Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χάλκη Δωδεκάνησα

Γενικές Πληροφορίες για τη Χάλκη

Γενικές Πληροφορίες για τη Χάλκη

Η Χάλκη είναι δήμος του νομού Δωδεκανήσων που υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, 5 μίλια δυτικά από το ακρωτήριο Αρμενιστής της Ρόδου, ΝΑ. της Τήλου, στο ΒΑ. Καρπάθιο πέλαγος. Η επιφάνεια του νησιού είναι 28 τ.χλμ. με ανάπτυγμα ακτής 34 χιλιομέτρων. Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές: ονομάστηκε έτσι είτε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι» που σημαίνει «πορφύρα», το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες, εκδοχή που είναι και η πιθανότερη. Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί ως «Το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων όλου του Κόσμου» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός από επισκέπτες της τρίτης ηλικίας.

Γεωγραφία

Γενικά το έδαφος της Χάλκης είναι ημιορεινό και άγονο. Υψηλότερες κορυφές είναι το Μεροβίγλι (593 μ.) στο ΒΑ. τμήμα της νήσου και ο Προφήτης Ηλίας (578 μ.) στο κεντρικό τμήμα. Οι δε ακτές είναι επί το πλείστον απότομες και βραχώδεις με μικρές παραλίες με άμμο και κροκάλες κυρίως στο βόρειο και νότιο τμήμα της νήσου. Τα νερά της θάλασσας γύρω από το νησί, είναι τα πιο καθαρά που έχει δει ποτέ κανείς.

Στο ΝΑ. άκρο σχηματίζεται το ακρωτήριο Κρεβάτι, βόρεια του οποίου εκτείνεται ο όρμος Ημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό) στο μυχό του οποίου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Χάλκη, ή Ημποριό. Ο οικισμός είναι πανέμορφος, με κατοικίες νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που φανερώνουν μεγαλείο αλλοτινών καιρών. Το ΒΑ. άκρο καταλήγει στο ακρωτήριο Λιμανάρι, ενώ στο ΒΔ. άκρο σχηματίζεται μικρή χερσόνησος που καταλήγει στο ακρωτήριο Κέφαλος.

Η γενική όψη της Χάλκης χαρακτηρίζεται ως ορεινή πλην όμως τα ορεινά συγκροτήματα διακόπτονται από πεδινές μικρές ή μεγάλες εκτάσεις, όπως η κοιλάδα των Ζιών, του Ποντάμου, το Λεντάκι, του Κισσού κ.λπ. Σε αυτές τις κοιλάδες υπήρξε κατά την αρχαιότητα πλούσια παραγωγή δημητριακών η οποία ευνοούνταν από το έδαφος αλλά και το εύκρατο μεσημβρινό κλίμα της Χάλκης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ Χάλκης και Ρόδου υφίστανται πολλές μικρές νησίδες, βραχονησίδες και ύφαλοι που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μεγαλύτερη αυτών των νησίδων είναι η Αλιμιά. Ο Δήμος Χάλκης περιλαμβάνει τη νήσο Χάλκη και τις νησίδες: Άγιος Θεόδωρος, Νησάκι, Αλιμιά, Κάτω Πρασούα, Κολόφονας, Κρεβάτι, Μαελονήσι, Μακρύ, Νήπουρι, Πάνω Πρασούα, Στρογγύλη, Σφύρα,Τραγούσα, Τσούκα, Νήσος Πλατεία.

Ιστορία - Μυθολογία

Οι ιστορικές μαρτυρίες για τη Χάλκη είναι ελάχιστες. Το νησί διαβαίνει τους αιώνες στη σκιά της Ρόδου κι η ιστορία του μπορεί να σκιαγραφηθεί στα βασικά της σημεία μόνο σε συσχετισμό με την ιστορία της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η Χάλκη που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους «τελευταίους φάρους της παράδοσης», πιθανώς να πήρε το όνομά της από τα ορυχεία επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στην αρχαιότητα. Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Τιτάνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά χτίσματα. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες, οι Δωριείς και αργότερα οι Φοίνικες. Η βασίλισσα της Χάλκης η Αρετάνασσα, έζησε στη Χάλκη και μετά την εξόρισαν στην Κάρπαθο όπου αυτοκτόνησε όταν έμαθε για το θάνατο του συζύγου της. Απομεινάρια τριών ναών προς τιμήν του θεού Απόλλωνα υπάρχουν ακόμα στην τοποθεσία Πευκιά. Στους ιστορικούς χρόνους η Χάλκη φέρεται κατά καιρούς ως υποτελής της Καμείρου, ενώ αναφέρεται ως «σύμμαχος» των Αθηναίων στους ετήσιους φορολογικούς καταλόγους της Δηλιακής Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε περιέλθει στη διοικητική εξάρτηση της «Αθηναϊκής Δημοκρατίας» εκείνη τη χρονική περίοδο. Αργότερα φαίνεται να εξαρτάται και πάλι από την Κάμειρο. Κι ακολουθεί την ακμή και την παρακμή της Ρόδου στους αιώνες που ακολουθούν.

Τον 7ο αιώνα το νησί κυριεύουν οι Άραβες μέχρι το 825 οπότε και απελευθερώνεται. Οι Βενετοί και Γενοβέζοι καταφτάνουν το 1204 και επισκευάζουν την αρχαία ακρόπολη, χτίζοντας ταυτόχρονα φρούριο στο νησάκι της Αλιμιάς. Κατά το 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια. Τότε έχτισαν και το Κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d’ Aubusson (1476–1530), ο οποίος αναστήλωσε το φρούριο μετά από καταστροφική επιδρομή που δέχτηκε η Χάλκη από τους Βενετούς. Στο κάστρο κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής. Το 1523 τη Χάλκη την κυριεύουν οι Τούρκοι.

Παίρνει μέρος στην επανάσταση του 1821. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο και την Κάσο αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.

Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης. Κυριεύεται από τους Ιταλούς το 1912, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα, περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η Χάλκη δοξάστηκε χάρη στους αγώνες και το αίμα άξιων τέκνων της, όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης.

Γαστρονομία

Η Χάλκη παρά το ότι είναι μικρό νησί, έχει μια σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά. Το νησί της Χάλκης έχει διατηρήσει μοναδικά την παράδοσή της και αυτό ισχύει και στο φαγητό. Τα τοπικά πιάτα θα τα βρει κανείς σε όλες τις ταβέρνες του νησιού, ενώ ο φούρνος της ψήνει κάθε πρωί τα πιτιά, πιτούλες γεμιστές με χόρτα, και τυρί.

  • Τα λιλιπούτεια Χαλκίτικα ντολμαδάκια με κιμά («γιαπράκια» στην τοπική διάλεκτο), μπορεί να θέλουν κόπο για να τυλιχτούν, σας τα προσφέρουν, όμως, παντού.
  • Τα χειροποίητα  μακαρούνια με σοταρισμένο κρεμμύδι και τοπικό τυρί έχει ξεπεράσει σε φήμη τα όρια του νησιού. Βασικά υλικά είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά, και το μοναδικό στο είδος του μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, που γίνεται ακόμα με παραδοσιακό τρόπο. Το πιάτο συμπληρώνει η «τσίκνωση», κρεμμύδια, που σιγοβράζουν για ώρα σε ελαιόλαδο.
  • Το «Οφτό» γεμιστό κατσικάκι ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού της Χάλκης.
  • Φημισμένοι οι άφθονοι σκάροι της περιοχής, τηγανίζονται ή μαγειρεύονται με τέχνη στην εποχή τους.
  • Τέλος ότι ποιο νόστιμο έχετε φάει σε γαρίδα.  Το «Χαλκίτικο» γαριδάκι, μικρό στο μάτι εξαιρετικό στη γεύση.  Είναι το μικρότερο στο είδος του, φτάνει μέχρι τα 7 εκ. και μοιάζει με γόνο. Έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα, μακρύ ρύγχος, με γόνο μπλε electric και γεύση που ελαφρώς γλυκίζει. Τηγανίζεται και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος και είναι ότι πιο νόστιμο μπορείτε να φάτε σε γαρίδα!

Διαμονή

Το νησί της Χάλκης, με την πλούσια τουριστική υποδομή που σήμερα διαθέτει, είναι ίσως, χωρίς υπερβολή, ένας ελληνικός τουριστικός προορισμός που παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία και καλή απόκριση στο ζήτημα της διαμονής. Αναμφισβήτητα, μπορεί να απαντήσει σε κάθε ιδιαίτερη απαίτηση ή δυνατότητα εξασφάλισης καταλύματος, για όποιον θέλει να την επισκεφθεί.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για ξενοδοχεία, μικρά καταλύματα – ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα του νησιού, και να επιλέξετε έτσι σε άλλη βάση τον τόπο μας και τον τρόπο που θα απολαύσετε αυτό το μαγικό νησί.

Η Χάλκη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με μεγάλη ζήτηση, οπότε ο έγκαιρος προγραμματισμός της διαμονής σας είναι απαραίτητος.

Πρόσβαση

Το νησί της Χάλκης δε διαθέτει αεροδρόμιο για το λόγο αυτό χρειάζεται να φτάσετε αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει καθημερινή ανταπόκριση με τη Χάλκη με τα καραβάκια που ξεκινούν από την Κάμειρο Σκάλα, ένα μικρό λιμάνι το οποίο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ρόδου. Η διαδρομή από την Κάμειρο Σκάλα μέχρι τη Χάλκη διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χάλκης με το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου με επιβατηγά πλοία και καταμαράν.

Αναλυτικά υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι για να έρθετε στη Χάλκη:

Ακτοπλοϊκώς

  • Με επιβατηγό πλοίο από το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου

Η Χάλκη απέχει μόνο 2 ώρες από το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου. Επιβατηγό πλοίο περνάει από τη Χάλκη τρεις φορές την εβδομάδα (δυο φορές τους χειμερινούς μήνες). Επίσης εξυπηρετείται από επιβατηγό πλοίο που φεύγει από το λιμάνι του  Πειραιά και πραγματοποιεί άγονη γραμμή περνώντας από διάφορα νησιά του Αιγαίου όπως την Κάρπαθο, Κάσο, την Κρήτη κ.α. Η διάρκεια του ταξιδιού από το λιμάνι του Πειραιά έως το νησί της Χάλκης είναι περίπου 24 ώρες.

  • Με επιβατηγά ημερόπλοια από την Κάμειρο Σκάλα, Ρόδου

Υπάρχουν ημερόπλοια που πραγματοποιούν καθημερινά τη διαδρομή Κάμειρος Σκάλα – Χάλκη. Η Κάμειρος Σκάλα είναι ένα μικρό λιμάνι στη δυτική ακτή της Ρόδου και απέχει 35 χιλ από το αεροδρόμιο της Ρόδου. Η διαδρομή από την Κάμειρο Σκάλα μέχρι τη Χάλκη διαρκεί περίπου 40′ λεπτά. Η αναχώρηση τους είναι  καθημερινή και κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω αυξημένης ζήτησης υπάρχουν και επιπλέον δρομολόγια.

  • Με καταμαράν από το λιμάνι της Ρόδου

Η ναυτιλιακή εταιρεία Dodecanisos Seaways πραγματοποιεί δύο φορές την εβδομάδα δρομολόγια από το λιμάνι της Ρόδου προς τη Χάλκη με επιστροφή την ίδια ημέρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Μετακινήσεις

Για τις περισσότερες παραλίες στην Χάλκη υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων αλλά και μικρών σκαφών που καλύπτουν τις αποστάσεις αυτές.  Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας,  άρα το αυτοκίνητο στο νησί της Χάλκης δεν είναι απαραίτητο. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε στο σημείο αυτό όλους όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί της Χάλκης  ότι οι μετακινήσεις εντός του οικισμού με αυτοκίνητο ή με μοτοποδήλατο απαγορεύονται αυστηρά από 01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.

Το νησί διαθέτει οδικό δίκτυο 15 χιλιομέτρων που συνδέει τον οικισμό με πολλές περιοχές του νησιού.

Για τις μετακινήσεις υπάρχει υπηρεσία ταξί. Στο νησί της Χάλκης δεν ενοικιάζονται αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα.

Εάν φτάσετε με ιδιωτικό σκάφος υπάρχει μαρίνα στην οποία μπορείτε να ελλιμενίσετε το σκάφος σας.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χάλκης, Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register