Φούρνοι Κορσεών είναι ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας και διοικητικά υπάγονται στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι Φούρνοι που είναι και το μεγαλύτερο από αυτά έδωσαν και το όνομά τους στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το σύμπλεγμα αποτελείται πάνω από 20 νησάκια, νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία μόνο τα 2 μεγάλα, Φούρνοι και Θύμαινα κατοικούνται, ενώ η έκταση του είναι 45,2 τ. χλμ. Τα κυριότερα μικρότερα είναι: Άγιος Μηνάς, η Αγριδιό ή Πρασονήσι, το Αλαφονήσι ή Αλατονήσι ή Αλατσονήσι, η Ανθρώ ή Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάς, το Διαπόρι ή Κισηριά, το Θυμαινονήσι, τα Κατεργάρικα, η Κεδρό ή Μικρός Ανθρωποφάς, η Κουρνιαχτή, η Λιμενόπετρα, το Μακρύ ή Μακρονήσι, ο Μικρός Άγιος Μηνάς, η Ξέρα, το Πετροκάραβο,  το Πλακάκι, το Πλατύ ή Πλάκα, το Στρείδι, το Στρογγυλό.

Το χαρακτηριστικό των νησίδων αυτών είναι η πολύ μεγάλη ακτογραμμή με τους αμέτρητους ορμίσκους και τα κανάλια. Έχει μήκος 120 χιλιόμετρα που ξεπερνά σε μέγεθος και αυτό της Σάμου, η οποία συγκριτικά έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος.

Αυτό οφείλεται στον πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό και στην πολυσχιδή γεωμορφολογία των νησιών και έχει σαν αποτέλεσμα το νησί να είναι γεμάτο από πολλούς και «κρυμμένους» κολπίσκους δημιουργώντας παραλίες με καθαρά κρυσταλλένια νερά. Η πιο περίπλοκη ακτογραμμή βρίσκεται στα νότια του νησιού και χαρακτηρίζεται από μικρά βάθη και σχετικά μικρές κλίσεις. Η περιοχή αυτή σου δίνει την εντύπωση ότι μικροί χερσόνησοι εισβάλουν στη θάλασσα δημιουργώντας έτσι μικρά φιόρδ, όπου σχηματίζουν αραξοβόλια, που μπορούν να ασφαλιστούν πλοία με όλους τους ανέμους. Ιδανικά αραξοβόλια για όλους τους καιρούς είναι το Καμάρι, το Ελιδάκι και το Μπαλί που είναι γνωστά από τα πανάρχαια χρόνια.

Γεωλογία

Το νησί ανήκει γεωλογικά στην κυκλαδική ενότητα. Τα πετρώματά του είναι σχιστολιθικά, συνήθως στα χαμηλότερα μέρη των λόφων και ασβεστολιθικά στα υψηλότερα. Οι λόχμες και μερικές προστατευμένες περιοχές αποδεικνύουν ότι ολόκληρο το νησί καλυπτόταν κάποτε με δάση. Στη νότια πλευρά του νησιού, στον Άγιος Νικόλαο  βρίσκονται ασβεστολιθικοί βραχώδεις βιότοποι με απότομους γκρεμούς. Ο ποταμός Χάλαρης διασχίζει το νησί με κατεύθυνση από νότια προς βόρεια.

Φυλάκιο

Στο νοτιότερο κάβο των Φούρνων, υπάρχουν εγκαταστάσεις στρατιωτικού φυλακίου, που στα χρόνια του πολέμου έλεγχε τις θαλάσσιες προσβάσεις προς την πρωτεύουσα του νησιού. Το φυλάκιο είναι πετρόχτιστο και σοβαντισμένο. Στους τοίχους υπάρχουν πάμπολλα χαράγματα, με αρχικά ονομάτων και χρονολογίες ακόμη και από την δεκαετία του ‘50. Εξωτερικά του φυλακίου υπάρχουν τέσσερα τσιμεντένια πηγάδια με σιδερένια καπάκια για την συλλογή νερού. Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου είναι μια πετρόχτιστη σκοπιά σε θέση στρατηγική, στον λοφίσκο πάνω από το φυλάκιο, για να ελέγχει όλες τις Ν-ΝΑ και ΝΔ θαλάσσιες προσβάσεις στους Φούρνους. Αγναντεύοντας το πέλαγος από την πετρόχτιστη σκοπιά, εκτός από τις ακατοίκητες βραχονησίδες που φαίνονται περιμετρικά των Φούρνων και διακρίνοντας στο βάθος του ορίζοντα την Πάτμο στα νότια, νοτιοανατολικά τους Αρκιούς, το Μαράθι και τους Λειψούς, ανατολικά το Αγαθονήσι, την Σάμος και τα παράλια της Τουρκίας, νοτιοδυτικά την Αμοργός και τη Δονούσα και δυτικά την Νάξο και το ακρωτήριο Πάπας της Ικαρίας, κατανοούμε απολύτως την στρατηγική σημασία του σημείου αυτού και τους λόγους που το φυλάκιο χτίστηκε εκεί.

Οικονομία

Παρότι ότι το 1/3 των κατοίκων στους Φούρνους είναι ναυτικοί, η σημαντικότερη απασχόλησή  τους είναι η αλιεία, καθώς το νησί έχει πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο. Ένας σύγχρονος στόλος από αλιευτικά σκάφη έχουν αναδείξει τους Φούρνους σαν ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της πατρίδας μας. Για αυτό και είναι ο παράδεισος των ψαροφάγων, με μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης ψαριών πρώτης διαλογής και φυσικά θαλασσινών, με τους αστακούς σε αφθονία. Πριν μια 20ετία οι Φούρνοι ήταν μέσα στους πέντε μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδος. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.500 τόνους ψάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πρώτα και δεύτερα, δηλαδή εκλεκτής ποιότητας. Άλλη μια σημαντική δραστηριότητα των Φουρνιωτών είναι η κτηνοτροφία, η τυροκομία (φρέσκια μυζήθρα), το μέλι και ο τουρισμός. Το μέλι που παράγεται στους Φούρνους είναι άριστης ποιότητας και γεύσης και είναι πολυβραβευμένο. Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας οφείλεται χωρίς αμφιβολία στα θυμάρια, στα ρείκια και στα άλλα βότανα που οργιάζουν στο νησί. Η έκπληξη είναι ότι στους Φούρνους παράγονται και ντόπια αναψυκτικά.

Οι Φούρνοι Κορσεών έχουν αναπτυχθεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλές τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολύ δελεαστικές τιμές. Οι Φούρνοι έχουν και ορυκτό πλούτο με 4 λατομεία για μάρμαρο που όμως δε χρησιμοποιούνται σήμερα. Η εκμετάλλευσή τους τοποθετείται στους αρχαίους χρόνους και λέγεται ότι τα λατομεία αυτά προμήθευσαν τη Μίλητο και άλλες ιωνικές πόλεις με οικοδομικό υλικό. Αξίζει συγχαρητήρια σε αυτούς τους νησιώτες αν σκεφτεί κανείς ότι η επιβίωσή τους στηρίχτηκε αποκλειστικά στις τοπικές και μόνο δυνάμεις, με ελάχιστη ή και καθόλου την κρατική συμπαράσταση.

Κάτοικοι

Ο Δήμος των Φουρνών δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός αυξάνεται, λόγω του τουρισμού, αλλά και λόγω της επιστροφής των Φουρνιωτών που ζουν σε άλλα μέρη. Ακόμα αν ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις απογραφές που έχουν γίνει μεταπολεμικά, βλέπουμε ότι ο πληθυσμός του νησιού παραμένει σχεδόν στάσιμος. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία αξιοπερίεργο, ίσως και μοναδικό, ότι ένα τόσο μικρό νησί μπόρεσε και κράτησε τον πληθυσμό του αμείωτο, όταν άλλα νησιά της ίδιας περίπου έκτασης, αρχίζουν να ερημώνονται. Οι κάτοικοι στους Φούρνους φημίζονται και για την μακροζωία τους, λόγω του χαλαρού τρόπου ζωής αλλά και για το θυμαρίσιο μέλι τους.

Οδικό Δίκτυο

Ένα χαρακτηριστικό των Φούρνων είναι ότι στο νησί δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα. Το οδικό δίκτυο του νησιού αναπτύσσεται γύρω από το βασικό άξονα Βορρά –  Νότου και συνδέει τον οικισμό των Φούρνων με τη Χρυσομηλιά προς βορά και με τον Άγιο Ιωάννη το Θερμαστή προς Νότο.

Τοπικά Προϊόντα

Οι κάτοικοι των νησιών εκτός από το διάσημο θυμαρίσιο μέλι, παράγουν εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα, όπως την πολύ γευστική μυζήθρα των Φούρνων και το λαδοτύρι από κατσικίσιο γάλα, ενώ πολύ γνωστά είναι το «τυρί του κεριού» και το «τυρί της άρμης». Τα άγρια βότανα, το λικέρ αλλά και τοπικά αναψυκτικά.

Γαστρονομία

Οι Φούρνοι είναι ιδανικός προορισμός για αυτόν που αγαπά την ξεχωριστή γεύση και μπορεί να αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες μυρωδιές τοπικών προϊόντων. Νησί ψαράδων προσφέρει μια διαφορετική γαστρονομία με τοπική ταυτότητα στα βάθη της ιστορίας, από το σταυροδρόμι διαφορετικών γεύσεων, προϊόντων, απολαύσεων.

Η περιοχή φημίζεται για την αφθονία και ποικιλία των ψαριών της και ιδιαίτερα για τους αστακούς του. Μερικά από τα νοστιμότερα ψάρια και θαλασσινά όπως ροφοί, φαγκριά και συναγρίδες, λαβράκια, χταπόδια, μαλάκια και οστρακοειδή, αλιεύονται καθημερινά από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου, έτοιμα για να δώσουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους σε αστακομακαρονάδες και κακαβιές.

Γεύματα με φρέσκο ψάρι μαγειρεμένα με μοναδικούς τρόπους από κατοίκους των νησιών, είτε απλά ψημένα στα κάρβουνα θεωρούνται πραγματικές γαστρονομικές απολαύσεις.

Προσιτή όχι όμως τόσο διαδεδομένη, η τοπική κουζίνα, περιλαμβάνει πλούτο από εκπληκτικές γεύσεις, μοναδικές μυρωδιές, γνήσια τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές συνταγές των γυναικών των νησιών και όλα αυτά… σερβιρισμένα στα απίστευτης λιτότητας και ιδανικής ομορφιάς ταβερνάκια και καφενεία, που αξίζει να δοκιμάζει κανείς!

Για τους κρεατοφάγους  η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το γεμιστό κατσικάκι με ρύζι, μάραθο και μυρωδικά. Επίσης, απολαύστε πιτάκια φάβας, κουκουμάβλα (ψωμί με αλάτι και λάδι), καρίβολους (σαλιγκάρια), όσπρια παντρεμένα (φασόλια, ρεβίθια και φακές με ρύζι), σουφικό (μπριάμ κατσαρόλας) και πουγκάκια (μαραθοπιτάκια με μυζήθρα).

Για αυτούς που αγαπάνε τα γλυκά περιζήτητα είναι το περιζήτητο μέλι των Φούρνων, τα γλυκά του κουταλιού και τα παραδοσιακά κουλουράκια.

Διασκέδαση – Εκδηλώσεις

Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση οι Φούρνοι διαθέτουν λίγα μπαράκια, με θέα την πανέμορφη θάλασσα, αλλά και αυτοσχέδια παραδοσιακά γλέντια, που προγραμματίζονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου διοργανώνονται παραδοσιακά γλέντια και πανηγύρια, στα οποία μπορείς να φας, να πιεις και να χορέψεις μέχρι το πρωί!

Πάσχα: Γιορτάζεται με ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Την Μεγάλη Παρασκευή όλοι συμμετέχουν στο μάζεμα των κλαδιών για το «σωρό». Τη νύχτα της Ανάστασης πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, ενώ «πύρινα γράμματα» στις πλαγιές μαζί με τη φωτιά του σωρού στέλνουν το μήνυμα της Ανάστασης σε όλο το Αιγαίο. Την Κυριακή του Πάσχα το «κάψιμο του Ιούδα» έρχεται να ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις.

17 Ιουλίου: Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας. Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας γίνεται στην πλατεία του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά, με κύριο πιάτο την κοκκινιστή γίδα, παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.

Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου: Ο Αλιευτικός Σύλλογος “Γλάρος” του νησιού σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων, διοργανώνουν τη «Γιορτή Ψαριού» με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασία και φρέσκο ντόπιο ψάρι, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στους παρευρισκόμενους.

15 Αυγούστου: Πανηγύρι Παναγίας. Το πανηγύρι της χρονιάς γίνεται το Δεκαπενταύγουστο, στο λιμάνι του νησιού όπου το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Η ζωντανή μουσική συνοδεύει και αυτό το γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

28 Αυγούστου: Πανηγύρι Άη Γιαννιού. Στις 28 Αυγούστου γίνεται το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού στη μνήμη του Αϊ Γιάννη του Θερμαστή ή Αποκεφαλιστή, στον περίβολο της ομώνυμης Μονής στον οικισμό του Αϊ-Γιάννη, ενώ την επόμενη μέρα γίνεται πανηγυρική δοξολογία στο εκεί εξωκλήσι.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Οι Φούρνοι είναι ένα νησί ιδανικό για φυσιολάτρες, για ιστιοπλοΐα, για καταδύσεις και ψάρεμα.

Τουριστική Υποδομή

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, αλλά κάθε χρόνο τους Φούρνους επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες. Τα καταστήματα προσφέρουν προϊόντα κυρίως για την κάλυψη των βασικών αναγκών των κατοίκων και τα καταστήματα με είδη δώρων και τουριστικά είναι ελάχιστα.

Διαμονή

Στους Φούρνους δεν θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά μικρά φιλόξενα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.

Πρόσβαση

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα πλοία καταφτάνουν στο νησί που αναπτύσσεται τουριστικά και προσφέρει εναλλακτικές διακοπές. Το νησί εξυπηρετείται από το λιμάνι των Φούρνων και αποτελεί το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του νησιού. Στους οικισμούς Θύμαινα και Χρυσομηλιά υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια που φυσικά εξυπηρετούν ακτοπλοϊκή σύνδεση των οικισμών αυτών τόσο μεταξύ τους όσο και με Ικαρία και Σάμο. Σε όλους τους υπόλοιπους οικισμούς των Φούρνων καθώς και σε μερικές παραλίες και βραχονησίδες υπάρχουν μικρές προβλήτες που εξυπηρετούν τους αλιείς και τους τουρίστες.

Οι Φούρνοι συνδέονται ακτοπλοϊκώς:

– με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Σύρου, Πάρου, Νάξου, Ικαρίας και Σάμου.

– με τα νησιά της Δωδεκαννήσου (Πάτμος, Λέρος)

– με τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος) μέσω Σάμου.

Με τη Σάμο και την Ικαρία υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια.

Οι Φούρνοι συνδέονται αεροπορικώς:

Για να επισκεφθείτε τους Φούρνους αεροπορικώς θα πρέπει να ταξιδέψετε μέχρι τη Σάμο ή την Ικαρία με αεροπλάνο και από εκεί με πλοίο που συνδέει καθημερινά τους Φούρνους με τα δύο νησιά.

Ονομασία

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας οι Φούρνοι έχουν πάρει αρκετά ονόματα. Από τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής εποχής και ολόκληρο το μεσαίωνα ονομάζονται “Φούρνοι Κορσεών” λόγω των εξορμήσεων σε όλο τα Αιγαίο από πειρατές. Στην αρχαιότητα εμφανίζεται ως “Κοράσιαι νήσοι”. Kατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (323 – 30 π.Χ.) ο φιλόσοφος Πορφύριος τους αναφέρει ως «Κορσεάς», ονομασία την οποία διατηρούν και σήμερα, με την τωρινή τους ονομασία να καθιερώνεται αργότερα. Το 1537 ο Ενετός γεωγράφος B. Bordone αναφέρει το νησιώτικο σύμπλεγμα ως «Forneli» που σημαίνει «μικροί Φούρνοι». Πιθανότατα την ονομασία τους αυτή να την πήρανε από το σχήμα του λιμανιού που έμοιαζε με το κοίλο και βαθύ σχήμα ενός φούρνου αφού ο κόλπος έφτανε πολύ βαθύτερα στη στεριά από ότι σήμερα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ασφαλές ορμητήριο για τα καράβια σε περίπτωση θαλασσοταραχής.

Κατά καιρούς εμφανίστηκαν και άλλα ονόματα σε χάρτες που σχεδιάστηκαν κατά τον μεσαίωνα και επί Τουρκοκρατίας όπως «Μελάνθη», «Φορτιόλε» και «Κουρσοί». Η ονομασία Φούρνοι καθιερώθηκε αργότερα και υπάρχουν δύο εκδοχές. Η 1η βασίζεται στο γεγονός ότι όταν βλέπουμε το νησί και μπαίνουμε στο λιμάνι, η πρωτεύουσα του νησιού  μοιάζει σαν φούρνος. Η 2η εκδοχή οφείλεται στο γεγονός ότι πριν χρόνια κάθε σπίτι είχε το δικό του φούρνο, οπότε δόθηκε η ονομασία Φούρνοι.

Ιστορία

Τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής εποχής και ολόκληρο το μεσαίωνα, οι Φούρνοι λόγω της γεωμορφολογίας τους ερημώθηκαν και έγιναν ένα από τα σπουδαιότερα ορμητήρια των πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης τα χρησιμοποιούσε ως αραξοβόλια για το στόλο του το χειμώνα. Η ονομασία που είχε επικρατήσει τότε ήταν Φούρνοι Κορσεών.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν παντού στο νησί, μας βεβαιώνουν ότι στα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια πρέπει να υπήρξε αξιόλογος πολιτισμός και ότι κατοικήθηκαν το 1770 μ.Χ. πιθανότατα από Ίωνες- Μιλήσιους. Η υπόθεση αυτή προκύπτει από την ύπαρξη των λατομείων από τα οποία χτίστηκε η αρχαία Μίλητος Εφέσου.

Κατά την Τουρκοκρατία οι Φούρνοι ελέγχονταν από την Ηγεμονία της Σάμου. Ως στρατηγικό σημείο οι Φούρνοι βοήθησαν πολλούς Έλληνες ναυμάχους το 1821 σε ναυμαχίες με συνέπεια να θεωρούνται σημαντικός πυρήνας αντίστασης. Μετά την Ελληνική Επανάσταση οι Φούρνοι περιήλθαν στην κυριότητα ενός Πάτμιου ναυτικού,ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του στον οθωμανικό στόλο. Από τότε οι κάτοικοι του νησιού πλήρωναν ετήσιο μίσθωμα σ’ αυτόν και αργότερα στους κληρονόμους του.

Οι κάτοικοι των Φούρνων δεν είχαν δοσοληψίες με τις τουρκικές αρχές για πολλά χρόνια. Αργότερα όμως όταν εφαρμόστηκε ο νόμος περί βιλαετίων και εγκαταστάθηκε τουρκική φρουρά 5-6 ατόμων. Τώρα εκτός του μισθώματος, έπρεπε οι κάτοικοι να πληρώνουν και όλους τους αβάσταχτους φόρους που επέβαλε Υψηλή Πύλη. Η απελευθέρωση του νησιού επήλθε τον Ιούλιο του 1912 με την Ικαριακή Επανάσταση και ακολούθησε η επίσημη προσάρτηση στην Ελληνική Επικράτεια στις 3 Νοεμβρίου 1912.

Στη σύγχρονη εποχή η κατοίκησή τους ξεκινά μετά τα μέσα του 18ου αιώνα. Διασώζεται προφορική παράδοση κι αρχειακό υλικό που μαρτυρεί ότι οι Φούρνοι κατοικήθηκαν εκ νέου, αρχικά από Πάτμιους και Δωδεκανήσιους, στους οποίους πολύ γρήγορα προστέθηκαν νέοι κάτοικοι από Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Μικρά Ασία, Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα. Τα πρώτα σπίτια ήταν καλύβες. Καθεμιά ήταν μακρόστενη, χτισμένη από σχιστολιθικές πέτρες και οι οροφές ήταν σκεπασμένες με δοκάρια και φίδες (είδος ξύλου του νησιού).Ο τρόπος αυτός κατασκευής ονομάζεται «δώρα». Tα σπίτια είχαν επιπλέον τζάκι, εσοχές στους τοίχους με δοχεία που έβαζαν τα προϊόντα που παρήγαγαν, ειδικά κατασκευασμένο κρεβάτι για να είναι αδιάβροχο και ήταν εξοπλισμένα με ξύλινα έπιπλα (σοφράδες και σκαμνάκια). Στην πλατεία του νησιού σώζεται από το 1885 ένα από τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν στους Φούρνους. Σήμερα, η χώρα έχει στενά όμορφα σοκάκια, παραδοσιακά ταβερνάκια και όμορφα μοντέρνα σπίτια, όλα όμως με επιρροές από το παρελθόν.

Διαμονή στους Φούρνους: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register