Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τον Πόρο

Γεωγραφία

Ο Πόρος είναι στη γεωγραφική περιοχή του Αργοσαρωνικού, που περιλαμβάνει το Σαρωνικό κόλπο, τον Αργολικό κόλπο και τη νότια Αργολική ακτή. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Πελοπόννησο, απέναντι από τον Γαλατά και στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου. Έχει έκταση 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στην επικράτειά του ανήκει και ένα τμήμα έκτασης 26 τ.χλμ στην Πελοπόννησο, από την περιοχή Μπούγια ως την περιοχή Θερμησία.

Ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής με πρωτεύουσα και λιμάνι τον οικισμό του Πόρου που είναι αμφιθεατρικά χτισμένος απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου, με την νεοκλασική αρχιτεκτονική των σπιτιών να ταξιδεύει τον επισκέπτη. Ο Πόρος πέρα από τον ομώνυμο οικισμό και τους οικισμούς Νεώρεια και Ασκέλι, έχει και άλλες περιοχές που επειδή είναι εκτός σχεδίου δεν είναι αναγνωρισμένοι οικισμοί.

Το λιμάνι του αποτελεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του Σαρωνικού κόλπου και ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια ολόκληρης της Ελλάδας, με τεράστια χωρητικότητα διερχόμενων σκαφών και αφίξεις που ξεπερνούν τις 10.000 το χρόνο.

Ο Πόρος στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία που είναι χτισμένος ο οικισμός του Πόρου με τα υπέροχα νεοκλασικά και την πευκόφυτη Καλαυρεία με τους όμορφους λοφίσκους και τους ειδυλλιακούς κόλπους, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με ένα μικρό ισθμό πλάτους 150 μέτρων.

Στην αρχαιότητα η Καλαυρεία και η Σφαιρία ήταν δυο ξεχωριστά νησιά και για αυτόν το λόγο η Σφαιρία ανήκε Τροιζηνίους γιατί ήταν πιο κοντά σε αυτούς.

Η Σφαιρία είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης που ανεδύθη από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων. Ο οικισμός του Πόρου είναι χτισμένος ακριβώς πάνω σε ένα μικρό θολωτό κρατήρα. Η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και δεν έχει καμιά φυσική πηγή νερού. Οι ακτές της έχουν συνολικά 3.650 μέτρα μήκος και εκτείνονται προς τρεις κατευθύνσεις.

Η Καλαυρεία είναι το αρχαιότερο νησί που ανεδύθη μετά τον κατακλυσμό, είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα. Το σχήμα της είναι τριγωνικό με τρεις χερσόνησοι. Στην Καλαυρεία δεσπόζουν δύο βουνά κατάφυτα με πεύκα και το λεκανοπέδιο με έκταση 300 περίπου στρέμματα καλύπτεται με αμπέλια.

Νησάκια – Βραχονησίδες

Στον Πόρο υπάγονται επίσης και τα κοντινά νησάκια: Το πανέμορφο νησάκι του έρωτα Δασκαλιό, το νησάκι Μπούρτζι με το μικρό κάστρο και η Σουπιά με αρχαία ευρήματα έχουν εντοπιστεί τόσο πάνω στο νησάκι όσο και στον βυθό της θάλασσας. Η βραχονησίδα Μόδι έχει σχήμα ξαπλωμένου λιονταριού και έχουν ανασκαφεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου.

Οικονομία

Η οικονομία του Πόρου βασίζεται κυρίως στη γεωργία με κύριες καλλιέργειες τις ελιές και τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια). Η περιοχή του Λεμονοδάσους έχει σημαντική παραγωγική και οικονομική σημασία. Το λεκανοπέδιο στην Καλαυρεία  με έκταση 300 περίπου στρέμματα καλύπτεται με αμπέλια που βγάζουν το περίφημο φουσαΐτικο κρασί. Η κτηνοτροφία και η παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων δεν είναι ανεπτυγμένη. Παρά το γεγονός ότι ο Πόρος είναι νησί και βρίσκεται σε μία περιοχή με μεγάλου μήκους ακτές, δεν είναι ανεπτυγμένη η αλιεία. Στον δευτερογενή τομέα που είναι οι μεταποιήσεις είναι ιδιαίτερα μικρός και αφορά αποκλειστικά μικρές βιοτεχνικές μονάδες που αφορούν την κατασκευή τουριστικών και παραδοσιακών ειδών. Στον τριτογενή τομέα ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 επιλέγεται ως τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και ως διαμονή δεύτερης κατοικίας.

Τοπικά Προϊόντα

Η φύση και οι πρώτες ύλες είναι πολύ σημαντικές για το νησί του Πόρου αλλά και για την κουλτούρα του. Τα τοπικά προϊόντα και οι παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

– Εσπεριδοειδή (λεμόνια και πορτοκάλια) και το λάδι φημίζονται για την ποιότητά τους.

– Κρασιά (στην Καλαυρεία  βγάζουν το περίφημο φουσαΐτικο κρασί).

– Λικέρ από εσπεριδοειδή (πέργαμο, νεράντζι, σκαραμαγκάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι).

– Φυσικός χυμός λεμονιού.

– Παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα (αμυγδαλωτά)(καρυδάτα) (κουραμπιέδες) (παστέλια)  (γλυκά του ταψιού).

– Γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή (πέργαμο, νεράτζι, λεμόνι κ.ά).

– Θεσπέσια παραδοσιακά παγωτά.

– Φυσικά καλλυντικά ελαιόλαδου.

– Έργα λαϊκής τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα.

Γαστρονομία

Ο Πόρος προσφέρει αρκετές επιλογές για καλό φαγητό και αρκετά οικονομικές. Φημίζεται για τα εκλεκτά θαλασσινά του και τα φρέσκα ψάρια. Τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά ημέρας, καθώς και νοστιμότατα ορεκτικά και μεζέδες. Ελληνικά κρέατα που συνδυάζονται υπέροχα με τα ντόπια λαχανικά και με συνοδεία επιλεγμένων κρασιών. Μύδια σαγανάκι, χταπόδι λιαστό με ουζάκι, γαύρος μαρινάτος, σαρδέλες γεμιστές με λεμόνι σε κληματόφυλλα, μακαρονάδες με θαλασσινά (αστακομακαρονάδα, γαριδομακαρονάδα), χειροποίητες αλοιφές – σαλάτες φτιαγμένες από εμάς με έμφαση στην εύρεση ντόπιων λαχανικών είναι μερικά από τα δημοφιλή πιάτα του Πόρου. Στον παραθαλάσιο οικισμό θα βρείτε πολλές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με νοστιμότατα φρέσκα ψάρια καθώς και μαγειρευτά φαγητά. Ψαροταβέρνες με καλό φαγητό θα βρείτε και στις παραλίες του νησιού, στο Νεώριο, στο Ασκέλι και στο Κανάλι. Ψηλά στη χώρα υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν καλό φαγητό και πανέμορφη θέα.

Διασκέδαση

Ο Πόρος προσφέρει αρκετές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Το λιμάνι του Πόρου, που είναι το κέντρο της ζωής του νησιού, έχει πάντα κίνηση και ζωντάνια.  Μεγάλη επιλογή για φαγητό και ποτό στα μπαράκια, παρατηρώντας τα ιστιοπλοϊκά να διασχίζουν το στενό πέρασμα μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά. Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά  ταβερνάκια, με διάφορες επιλογές από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα.

Δραστηριότητες

Ο Πόρος χάρη στη γεωγραφική του θέση, την ήρεμη θάλασσα και τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες κάθε είδους, αφού διαθέτει πλήρεις υποδομές, εγκαταστάσεις και σχολές υπό την επίβλεψη ειδικού εκπαιδευτή. Συγκεκριμένα στο Νεώριο υπάρχει σχολή για θαλάσσιο σκι και στο Ασκέλι λειτουργεί σχολή καταδύσεων. Γενικά οι δραστηριότητες που προσφέρονται στον Πόρο είναι θαλάσσια σπορ, όπως αλεξίπτωτο, barefoot, jet ski, jump, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, καγιάκ, κανό, σκι, κωπηλασία, trick skiing, wakeboard, wind surf, κ.ά. Ο βραχώδης βυθός κυρίως στη βόρεια πλευρά του και ιδίως στην χερσόνησο του ακρωτηρίου Αχέρδο και τους δύο προστατευόμενους όρμους της, προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν όμως και καραβάκια που προσφέρουν fishing trips, μπάνιο σε απόμερους κόλπους και γεύμα στο σκάφος με την ψαριά σας.

Εκδηλώσεις

Ο Πόρος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα καλοκαίρια γεμίζει από νότες, εικόνες και κέφι. Διάσπαρτες εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Συναυλίες στις γειτονιές, στο κέντρο και σε παραλίες. Πολιτιστικά δρώμενα παντού.

Στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη αίθουσα εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ντόπιοι και ξένοι υποδέχονται τον Καινούριο Χρόνο και τον Άγιο Βασίλη στην πλατεία του Δημαρχείου, κάτω από το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο με δώρα, παραδοσιακά γλυκά και τραγούδια.

Τις Απόκριες ο Δήμος διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι για τους λιλιπούτειους κατοίκους του νησιού στην πλατεία του δημαρχείου. Οι μικροί ξεφαντώνουν με κλόουν, αναψυκτικά και μουσική.

Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τα «κούλουμα» με παραδοσιακούς χορούς, με μουσικά συγκροτήματα, λαγάνες, χαλβά, σαρακοστιανά και άφθονο κρασί, ενώ δεκάδες χαρταετοί στολίζουν τον καταγάλανο ουρανό.

Το Πάσχα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής εντυπωσιακή είναι η συνάντηση των τεσσάρων επιταφίων, των ναών της πόλης, στην πλατεία Ηρώων όπου και ψάλλετε η ακολουθία του Επιταφίου.

Στις 4 Ιουνίου, η γιορτή της Παναγίας της Ελεούσας στην Πλάκα του Λεμονοδάσους γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι. Ο κόσμος τρώει, πίνει και γλεντάει με την ψυχή του με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Στις 24 Ιουνίου, του Αϊ Γιάννη, αναβιώνει στον Πόρο το παραδοσιακό έθιμο “πήδημα της φωτιάς”, στις γειτονιές του Πόρου και κυρίως στην Ρουκοτίμα.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου διοργανώνεται η Ναυτική Εβδομάδα, που αποτελεί τη λαμπρότερη γιορτή του νησιού. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ναυτικού περιεχομένου και αθλητικοί αγώνες, διαγωνισμό γαστρονομίας, πολλά θεματικά πάρτι που προσφέρουν ικανοποιητικό θέαμα για το κοινό. Για πέντε ημέρες η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού χτυπά δυνατά στο γραφικό λιμάνι του Πόρου, όπου είναι δεμένα πάρα πολλά σκάφη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την αφρόκρεμα του ελληνικού στόλου. Η έκθεση έχει παγκόσμια αναγνώριση και προβάλλει το νησί του Πόρου διεθνώς. Διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισµού (ΕΠΕΣΤ) και τον Ελληνικό Σύνδεσµο Μεσιτών & Εµπειρογνωµόνων Θαλαµηγών (ΕΣΜΕΘ), υπό την αιγίδα του Δήµου Πόρου και του Ε.Ο.Τ.

Τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου και κατά τη διάρκεια του «Poros Arts Festival» το νησί είναι μια υπαίθρια γιορτή, με συναυλίες, εκθέσεις, χορό, κινηματογράφο και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τον Ιούλιο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Η γιορτή της λεμονιάς», με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη και παιδικές παραστάσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων, κλπ.

Αρχές Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει το «Φεστιβάλ Πιάνου» μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις για την κλασική μουσική, με παράλληλη διεθνή προβολή του Πόρου. Στα πλαίσια της Ακαδημίας Πιάνου, που διαρκεί δέκα ημέρες, λαμβάνουν μέρος δεκάδες μαθητές απ’ όλο τον κόσμο με ιδιαίτερο ταλέντο στην κλασική μουσική, ενώ παράλληλα, γίνονται καθημερινά διάφορα ρεσιτάλ πιάνου, με αποκορύφωμα το μεγάλο ρεσιτάλ στο Ναό του Ποσειδώνα, που συμπίπτει πάντα με την πανσέληνο του Αυγούστου.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Ο Πόρος διαθέτει πολύμορφο φυσικό περιβάλλον με πολλές διαδρομές και μονοπάτια κατάφυτα με αρωματικά πεύκα και με θέα εκπληκτική, ιδανικά για φυσιολάτρες, περιπατητές, ποδηλασία βουνού, αλλά και ιππασία. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να εξερευνήσουν την πευκόφυτη ενδοχώρα του νησιού καθώς είναι από τα λίγα νησιά στην Ελλάδα με τόσο πράσινο. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές και εκατοντάδες μονοπάτια, ανάλογα με τη διάθεση και τη δυνατότητά του καθενός. Για τους λάτρεις της ποδηλασίας υπάρχουν πολλά πευκόφυτα δασικά μονοπάτια για εξερεύνηση με υπέροχη θέα στον κόλπο του Πόρου και της Τροιζήνας. Για ιππασία οι διαδρομές που μπορεί να επιλέξει κάποιος είναι στον καταπράσινο ορεινό φυσικό περιβάλλον, αλλά και παραθαλάσσιες, δίπλα σε κατάφυτες ακτές με θέα τα κρυστάλλινα νερά του Αργοσαρωνικού.

Οδικό Δίκτυο

Ο Πόρος επειδή έχει λίγους δρόμους και μικρές αποστάσεις, την τουριστική περίοδο ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κέντρο του νησιού και οι κάτοικοι και επισκέπτες σταθμεύουν τα οχήματά τους στο κεντρικό πάρκινγκ του λιμανιού (πορθμείο) και μετακινούνται προς το κέντρο πεζοί ή μέσω της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Τουριστική Υποδομή – Διαμονή

Ο Πόρος έχει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με πολλά τουριστικά καταλύματα για διαμονή, εστιατόρια και ταβέρνες, τόσο στο λιμάνι και στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και ο οικογενειακός τουρισμός γιατί εκτός από την γρήγορη πρόσβαση που υπάρχει με αυτοκίνητο, προσφέρει οικονομικές και πολυήμερες διακοπές μπροστά στη θάλασσα και κοντά στην Αθήνα.

Πρόσβαση

Ακτοπλοϊκώς: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία και ταχύπλοα (ιπτάμενα ή καταμαράν), τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες και όχι αυτοκίνητα. Με ενδιάμεσους σταθμούς το Ferry boat προσεγγίζει πρώτα το λιμάνι της Αίγινας, στη συνέχεια το λιμάνι των Μεθάνων και τέλος φθάνει στον Πόρο. Από το Γαλατά τη θερινή περίοδο αναχωρούν μικρά ferry boats για Πόρο κάθε μισή ώρα. Ο Πόρος συνδέεται με όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς και με το Ναύπλιο, την Ερμιόνη, την Επίδαυρο και το Πόρτο Χέλι.

ΚΤΕΛ: Καθημερινά αναχωρεί από το σταθμό Πελοποννήσου λεωφορείο των ΚΤΕΛ που φτάνει στο Γαλατά, περίπου σε 2 ώρες και 30 λεπτά.

Ονομασία

Η ονομασία του Πόρου προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά και σημαίνει το μικρό θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει το νησί του Πόρου από τις ακτές της Πελοποννήσου με μια στενή διώρυγα.

Ιστορία

Ο Πόρος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια με καταγραφές και μνημεία από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίζει με ιστορικά γεγονότα από τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Προϊστορία

Ο Πόρος κατοικήθηκε για πρώτη φορά από την προϊστορία, την πρώιμη εποχή του Χαλκού  το 1000 π.Χ. και ονομαζόταν Καλαβρία. Η Σφαιρία ήταν ακατοίκητη και υπήρχε εκεί μόνον ο ναός της Απατουρίας Αθηνάς. Η Καλαβρία φαίνεται αρκετά κατοικημένη, γιατί έχουν επισημανθεί τρεις οικισμοί που ανήκουν σε αυτή την περίοδο. Η προέλευση των κατοίκων αυτής της εποχής δεν είναι γνωστή, αλλά φαίνεται πως ένα μέρος τουλάχιστον από αυτούς πρέπει να είχε προέλευση από την Αίγυπτο. Στα μεταγενέστερα χρόνια η κάθοδος άλλων φύλλων στην περιοχή, όπως Ίωνες και Δωριείς, άλλαξαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την αρχική φυλετική σύνθεση των κατοίκων, επέτρεψαν όμως τη διατήρηση πολλών από τις παλιές τοπικές παραδόσεις. Η περιοχή της Τροιζήνας και της Καλαβρίας εξελίχτηκαν σε Ιωνικές πόλεις και είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τους τότε κατοίκους της Αττικής και της Βοιωτίας.

Αρχαιότητα

Από την αρχαιότητα το νησί αποτελείται από δύο νησιά: τη Σφαιρία και την Καλαβρία, αφιερωμένη στο Θεό Ποσειδώνα. Στην αρχαϊκή περίοδο (700-380π.χ.) η αρχαία Καλαβρία ήταν υπό την κυριαρχία τις Τροιζήνας. Τον 7o αιώνα (700 π.Χ.) αποτέλεσε έδρα της Αμφικτιονίας, μιας συμμαχίας μεταξύ των πόλεων της Αθήνας, του Πόρου, της Αίγινας, της Επιδαύρου, της Ερμιόνης, της Τροιζήνας, του Ναυπλίου, του Ορχομενού και των Πρασιών. Αυτή η ένωση ήταν μια ναυτιλιακή, θρησκευτική και πολιτική ομοσπονδία, δημιουργημένη ως προστασία της ανεξαρτησίας και του εμπορίου των μελών της από τους Αργίβες. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από τα τελευταία προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου (323 π.Χ.), οι Πτολεμαίοι της Αιγύπτου πήραν την κυριαρχία της Ελλάδα και του Πόρου. Την περίοδο ο διάσημος ρήτορας Δημοσθένης κατέφυγε στο νησί, όπου και λέγεται ότι αυτοκτόνησε. Από το 86 π.Χ. ως το 395 μ.Χ. ο Πόρος ήταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία

Βυζαντινή Περίοδος  (324 – 1453 μ.Χ)

Η Τροιζήνα και η Καλαβρία, κατά τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους, αποτελούσαν τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με την κάθοδο και την επέλαση των Βισιγότθων, τον 3ο αιώνα μ.Χ., από τη βόρεια πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν πάρα πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Κόρινθος, η Σπάρτη, το Άργος και η Τροιζήνα (περίπου του 396 μ.Χ.). Λίγα χρόνια μετά την καταστροφή της νότιας Ελλάδος από τους Γότθους του Αλάριχου, ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε στην κυριολεξία ότι είχε απομείνει από την καταστροφική μανία των Γότθων. Τότε εικάζεται ότι καταποντίστηκε στη θάλασσα ο οικισμός της Καλαβρίας, στη Βαγιωνιά. Μετά τις καταστροφές αυτές, σε σχεδόν ολόκληρη τη Βυζαντινή περίοδο, ο Πόρος εισέρχεται σε μια έντονη φάση ύφεσης και εγκατάλειψης, κατά την οποία δεν αναπτύσσεται κάποιος αξιόλογος οικισμός. Αιτία ήταν οι πειρατές που κατά τα Βυζαντινά χρόνια και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μάστιζαν κυριολεκτικά την περιοχή και χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο και τον κόλπο της Βαγιωνιάς που ακόμα και σήμερα λέγεται Μπαρμπαριά. Η Σφαιρία ήταν σχεδόν ακατοίκητη και στην Καλαβρία ζούσαν λίγοι κάτοικοι σε απομονωμένες αγροικίες και ασχολούνταν με την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία. Αρχές του 12ου αιώνα ο Πόρος και η περιοχή της Τροιζηνίας, όπως ολόκληρη η Ναυπλία και το Άργος, ανήκαν στην ηγεμονία της Αχαΐας. Το 1212 όμως η περιοχή περιήλθε στην κυριότητα του Δουκάτου των Αθηνών όπου είχε ανακηρυχθεί ηγεμόνας ο Όθων Δελαρός, γιος Βουργουνδίου ευπατρίδη. Ο Πόρος στα χρόνια της φραγκοκρατίας ήταν σχεδόν ακατοίκητος και στις βόρειες ακτές του είχαν ορμητήριο Μπαρμπερίνοι πειρατές.

Οθωμανική Περίοδος (1453 – 1821 μ.Χ.)

Στις 29 Μαρτίου 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεφτε στα χέρια των Τούρκων και μέχρι το 1460 ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα, εκτός από μερικές περιοχές που ήταν υπό την κατοχή των Ενετών, τουρκοκρατείται. Η Σφαιρία κατοικήθηκε γύρω στα 1460 με πρώτους κατοίκους τους Αρβανίτες που ήλθαν από την Πελοπόννησο κυνηγημένοι από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και τον Βεζύρη Μαχμούτ. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος οικισμός του νησιού, το Καστέλι, γύρω από το σημερινό Ρολόι. Η θέση αυτή επιλέχθηκε γιατί λειτουργούσε  σαν οχυρό και προστάτευε τον οικισμό από τους Αλγερινούς πειρατές. Ο Πόρος από το 1688 και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαπενταετούς Ενετοτουρκικού πολέμου, υπήρξε το ορμητήριο του Ενετού ναυάρχου Μοροζίνη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το νησί ως ναύσταθμο του στόλου του. Γύρω στα 1700 κάτω από την πίεση των Τούρκων πολλοί Έλληνες πέρασαν στην Ύδρα και στον Πόρο.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας σ’ αυτά τα νησιά, στα οποία μέχρι τότε ομιλείτο μόνο η αρβανίτικη διάλεκτος. Ο δεύτερος εποικισμός του νησιού, που γίνεται το 1715 πάλι από Αρβανίτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν τη μήνιν των Τούρκων επειδή είχαν συμπράξει με τους Βενετούς. Με την πάροδο του χρόνου Αρβανίτες και Έλληνες δημιούργησαν μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από μίση, με ενιαία εθνική συνείδηση και κοινή ορθόδοξη θρησκεία. Το νησί περιήλθε στην τουρκική κατοχή το 1718 με τη συνθήκη του Πασάροβιτς (Passarowitz), η οποία οδήγησε στην οριστική εκδίωξη των Ενετών. Έκτοτε ο Πόρος υπάγεται στην ηγεμονία του Καπουδάν Πασά, έχοντας πάντοτε έναν βοεβόδα (διοικητή). Κατά την Επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά), ο Αλέξης Ορλώφ εγκαθιστά το ναυαρχείο του στο νησί. Στα 1806 η Ρωσία και η Τουρκία μπαίνουν και πάλι σε πόλεμο. Την εποχή αυτή οι Ρώσοι φτιάχνουν στον Πόρο το ναύσταθμο που τα ερείπια του βρίσκονται ακόμη και σήμερα λίγο μετά το Νεώριο. Στα χρόνια πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, το 1813, ο Πόρος όπως και η Ύδρα αλλά και τα άλλα νησιά, πλήττονται από τη ναυτική κρίση, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο εμπόριο και γενικότερα στη ναυτιλία αυτής της περιόδου. Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν τερματιστεί. Το ναυτικό εμπόριο της Μεσογείου επανήλθε ξανά στα χέρια των Γάλλων και των Άγγλων, ενώ τα πλοία των νήσων έμεναν δεμένα στα λιμάνια και ταξίδευαν μόνο σε μικρές αποστάσεις. Στην επανάσταση του 1821 ο Πόρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η συνεισφορά του στον αγώνα ήταν μεγάλη. Τον Αύγουστο του 1818 ήλθαν στον Πόρο και την Ύδρα απεσταλμένοι της Φιλικής Εταιρείας που μύησαν τους εμπόρους και τους καπεταναίους των καραβιών. Η έναρξη της επανάστασης βρίσκει τον Πόρο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού με αξιόλογη ναυτική δύναμη, αλλά και άνδρες όχι μόνον απλώς εμπειροπόλεμους αλλά και δεμένους με συντροφικότητα που έπαιξαν καθοριστική σημασία στον αγώνα της Ελληνικής ανεξαρτησίας.

Νεότερη Ιστορία

Η Αντικυβερνητική επιτροπή, που αναδείχθηκε από τη Συνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827, όρισε ως έδρα της τον Πόρο από τις 15 Απριλίου 1827, όπου και παρέμεινε ως τις 16 Ιουνίου 1827 και ασκούσε προσωρινά την εξουσία μέχρι την άφιξη του Ι. Καποδίστρια στην Ελλάδα. Τον Οκτώβρη του  1828 συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας με τον Καποδίστρια για να συζητήσουν το θέμα των συνόρων του νέου ελληνικού κράτους. Το 1830 εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Πόρου ο πρώτος πολεμικός ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντικά ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται στον Πόρο το 1831 κατά τη διάρκεια της ισχυρής εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στον Καποδίστρια και τους Υδραίους, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατίναξη ενός μέρους του ελληνικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένος στον όρμο του Πόρου.

Διαμονή στον Πόρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register