Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές πληροφορίες για την Ιθάκη

Ονομασία

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

Μυθολογία

Η Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα είναι ένα από τα πιο διάσημα νησιά της Ελλάδας από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Το νησί που υμνήθηκε από τον Όμηρο όσο κανένας άλλος τόπος, ενσαρκώνει την αγάπη για την πατρίδα, τον πόθο και την νοσταλγία του γυρισμού σ’ αυτήν αλλά και το ταξίδι προς τη γνώση, που αρχίζει από την γενέτειρα πόλη και ολοκληρώνεται με την επιστροφή στα γνώριμα εδάφη της και τις δαντελωτές ακτές της.

Η Ιθάκη λοιπόν ταυτίζεται με την ομηρική πατρίδα του ήρωα της Τροίας. Είναι η αγαπημένη του πατρίδα που για χάρη της ο πολυμήχανος Οδυσσέας περιπλανήθηκε σε τόπους μακρινούς κι αντιμετώπισε τόσες προκλήσεις χωρίς ποτέ να λησμονήσει το όμορφο νησί του. Οι περιπέτειες δυνάμωναν τον πόθο και τη λαχτάρα του να γυρίσει σ’ αυτήν.

Ιστορία

Η Ιθάκη κατοικήθηκε από την Νεολιθική περίοδο (4000-3000 π.Χ.),όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα. Η Οδύσσεια κατά τους μελετητές αρχίζει το 1174 π.Χ. με την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά την δεκάχρονη περιπλάνησή του. Αναφορές γίνονται στη Οδύσσεια για τα μέρη που έδρασε, όπως η Σπηλιά του Ευμαίου και το Σπήλαιο των Νυμφών. Τον Οδυσσέα που βασίλεψε μέχρι τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γιος του Τηλέμαχος. Από το 1000-800 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Δωριείς και μετά από τους Κορινθίους μέχρι το 180 π.Χ. που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.

Οι Ρωμαίοι παρέμειναν στο νησί μέχρι το 394 μ.Χ.  όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα βόρεια του νησιού. Από το 394 μ.Χ. η Ιθάκη περιέρχεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία,όπου καθιερώνεται η Χριστιανική λατρεία και κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια.

Το 1185 το νησί κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και στη συνέχεια περνάει στα χέρια των Ορσίνι το 1204, των Τόκων το 1357 και στη συνέχεια στους Τούρκους το 1479 που το λεηλάτησαν και σκότωσαν τους πιο πολλούς κατοίκους. Η τουρκική κατοχή κράτησε μέχρι το 1503, που πουλήθηκε στους Βενετούς. Η Ενετοκρατία κράτησε μέχρι το 1797, όπου εγκαθιδρύεται η πρώτη Γαλλική κατοχή. Οι κάτοικοι της Παλαιοχώρας, της Ανωγής και της Εξωγής πληθαίνουν και το Βαθύγίνεται η πρωτεύουσα του νησιού. Το 1799 τα Ιόνια νησιά καταλαμβάνονται από τους Ρωσοτούρκους για μια μικρή περίοδο και επανέρχεται ατα χέρια των Γάλλων. Η Γαλλική κυριαρχία αν και μικρής διάρκειας επέδρασε θετικά στους κατοίκους των  νησιών του Ιονίου. Τα νέα κοινωνικά δόγματα, οι αρχές περί ελευθερίας και ισότητας της Γαλλικής επανάστασης ζωογόνησαν το αίσθημα της ελευθερίας και της πατρίδας στις ψυχές των Επτανησίων.

Το 1809 αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας και ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος ‘Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων’ και κυβερνάται συνταγματικά από την Ιόνιο Βουλή. Το ενδιαφέρον για την Ομηρική Ιθάκη αναζωπυρώνεται, η οικονομία προοδεύει και η κοινωνική ζωή αναβαθμίζεται. Στις 21 Μαϊου 1864 το ριζοσπαστικό ρεύμα και η διεθνής πολιτική κατάσταση οδήγησαν στην ένωση των Εφτανήσων με την Ελλάδα.

Στη νεώτερη ιστορία ιδρύεται παροικία Ιθακησίων στην Ρουμανία και το νησί εκσυγχρονίζεται με την είσοδο του 20ου αιώνα. Κτίζονται δημόσια κτήρια, ανοίγονται δρόμοι, λειτουργεί εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Βαθύ το 1923, η ναυτιλία του νησιού αναπτύσσεται και η πνευματική ζωή ζωντανεύει. Το 1953 όμως το νησί χτυπιέται από τον μεγάλο σεισμό και μεγάλο μέρος των οικισμών και των χωριών καταστρέφεται. Με τη βοήθεια του κράτους τότε και των Ιθακησίων μεταναστών  η ανοικοδόμηση άρχισε με επιτυχία.

Γεωγραφικά στοιχεία

Το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί Παραδοσιακοί Οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 χλμ. Στο νησί υπάρχουν το όρος Νήριτος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα).

Τα μικρά νησιά της Ιθάκης

Λαζαρέτο

Το «στολίδι» του λιμανιού της Ιθάκης, είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στο κέντρου του κλειστού, φυσικού κόλπου γύρω από τον οποίο είναι χτισμένο το Βαθύ, η γραφική πρωτεύουσα. Το Λαζαρέτο ήταν λοιμοκαθαρτήριο επί Ενετοκρατίας και αργότερα φυλακές. Το μόνο που έχει απομείνει από τις εποχές εκείνες είναι το μικρό εκκλησάκι του Σωτήρα, που σήμερα είναι κρυμμένο μέσα στα πεύκα, καθώς τίποτα πια δεν θυμίζει το ογκώδες κτήριο των κατακτητών.

Σκαρτσουμπονήσι

Το Σκαρτσουμπονήσι βρίσκεται στον κόλπο της παραλίας Δεξά, δίπλα στο Βαθύ και οφείλει το παράξενο όνομά του στα κοχύλια, που στην Ιθάκη ονομάζονται «σκαρτσούνια». Αν και δεν διαθέτει παραλία, εν τούτοις πολλοί θεωρούν πρόκληση να κολυμπήσουν από τα Δεξά ως εκεί – δεν είναι δύσκολο, τολμήστε το!

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι το νησάκι που βλέπουν από ψηλά όσοι κατευθύνονται από τις Φρίκες προς τις παραλίες του Μάρμακα και των Αλυκών, στη βόρειο Ιθάκη. Το μικρό πετρόχτιστο εκκλησάκι που στολίζει το νησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και γιορτάζει στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο, στη μνήμη του οσιομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Νέου. Τότε γίνεται πανηγυρική λειτουργία, καθώς οι πιστοί καταφθάνουν με βάρκες από τις Φρίκες ή ακόμα και από τις δυο απέναντι παραλίες.

Νησόπουλο

Το Νησόπουλο Ένα ακόμα από τα νησιά της Ιθάκης που θα δείτε να… κοσμούν τους καταλόγους μεσιτικών γραφείων ανά την υφήλιο που ασχολούνται με την πώληση νησιών. Τα φανταστικά σμαραγδένια νερά του Ιονίου που το περιβάλλουν, ειδικά στο στενό που σχηματίζεται με τις ακτές της Ιθάκης, αλλά και ο μικρός μόλος που διαθέτει το κάνουν πόλο έλξης για μικρά σκάφη και υπερπολυτελή γιοτ που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες. Στις απέναντι ακτές οι παραλίες Καμίνια και Πέρα Πηγάδι είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμες, ακόμα και… κολυμπώντας!

Άτοκος

Βρίσκεται βορειοανατολικά της Ιθάκης και έχει έκταση 4,4 τ. χλμ. Διαθέτει αρκετούς κολπίσκους και πανέμορφες παραλίες για κολύμπι. Είναι ιδιόκτητο νησί, αλλά τα καραβάκια που ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της Ιθάκης συχνά οργανώνουν δρομολόγια και ημερήσιες εκδρομές για μια βουτιά στα καταγάλανα νερά.

Αρκούδι

Είναι από τα μικρά νησιά της Ιθάκης που βρίσκεται βόρεια, πριν το Μεγανήσι της Λευκάδας. Για όσους επιλέγουν να επισκεφθούν την Ιθάκη με ιστιοπλοϊκό, είναι ένας από τους σταθμούς που δεν πρέπει να παραλείψουν.

Οξυά

Η διάσημη πλέον Οξυά ανήκει πλέον στον εμίρη του Κατάρ. Όσο ακόμα όμως δεν έχουν μπει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την αξιοποίησή της, μπορεί ο καθένας να την προσεγγίσει για μια βουτιά!

Ανάμεσα από τις ανατολικές ακτές της Ιθάκης και την Κεντρική Ελλάδα συναντά κανείς διάσπαρτα αρκετά ακόμα μικρά νησιά που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Ιθάκης και γεωγραφικά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων.  Όλα είναι ακατοίκητα, καταπράσινα και τα περισσότερα διαθέτουν παραλίες με σμαραγδένια νερά και κάτασπρα βότσαλα, που όμως θα τις προσεγγίσετε μόνο αν διαθέτετε δικό σας σκάφος. Ο Βρόμωνας, η Δρακονέρα, το Καρλονήσι, η Μάκρη, ο Ποντικός και το Προβάτι είναι τα μεγαλύτερα από αυτά. Όλα βρίσκονται αρκετά κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, στις εκβολές του Αχελώου και έχουν σχηματιστεί από φερτά υλικά που κατεβάζει ο ποταμός. Περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο Natura 2000» και είναι προστατευόμενες περιοχές.

Διαμονή στην Ιθάκη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register