Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για τη Θηρασιά

Η Θηρασιά ή Θηρασία είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, με 268 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή 2001). Διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και βρίσκεται απέναντι από την Οία, όπου μαζί σχηματίζουν τη βόρεια είσοδο της καλντέρας. Απέχει περίπου ένα ναυτικό μίλι από το Φάρο της Οίας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Μανωλάς και λιμάνι η Ρίβα. Το νησί έχει σχήμα στενόμακρο και η συνολική του επιφάνεια είναι 9,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Γεωγραφία

Μοιράζεται την ίδια μορφολογία με τη Σαντορίνη. Το έδαφος είναι επικλινές και επίπεδο στα περισσότερα σημεία, ξεκινώντας από υψόμετρο μόλις 5-20 μ. κατά μήκος της θάλασσας και φτάνοντας τα 294 μ. στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα και Θηραϊκή γη. Οι ανατολικές και νότιες ακτές είναι τραχιές και οι δυτικές ακτές χαμηλότερες, βραχώδεις ή και αμμώδεις. Η Θηρασιά κατά την περίοδο της ακμής της, υπήρξε αυτόνομος δήμος που συστάθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 13ης Οκτωβρίου 1834 «περί σχηματισμού των δήμων του Ν. Κυκλάδων» και κατατάχθηκε στη Γ’ Κατηγορία με πληθυσμό 319 κατοίκους και έδρα το Πολίχνιον της Θηρασιάς. Ο πληθυσμός του νησιού αυξανόταν σταδιακά μέχρι το 1895 όπου έφθασε τους 855 κατοίκους. Το 1912 συστάθηκε η κοινότητα Θηρασίας, με έδρα τον οικισμό του Μανωλά, η οποία με διάφορες μεταβολές διατηρήθηκε ως το 1997 και με το νόμο Καποδίστρια ενώθηκε με την κοινότητα της Οίας. Από το 2011 και σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, το νησί αποτελεί τη δημοτική κοινότητα Θηρασίας, που διοικητικά ανήκει στη δημοτική ενότητα Οίας του δήμου Σαντορίνης.

Ονομασία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του από τη μικρότερη κόρη του βασιλιά Θήρα, τη Θηρασία, στην οποία το είχε παραχωρήσει για να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο στην περιοχή Κάβος-Κόρφος.

Ιστορία

Η Θηρασιά, όπως και η Σαντορίνη, αποτελούσε μικρό τμήμα της δυτικής ακτής της προϊστορικής Στρογγύλης, που μετά τη Μινωική έκρηξη των προϊστορικών χρόνων (μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ) διασπάστηκε σε μικρότερα κομμάτια, σχηματίζοντας τη διάσημη καλντέρα και ένα σύμπλεγμα νησιών.

Συγκεκριμένα ο ιστορικός Πλίνιος αναφέρει ότι το 237 π.Χ. η Θηρασιά είχε αποσχισθεί από τη Θήρα μετά από σεισμό. Ο Πτολεμαίος αναφέρει ότι η Θηρασιά ήταν μια πόλη, στην οποία βρέθηκαν σημαντικά προϊστορικά λείψανα του κυκλαδικού πολιτισμού και ότι σε όλες τις ιστορικές εποχές ακολούθησε την τύχη της Θήρας. Το 1397 ο Δούκας της Νάξου, Φραντζέσκο Α΄ Κρίσπο, θεωρείται ότι την εκχώρησε στον γιο του Μάρκο Α΄ μαζί με την Ίο.

Κατά το 1866, γινόταν μεγάλη εξαγωγή πουζολάνης από το ορυχείο της οικογένειας Νικολάου Σπυρίδωνα Αλαφούζου στη Θηρασιά, που χρησιμοποιούνταν τότε για τη κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Οι εργάτες του ορυχείου σκάβοντας ανακάλυψαν λείψανα ενός αρχαίου οικισμού, πήλινα αγγεία και έναν ανθρώπινο σκελετό που χρονολογήθηκαν στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Παράλληλα, στην θέση Κοίμηση στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός που χρονολογείται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το σύμπλεγμα Θήρας – Θηρασιάς κατά τις πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού. Αυτή η ανακάλυψη και η δράση του ηφαιστείου την περίοδο 1866-1870, ήταν η αιτία για τις ανασκαφές που ακολούθησαν στη Θηρασιά και τη Σαντορίνη.

Οικονομία

Η κρίση στη ναυτιλία στις αρχές του 20ου αιώνα και ο καταστροφικός σεισμός του 1956 ανάγκασαν τους Θηρασιώτες να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Η οικονομία της Θηρασιάς στηριζόταν κυρίως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη ναυτιλία. Λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε το έδαφος με το ηφαίστειο, ευδοκιμούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες αμπελιών, το ντοματάκι, η φάβα, η λευκή μελιτζάνα και το κατσούνι. Κάποτε ήταν τόπος παραγωγής και άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα ίχνη της εντατικής παραγωγικής δραστηριότητας του παρελθόντος είναι ορατά στο τοπίο. Μετά τον τρύγο, η μεγαλύτερη ποσότητα των σταφυλιών παραδίδεται στον αγροτικό συνεταιρισμό και στέλνεται στη Σαντορίνη, αλλά αρκετοί καλλιεργητές κρατούν λίγα σταφύλια για το κρασί του νοικοκυριού.

Το μέρος που καλλιεργείται σήμερα το νησί είναι πολύ μικρό. Τα περισσότερα κτήματα έχουν εγκαταλειφθεί και οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Η κτηνοτροφία έχει σχεδόν εκλείψει. Η αλιεία έχει λίγους επαγγελματίες ψαράδες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι ψαρεύουν για να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Οι περισσότεροι άντρες του νησιού ήταν ναυτικοί στα πλοία των μεγάλων Θηραίων καραβοκύρηδων και οι γυναίκες ασχολούνταν κυρίως με τις αγροτικές εργασίες. Αναπτυγμένο ήταν το εμπόριο ηφαιστειακών υλικών, τέφρας και κίσσηρης. Ορατές είναι ακόμα, όπως και στη Σαντορίνη, οι εγκαταστάσεις από τα ορυχεία που λειτουργούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’60 στο νησί.

Κάτοικοι

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η κατάσταση στο νησί ήταν ιδιαίτερα «πρωτόγονη». Το ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε στο νησί το 1980, το νερό ως το 1999 έβγαινε από τις στέρνες ενώ τώρα η μεταφορά νερού γίνεται από το Λαύριο. Ο πρώτος ασφαλτοστρωμένος δρόμος έγινε το 2008. Πρατήριο βενζίνης έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Για να βάλουν βενζίνη οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να πάνε στη Σαντορίνη.

Τοπικά Προϊόντα

Χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα στη Θηρασιά είναι τα αρτοσκευάσματα, η άγρια κάππαρη, το κατσούνι (λαχανικό), η ντομάτα, η φάβα και το τυρί που παρασκευάζεται από γάλα αιγοπροβάτων που βόσκουν ελεύθερα στις πλαγιές των λόφων.

Τα σταφύλια δίνουν κρασιά με παγκόσμια δυναμικότητα και χαρακτήρα.

Οι λευκές ποικιλίες κρασιών Αθήρι, Αηδάνι και Ασύρτικο αν απλωθούν για 10 μέρες περίπου πάνω στις ταράτσες, θα αποφέρουν το «λιαστό» κρασί γνωστό ως Vinsanto. Από τις ερυθρές ποικιλίες η Μανδηλαριά και το Μαύρο-τραγανό, δίνουν κρασιά με πλούσια γεύση και σκούρο χρώμα.

Γαστρονομία

Η Θηρασιά φημίζεται για τη φάβα της, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Το ντόπιο χλωρό τυρί και τα λιαστά ψαρόλια είναι καταπληκτικός μεζές.

Το τοπικό γλυκό του νησιού λέγεται σικαμινόγλυκο και το φτιάχνουν οι παραδοσιακές νοικοκυρές από άγρια μούρα που φυτρώνουν εκεί.

Εκδηλώσεις

Η Θηρασιά γιορτάζει όλο το χρόνο με παραδοσιακά πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων του νησιού. Στο νησί υπάρχουν 21 συνολικά εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα ως τάμα στους Αγίους. Από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού είναι:

 • Στις 5 Μαΐου της Αγίας Ειρήνης στη Ρίβα
 • Στις 21 Μαΐου του Αγίου Κωνσταντίνου στον Μανωλά
 • Στις 20 Ιουνίου του Προφήτη Ηλία στην Κερά
 • Στις 24 Ιουνίου του Αγίου Ιωάννη στο Μανωλά
 • Στις 6 Αυγούστου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Αγριλιά
 • Στις 15 Αυγούστου της Κοίμησης Θεοτόκου στη Κερά
 • Στις 21 Σεπτεμβρίου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Ποταμό
 • Στις 21 Νοεμβρίου της Παναγίας Παρουσίασης στην Αγριλιά
 • Στις 12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνα στον Ποταμό

Διασκέδαση

Παρόλο που η Θηρασιά βρίσκεται δίπλα στη Σαντορίνη, παραμένει ακόμα άθικτη από την πολυκοσμία και τους γρήγορους ρυθμούς. Στη Θηρασιά ο χρόνος κυλάει αργά και η πολυτέλεια κρύβεται στην απλότητα της ζωής και την απόλαυση της ηρεμίας.

Τουρισμός Εναλλακτικός - Δραστηριότητες

Παρόλο που το μέγεθός της είναι μικρό η Θηρασιά κρύβει πολλές ομορφιές για τους επισκέπτες, ειδικά για όσους αγαπούν το περπάτημα και την εξερεύνηση. Οι αποστάσεις είναι κοντινές και το περπάτημα στη φύση του νησιού, με τη χαμηλή βλάστηση και τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που προσεγγίζουν όλους τους προορισμούς του νησιού.

Τουριστική Υποδομή - Διαμονή

Ο αριθμός των καταλυμάτων αλλά και των επιχειρήσεων στη Θηρασιά είναι περιορισμένος.

 • Στην Αγριλιά υπάρχουν μερικές κατοικίες.
 • Στον Κόρφο υπάρχουν κατοικίες στην Αγριλιά και στον Κόρφο και βίλα πολυτελή στον Κόρφο.
 • Στο Μανωλά υπάρχει ένα συγκρότημα με studios και δωμάτια.
 • Στη Ρίβα υπάρχει ένα συγκρότημα με σουίτες.

Πρόσβαση

Από Σαντορίνη προς Θηρασιά

Η Θηρασιά συνδέεται με τη Σαντορίνη με καθημερινά δρομολόγια.

Από Αμμούδι για Ρίβα και Κόρφο με μικρά σκάφη (λάτζες)

Από Αθηνιό για Ρίβα και Κόρφο, με επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο όπου μπορείς να μεταβείς με όχημα.

Από το παλιό λιμάνι των Φηρών

Για να φτάσεις από εδώ στη Θηρασιά θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα από τα τουριστικά πρακτορεία των Φηρών που διοργανώνουν εκδρομές στα νησιά γύρω από τη Σαντορίνη.

Από Πειραιά προς Θηρασιά

Το δρομολόγιο Πειραιά προς Θηρασιά εκτελείται από την Sea Speed Ferries. Το δρομολόγιο εκτελείται μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Εισιτήρια για το δρομολόγιο αυτό είναι διαθέσιμα τόσο για επιβάτες όσο και για οχήματα. Για το δρομολόγιο αυτό, δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή εταιρεία που να προσφέρει προς το παρόν απευθείας σύνδεση, όλα τα ταξίδια πραγματοποιούνται με στάσεις σε άλλα νησιά. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) υπάρχει 1 προγραμματισμένο δρομολόγιο την εβδομάδα μεταξύ Πειραιά και Θηρασιά. Από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται δρομολόγια για τη Θηρασιά μέσω του δρομολογίου Πάρο – Νάξο –  Ίο – Σίκινο –  Φολέγανδρο –  Θηρασιά – Θήρα – Ανάφη.

Από Θηρασιά για Κυκλάδες και Λαύριο

Κατά τη διαδρομή του από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα, το πλοίο Andros Jet της Seajets κάνει στάση και στη Θηρασιά, συνδέοντας την απευθείας με άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και με το λιμάνι του Λαυρίου. Η Θηρασιά έχει ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα εξής λιμάνια: Ανάφη, Ίος, Κέα (Τζιά), Κύθνος, Λαύριο, Νάξος, Πάρος, Σίκινος, Σύρος και Φολέγανδρος.

Για σκάφη

Αν έχετε σκάφος, ο όρμος του Κόρφου ενδείκνυται για ελλιμενισμό.

Οδικό Δίκτυο

Στη Θηρασιά δεν υπάρχουν δρόμοι. Η μοναδική άσφαλτος που έχει ανεβαίνει μέχρι το Μανωλά και συνεχίζει σε ένα έρημο χωματόδρομο, που καταλήγει στη μονή της Παναγίας.

Διαμονή στη Θηρασιά: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register