Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τις Οινούσσες

Οι Οινούσσες ήταν ανέκαθεν το νησί των καραβοκύρηδων. Τα πρώτα ελληνικά εμπορικά ατμόπλοια ήταν Οινουσσιώτικα και ήταν αυτά που έγραψαν το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία.  Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εφοπλιστές κατάγονται από εδώ.

Ιστορία

Οι Οινούσσες έχουν ενδιαφέρουσα ιστορία κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας και μαζί με το νησί της Χίου απετέλεσαν σημαντική ναυτική δύναμη παίζοντας σπουδαίο ρόλο στη ναυπηγική. Η ιστορία τους  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στρατηγική γεωγραφική τους θέση και φυσικά με τη θάλασσα. Είναι γεμάτη από γεγονότα, κατακτήσεις από λαούς όπως οι Γενουάτες και οι Τούρκοι και σε πολλές περιπτώσεις συνδεδεμένη με την ιστορία της γειτονικής Χίου μέσα από διωγμούς και εγκαταλείψεις.

Ήδη από τον 6ο-5ο π.Χ. αι. το νησί αναφέρεται στις συγγραφές του Ηρόδοτου ως αγκυροβόλιο των Αθηναίων εναντίον των αποστατών Χιωτών, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το 1566 οι Οινούσσες καταλαμβάνονται μαζί με τη Χίο από τον Οθωμανό ναύαρχο Piyale πασά, ο οποίος χάρισε το νησί σαν λάβαρο στον αξιωματικό του Parmaksiz πασά, του οποίου οι κληρονόμοι τις αφιέρωσαν σε θρησκευτικό μουσουλμανικό ίδρυμα (βακούφι).

Στις αρχές του 18ου αιώνα άρχισαν να κατοικούν το μικρό ερημονήσι Χιώτες από τα Καρδάμυλα, έχοντας κύρια απασχόλησή τους τα λίγα πρόβατα που έφεραν στο νησί και μερικά αμπελάκια. Μετά τη καταστροφή της Χίου και τη μαζική σφαγή του πληθυσμού, οι Οινούσσες εγκαταλείφθηκαν.

Όταν οι κάτοικοι ξαναγύρισαν το 1829, έφεραν μαζί τους τη γνώση της θάλασσας που είχαν διδαχθεί από τους έμπειρους ναυτικούς της Σύρου, της Τήνου και της Άνδρου όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο όλα αυτά τα χρόνια.   Η επιστροφή τους σήμανε και την αρχή της ενασχόλησής τους με τη θάλασσα, με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής.

Τα χρόνια του Κριμαϊκού πολέμου (1853-1856), οπότε και οι ανάγκες του εμπορίου ήταν μεγάλες, θεωρούνται κομβικό σημείο της ανάπτυξης της ναυτιλίας των Οινουσσών. Τότε οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την ιστιοφόρα ναυτιλία. Τα πρώτα ελληνικά εμπορικά ατμόπλοια ήταν Οινουσιώτικα και ήταν αυτά που έγραψαν το πρώτο κεφάλαιο στη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία.

Γνωστά ονόματα εφοπλιστών και ναυτικών οικογενειών που κυριαρχούν  στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα σήμερα, είναι αυτοί που πρώτοι ξεκίνησαν τη περιπέτεια της θάλασσας.

Το 1881 οι Οινούσσες δοκιμάστηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν σκληρά τη Χίο.

Η περίοδος 1890-1900 είναι η χρυσή περίοδος της Αιγνουσιώτικης ιστιοφόρου ναυτιλίας, που η δύναμή της ξεπερνά τα 130 πλοία. Από το 1905 οι Αιγνουσιώτες στρέφονται στον ατμό.

Το Νοέμβριο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τα νησιά ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, μετά τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας. Το  1914, κατά τη διάρκεια του πρώτου διωγμού, πολλοί Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν στις Οινούσσες μέχρι τον επαναπατρισμό τους το 1918-1919. Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το νησί δέχεται νέους κατοίκους, οι οποίοι θα κάνουν το δικό τους αγώνα για να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν.

Κατά την περίοδο 1923-1939 θα περάσουν σε αιγνουσιώτικα χέρια 62 ατμόπλοια, ενώ δημιουργείται στο Λονδίνο παροικία Αιγνουσιωτών παράλληλα με την αντίστοιχη του Πειραιά. Ο στόλος, όμως, αυτός θα καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, για να ξαναγεννηθεί μετά το 1947 με την αγορά των Liberties.

Το Μάιο του 1941 οι Γερμανοί κατέλαβαν τις Οινούσσες, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον επισιτισμό του νησιού, όπως συνέβη και στη Χίο. Οι συνθήκες βελτιώθηκαν αργότερα με τη φροντίδα εύπορων Οινουσσίων που διέμεναν στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και κατά τις προηγούμενες πολεμικές αναμετρήσεις, πολλοί Οινουσσιώτες ναυτικοί χάθηκαν σε επιχειρήσεις στη θάλασσα.

Μετά την Απελευθέρωση σημειώθηκε μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αττική προς αναζήτηση εργασίας. Εκείνη την εποχή σηματοδοτείται το άνοιγμα ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων από Οινούσσιους πλοιοκτήτες. Το κύμα φυγής επέτειναν οι σεισμοί του 1949.

Ονομασία

Το όνομα «Οινούσσαι» απαντάται από την αρχαιότητα σε ιστορικά κείμενα από τον 6ο αι. π.Χ.  και σημαίνει «τόπος γεμάτος οίνο». Μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα στο νησί ανθούσε η αμπελουργία. Για πολλούς αιώνες δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές στο νησί και την ονομασία του μέχρι το 1521, οπότε και  το εντοπίζουμε σε Οθωμανικά έγγραφα με τις ονομασίες «Qoyun Adasi» και «Qoyun Adalari». Τους επόμενους αιώνες και ειδικότερα από τον 17ο και έπειτα, οι αναφορές στα νησιά αρχίζουν να πυκνώνουν. Τότε, οι Οινούσσες αναφέρονται συχνά με την ονομασία «Spalmadori»,  η οποία  θα κυριαρχήσει στα ξενόγλωσσα κείμενα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Άλλες ονομασίες που συναντάμε σε  χάρτες ή σε κείμενα περιηγητών είναι «Agunto», «HippyIsles» και «Oenuses». Σήμερα, επισήμως χρησιμοποιείται και πάλι το όνομα «Οινούσσες», ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το όνομα Αιγνούσα ή Εγνούσσα για το κυρίως νησί. Αυτό προέρχεται είτε από το «άγνος» (λυγαριά) που υπάρχει παντού στο νησί, είτε από τις  “αίγες” (κατσίκες) που ανατρέχει στην ασχολία των πρώτων εποίκων που ήταν βοσκοί.

Κάτοικοι

Οι Οινούσσες είναι ο τόπος καταγωγής των περισσότερων και γνωστότερων Ελλήνων εφοπλιστών που διατηρούν ακόμα σπίτια στην Αιγνούσα. Το καλοκαίρι οι  εφοπλιστές, οι καπεταναίοι και οι μετανάστες που έχουν ρίζες από εδώ καταφθάνουν με τα γιοτ και  ανοίγουν τις πολυτελείς επαύλεις τους και τ’ αρχοντικά τους. Εκείνη την εποχή το ήσυχο νησί μεταμορφώνεται σε πολύβουο κοσμοπολίτικο θέρετρο. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι άνθρωποι με το βλέμμα στραμμένο πάντα στη θάλασσα, οι χαμογελαστοί Αιγνουσσιώτες, με το χαλαρό ρυθμό ζωής και τη λεπτή αίσθηση του χιούμορ, υποδέχονται τους ταξιδιώτες με μεγάλη εγκαρδιότητα και τους κάνουν να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή.

Μετακινήσεις

Στις Οινούσσες περιμετρικά διατρέχει ασφάλτινος δρόμος που δεν ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα.

Εκδηλώσεις

Το καλοκαίρι φιλοξενούνται στο Στάδιο-Αμφιθέατρο των Οινουσσών σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις που διοργανώνονται από το  Δήμο Οινουσσών.

Κουζίνα

Στις Οινούσσες η μαγειρική παντρεύει με μαεστρία τα θαλασσινά με τα γευστικά και υγιεινά άγρια χόρτα του νησιού αλλά και τα σπάνια είδη μανιταριών. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε το εξαιρετικό μέλι που συλλέγεται εδώ, τις αρωματικές χορτόπιτες, τα τυράκια, τα μπουρελίκια με γέμιση από ποικιλία άγριων χόρτων και τυριών και τους ουζομεζέδες με το αιγνουσιώτικο χταπόδι που λιώνει σα μαστίχα στον ουρανίσκο.

Τοπικά Προϊόντα

Οι Οινούσσες είναι φημισμένη για το εξαιρετικό κρασί της, τα χειροποίητα ζυμαρικά, μαστέλο και τα χειροποίητα υφαντά από το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τουριστική υποδομή

Οι Οινούσες διαθέτουν τουριστική υποδομή με τουριστικά μαγαζιά, καταστήματα εστίασης και καταλύματα για διαμονή. Επειδή πρόκειται για ένα ήρεμο νησί οικογενειακών διακοπών τα περισσότερα είναι μικρά παραδοσιακά καταλύματα για διαμονή.

Φύση

Οι Οινούσσες είναι προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, γεμάτη με όμορφους κολπίσκους και παραλίες. Διαθέτει έναν ειδυλλιακό φυσικό πλούτο, παρθένους ψαρότοπους και μαγευτικούς βυθούς, που συνθέτουν το πανόραμα του ανεξερεύνητου Αιγαίου.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Οι παραλίες της Οινούσσας ενδείκνυνται για κατάδυση και υποβρύχιο ψάρεμα γιατί η πλούσια πανίδα του βυθού προσελκύει τους επίδοξους δύτες. Αν είστε λάτρεις της εξερεύνησης, μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με καΐκι και να επισκεφθείτε τα γειτονικά ερημονήσια με τη φυσική ομορφιά του καθενός να έχει μείνει ανέγγιχτη. Η Οινούσσα ενδείκνυται στην πεζοπορία για να ανακαλύψετε έτσι τις όμορφες διαδρομές του νησιού.

Προσβάσεις

Οι Οινούσσες συνδέονται με πλοίο από την πόλη της Χίου ή με θαλάσσιο ταξί από τη Λαγκάδα Χίου. Το τοπικό δρομολόγιο πραγματοποιείται με συμβατικό πλοίο με καθημερινά δρομολόγια που ξεκινούν από το κεντρικό λιμάνι και διαρκούν περίπου μια ώρα. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και κατά τη θερινή περίοδο αυξάνονται, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση.

Επίλογος

Οι Οινούσσες δε διεκδικούν περγαμηνές στα τουριστικά δρώμενα του Αιγαίου, κατέχουν όμως μια ξεχωριστή θέση στη ναυτική ιστορία του τόπου. Ούτως ή άλλως το νησί των καραβοκύρηδων είναι ιδανικό για όσους επιζητούν μέρες ξεγνοιασιάς σε ρυθμούς νησιώτικους και άκρως χαλαρωτικούς.

Διαμονή στις Οινούσσες: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register