Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και την Ανάφη και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο Δήμο της Σαντορίνης υπάγονται η Ανάφη, Θηρασιά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος και τα ακατοίκητα νησιά Ασπρονήσι, Νέα Καμένη που βρίσκεται το ηφαίστειο, Παλαιά Καμένη με τα ιαματικά νερά, τα Χριστιανά και ο Άγιος Νικόλαος ο Περαματάρης. Πρωτεύουσα είναι τα Φηρά χτισμένα ακριβώς στην άκρη της Καλντέρας, ενώ ο Αθηνιός είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του στον ομώνυμο όρμο. Πέρα από τα Φηρά άλλοι αξιόλογοι παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι το Ακρωτήρι, το Ημεροβίγλι, το Καμάρι, η Οία, η Περίσσα και το Φηροστεφάνι. Η Σαντορίνη είναι το μόνο σύμπλεγμα νησιών στο οποίο οι οικισμοί δεν έχουν κτιστεί στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά στις άκρες των εσωτερικών τοιχωμάτων της Καλντέρας. Η ενδοχώρα διαθέτει μία μοναδική κληρονομιά λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στους οικισμούς του Βόθωνα, του Βουρβούλου, της Επισκοπής Γωνιάς, του Εμπορείου, του Καρτεράδου, του Μεγαλοχωρίου, της Μεσαριάς, του Πύργου και της Φοινικιάς. Η Σαντορίνη έχει σχήμα μισοφεγγαριού, η έκτασή της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος της ακτογραμμής 69 χιλιόμετρα. Η περίμετρος της Σαντορίνης είναι περίπου 36 ναυτικά μίλια με έξι όρμους: Το Αμμούδι ή Άγιος Νικόλαος, η Πάνω Μεριά (Οία Θήρας), η Αρμένης στη Πάνω Μεριά, ο όρμος Μουζάκι, οι Φηρών και Αθηνιού και ο όρμος του Μπάλου στο Ακρωτήρι.

Γεωλογία

Η γεωμορφολογία της Σαντορίνης είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων χιλιάδων ετών ηφαιστειακής δραστηριότητας και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και πλούτο. Προηφαιστειακά είναι τα ασβεστολιθικά στρώματα στον Προφήτη Ηλία, τον Μονόλιθο, τον Γαβρίλο και τα σχιστολιθικά πετρώματα στον Αθηνιό. Το έδαφος στη δυτική πλευρά που βρίσκεται η καλντέρα είναι εξαιρετικά βραχώδες και απότομο (γκρεμός), με ηφαιστειακά πετρώματα, ελαφρόπετρα και ασυνήθιστους βραχώδεις σχηματισμούς. Το ανάγλυφο του εδάφους στα ανατολικά είναι πιο ήπιο και εύφορο με καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταλήγουν στις παραλίες. Στο ΝΑ τμήμα του νησιού βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 567 μέτρα, με το ομώνυμο μοναστήρι. Η συνέχειά του είναι το Μέσα Βουνό σε υψόμετρο 366 μέτρα, στο οποίο είναι χτισμένη η αρχαία Θήρα. Ο ενδιάμεσος αυχένας που συνδέει τα δύο βουνά αποκαλείται Σελλάδα. Το κλίμα είναι υγρό και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αρκετή ζέστη την ημέρα, ενώ οι βραδινές ώρες είναι πιο δροσερές. Τον Αύγουστο όπως σε όλες τις Κυκλάδες, πνέουν τα μελτέμια. Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών υπάρχουν ελαφριές βροχοπτώσεις.

Ονομασία

Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη, λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. Οι Φοίνικες την ονόμαζαν Καλλίστη ή Καλλιστώ (από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη»), ενώ αργότερα απέκτησε Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια. Επί Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν Δερμετζίκ ή Διμερτζίκ («μικρός μύλος»), πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά. Την ονομασία Θήρα την πήρε από το μυθικό οικιστή Θήρα της Σπάρτης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί και ίδρυσε την ομώνυμη πόλη στο Μέσα Βουνό περίπου τον 10ο αιώνα π.Χ. Η ονομασία Σαντορίνη δόθηκε το 1153 από τους Ενετούς, όπως αναφέρει ο Άραβας γεωγράφος Έδριση και είναι προφορά των δύο λέξεων Santa και Irene (Saint Irene), που το πήρε ή από την ομώνυμη εκκλησία στον κάμπο της Θηρασιάς, ή από την ομώνυμη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Περίσσα, η οποία δε σώζεται. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα Θήρα, πλην όμως οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν Σαντα-Ιρίνα από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως Σαντορίνη.

Ιστορία

Η «γέννηση» του νησιού της Σαντορίνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχή κίνηση των τεκτονικών πλακών και την έκρηξη των ηφαιστείων που υπήρχαν στην περιοχή πριν ένα εκατομμύριο χρόνια περίπου. Ωστόσο το σχήμα που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα άρχισε να παίρνει μορφή μόλις πριν 3000 περίπου, όταν συνέβησαν γενικότερες γεωλογικές ανακατατάξεις στο Αιγαίο. Η γεωλογική ομαλότητα στην περιοχή μετά το 3000 π.Χ. οδήγησε και σε γενικευμένη κοινωνική σταθεροποίηση. Έτσι τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου με άλλα νησιά καθώς επίσης και η πολιτιστική ανάπτυξη μέσω των τεχνών. Ο πολιτισμός αυτό που θεωρείται ένας από τους λαμπρότερους του αρχαίου κόσμου ονομάστηκε Κυκλαδικός από τη γεωγραφική του θέση.

Στην περιοχή του Ακρωτηρίου υπάρχει οικισμός της Εποχής του Χαλκού που αναδεικνύει την ακμή του νησιού εκείνη την εποχή. Στα τέλη του 13ου αιώνα μετά από ηφαιστειακές καταστροφές, το νησί κατοικείται ξανά από τους Φοίνικες, περί το 1300 π.Χ., που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο την ονόμασαν “Καλλίστη” και έζησαν οχτώ γενιές. Τον 9ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Δωριείς, την ίδια εποχή που έγινε η Κάθοδος των Δωριέων στην Νότια Ελλάδα. Ο αρχηγός των οικιστών ήταν ο Θήρας γιός του βασιλιά της Θήβας Αυτεσίωνα και απόγονος του Κάδμου, η αδελφή του Αργεία είχε παντρευτεί τον Αριστόδημο, γενάρχη των βασιλικών δυναστειών των Δωριέων που εγκαταστάθηκαν στην Αρχαία Σπάρτη. Τον επόμενο αιώνα οι Λακεδαιμόνιοι με αρχηγό τον Θήραν καταλαμβάνουν το νησί δίνοντας του το όνομά του «Θήρα». Τον 7ο αιώνα π.Χ. η Θήρα ιδρύει την μοναδική αποικία της στα παράλια της Βόρειας Αφρικής την «Κυρήνη». Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Θήρα  κόβει το δικό της νόμισμα και καθιερώνεται το έμβλημα τον δύο δελφινιών. Κατά της διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων η Θήρα παίρνει το μέρος των Σπαρτιατών. Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοι του, κυρίως ο Πτολεμαίος, την χρησιμοποιούν ως βάση στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Βυζαντινή Περίοδος (330-1453)

Το νησί είχε εκχριστιανιστεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το 726 μ.Χ. έγινε έκρηξη στη βορειοανατολική πλευρά της Παλαιάς Καμένης και εμφανίστηκε νέο νησί, το οποίο γρήγορα ενώθηκε με αυτήν. Η έκρηξη θεωρήθηκε ως δείγμα θεϊκής οργής κατά του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντος Γ΄ του Ισαύρου, ο οποίος ήταν εικονομάχος. Οι αντίπαλοι του αυτοκράτορα χρησιμοποίησαν το γεγονός για να υποκινήσουν εξέγερση, η οποία τελικά εκδηλώθηκε το 727, τόσο στις Κυκλάδες όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και πλεύσανε προς την Κωνσταντινούπολη. Ο στόλος καταστράφηκε με το υγρό πυρ, στις 18 Απριλίου του 727. Τον 11ο αιώνα μ.Χ. ιδρύεται η Παναγία Επισκοπής Γωνίας από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, που στέκεται ακόμη αγέρωχη στη Μέσα Γωνιά.

Ενετοκρατία

Λόγω των αραβικών επιδρομών στη διάρκεια του 9ου αιώνα, οι κάτοικοι μετοίκησαν στο εσωτερικό του νησιού σε αθέατες από τη θάλασσα θέσεις. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από παρακμή και φτώχεια. Μετά τις Σταυροφορίες παραχωρείται στον Μάρκο Σανούδο (1204) και περιλαμβάνεται στο Δουκάτο του Αιγαίου. Οι Ενετοί είναι εκείνοι που της δίνουν το όνομα Σαντορίνη, παραφθορά του Santa Irini (Αγία Ειρήνη στα ιταλικά). Η Θήρα και η Θηρασία παραχωρήθηκαν στον Ιάκωβο Μπαρρότσι και παρέμειναν στην οικογένεια ως το 1480. Τότε η Θήρα δόθηκε ως προίκα από το δούκα της Νάξου Ιάκωβο Γ΄ Κρίσπι στην κόρη του Φιορέντσα και στον σύζυγό της Δομίνικο Πιζάνι, γιο του δούκα της Κρήτης. Το νησί, λίγο μετά το θάνατο του Ιακώβου Κρίσπι, καταλήφθηκε από τον αδελφό του Ιωάννη και προσαρτήθηκε στη Νάξο. Η Σαντορίνη, τα πρώτα χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την Οθωμανική κυριαρχία, όπως και πολλά ακόμα ελληνικά νησιά παρέμεναν κάτω από λατινική κυριαρχία.

Ο Μπαρμπαρόσα & η Τουρκοκρατία

Το 1533 ο Μπαρμπαρόσα θα λεηλατήσει το νησί, ενώ το 1566 τίθεται πλήρως υπό Οθωμανική κυριαρχία. Αυτοί το ονόμασαν «Δερμετζίκ», που σημαίνει ανεμόμυλος, γιατί οι μύλοι της ήταν ορατοί από την θάλασσα. Καθ’ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας το νησί πιέζεται από την πειρατεία και την υψηλή φορολογία. Το 1566 η Υψηλή Πύλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παραχώρησε το νησί στον πλούσιο ΙσπανοΕβραίο τραπεζίτη Ιωσήφ Νάζη, που κυβέρνησε μέσω αντιπροσώπου τα νησιά ως το 1579. Όταν το 1579 πέθανε ο Νάζης, οι νησιώτες μαζί και εκπρόσωποι της Σαντορίνης, έστειλαν πρεσβεία στο σουλτάνο Μουράτ Γ΄, για να ζητήσουν χορήγηση προνομίων, όπου και παραχωρήθηκαν μέχρι το 1629 και αργότερα. Το καθεστώς των προνομίων βοήθησε στην οργάνωση συστήματος αυτοδιοίκησης και στην ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας σε αυτά. Οι χριστιανοί ήταν ελεύθεροι να κτίζουν ή να επισκευάζουν τις εκκλησίες τους, κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό των ναών της περιόδου αυτής. Η Σαντορίνη ανέπτυξε τη γεωργία και τη ναυτιλία της και δημιουργήθηκε η κοινωνική τάξη των καραβοκύρηδων. Το 18ο αιώνα ο πληθυσμός έφτασε τους 9.000 κατοίκους. Τις παραμονές της επανάστασης του 1821 τα Σαντορινιά ιστιοφόρα πλοία αριθμούσαν αρκετές δεκάδες, αφού το νησί είχε τον μεγαλύτερο στόλο στο Αιγαίο, μετά την Ύδρα και τα Ψαρά. Στα τέλη Απριλίου του 1821, μετά από παραγγελία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, οι Σαντορινιοί έστειλαν στις Σπέτσες 71 ναύτες με έναν ιερέα και τον προεστώτα Νικόλαο Δεκαζά για να υπηρετήσουν στα Σπετσιώτικα πλοία που ήδη είχαν αρχίσει τον επαναστατικό αγώνα. Στις 5 Μαΐου του 1821, κατά την εορτή της πολιούχου του νησιού Αγίας Ειρήνης, ο καπετάνιος Ευάγγελος Ματζαράκης, επίτροπος του Αλέξανδρου Υψηλάντη, σήκωσε την σημαία της επανάστασης στη Σαντορίνη. Μετά από αυτό οι κάτοικοι έδιωξαν τον αρχιεπίσκοπο Ζαχαρία από την αρχιεπισκοπή του,  επειδή κατά την τελετή της κήρυξης της Επανάστασης καθόταν ήσυχος στο σπίτι του και για αυτό θεωρήθηκε από μερικούς τουρκόφιλος. Πολύ αργότερα όταν οι λαϊκοί και οι κληρικοί βεβαίωσαν την αγάπη του προς την πατρίδα, ζητήθηκε η επάνοδός του κάτι που έγινε δεκτό από τον κυβερνήτη Υψηλάντη.

Οικονομική ακμή – Εκρήξεις

Το 1830 μετά την απελευθέρωση της Σαντορίνης και την ένταξή της στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, εγκαταστάθηκαν στο νησί οικογένειες Μικρασιατών που έδωσαν σημαντική ώθηση στην οικονομία και τον πολιτισμό. Κύριες οικονομικές δραστηριότητες της εποχής ήταν το εμπόριο και η ναυτιλία. Η οικονομική ανεξαρτησία που απέκτησαν μέσω αυτών των δραστηριοτήτων είναι σήμερα ορατή στα παλιά μεγάλα σπίτια που σώζονται ακόμη στα χωριά της Σαντορίνης. Το 1852 η Σαντορίνη γνωρίζει μια μακρά περίοδο ανάπτυξης που οφείλεται αφενός στην ειρήνη που επικρατεί και αφετέρου στην δημιουργία σταδιακά υποδομών όπως λιμάνια και οδικές αρτηρίες. Η Σαντορίνη γίνεται το δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό κέντρο μετά τη Σύρο στις Κυκλάδες, με συναλλαγές κυρίως με τη Ρωσία, η οποία είναι η κύρια χώρα που εισάγει Σαντορινιό κρασί. Μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος ήταν η καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, όπως η ντομάτα, το κρασί και τα υφαντά. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης άρχισε να εκρήγνυται ξανά στις 26 Ιανουαρίου 1866 όπου προκάλεσε ζημίες σε 50 σπίτια και δύο εκκλησίες. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο κρατήρα του Αγίου Γεωργίου και της Αφρόεσσας όπου δημιούργησε τις νησίδες του Μαΐου που σήμερα έχουν καταβυθιστεί και τριπλασίασε την έκταση της παλαιάς Καμένης.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε στις 10 Ιανουαρίου 1950 και κράτησε μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου όπου δημιούργησαν το δόμο του Λιάστικα. Η στασιμότητα του εμπορίου αρχίζει μετά το 1870, όταν τα ξένα ατμόπλοια άρχισαν να κυριαρχούν στις θάλασσες, ενώ μέχρι το 1930 η δημιουργία υποδομών σε άλλα νησιά όπως η Σύρος παραγκώνισαν και απομόνωσαν το νησί.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Σεισμός του 1956

Το 1941 κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σαντορίνη καταλήφθηκε πρώτα από Ιταλικές και έπειτα το 1943 από Γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Το 1956 γνωρίζει έναν ιδιαίτερα καταστροφικό σεισμό που έμελε να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα μια γενικής ανοικοδόμησης. Στις 9 Ιουλίου 1956 σημειώθηκε κοντά στην Αμοργό σεισμός μεγέθους 7,8 ρίχτερ, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος που έλαβε χώρα στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα, Ο μετασεισμός 6,9 ρίχτερ που ακολούθησε έφερε καταστροφικές ζημιές στη Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Αμοργό και Πάτμο, 53 θανάτους και ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στο Αιγαίο, με ύψος μέχρι 25 μέτρα. Μετά αυτό το γεγονός μεγάλο μέρος του πληθυσμού έφυγε από το νησί.

Νεότερα χρόνια

Τη δεκαετία του 1960 άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός στη Σαντορίνη, φτάνοντας στο αποκορύφωμα του στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από τότε ο τουρισμός στο νησί γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη, έχοντας καταστήσει πλέον τη Σαντορίνη από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Οικονομία

Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και παρά το άγονο έδαφος και τους καταστρεπτικούς σεισμούς που έπληξαν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, το νησί παρουσίασε ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας. Η εμπορική κίνηση της αρχίζει ουσιαστικά το 1768 και υπερβαίνει την αντίστοιχη των υπολοίπων Κυκλάδων το 1852, αφού εμπορεύεται απευθείας με την Ρωσία, διοχετεύοντάς το σύνολο του παραγόμενου κρασιού της, αλλά και μεγάλο μέρος των δημητριακών της, με παράλληλες εξαγωγές σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία.

Συγχρόνως εξάγει «θηραϊκή γη» κατά 5% σε Αυστρία και σε ελληνικά λιμάνια δηλαδή 2500 τόνους το χρόνο με την οποία κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα όπως π.χ. ο Ισθμός της Κορίνθου και η διώρυγα του Σουέζ και εισάγει κυρίως υφάσματα (βαμβακερά και μεταξωτά), είδη κιγκαλερίας, αρώματα και αποικιακά είδη. Οι επαφές με το «εξωτερικό» εξασφαλίζουν ζωτικές προμήθειες και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν πηγή πλουτισμού για τον τόπο. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας τοματοπολτού σε συνδυασμό με την ανοδική τάση του τουρισμού στη Σαντορίνη από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, προκάλεσε τη μείωση της μετανάστευσης και τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί.

Ο κλάδος των κατασκευών τη δεκαετία του 1991 είχε άνθηση λόγω της αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας στο νησί που απαιτούσε περισσότερα ξενοδοχεία και γενικώς κτίρια σχετικά με τον τουρισμό. Καθώς όμως τα τουριστικά συγκροτήματα και άλλα παρεμφερή οικοδομήματα άρχιζαν να πληθαίνουν, η ανέγερση νέων οικοδομών μειώθηκε με αποτέλεσμα η απορρόφηση εργατικού δυναμικού στον κλάδο να μην είναι τόσο μεγάλη το 2001. Σήμερα η οικονομία της Σαντορίνης σήμερα στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και στο εμπόριο και λιγότερο στη γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία και τη μεταποίηση.

Πρωτογενής τομέας

Στη Σαντορίνη ο πρωτογενής τομέας αν και δέχτηκε τρομερή πίεση από τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, καθώς και η μη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών, δεν είναι τόσο περιορισμένος, τουλάχιστον ως προς τη φυτική της παραγωγή. Το έδαφος είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών, της φάβας και της ντομάτας, αλλά και της ελιάς, της πατάτας, της μελιτζάνας, του κατσουνιού (είδος ξυλάγγουρου) και της κάπαρης, δίνοντάς του μάλιστα εξαιρετικά χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, κατατάσσοντάς τα ως μοναδικά.

Αμπελοκαλλιέργεια

Η αμπελοκαλλιέργεια, που η ιστορία της χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού, όπου παρουσία μια σταδιακή μείωση ως το 1997. Παρόλο που σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της αγροτικής παραγωγής στη Σαντορίνη και τον πλέον παραδοσιακό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και οι εξαγωγές αγγίζουν το 95% της παραγωγής, μόνο το 5% του πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ασχολείται με αυτή. Ολόκληρος ο αμπελώνας της Θήρας και της Θηρασίας ανήκουν στις Ζώνες καλλιέργειας οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες. Το πιο σημαντικό στοιχείο του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι ο ποικιλιακός της πλούτος. Αποτελεί μια μεγάλη αμπελογραφική συλλογή, αφού διασώζει περισσότερες από 50 ποικιλίες αμπέλου, ορισμένες από τις οποίες είναι σπάνιες και έχουν μοναδικά αμπελογραφικά και οινολογικά χαρακτηριστικά. Βασική ποικιλία του αμπελώνα είναι το Ασύρτικο και δυο άλλες βασικές λευκές ποικιλίες του αμπελώνα, το Αθήρι και το Αϊδάνι, από τη συνοινοποίηση των οποίων προκύπτει το Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος λευκό ξηρό. Το βινσάντο (Vinsanto) της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης). Το κρασί βινσάντο θεωρείται συνεχιστής των πάσσων, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι, για τους οποίους φημίζονταν τα νησιά του Αιγαίου. Η Σαντορίνη, με πολλά ελληνικά πλοία υπό ρωσική σημαία, στέλνει τα κρασιά της κυρίως στη Ρωσία. Ωστόσο, οι εξαγωγές κρασιού Σαντορίνης δεν σταματούν εκεί, αφού το 1841, ένα πλοίο φορτωμένο με σαντορινιό κρασί φτάνει στη Νέα Υόρκη.

Καλλιέργεια Φάβας

Η φάβα καλλιεργούταν εδώ και 3.600 χρόνια στη Σαντορίνη και Θηρασία σε λίγα στρέμματα, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Κάθε οικογένεια παρήγε τη φάβα της, όπως είχε και το μποστάνι της. Τα ιδιαίτερα χώματα του νησιού, οι κλιματολογικές συνθήκες και, όσο και να φαίνεται παράξενο, η έλλειψη νερού έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος. Η κατοχύρωσή της ως προϊόν ΠΟΠ Σαντορίνη (ΚΑΝ (ΕΚ) 510/2006), έδωσε στην καλλιέργειά της άλλη δυναμική. Η ζήτησή της αυξήθηκε και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη υψηλή τιμή της, ώθησε τους παραγωγούς να αυξήσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν.

Τοματοκαλλιέργεια

Η πρώτη πιστοποιημένη μαρτυρία καλλιέργειας της τομάτας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα, τοποθετώντας την έναρξή της στη δεκαετία 1870-1880. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη συνέβαλε να μειωθεί η καλλιέργειά της, αλλά τα τελευταία χρόνια η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραγόμενου προϊόντος (και των υποπροϊόντων του), καθώς και η κατάθεση φακέλου για την καταχώρηση της τομάτας Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ,  έκανε το Τοματάκι Σαντορίνης περιζήτητο και έδωσε νέα ώθηση στην καλλιέργειά της.

Ελαιοκαλλιέργεια

Ο παραγόμενος ελαιόκαρπος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για παραγωγή ελαιόλαδου και λιγότερο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Στο τελευταίο μάλιστα, συνηγορεί και το ότι με το που ξεκίνησε να λειτουργεί, στο νησί, ένα μικρό ιδιωτικό ελαιουργείο τα 3 προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν οι εγκαταστάσεις των νέων ελαιώνων.

Κηπευτικά

Η μη ύπαρξη αρδευτικού νερού, αλλά και το ιδιόμορφο κλίμα της Θήρας και της Θηρασιάς, δεν έχουν ευνοήσει έχει ευνοήσει την καλλιέργεια κηπευτικών. Η πατάτα, η λευκή μελιτζάνα, το «κατσούνι» (είδος ξηρικού αγκουριού) και το κολοκύθι, καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις, δίνοντας μικρές (αλλά ιδιαίτερης γεύσης), που περιορίζονται μόνο για κατανάλωση στην τοπική αγορά. Εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελέσει, από πλευράς αριθμού καλλιεργούμενων στρεμμάτων η πατάτα, κυρίως λόγω της στρεμματικής ενίσχυσης που απολαμβάνει στο πλαίσιο στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

Ζωική Παραγωγή

Οι κλάδοι που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον είναι η εκτροφή αιγοπροβάτων, η εκτροφή βοοειδών και η μελισσοκομία. Οι υπόλοιποι κλάδοι καλύπτουν καθαρά ανάγκες οικογενειακής κατανάλωση.

Αιγοπροβατοτροφία

Ο κύριος προσανατολισμός της κτηνοτροφίας των νησιών είναι η παραγωγή κρέατος ενώ η αξιοποίηση του γάλακτος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει τυροκομείο ενώ η ελάχιστη ποσότητα τυριών παράγεται με παραδοσιακά μέσα. Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής καταναλώνεται κυρίως τοπικά. Ο μικρός αριθμός αιγοπροβάτων και κατ’ επέκταση της μειωμένης κτηνοτροφίας, εκτός της μη ύπαρξης χωροταξικού σχεδίου (καθιστά σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία νόμιμων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων), επιτείνεται και από του ότι δεν υπάρχει νόμιμο σφαγείο.

Μελισσοκομία

Στη Θήρα και Θηρασιά η πλειοψηφία των μελισσοκόμων διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών και στοχεύει στην απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος. Η παραγωγή μελιού είναι μικρή, διότι δεν υπάρχει ανθοφορία όλη τη διάρκεια της χρονιάς (ύπαρξης μεγάλης νεκρής περιόδου από τον Αύγουστο μέχρι και Νοέμβριο). Στη Σαντορίνη οι μελισσοκόμοι προτιμούν τη στατική μελισσοκομία, λόγω του ότι δεν υπάρχουν εκτάσεις που είναι άμεσα προσβάσιμες οδικά και δεν έχουν οικιστική ανάπτυξη. Η παραγωγή διατίθεται στην τοπική αγορά από τους ίδιους τους μελισσοκόμους σε καλές τιμές λόγω της εξαιρετικής ποιότητας.

Αλιεία

Οι ποσότητες και το είδος αλιευμάτων που διατίθενται στα νησιά είναι συνάρτηση τόσο του εποχιακού χαρακτήρα τους όσο και της τουριστικής κίνησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο διευρύνεται το εμπορικό κανάλι των άμεσων πωλήσεων των αλιευμάτων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Δευτερογενής τομέας

Στο δευτερογενή τομέα όσον αφορά τις μονάδες μεταποίησης και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που να σχετίζονται με προϊόντα του πρωτογενή τομέα, αυτές είναι ανεπτυγμένες ανάλογα με τις ποσότητες των προϊόντων του πρωτογενή, που υπάρχουν στα νησιά. Δυστυχώς, τα περισσότερα εργοστάσια τοματοποιΐας και βιοτεχνίας βάμβακα, είναι είτε κλειστά, είτε έρημα είτε κατεστραμμένα, όπως οι ανεμόμυλοι. Η μόνη βιοτεχνία που ανθίζει στην περιοχή είναι τα οινοποιία που παράγουν και εξάγουν κρασί, καθώς και τοπικά προϊόντα. Η παραγωγή τοματοπολτού σε συνδυασμό με την παραγωγή κρασιού ήταν η βάση της οικονομίας από το 1925-1970. Αρχικά, η παραγωγή γινόταν από οικογενειακές βιοτεχνίες. Αργότερα, δημιουργήθηκαν τα εργοστάσια τα οποία αποτελούν ενδιαφέρον δείγμα βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής, καθώς ήταν συνδεδεμένα με το τοπίο της περιοχής. Σήμερα λειτουργεί μόνο 1 εργοστάσιο, αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Τα επόμενα εργοστάσια που εντοπίζονται στο νησί είναι τα πλεκτήρια βάμβακα. Ο «θηραϊκός βάμβαξ» ήταν μοναδικός στην Ελλάδα. Το φυτό ήταν χαμηλό και το βαμβάκι ερυθρωπό σαν το μετάξι. Από αυτό κατασκεύαζαν υφάσματα και τις περίφημες Σαντορινιές κάλτσες. Το πρώτο κλωστήριο ιδρύθηκε το 1887 στη Μεσσαριά.

Τριτογενής τομέας

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργά οικονομικού πληθυσμού σήμερα, ασχολείται με τον τουρισμό. Η τεράστια τουριστική της ανάπτυξη, έχει επηρεάσει τις τουριστικές της υποδομές, που εκτείνονται σε όλο πλέον το νησί. Διαθέτει με διαφορά τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα απ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης έχουν αναπτυχθεί σημαντικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, με παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και με διάφορες δραστηριότητες. Η εστίαση παρουσιάζει την ίδια εικόνα σε αριθμούς, με τα τουριστικά καταλύματα. Οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό του νησιού είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Το εμπόριο στηρίζεται στον τουρισμό, λόγω της αύξησης της ζήτησης των αγαθών. Ο κλάδος των υπηρεσιών και συγκεκριμένα η εστίαση και τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να απασχολεί μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται ραγδαία προσέλευση τουριστών. Επίσης, μεγάλο παράγοντα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί η κρουαζιέρα. Η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα κορυφαία λιμάνια προσέγγισης της Ευρώπης.

Ορυκτός Πλούτος

Η θηραϊκή γη, αποτελώντας ένα σημαντικό οικοδομικό υλικό, εξορύχτηκε σε εντατικούς ρυθμούς από τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, κυρίως στις περιοχές της Οίας, των Φηρών, του Ακρωτηρίου και της Θηρασιάς. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλα λιμενικά και άλλα έργα όπως η διώρυγα του Σουέζ καθώς και τα λιμάνια της Αλεξάνδρειας και της Κωστάντζας. Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης από τη δεκαετία του 1970 και μετά δημιούργησε πιέσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των ορυχείων, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των περισσότερων λατομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στο νησί. Το 1984 διακόπτεται με νόμο η εκμετάλλευση όλων των ορυχείων θηραϊκής γης που δε διέθεταν άδεια εκμετάλλευσης ορυχείων βιομηχανικών ορυκτών

Τοπικά Προϊόντα

Το κλίμα αλλά και το ηφαιστειακό της Σαντορίνης περιορίζουν την καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών προϊόντων. Η αμυδρή καλλιέργεια σε συνδυασμό µε το ιδιαίτερο περιβάλλον της Σαντορίνης όμως, εξασφαλίζουν τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ποικιλίας ειδών με μοναδική γεύση, όπως: κάπαρη, καρπούζι (τοπική ποικιλία), κατσούνι (αγγούρι Σαντορίνης), κολοκυθάκια, κρασιά, μαρούλια κατσαρά, μελιτζάνα λευκή και πράσινη, ντοματάκια, όσπρια, φάβα, χλωρό τυρί (φρέσκο κατσικίσιο τυρί με κρεμώδη υφή).

 • Θαλασσινά

Η Σαντορίνη σα νησί έχει αρκετά μεγάλη ποικιλία σε θαλασσινά και ψάρια.

 • Κάππαρη

Η κάπαρη είναι ένας θάμνος που μπορείτε να συναντήσετε παντού στη Σαντορίνη. Από το φυτό συλλέγουν τον καρπό και τα φύλλα, τα οποία ξεπικρύζουν και αλατίζουν. Η κάππαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην κουζίνα της Σαντορίνης, αφού συνοδεύει πολλά πιάτα και κυρίως την παραδοσιακή σαντορινιά σαλάτα και τον πουρέ φάβας.

 • Κρασί

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ένας από τους παλαιότερους στη Μεσόγειο και η αρχαία τεχνική κλαδέματος είναι αρκετά εξαιρετική. Μια σειρά από παράγοντες δημιουργούν ένα μοναδικό στον κόσμο μικροκλίμα, που συντελεί στην πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών και τους χαρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (υψηλή δροσιστική οξύτητα, υψηλός αλκοολικός τίτλος κ.α.). Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας που εκφράζουν πλήρως το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης. Το Βινσάντο είναι το πιο διάσημο κρασί της Σαντορίνης, ενώ οι ποικιλίες ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι, μαντηλαριά, μαυροτράγανο κ.α. είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες γηγενείς ποικιλίες που παράγουν κρασιά με δυνατή γεύση. Στο νησί υπάρχουν επίσης σπάνιες, ντόπιες, παλιές ποικιλίες όπως το Βουδόματο, η Γαϊδουριά, το Κατσανό, το Ποταμίσι, η Φλασκιά κ.ά.

 • Μελιτζάνα Λευκή

Είναι ιδιαίτερο προϊόν της Σαντορίνης και πλέον πολύ αναγνωρίσιμο λόγω του χρώματος και της γλυκιάς γεύσης.

 • Ντοματάκι

Το ντοματάκι είναι χαρακτηριστικό προϊόν της Σαντορίνης, μοναδικό τόσο στην όψη όσο και για την πλούσια γεύση του. Μικρό μέγεθος, σκληρή φλούδα και εκρηκτική γεύση το κάνουν ένα από τα προϊόντα του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε. Θα το βρείτε και σε πολτό, αλλά και σαν γλυκό του κουταλιού.

 • Φάβα

Το επίκεντρο της διατροφής στη Σαντορίνη είναι η φάβα, η οποία συναντάται από τα αρχαία χρόνια των Μινωιτών, είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο. Ιδιαιτερότητα που της χάρισε τη σφραγίδα ΠΟΠ, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Γαστρονομία

Η Σαντορίνη φημίζεται εκτός όλων των άλλων και για τη γαστρονομία της, γιατί όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η κουζίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γνώση του πολιτισμού και της ιστορίας της. Η κουζίνα της που βασίζεται κυρίως στα αγροτικά της προϊόντα, παντρεύει τις παραδοσιακές συνταγές με τη μεσογειακή κουζίνα και την καθιστούν μοναδικό γαστρονομικό προορισμό για τους λάτρεις του ιδιαίτερου και της αυθεντικής γεύσης. Τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι η περίφημη φάβα, ο μουσακάς, οι ντοματοκεφτέδες, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι ρεβυθοκεφτέδες, οι λιαστές ντομάτες, οι άσπρες τηγανητές μελιτζάνες κ.λ.π.

 • θαλασσινά (κακαβιά, μπαρμπούνι, ξιφίας, σαργός, σκάρος, ροφός, φαγκρί)
 • κολοκυθάκια στρογγυλά
 • κολοκυθοκεφτέδες
 • μελιτζάνα (μελιτζανοσαλάτα, μελιτζάνα ψητή, με πουρέ και μουσακάς)
 • μπακαλιάρος «ξελουριστός» κομμένος σε λωρίδες, ο οποίος τρώγεται συνήθως με ντοματοσαλάτα
 • μπραντάδα (φιλέτο μπακαλιάρου ντυμένο με κουρκούτι –ένας τραγανός λουκουμάς– συνοδευμένος από μια ραφινάτη σκορδαλιά με μελιτζάνα)
 • ντομάτες λιαστές
 • ντοματοκεφτέδες
 • πιτάκια αθερίνας
 • πουλιά γεμιστά (ανθοί από κολοκύθια, γεμιστοί με ρύζι)
 • ρεβυθοκεφτέδες
 • σαντοριναίϊκη σαλάτα
 • σφουγγάτο
 • φάβα (συνοδεύεται συνήθως από κρεμμύδι και κάππαρη και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους (φάβα με κομματάκια χοιρινού, φάβα με κρεμμυδάκια, φάβα με μελιτζάνες, φάβα με ντομάτα, φάβα με σάλτσα από μελιτζάνα, φάβα στις ομελέτες, φαβοκεφτέδες, φαβατόρυζο, Φαβατόσουπα)
 • ψαράκια σαβόρι τηγανισμένα με ξύδι και σκόρδο

Γλυκά

Εκτός όμως από τα παραδοσιακά επιδόρπια, θα δοκιμάσετε και «πειραγμένες» γευστικές ιδέες όπως:

 • γλυκό του κουταλιού από μικρά ντοματίνια γαρνιρισμένα με κανέλα και ολόκληρα αμύγδαλα
 • κανταΐφι με απίθανη μους μυζήθρας
 • κουφέτο, μελιτίνια
 • πουτίγκα (σιμιγδάλι, γάλα, αυγά και σοκολάτα)
 • πραλίνα αμυγδάλου
 • τιραμισού με ψητή μελιτζάνα

Εκδηλώσεις - Πανηγύρια

Η ιστορία κάθε νησιού και κάθε τόπου περιπλέκεται άμεσα με τις έννοιες της παράδοσης, των ηθών και εθίμων των λαών. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά που διατηρούν πλούσια παράδοση ανά τους αιώνες. Η παράδοση διατηρείται κυρίως στις μικρές κοινωνίες των χωριών. τα θρησκευτικά πανηγύρια, οι γάμοι με τα παραδοσιακά έθιμα και τα τοπικά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα δρώμενα της γαμήλιας τελετής, τα τοπικά φαγητά, οι κάναβες, όπου πατιούνται τα σταφύλια, είναι μερικά στοιχεία της ζωντανής παράδοσης του νησιού.

Κατηγοριοποιείται σε τρείς ομάδες: α) καταγραφή – και διατήρηση ηθών και εθίμων, β) τραγούδια της βεγγέρας, του γάμου και του κλήδωνα  (για ειδικές περιπτώσεις) και γ) χορευτική παράδοση. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ο δήμος Σαντορίνης διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου

Η Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Ακρωτήρι και τα Φηρά, συνοδευμένη και από διάφορα τραγελαφικά συμβάντα και έθιμα. Οι προετοιμασίες ξεκινούν πολλές μέρες πριν και κορυφώνονται την παραμονή όταν στρώνεται το νυφικό κρεβάτι, ενώ ο γαμπρός φέρνει την κασέλα με τα ρούχα του στο σπίτι της νύφης. Την ημέρα του γάμου, ο παπάς, ο κουμπάρος και οι συμπέθεροι κατευθύνονται προς το πιο κοντινό αμπέλι. Μαζί τους έχουν μια καράφα με κρασί σκεπασμένη με μια λευκή μεταξωτή μαντίλα και τους συνοδεύουν οργανοπαίχτες. Μόλις φτάνουν, ο κουμπάρος ποτίζει με το κρασί μια αμπελιά και ο παπάς διαλέγει δυο κληματόβεργες , οι οποίες πρέπει να έχουν πολλά «μάτια», που συμβολίζουν τα παιδιά που θα κάνει το ζευγάρι. Ο παπάς κουλουριάζει τις κληματόβεργες με τέτοιο τρόπο ώστε να μη σπάσουν γιατί αυτό θεωρείται γρουσουζιά για τους νεόνυμφους. Αφού πιούν το υπόλοιπο κρασί, επιστρέφουν σπίτι όπου οι κοπέλες παίρνουν τα κληματένια στέφανα, που τα χρησιμοποιούν στην τελετή του γάμου. Ο κόσμος φεύγει από το σπίτι και πηγαίνει στην εκκλησία, ενώ την νύφη θα ετοιμάσει η μοδίστρα, η οποία θα ράψει πάνω στο νυφικό της ένα χαρτάκι με τα ονόματα των ελεύθερων κοριτσιών, που περιμένουν να παντρευτούν.

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου

Ο Δήμος Σαντορίνης διοργανώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο, την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Χιλιάδες επισκέπτες απολαμβάνουν την απίστευτη εικόνα με χιλιάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες που εκτοξεύονται από το ηφαίστειο και από τα αγγυροβολημένα καΐκια, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση πραγματικής έκρηξης του ηφαιστείου. Τα Ηφαίστεια που ξεκίνησαν το 1991 μετατρέπει την Καλντέρα, από το Ακρωτήρι ως και την Οία μετατρέπεται στο μεγαλύτερο και πιο όμορφο μπαλκόνι του κόσμου. Ο εορτασμός των “Ηφαιστείων” περιλαμβάνει και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς συναυλία και χορός με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης ξεκινά στα τέλη του Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Στο φεστιβάλ αυτό, που διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Νομικός», στην καρδιά των Φηρών, συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Καμαριανό Πανηγύρι

Τον Αύγουστο διοργανώνεται στο Καμάρι, το «Καμαριανό θαλασσινό πανηγύρι», το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων. Κατά τη διάρκειά του ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις όπως φάβα, φασόλια, κοκκινιστό κρέας με πατάτες ψημένο στα ξύλα και ντόπιο κρασί.

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη πραγματοποιείται τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκύζη στα Φηρά. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις όπως: εκθέσεις τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, συλλογές έργων), διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές με τζαζ και κλασική μουσική και μουσικές συναυλίες. Είναι μια καλοκαιρινή γιορτή πολιτισμού που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα θερινά καλλιτεχνικά δρώμενα της Σαντορίνης, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική της ζωή και προσελκύοντας τόσο τους πολυάριθμους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους του δημοφιλούς αυτού νησιού.

Φεστιβάλ Τζαζ

Το Φεστιβάλ Τζαζ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στη μαγευτική ατμόσφαιρα ενός υπαίθριου κινηματογράφου, του μοναδικού στο νησί, προσελκύοντας τους λάτρεις της τζαζ μουσικής. Διάσημοι ερμηνευτές από την ελληνική ή διεθνή σκηνή θα σας διασκεδάσουν με τους τζαζ ρυθμούς τους.

Πανηγύρια

Στη Σαντορίνη το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο και το πανηγύρι στην μνήμη του κάθε αγίου που παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα στο νησί.

Αγιομνήσια: Τα Αγιομνήσια είναι ο γιορτασμός και το πανηγύρι στην μνήμη του κάθε αγίου που παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα στο νησί. Λίγο πριν την εκάστοτε εορτή, η εκκλησία καθαρίζεται και στολίζονται οι εικόνες της, ενώ σε πολλά από τα χωριά του νησιού ο δρόμος προς την εκκλησία στρώνεται με δενδρολίβανο. Σε δημόσια εκκλησία μαζεύονται χρήματα από όλους για τα έξοδα του εορτασμού, ενώ σε ιδιωτικά ξωκλήσια τα έξοδα αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες. Αν υπάρχει σπίτι δίπλα στην εκκλησία (τα γνωστά στις Κυκλάδες «πανηγυρόσπιτα»), αναλαμβάνει την προετοιμασία του φαγητού. Οι άντρες μαγειρεύουν σε καζάνια φασολάδα, φάβα και άλλα εδέσματα ανάλογα την εποχή και αν είναι περίοδος νηστείας, ενώ το κρασί ρέει άφθονο. Σε πολλά από τα πανηγύρια στήνεται χορός με τσαμπούνες, λαούτα και βιολιά.

2 Φεβρουαρίου: Παναγία Τρύπα ή Παναγία Σέργενα στον Βόθωνα και Υπαπαντή στην Οία.

23 Απριλίου ή τη Δευτέρα μετά το Πάσχα: Άγιος Γεώργιος ο Ξεχρεωτής στο Ημεροβίγλι και στην Οία.

5 Μαΐου: Αγία Ειρήνη, στο Ημεροβίγλι και στη Μεσσαριά.

12 Μάη: Άγιος Επιφάνειος στο Ακρωτήρι.

21 Μαΐου: Άγιος Κωνσταντίνος στους Μπαξέδες της Οίας.

29 Μαίου: Αγία Θεοδοσία, στο Ακρωτήρι και στα Φηρά.

29 Μαΐου: Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής στο Μονόλιθο.

1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι στο Μεγαλοχώρι.

9 Ιουλίου: Άγιος Παγκράτιος (ημέρα του σεισμού του 1956) στο Καμάρι.

20 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας, στο Ημεροβίγλι, στον Πύργο και στα Φηρά.

22 Ιουλίου: Αγία Μαρκέλλα στο Ακρωτήρι.

25 Ιουλίου: Αγία Βαρβάρα στο Βόθωνα.

27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμονας στο Βουρβούλο.

4 Αυγούστου: Αγίων Επτά Παίδων στην Οία.

6 Αυγούστου: Μεταμόρφωση Σωτήρα στο Ακρωτήρι, στο Εμπορείο, στον Πύργο και στα Φηρά. Την παραμονή της γιορτής οι νέοι του χωριού κλέβουν από τις αυλές των κοριτσιών γλάστρες με βασιλικούς και στολίζουν με αυτές τον τρούλο του ναού.

15 Αυγούστου: της Παναγίας, στο Ακρωτήρι, στην Επισκοπή όπου την παραμονή ξεκινάει η διαδικασία για το μαγείρεμα των φασολιών και της παραδοσιακής φάβας σε μεγάλα καζάνια, στο Φηροστεφάνι, Παναγία Καλού στο Πορί, Παναγία Κόκκινη στον Καρτεράδο, Παναγία Πλατσανή στην Οία.

29 Αυγούστου: Άγιος Ιωάννης, στο Ημεροβίγλι και στην Περίσσα.

31 Αυγούστου: Αγία Ζώνη στο Καμάρι.

8 Σεπτεμβρίου: Παναγία Κατεφιανή στην Περίσσα.

14 Σεπτεμβρίου: Τίμιος Σταυρός στην Περίσσα.

17 Σεπτεμβρίου: Κυρά Παναγιά στους Μπαξέδες.

20 Σεπτεμβρίου: Άγιος Ευστάθιος, στο Ακρωτήρι και στο Κοντοχώρι

24 Σεπτεμβρίου: Παναγία Μυρτιδιώτισσα στο Καμάρι.

26 Σεπτεμβρίου: Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής στα Φηρά.

20 Οκτωβρίου: Άγιος Γεράσιμος στο Φηροστεφανί,  Άγιος Αρτέμιος στο Βουρβούλο.

20 Οκτωβρίου: Αγία Ματρόνα στη Φοινικιά. Το πανηγύρι της Αγίας Ματρώνας είναι ένα από τα σημαντικότερα της Σαντορίνης. Η εκκλησία στολίζεται με βάγια από την παραμονή, ενώ ανήμερα γίνεται περιφορά της εικόνας στα σοκάκια, που έχουν στρωθεί με δεντρολίβανο και αρμπαρόριζα. Στην πρωινή λειτουργία και ακολουθούν την περιφορά της εικόνα της Αγίας Ματρώνας στα σοκάκια του χωριού.

22 Οκτωβρίου: Άγιος Αβέρκιος (προστάτης των κρασιών) στο Εμπορείο. Ο Άγιος Αβέρκιος θεωρείται ο προστάτης άγιος του κρασιού και της κάναβας. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι οργανώνουν μεγάλο πανηγύρι. Η εικόνα του Οσίου στεγάζεται στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

26 Οκτωβρίου: Άγιος Δημήτριος στη Μεσαριά.

1 Νοεμβρίου: Άγιοι Ανάργυροι στη Μεσαριά.

6 Νοεμβρίου: Ταξιάρχης στη Νέα Καμένη & Ταξιαρχών στο Κοντοχώρι.

11 Νοεμβρίου: Άγιος Μηνάς στα Φηρά.

21 Νοεμβρίου: Εισόδια Θεοτόκου στην Αγριλιά.

5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας στην Οία.

6 Δεκεμβρίου: Άγιος Νικόλαος στην Οία.

12 Δεκεμβρίου: Άγιος Σπυρίδωνας στο Εμπορείο που είναι ο πολιούχος του χωριού και η ημέρα αυτή είναι αργία στο χωριό και στην Οία.

3 Νοεμβρίου: Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος στο Ημεροβίγλι.

13 Δεκεμβρίου: Άγιος Ευστράτιος στο Βουρβούλο.

Διασκέδαση

Η Σαντορίνη έχει μεγάλη παράδοση στη διασκέδαση και προσφέρει πλήθος επιλογών. Οι περισσότερες περιοχές του νησιού φημίζονται για την έντονη νυχτερινή τους δραστηριότητα, με τα Φηρά να έχουν τον πρώτο λόγο. Πέρα όμως από τα Φηρά έντονη νυχτερινή ζωή υπάρχει και στα παραθαλάσια θέρετρα, όπως: το Καμάρι, ο  Περίβολος και την Περίσσα. Μπαράκια, κλαμπ, μπυραρίες, ντίσκο, αλλά και πληθώρα μαγαζιών για τους ρομαντικούς με εστιατόρια σκαρφαλωμένα στην καλντέρα.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη δίνεται έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξης και την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού. Η Σαντορίνη με το δυνατό της όνομα, την Καλντέρα, το Ακρωτήρι, την οινολογική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα που είναι υψηλής ποιότητας, την αεροπορική και θαλάσσια σύνδεσή της με όλες τις χώρες του κόσμου, τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων (συνέδρια, αθλητικές δραστηριότητες) και τα παραδοσιακά χωριά προσφέρει την τέλεια πρόταση για εναλλακτικό τουρισμό.

Αθλητικός Τουρισµός

Το 1998 ήταν η χρονιά που η Σαντορίνη εμφανίστηκε στο χάρτη της διεθνούς καταδυτικής κοινότητας και άρχισε να προσελκύει δύτες από όλο τον κόσμο ως ένας διαφορετικός, μοναδικός, ξεχωριστός βυθός. Στο νησί λειτουργούν αρκετές σχολές καταδύσεων – καταδυτικά κέντρα, όπου παρέχουν πλήρη εξοπλισμό και τη δυνατότητα εξερεύνησης του βυθού από 42 σημεία καταδύσεων. Καταδυτικά κέντρα υπάρχουν στο Αμμούδι, Αρμένι, Καμάρι, Περίσσα και στην Οία. Ενδεικτικά σημεία για καταδύσεις είναι: το Αμμούδι, Αρμένης, Ασπρονήσι, Θηρασιά, Καμάρι, Κόκκινη Παραλία, το ναυάγιο στην Παλιά Καμένη, στα Μέσα Πηγάδια κ.ά.

Για αναρρίχηση τα κατακόρυφα βράχια του Μέσα Βουνού, στο σημείο της Περίσσας χρησιμοποιούνται και σαν πεδίο αναρρίχησης (αναρριχητικό πεδίο Περίσσας).

Για ιστιοπλοΐα / yachting η Σαντορίνη είναι ένα από τα νησιά που αγαπούν οι ιστιοπλόοι. Όσοι διαθέτουν σκάφος θα δέσουν στο λιμάνι του Αθηνιού ή στη μαρίνα της Βλυχάδας, στο νότιο άκρο του νησιού. Μπορείτε επίσης να δέσετε στο Γιαλό, το παλιό λιμάνι των Φηρών. Ασφαλές επίσης είναι και το λιμάνι της Νέας Καμένης και της Αρμένης στην Οία.

Άλλα είδη αθλητικού τουρισμού στο νησί είναι η ιππασία, το θαλάσσιο σκι, kite surf και wind surf καθώς οι δυνατοί άνεμοι που υπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αθλητές.

Επίσης πολλοί αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και λάτρεις των αθλημάτων επισκέπτονται την Σαντορίνη, καθώς το νησί υποδέχεται κατά καιρούς μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Το Santorini Experience είναι ένας τρίαθλος που εμπεριέχει κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, ποδήλατο και τρέξιμο, προσελκύοντας πολλούς αθλητές εγχώριους και µη που λαχταρούν να δοκιμαστούν.

Γαστρονομικός Τουρισμός

Ο Γαστρονομικός Τουρισμός της Σαντορίνης φημίζεται εκτός όλων των άλλων και για την γαστρονομία της, γιατί όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η κουζίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γνώση του πολιτισμού και της ιστορίας της.

Γεωτουρισµός

Ο Γεωτουρισμός στη Σαντορίνη στηρίζεται στα αξιόλογα γεωλογικά μνημεία, όπου κάθε χρόνο πλημυρίζει με χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να δουν και να θαυμάσουν τη μεγαλοπρεπή Καλντέρα και να κατανοήσουν µε καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της φύσης.

Θαλάσσιος Τουρισµός

Η κρουαζιέρα είναι η κύρια μορφή θαλάσσιου τουρισμού στη Σαντορίνη, γιατί ανήκει στα πέντε κορυφαία λιμάνια της Μεσογείου. Αξίζει να συμμετάσχεις σε μια οργανωμένη εκδρομή ή να νοικιάσεις σκάφος για να περιηγηθείς στο γύρο του νησιού, στα νησιά του ηφαιστείου (Παλιά και Νέα Καμένη),  στη Θηρασιά και στο Ασπρονήσι.

Θρησκευτικός Τουρισµός

Στην Σαντορίνη όπως και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν πλήθος από εκκλησίες και ξωκλήσια. Έχει αναφερθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλά από αυτά χτισμένα μετά το σεισμό του 1956 και τα 50 είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Ιαματικός Τουρισμός

Ένα από τα «δώρα» του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι η γεωθερμία, που εμπλουτίζει το νερό της με θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τις φυσικοχημικές, μικροβιολογικές και ραδιολογικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, τα ηφαιστειογενή νησιά μπορούν να μετατραπούν σε επίγειο παράδεισο για όσους ταλαιπωρούνται από δερματικές παθήσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση, για οριακή υπέρταση ή διαταραχές στη μικροκυκλοφορία, γυναικολογικές ασθένειες, αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις, ακόμα και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ο ιαματικός τουρισμός θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος της οικονομίας για την Ελλάδα. Η Σαντορίνη έχει καταθέσει φάκελο για την αναγνώριση τριών φυσικών πόρων της Παλιάς και Νέας Καμένης στο κέντρο της καλντέρας και της Βλυχάδας που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Οι δυο πρώτες είναι προσβάσιμες με καραβάκι από τα Φηρά και η Βλυχάδα είναι μια από τις πιο φημισμένες περιοχές του νησιού. Στην Παλιά Καμένη που είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, υπάρχουν πολλές θερμές πηγές κατά μήκος των ακτών, αλλά τα καραβάκια αφήνουν τους τουρίστες να βουτήξουν στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Τα καραβάκια παραμένουν για μισή ώρα περίπου και πρέπει να κατέβεις από τη σκάλα τους και να κολυμπήσεις περίπου 30 μέτρα για να φτάσεις στα λασπόλουτρα. Τα νερά έχουν ένα κιτρινωπό χρώμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θειάφι. Στο εσωτερικό του μικρού κόλπου του Αγίου Νικολάου η θερμοκρασία του νερού είναι 30-35 βαθμούς Κελσίου, αλλά αναμιγνύεται συνεχώς με το θαλασσινό νερό. Στην παραλία της Θέρμης στην περιοχή της Πλάκας αναβλύζει ιαματικό νερό, που περιέχει 16 ιχνοστοιχεία, με θεραπευτικές ιδιότητες. Στην πηγή που είναι ιδιωτική, χτίστηκε λουτρό, αλλά έκλεισε το 1980, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ασφαλές λόγω κατολισθήσεων της καλντέρας.

Οινοποιητικός Τουρισμός

Ο οινοποιητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον κόσμο του κρασιού, συνδυάζοντας το με τις διακοπές τους. Η οινοποιητική ιστορία του νησιού παρουσιάζει ενδιαφέρον που μπορεί κανείς να ανακαλύψει στα επισκέψιμα οινοποιία του νησιού, με δοκιμές κρασιών από τον τοπικό αμπελώνα με τις τόσες ιδιαιτερότητες αλλά και δοκιμές τοπικών προϊόντων.

Συνεδριακός Τουρισμός

H Σαντορίνη είναι ένας από τους καταλληλότερους προορισμούς στην Ελλάδα για επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια, με αξιόλογες συνεδριακές εγκαταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν φιλοξενηθεί στο νησί πολλά συνέδρια, ανάμεσα σε αυτά γνωστά διεθνή επιστημονικά συνέδρια (NASA, Bristol University, Gent University), σοβαρές διακρατικές συναντήσεις και συνέδρια διακεκριμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Φυσιολατρικός Τουρισµός

Η Σαντορίνη έχει δεκάδες μονοπάτια ιδανικά για περπάτημα όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλά από τα μονοπάτια της βρίσκονται ανάμεσα στους αμπελώνες και αρκετά  κατά μήκος της καλντέρας. Στο Μέσα βουνό στη Σαντορίνη έχουν δημιουργηθεί διαδρομές για όσους θέλουν να σκαρφαλώσουν σε κορυφές. Συνδυάζει πεζοπορία και θέα, για αυτόν τον λόγο θεωρείται μια αξέχαστη εμπειρία για όσους αγαπούν το περπάτημα.

Διαμονή

Η Σαντορίνη είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα με άριστη τουριστική υποδομή σχεδόν σε όλο το νησί. Προσφέρει στον επισκέπτη πολλές και διαφορετικές επιλογές διαμονής που πραγματικά ικανοποιούν κάθε γούστο, από πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, βίλες και παραδοσιακά υπόσκαφα σπίτια ανεπανάληπτη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, που μπορούν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν άψογα τους επισκέπτες. Στη Σαντορίνη, για τους λάτρεις της φύσης, υπάρχουν δυο οργανωμένα κάμπινγκ στην Περίσσα και τα Φηρά.

Πρόσβαση

Αεροπορικώς

Η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα, με το Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μύκονος, Κύπρος και με πολλές χώρες του εξωτερικού

Ακτοπλοϊκώς

Ο Αθηνιός που είναι το κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης απέχει περίπου 10 χλμ. από τα Φηρά και 12 χλμ. από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη, συνδέεται με πλοίο καθημερινά με τον Πειραιά. Με τα γρήγορα πλοία νέας γενιάς η διάρκεια του ταξιδιού είναι 8 ώρες. Συνδέεται με ταχύπλοα με: Μύκονο, Πάρο, Πειραιά, Νάξο και Ραφήνα. Συνδέεται με ενδιάμεσους σταθμούς με τα νησιά: Αμοργός, Ανάφη, Ηράκλειο Κρήτης, Ίο, Κάρπαθο, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκόπελο, Σύρο, Τήνο, Φολέγανδρο.

Λιμάνια

Το νησί της Σαντορίνης διαθέτει πολλά φυσικά λιμάνια, ενώ διάφορες τοποθεσίες στο νησί χρησίμευσαν ως λιμάνια ανά τους αιώνες. Από τον Προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, στο σημερινό Καμάρι που αποτελούσε το λιμάνι της Αρχαίας Θήρας και ονομαζόταν Οία. Κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους στη σημερινή Περίσσα βρισκόταν η πόλη της Ελευσίνας καθώς και το λιμάνι της. Για πολλά χρόνια ο όρμος των Φηρών αποτελούσε το βασικό λιμάνι του νησιού, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του λιμανιού στον Αθηνιό, που αποτελεί το κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης. Η βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, ο Βούρβουλος και το Πορί, είναι διάσπαρτη από μικρά λιμάνια και καταφύγια ψαράδων.

Αθηνιός (Κεντρικό Λιμάνι Σαντορίνης): Ο Αθηνιός είναι ένα πολύ γνωστό λιμάνι στο οποίο προσεγγίζουν φέρι μποτ. Εδώ, το μεγάλο βάθος της θάλασσας και η 24ωρη υπηρεσία μεταφοράς με φέρι θα σας καταστήσουν αδύνατο να ρίξετε άγκυρα, αν και μπορείτε να δέσετε για προμήθειες καυσίμων και νερού -κατόπιν συνεννόησης με τις λιμενικές αρχές.

Νέα Καμένη (Ηφαίστειο): Ένα ασφαλές λιμάνι για όλες τις καιρικές συνθήκες είναι αυτό της Νέας Καμένης στον κόλπο Κακάκι (αν και το κιτρινωπό χρώμα της θάλασσας και η έντονη μυρωδιά του θείου αποτρέπει τους επισκέπτες από το να ελλιμενιστούν εδώ).

Όρμος Αρμένη: Μπορείτε να ρίξετε άγκυρα στη βόρεια γωνιά του. Συνδέεται με μονοπάτι με το Αμμούδι.

Όρμος Φηρών (Γιαλός – Παλιό λιμάνι Φηρών): Τα τεράστια κρουαζιερόπλοια καταπλέουν και στον Γιαλό, το παλιό λιμάνι των Φηρών. Υπάρχουν τρεις μεγάλες σημαδούρες για να δέσετε, αλλά μην σκεφτείτε καν να ρίξετε άγκυρα: τα νερά είναι πολύ βαθιά και ο βυθός μάλλον βραχώδης.

Βλυχάδα: Αλιευτικό Καταφύγιο

Μετακινήσεις

Λεωφορείο: Τα αστικά λεωφορεία στο νησί της Σαντορίνης είναι διαθέσιμα να εξυπηρετήσουν το κοινό με άψογο τρόπο. Τα δρομολόγια διαφέρουν από τη χειμερινή στην καλοκαιρινή περίοδο, αλλά είναι πάντα επαρκή για να καλύψουν την τουριστική κίνηση που υπάρχει. Οι ώρες των δρομολογίων είναι αναρτημένες στην κεντρική στάση στην πλατεία της Θήρας, ώστε να μπορείτε να ενημερωθείτε οποιαδήποτε στιγμή. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πιο συχνά και εκτός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, επισκέπτονται και τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα.

Ταξί: Τα ταξί στη Σαντορίνη είναι ευρέως διαθέσιμα για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο και μπορείτε να βρείτε να σας περιμένουν στο λιμάνι με την άφιξη σας στο νησί. Υπάρχει πιάτσα ταξί στην κεντρική πλατεία της Θήρας και η χρέωση προκαθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή.

Καΐκι: Μπορείτε να οργανώσετε μια ημερήσια εκδρομή με βάρκα από το λιμάνι της Θήρας και να επισκεφτείτε το ηφαίστειο και τη Θηρασία. Το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά τα δρομολόγια και μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές στο λιμάνι της Θήρας.

Διαμονή στη Σαντορίνη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register