Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές πληροφορίες για τη Μήλο

Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων και διοικητά υπάγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δική της Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο.

Είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και έχει ένα πλουσιότατο υπέδαφος σε πετρώματα και ορυκτά. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του ξεκινά από την προϊστορία, με την αξιοποίηση και μεταφορά του οψιδιανού σε ολόκληρη την Ευρώπη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την εξόρυξη πολλών σημαντικών υλών.

Το δυτικό τμήμα του νησιού είναι ακατοίκητο και άγριο. Η περιοχή αυτή είναι μία από τις πλουσιότερες βιολογικά ενότητες των Κυκλάδων, καθώς η θαλάσσια ζώνη είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, ενώ το χερσαίο μέρος είναι βιότοπος της Οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της Σαύρας της Μήλου (Podacris milensis). Η Αχιβαδόλιμνη είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας απο τους σημαντικότερους σταθμούς στους δρόμους των μεταναστευτικών πουλιών. Όλη αυτή η ζώνη προστατεύεται στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000.

Ονομασία

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του κάτοικο, τον Μήλο. Ο Μήλος σύμφωνα με το μύθο ήταν γιος Κυπριακής βασιλικής οικογένειας, που η θεά Αφροδίτη ύστερα από την αυτοκτονία των γονιών του τον έστειλε να οικήσει το νησί. Ονοματολογικά όμως, πιθανότατα είναι μετεξέλιξη της προελληνικής λέξης «βήλος» που σήμαινε πρόβατο.

Μυθολογία

Η Μήλος είναι ένα από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Μήλος, γόνος βασιλικής οικογένειας, τον οποίο έστειλε στο νησί η θεά Αφροδίτη.

Ιστορία

Κατά την Αρχαιότητα η Μήλος γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω του ορυκτού της πλούτου. Κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική Εποχή (7000 π.X.) και σύντομα πλούτισε χάρη στον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο και πολύ σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Μήλιοι στην κατασκευή όπλων  και εργαλείων. Οι κάτοικοι είχαν προχωρήσει και σε εξαγωγικό εμπόριο, καθώς ο οψιδιανός της Μήλου έχει βρεθεί στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Κύπρο, ακόμα και την Αίγυπτο. Από  τα πρώτα χρόνια της εποχής του Χαλκού (2800 – 1100 π.X.) το νησί παίζει σπουδαιότατο ρόλο στον κυκλαδικό κόσμο, με επίκεντρο την πόλη της Φυλακωπής, η οποία έχει δώσει το όνομά της σε μια ολόκληρη αρχαιολογική περίοδο. Μετά την κάθοδο των ελληνικών φυλών, Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Μήλο γύρω στα 1000 π.X. Την ίδια περίοδο αρχίζει να χτίζεται στην περιοχή του σημερινού Κλήματος μια νέα πόλη. Οι κάτοικοί της Μήλου αρνήθηκαν «γη και ύδωρ» στους Πέρσες και πολέμησαν στο πλευρό των υπολοίπων Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και στη μάχη των Πλαταιών. Καταστράφηκαν όμως αυτοί και η πόλη τους το 415 π.X. από τους Αθηναίους, όταν προσπάθησαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Μέχρι το 311 π.X. η Μήλος ανήκει στη Mακεδονία και κατόπιν στην Αίγυπτο. H ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών, χάρη στον ισχυρό στόλο των Πτολεμαίων, δίνουν την ευκαιρία για νέα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γεγονός που συνέβαλε και στην άνθηση των τεχνών. To περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης (μουσείο Λούβρου) και ο επιβλητικός Ποσειδών, ύψους 2,50 μ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας αυτής ακμής. Κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή η Μήλος κοσμείται με μαρμάρινο θέατρο, ενώ τον 1ο αιώνα εμφανίζεται ο Χριστιανισμός. Δημιουργούνται οι Κατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1207, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1580 όπου οι Τούρκοι κυριαρχούν στη Μήλο και στα νησιά του Αιγαίου γενικότερα. Την εποχή εκείνη η Μήλος γίνεται ορμητήριο πειρατών, οι οποίοι βρίσκουν στις διάσημες σπηλιές της καταφύγιο. Η Μήλος ήταν ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που πρωτοστάτησαν στην ελληνική επανάσταση. Το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Μήλου ασχολούνται σήμερα, κυρίως, με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός απασχολείται στην εταιρία που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο του νησιού.

Κουζίνα

Η Μήλος αν και αιγαιοπελαγίτικο νησί δε φημίζεται τόσο για τα θαλασσινά της εδέσματα όσο για τα πιάτα της που έχουν ως βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά, καθώς μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η κτηνοτροφία. Περίφημη είναι η ξινομυζήθρα της και τα πιπεράκια, ως ορεκτικό ή σα μεζές με το ουζάκι. Τα τοπικά πιάτα αν και απλά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα αρωματικά φασκόμηλο, δενδρολίβανο, σχίνο, κάπαρη, λιφωνάκια κ.ά. δίνουν μια διαφορετική γευστική διάσταση. Στη Μήλο έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκίσματα. Το κουφέτο, η καρπουζόπιτα, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού είναι μερικά τοπικά μικρά, αριστουργήματα.

Διαμονή στη Μήλο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register