Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές πληροφορίες για την Κέρκυρα

Οικονομία

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό και τη γεωργία. Διαθέτει σημαντική κτηνοτροφική παραγωγή. Αναπτυγμένη είναι επίσης η μελισσοκομία και η πτηνοτροφία.

Δραστηριότητες

Η  Κέρκυρα, για όσους προτιμούν πιο δραστήρια διακοπές, προσφέρει αρκετές δραστηριότητες.

– Αλεξίπτωτο πλαγιάς

– Αντισφαίριση

– Γκολφ: Το γήπεδό της είναι ένα από τα  καλύτερα στον κόσμο

– Ιππασία

– Ιστιοπλοϊα

– Ιστοσανίδα

– Καταδύσεις

– Κρίκετ που η παράδοση στη Κέρκυρα χρονολογείται από  τον  18ον  αιώνα.

– Ποδηλασία

– Stand-Up Paddleboarding

Παράδοση

Η ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση της Κέρκυρας, είναι αυτή που χαρακτηρίζει το νησί καθώς έχει επηρεαστεί από τους κατακτητές που πέρασαν από εδώ. Παρά την τουριστική ανάπτυξη οι Κερκυραίοι διατηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έθιμα και παραδόσεις, ιδιαίτερα ό, τι σχετίζεται με τη θρησκεία.

Πάσχα

Ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται το Πάσχα στο νησί, το έχει καταστήσει νούμερο ένα τουριστικό προορισμό στη χώρα για τις ημέρες αυτές και όχι άδικα. Επιτάφιοι, κατάνυξη, θορυβώδη έθιμα,  πένθιμοι ήχοι από τις Φιλαρμονικές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μια εντυπωσιακή τελετή της Ανάστασης στην μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, τη Σπιανάδα, είναι τα στοιχεία εκείνα που συγκεντρώνουν τους χιλιάδες των  τουριστών.

Άγιος Σπυρίδωνας

Η παρουσία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στο νησί, έχει συνδεθεί με τη σωτηρία του τόπου από μεγάλες καταστροφές και οι Κερκυραίοι τιμούν τον Άγιο τους τέσσερις φορές το χρόνο, με Λιτανείες, στις οποίες γίνεται σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του σκηνώματος.

Καρναβάλι

Ιδιαίτερα είναι και τα έθιμα του Καρναβαλιού στην Κέρκυρα που έχουν επηρεαστεί από τους Ενετούς και την Ιταλική Commedia dell arte, με χαρακτηριστικές στολές, που θυμίζουν Βενετία.

Έθιμα

– Ο Ιερός Γάμος

– Το έθιμο των Βλάχων

– Ο Χορός των Ιερέων

– Πετεγκελέτσα

Μουσική Παράδοση

Η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, από τις «καντάδες» μέχρι την περίφημη «Φιλαρμονική», η οποία συνοδεύει τη λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Η πόλη έχει τρεις κύριες φιλαρμονικές κοινωνίες. Η Παλιά Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική του Μάντζαρου και η Φιλαρμονική του Καποδίστρια, οι οποίες δίνουν εξαιρετικές συναυλίες. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984 και η έδρα του βρίσκεται στη Κέρκυρα.

Κουζίνα

H Kερκυραϊκή κουζίνα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνώρισε τουρκική κατοχή, έμεινε όμως κάτω από τη διοίκηση και επιρροή των Βενετσιάνων αρκετά χρόνια. Στην πόλη αλλά και σε άλλες περιοχές η κουζίνα είναι καθαρά βενετσιάνικη όπως και τα ονόματα των φαγητών παραμένουν ίδια. Η παστιτσάδα, το σοφρίτο, το μπιάνκο και το μπουρδέτο, έχουν όλα τις ρίζες τους στην Ιταλία και σήμερα αποτελούν τοπικές σπεσιαλιτέ που γεμίζουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αλλά και η ζαχαροπλαστική της Κέρκυρα έχει μεγάλη παράδοση, όπως μαντολάτο, μαντολάκια, πασταφλόρα, κέικ με μαρμελάδα, το γαλλικό mille feille. Τα γλυκά του κουταλιού από σταφύλι, σύκα, αλλά κυρίως από κυδώνι και περγαμόντο, τα «fruit glace» με το κάστανο, η γλυκιά κολοκυθόπιτα, φτιαγμένη από πορτοκαλόχρωμη κολοκύθα που λέγεται σπούρδα και το παστέλι. Η συκομαϊδα, που παλιά είχε τη θέση του γλυκού στα χωριά της Κέρκυρας φτιαγμένη από ξερά σύκα, παραδοσιακή τσιτσιμπύρα. Προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι το ελαιόλαδο, η γραβιέρα, το βούτυρο Κέρκυρας, η ρίγανη, καλό κρασί από ποικιλίες του νησιού, κουμ κουάτ, η μοναδική φρέσκια μπύρα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Τοπικά Προϊόντα

Το Σαπούνι Ελαιολάδου που παράγεται στο νησί είναι αγνό προϊόν, χωρίς καθόλου πρόσθετα και διαθέτει ήπια, υποαλλεργική δράση.

Ιστορία

Η Κέρκυρα από την παλαιολιθική εποχή πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Ελλαδικού χώρου. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του φυσικού πλούτου του νησιού, βρέθηκε από τα αρχαία χρόνια στο στόχαστρο των εκάστοτε ισχυρών δυνάμεων. Γνώρισε την κυριαρχία των Ενετών, των Γάλλων και των Άγγλων. Το 1863 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη των μεγάλων δυνάμεων σύμφωνα με την οποία η Αγγλία παραιτείται από την προστασία των Ιόνιων νήσων. Στις 21 Μαΐου του 1864 τα Επτάνησα εντάσσονται επισήμως στην Ελλάδα και στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η Ελληνική σημαία. Κάθε κατακτητής άφησε τα ίχνη του στη φυσιογνωμία του νησιού. Η μακρόχρονη συνύπαρξη των Κερκυραίων με τους προαναφερόμενους κατακτητές συνέβαλε στη δημιουργία της ιδιαίτερης κουλτούρας που τους διακρίνει.

Ονομασίες

Σύμφωνα με την μυθολογία η Κέρκυρα πήρε το όνομά της από την νύμφη Κέρκυρα, την κόρη του Ασωπού ποταμού, την οποία αγάπησε ο Ποσειδώνας και την πήγε στο νησί που πήρε το όνομά της. Από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο Φαίακας, στον οποίο χρωστά το νησί το μυθικό του όνομα ως «νησί των Φαιάκων». Κατά την αρχαιότητα το νησί λεγόταν Μάκρις, από το μακρόστενο σχήμα του. Επίσης το βρίσκουμε και με την ονομασία Δρέπανον ή Δρεπάνι, από την ομοιότητά του με σχήμα δρεπανιού. Ο Όμηρος στα κείμενά του, αποδίδει στο νησί το όνομα Σχερία. Είναι το νησί στις ακτές του οποίου το κύμα έβγαλε τον ναυαγό Οδυσσέα. Εκεί, τον βρήκε να κοιμάται εξαντλημένο η Ναυσικά, η κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και τον μετέφερε στο παλάτι όπου οι φιλόξενοι Φαίακες του προσέφεραν τη φιλοξενία τους και τελικά τον οδήγησαν πίσω στην Ιθάκη του βάζοντας τέλος στις περιπλανήσεις του. Στα χρόνια του Βυζαντίου το νησί ονομάστηκε Κορυφώ από τη δίκορφη Ακρόπολη, που βρισκόταν στη θέση της σημερινής πόλης. Από παράφραση αυτής της ονομασίας προήλθε η λατινική προσφώνηση Corfu με την οποία είναι γνωστή σήμερα η Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο.

Διαμονή

Το νησί της Κέρκυρας έχει μια εξαιρετική τουριστική υποδομή, τόσο στην πόλη όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές, εξασφαλίζοντας σε κάθε επισκέπτη τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα καταλύματα της Κέρκυρας να ταιριάζουν στις ανάγκες τους.

Διαμονή στην Κέρκυρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register