Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τις Σπέτσες

Οι Σπέτσες βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα του Αργοσαρωνικού, σχεδόν στην είσοδο του Αργολικού κόλπου σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές τις Πελοποννήσου (Πόρτο Χέλι, Κόστα), ενώ στα ανατολικά τους βρίσκεται η Ύδρα. Οι Σπέτσες υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής της Περιφέρειας Αττικής με πρωτεύουσα και λιμάνι τον ομώνυμο οικισμό. Η έκταση του νησιού είναι περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Νησάκια

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπετσών απαρτίζουν πέντε ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και οι δύο γειτονικές νησίδες του, καθώς και το Μικρό Μπούρμπουλο (Πετροκάραβο), λίγο πάνω από το βόρειο ακρωτήρι των Σπετσών.

Ιστορία

Η σημαντικότερη στιγμή της Ιστορίας του νησιού, είναι η συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Οι Σπέτσες το 1821 διέθεταν ισχυρή ναυτιλία, εύπορους πλοιοκτήτες και ετοιμοπόλεμα πληρώματα. Οι Σπετσιώτες αν και είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα με την συμμετοχή τους στα Ορλωφικά το 1770, εν τούτοις ήταν από τους πρώτους Έλληνες που αμέσως συμμετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα χωρίς να λογαριάσουν τις πιθανές συνέπειες. Λαμπρές μορφές, ξεχώρισαν τα χρόνια εκείνα, όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Χατζηγιάννη Μέξη, του πυρπολητή Μπαρμπάτση, του γενναίου Ματρόζου και άλλων πολλών Σπετσιωτών αγωνιστών. Η μεγαλύτερη στιγμή του αγώνα των Σπετσιωτών ήταν η ναυμαχία, του 1822, στα ανοιχτά του Αργολικού κόλπου μεταξύ του Ελληνικού Στόλου (αποτελούμενος από πλοία των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών) και του Τουρκικού. Στην ναυμαχία αυτή, σύμφωνα με τον ιστορικό Χατζηανάργυρο, πήραν μέρος 140 πλοία. Στην κρισιμότερη στιγμή της μάχης ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης καταφέρνει να πυρπολήσει της Τουρκική ναυαρχίδα και να αναγκάσει τον Τουρκικό στόλο σε υποχώρηση. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Εκδηλώσεις

Τον Ιούνιο γίνεται ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών (Spetses Classic Yacht Regatta, SCYR) που ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί έκτοτε τον δημοφιλέστερο αγώνα στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο. Διοργανώνεται από το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Ειδική έμφαση δίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή σχετικά με θέματα αειφορίας και προστασίας του Θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τον Αύγουστο στους χώρους της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής οργανώνονται για τους λάτρεις της τέχνης, θεατρικές παραστάσεις. εκθέσεις, ομιλίες κ.λπ.

Κάθε Σεπτέμβριο γίνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της «Αρμάτας» που διαρκούν μια εβδομάδα και διοργανώνονται σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής. μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορωδίες, συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και μουσικής κ.λπ.), θεατρικές παραστάσεις. κανονιοβολισμούς κ.ά. και κορυφώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών κατά του τουρκικού στόλου το 1822 και τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Οι Σπέτσες είναι μία από οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές συνδυάζουν και τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας, της οποίας η εκκλησία χτίστηκε σε ανάμνηση του γεγονότος λίγα χρόνια μετά κοντά στο Φάρο.

Κάθε Οκτώβρη το μεγαλύτερο multi-sport event της Ελλάδας “Spetses Mini Marathon” από το 2011 αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, φιλοξενώντας στο νησί μας χιλιάδες συμμετέχοντες και θεατές απ’ όλες τις γωνιές τις Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μία μοναδική διοργάνωση που προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες μία δυνατή αθλητική εμπειρία και τιμάει το μότο του αγώνα «Νίκη είναι η συμμετοχή».

Διαμονή

Οι Σπέτσες διαθέτουν μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, πληθώρα δωματίων και διαμερισμάτων. Εκτός από το λιμάνι μπορείτε να μείνετε στην Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Μάμμα.

Μετακινήσεις

Στις Σπέτσες απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων (πλην ειδικών αδειών και για συγκεκριμένες ώρες, δρόμους και χρονικές περιόδους). Το μεταφορικό μέσο που κυριαρχεί είναι τα αστικά λεωφορεία, ταξί, μηχανάκια, ποδήλατα, τα καραβάκια που λειτουργούν ως θαλάσσια ταξί και τα παραδοσιακά αμαξάκια με όλα τα δικαιώματα οδικής κυκλοφορίας, αφού μάλιστα διαθέτουν και πινακίδες αλλά και κόρνα.

Πρόσβαση

Οι Σπέτσες συνδέονται ακτοπλοϊκά με:

Πειραιάς: Το καλοκαίρι εκτελούνται τουλάχιστον 3 καθημερινά δρομολόγια για το νησί.

Πόρτο Χέλι: Το καλοκαίρι εκτελούνται τουλάχιστον καθημερινά δρομολόγια 2 φορές την ημέρα.

Ερμιόνη: Το καλοκαίρι εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια το λιγότερο 2 φορές την ημέρα.

Οι Σπέτσες συνδέονται με τακτικά δρομολόγια πλοίων με τα γειτονικά νησιά Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρο και Ύδρα.

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register