Γενικές Πληροφορίες για τη Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο – με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος και οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι» (όπως και την υψηλότερη κορυφή του), καθώς είναι «τόσο ψηλό, που κρύβει το φεγγάρι». Εξάλλου, το όνομα του νησιού σημαίνει «φεγγαροθράκη», από το αρχαιοελληνικό σάος = φεγγάρι.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, κατά την αρχαιότητα στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές, που το περιεχόμενό τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.
Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού (οι ντόπιοι τις ονομάζουν βάθρες) και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στη θάλασσα.
Κάτοικοι
Οι λιγοστοί κάτοικοι της Σαμοθράκης τρέφουν μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες προαγωγής και ανάδειξης της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Παραμένουν άνθρωποι απλοί, γλυκομίλητοι και ιδιαιτέρως φιλόξενοι. Κύριες ασχολίες τους η κτηνοτροφία και η γεωργία και τον τουρισμό.
Ιστορία
Στα αρχαία Ελληνικά Σαμοθράκη σημαίνει «Υψηλή Θράκη». H ονομασία της πιθανόν να προέρχεται από την όψη του ορεινού της όγκου «Σάος».
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Η σημερινή Παλαιόπολη, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το σημαντικότερο κέντρο του νησιού, το οποίο κυβερνιόταν από «βασιλέα», λάτρευε ως προστάτιδα την Αθηνά και έκοβε δικό του αργυρό νόμισμα.
Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν από τις πιο σημαντικές αποκρυφιστικές τελετές στην αρχαία Ελλάδα, που την ανέδειξαν -σε σημαντική πόλη-κράτος με δικό της νόμισμα και στόλο- ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Το Ιερό που ήταν αφιερωμένο στους απόκρυφους αυτούς θεούς φιλοξενούσε τότε κορυφαία δείγματα πολιτισμού, όπως ήταν και το ξακουστό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που ανακαλύφθηκε στο νησί το 1863 και σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα στο Λούβρο του Παρισιού.
Η Σαμοθράκη κατοικήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα από τους Θράκες. Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. το νησί αποικήθηκε από Έλληνες της Σάμου. Καταλήφθηκε από τους Πέρσες το 508 π.Χ., αλλά αργότερα βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο της Αθήνας. Στη συνέχεια και μέχρι το 168 π.Χ. βρισκόταν κάτω από Μακεδονική κυριαρχία. Μετά τη Μάχη της Πύδνας, η Σαμοθράκη απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά το 70 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός την ενέταξε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Βυζαντινοί ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού μέχρι το 1204, αργότερα ήρθαν οι Ενετοί, και μετά η Γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι το 1355. Τα Γενουάτικα οχυρά παραμένουν, μάλιστα ο Πύργος των Γκατιλούζι αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό μνημείο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε τη Σαμοθράκη το 1457 και όταν ο κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν, οι Τούρκοι σκότωσαν το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού.
Το νησί απελευθερώθηκε οριστικά και ενώθηκε με την Ελλάδα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1923, αν και πέρασε ένα μικρό διάστημα υπό Βουλγαρική κατοχή κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παράδοση
Λαδόμυλοι: Στη Σαμοθράκη λειτουργούσαν συνολικά εννέα λαδόμυλοι, συγκεντρωμένοι κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της νήσου, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα της ελαιοπαραγωγικής ζώνης. Οι λαδόμυλοι χτίστηκαν μεταξύ του 1896 και του 1925 και θεωρείται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ένταξη της νήσου στο βιομηχανικό τρόπο παραγωγής. Ήταν μακρόστενα, πετρόκτιστα κτίρια, των οποίων το συνολικό εμβαδόν κυμαίνεται μεταξύ 70 και 584 τετραγωνικών μέτρων.
Νερόμυλοι: Οι Νερόμυλοι της Σαμοθράκης είναι δείγμα της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένοι από πέτρες.
Τοπικά προϊόντα
Γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, επτάζυμο ψωμί και σταρένια παξιμάδια, μέλι, μυζήθρα και ξεροτύρια.
Γαστρονομία
Η παράδοση της Σαμοθράκης είναι συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της και τα τοπικά της προϊόντα. Γοργόβραστο με Πιλάφι, ζυμαρικά (μάτς ή φλομάρια), τραχανάς ξινός, παξιμάδια γοργής, με επτάζυμο κουρκούτι (κιρκούτ), λιωτό, μαντί, ξεροτύρια, πανηγυρίσιο φαγί, τηγανόψωμα με κολοκυθολούλουδα, ψητό κατσικάκι (ελευθέρας βοσκής) στη σούβλα ή σε λαδόκολλα, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά γλυκά.
Εκδηλώσεις
Καβείρια: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαμοθράκης, σε συνεργασία με το δήμο, διοργανώνει κάθε χρόνο τα Καβείρια, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνει μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και νυχτερινή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Οι εκδηλώσεις γίνονται στη Χώρα, στην Καμαριώτισσα και στα Θέρμα.
Μουσικό Φεστιβάλ Σαμοθράκης: Το φεστιβάλ ξεκίνησε σαν πάρτι για τους φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής και σύντομα καθιερώθηκε ως το απόλυτο beach event
Εναλλακτικός τουρισμός
Αγροτικός τουρισμός
Στη Σαμοθράκη οι αγροτουριστικές δραστηριότητες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι, γιατί οι επισκέπτες αποκτούν μοναδικές εμπειρίες, γνωρίζουν την παραδοσιακή κληρονομικά και τον πολιτισμό του νησιού και την τοπική φιλοξενία των κατοίκων.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Στη Σαμοθράκη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει αμέτρητα μικρά εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα μέχρι και στις πιο απόκρημνες περιοχές, αναδεικνύοντας το σπάνιο ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού.
Ιαματικός Τουρισμός
Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου. Δίπλα στα λουτρά είναι ένας χώρος με βρύσες χλιαρού νερού για ποσιθεραπεία.
Τουρισμός ορεινού όγκου
Στη Σαμοθράκη έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που αφορούν τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως είναι ο τουρισμός ορεινού όγκου, ικανοποιώντας έτσι τους οπαδούς των υπαιθρίων αθλημάτων.
- Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente)
- Αναρρίχηση Βράχου (Climbing)
- Διάσχιση φαραγγιών (Canyoning)
- Καταρρίχηση (Rapel)
- Ορεινή ποδηλασία (Mountain bike)
- Ορειβασία
- Πεζοπορία
Διαμονή
Διακοπές στη Σαμοθράκη σημαίνει βόλτες στη φύση, επαφή με έναν πιο απλό τρόπο ζωής και απόλυτη χαλάρωση. H Σαμοθράκη διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές σε καταλύματα και χώρους εστίασης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Καμαριώτισσα, την Παλαιόπολη, τη Χώρα και τα Θέρμα. Επίσης λειτουργεί Δημοτικό κάμπινγκ μαζί με ανοιχτό χώρο περιβαλλοντικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε μια παραθαλάσσια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Λουτρόπολη των Θερμών ενώ απέχει 15 χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Πρόσβαση
Η πρόσβαση γίνεται με πλοίο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τα οποία συνδέουν τις δύο αυτές πόλεις με το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Καμαριώτισσα. Στα βόρεια του νησιού υπάρχει ένα ακόμα λιμάνι, το αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων ή Λουτρών, όπως λέγεται διαφορετικά. Απέχει από την Καμαριώτισσα 15 χιλιόμετρα περίπου και διαθέτει προσήνεμο και υπήνεμο λιμενοβραχίονα.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org