Γενικές πληροφορίες για την Κω
Η Κως είναι δήμος του νομού Δωδεκανήσων που υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Το διεθνές αεροδρόμιο, το λιμάνι, η μαρίνα, οι συγκοινωνίες και η θαλάσσια επικοινωνία της Κω με όλα τα γειτονικά νησιά αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις συνθήκες για εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση από παντού. Η πληθώρα των μικρών νησιών που την περιβάλλουν όπως και οι τουρκικές ακτές παρέχουν τη δυνατότητα μικρών καθημερινών αποδράσεων σε ένα πλήθος τόπων με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά. Αυτό ωστόσο που κάνει την Κω να ξεχωρίζει κάθε στιγμή και να αποτελεί πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, είναι οι άνθρωποί της. Αυτοί που, με τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή συνταγή για να σας προσφέρουν ηρεμία, φιλοξενία, διασκέδαση, τοπικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες.
Ιστορία
Τα σημάδια του χρόνου και του περάσματος πολλών πολιτισμών και λαών από την Κω είναι ζωντανά μέχρι και σήμερα. Από τη μυθολογική εποχή του Ηρακλή και του Βασιλιά Χάρμυλου και την Ελληνιστική εποχή του Ασκληπιείου, του αρχαίου σταδίου, της αρχαίας αγοράς και του αρχαίου θεάτρου μέχρι τη σημερινή εποχή με τις σύγχρονες υποδομές και την οικιστική ανάπτυξη, ένα πλήθος μνημείων και καταλοίπων, μαρτυρούν τους διάφορους πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την ιστορία και την τοπική παράδοση του νησιού. Δεκάδες είναι τα σωζόμενα μνημεία, από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου η Κως συνέχισε την ανάπτυξή της, με κυριότερα το πλήθος των αγαλμάτων, το Ρωμαϊκό Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία, από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με κυριότερα την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Άγιου Ιωάννη, αλλά και από την περίοδο των Σταυροφόρων και Ενετών κατακτητών τα περίβλεπτα κάστρα της Νερατζιάς της πόλης, το κάστρο της Αντιμάχειας, το κάστρο της Κεφάλου και το κάστρο του παλαιού Πυλιού. Από τα Οθωμανικά μνημεία ξεχωρίζουν το τμήμα της παλιάς πόλης της Κω και τα Μουσουλμανικά Τεμένη της πόλης, ενώ από την Ιταλική περίοδο τα σύγχρονα κτίρια της ιταλικής αρχιτεκτονικής και τα έργα υποδομής που λειτουργούν ακόμα και σήμερα. Όμως, το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα κατάλοιπα όλων των πολιτισμών συγκεντρωμένα είναι το κέντρο της πόλης, η Πλατεία Ελευθερίας.
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική της Κω είναι ιδιαίτερη, γιατί έχει δεχτεί πολλές επιδράσεις από το ξένο στοιχείο. Κατά την Οθωμανική περίοδο, η πόλη είχε όλα τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων πόλεων–παζαριών. Η ζωή περιοριζόταν στον εμπορικό δρόμο, γύρω από τον οποίο ζούσαν αποκλειστικά μουσουλμάνοι και στο τσαρσί που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία του Πλατάνου. Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη και πηγές. Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, η Κως δέχτηκε επιρροές από τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Επίσης, η Κως αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933 ανοικοδομήθηκε από τους Ιταλούς σύμφωνα με νέο πολεοδομικό σχέδιο. Διαιρέθηκε σε τρεις οικιστικές ζώνες με ταξικά κριτήρια: το βόρειο, το κεντρικό και το ανατολικό. Ο βόρειος τομέας είναι κατακερματισμένος σε μικρές κατοικίες, για τα λαϊκά στρώματα της πόλης (case popolari). Το κεντρικό τμήμα αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από διώροφες κατοικίες με ισόγεια καταστήματα, στις οποίες κατοικούσαν τα μέλη της αστικής τάξης (palazzine). Τέλος, στην ανατολική ζώνη οικοδομήθηκαν επαύλεις σε κήπους για τους Ιταλούς εποίκους (villini). Άλλα στοιχεία της Ιταλικής επιρροής είναι οι εκτεταμένες ζώνες πρασίνου στην πόλη, που περιλαμβάνουν και τροπικά φυτά, καθώς και τα χαρακτηριστικά δημόσια κτήρια που σχεδιάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες και βρίσκονται τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς της Αντιμάχειας και της Καρδάμαινας.
Τα κτίρια που οικοδομήθηκαν πριν το σεισμό (Δημαρχείο, Γενικό Νοσοκομείο, Διοικητήριο κ.ά.) διαφέρουν από τα μετασεισμικά (Casa del Fascio, Δημοτική Αγορά, Casa Balilla κ.ά.) ως προς τη μορφή, καθώς τα μεν πρώτα είναι κατεξοχήν δείγματα εκλεκτικισμού, ενώ τα δεύτερα έχουν στοιχεία ρασιοναλισμού και φασιστικής αρχιτεκτονικής. Το 1948, με την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, διαμορφώθηκε μια νέα αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Τότε οικοδομήθηκαν στο νησί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για να καλύψουν την ανάγκη της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που ξεκίνησε. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δεν άντεξε τη φθορά του χρόνου και αντικαταστάθηκε από τη μοντέρνα οικοδομή. Τη συναντάμε κυρίως στα χωριά Ασφενδιού, Πυλί, Κέφαλο και Αντιμάχεια, όπου τα χαμηλά και πλατυμέτωπα μονόσπιτα, με σχήμα παραλληλόγραμμο, απλή τοιχοδομία και επίπεδη στέγη, κάποια πέτρινα και άλλα όχι, είναι βαμμένα με άσπρο χρώμα και έχουν πορτοπαράθυρα χρωματισμένα με φωτεινά χρώματα. Το εσωτερικό του σπιτιού είναι, όπως και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα φροντισμένο, ανταποκρινόμενο στις λειτουργικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας. Αξιοσημείωτος είναι ο μακρύς τοίχος, ο κανιότοιχος ή γκανότοιχος όπως ονομάζεται, στον οποίο κρέμονταν πιάτα, κάδρα, ο καθρέφτης του σπιτιού και άλλα απαραίτητα αντικείμενα που κάλυπταν τις βασικές ανάγκες του σπιτιού. Σε πολλά μέρη του νησιού, είναι χαρακτηριστικοί και οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, με πιο χαρακτηριστικό αυτόν της Αντιμάχειας. Υπάρχουν επίσης πολλά στενά, πετρόχτιστα δρομάκια.
Πηγή: Δήμος Κω
Πρόσβαση
Η Κως έχει πρόσβαση αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς.
Αεροπορικώς
Ο Διεθνής Αερολιμένας Κω, «Ιπποκράτης», βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, πλησίον του χωριού της Αντιμάχειας και απέχει 22 χλμ από την πόλη της Κω. Το όνομα του αεροδρομίου είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, ο οποίος καταγόταν από το νησί. Είναι το 5ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Από το «Ιπποκράτης» πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις με άλλες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (ATH), Αστυπάλαια (JTY), Ηράκλειο (HER), Θεσσαλονίκη (SKG), Κάλυμνος (JKL), Λέρος (LRS) και Ρόδος (RHO). Τους μήνες με υψηλή τουριστική κίνηση πραγματοποιούνται επίσης και πτήσεις τσάρτερ από πολλές χώρες του εξωτερικού.
Στο αεροδρόμιο θα βρείτε μια επιλογή από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, καταστήματα αφορολογήτων ειδών, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, σταθμό πρώτων βοηθειών και αστυνομικό τμήμα.
Στην έξοδο του αεροδρομίου υπάρχουν ταξί καθώς και στάση λεωφορείων που συνδέουν το αεροδρόμιο με τα περισσότερα σημεία του νησιού.
Ακτοπλοϊκώς
Η πόλη της Κω ή Χώρα, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού και εξυπηρετεί όλα τα επιβατηγά πλοία που προέρχονται από διάφορους προορισμούς. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και καλωσορίζει πλοία ακόμη και από την Αλικαρνασσό στην Τουρκία.
Το λιμάνι της Καρδάμαινας είναι το μικρότερο στην Κω και βρίσκεται στη νότια ακτή. Εξυπηρετεί κυρίως δρομολόγια προς τη Νίσυρο και την Τήλο. Από το λιμάνι του Μαστιχάρι στη βορειοδυτική ακτή, μπορείτε να πάρετε το πλοίο για άλλα νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Κάλυμνος, η Ψέριμος και η Λέρος. Υπάρχει επίσης μια καλά οργανωμένη μαρίνα μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Παλιό Λιμάνι για να αγκυροβολούν ιδιωτικά και άλλα σκάφη, με υψηλό επίπεδο ανέσεων και εγκαταστάσεων.
Η πρόσβαση στη Κω γίνεται με συμβατικά πλοία ή με τα νέα High speed ferries, ανάλογα την ημέρα που θα ταξιδέψετε και την ναυτιλιακή εταιρεία που θα επιλέξετε.
Από το λιμάνι του Πειραιά συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια όλο το χρόνο και το Kαλοκαίρι διπλασιάζονται ή πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την περίοδο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 11-14 ώρες.
Από τα γύρω νησιά των Δωδεκανήσων, τις Κυκλάδες και την Κρήτη συνδέεται με ενδιάμεσους σταθμούς.
Μετακινήσεις – Οδικό Δίκτυο
Η Κως διαθέτει καλό δίκτυο λεωφορείων ΚΤΕΛ, το οποίο συνδέει τις κύριες περιοχές του νησιού με παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και χωριά. Μεγάλο μέρος του νησιού είναι επίπεδο και σε ορισμένα σημεία υπάρχουν και ποδηλατόδρομοι. Αν θες να εξερευνήσεις και πιο δύσκολες περιοχές με το ποδήλατό σου, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά και στη διαδρομή πριν ξεκινήσεις.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Αεροδρόμιο: 22420 51567
Αστυνομία: 22420 28211
Δήμος Κως: 22423 60400
ΚΤΕΛ Κως: 22420 22292
Λιμεναρχείο Κως: 22420 26594
Νοσοκομείο: 22420 22300
Ταξί: 22420 22777
Τουριστική αστυνομία: 22420 22199