Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αστυπάλαια

Γενικές Πληροφορίες για την Αστυπάλαια

Γενικές πληροφορίες για την Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι δήμος του νομού Δωδεκανήσων που υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και 1.113 κατοίκους. Απέχει από την Κω 23 και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια.

Νησίδες

Ο δήμος Αστυπάλαιας περιλαμβάνει το νησί της Αστυπάλαιας, καθώς και τις εξής γύρω νησίδες.

 • Αγία Κυριακή
 • Αδελφοί
 • Αυγό
 • Γλυνό
 • Ζαφοράς
 • Κατσαγρέλλι
 • Κουνούποι
 • Κουτσομύτι
 • Μεσονήσι
 • Οφιδούσσα
 • Πλακίδα
 • Ποντικούσα
 • Στεφάνια
 • Σύρνα
 • Τηγάνι
 • Φωκιονήσια
 • Χονδρονήσι
 • Χονδρό

Μορφολογία

Οι ακτές της Αστυπάλαιας είναι βραχώδεις, με όρμους και παραλίες. Μια μικρή λωρίδα γης περίπου 100 μέτρων, το Στενό, χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα το μέσα και το έξω νησί. Στα νοτιοανατολικά υπάρχουν διάφορα μικρά νησιά, όπως η Αγία Κυριακή, ο Χονδρός, το Κουνούπι και ο Κουτσομύτης. Στα Δυτικά βρίσκονται οι νησίδες Οφιδούσα, Χτένια, Ποντικούσα και αλλες. Η πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Αστροπαλιά, ή Χώρα.

Ονομασία

Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς αρχαιολόγων. Το νησί απεκτησε και άλλα ονόματα, όπως «Πύρρα» (για το ερυθρό χρώμα της γής), «Πυλαία», «Θεών Τράπεζα» και «Ιχθυόεσσα». Οι κάτοικοί της λέγονται Αστυπαλίτες ή Αστροπαλίτες.

Ιστορία

Κατά τη μυθολογία η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικος και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αργοναύτης Αγκαίος και ο Βασιλιάς της Κω, Ευρύπυλος. Οι αρχαίες παραδόσεις ήθελαν τους Κάρες να έχουν πρωτοκατοικήσει το νησί. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στα Προϊστορικά χρόνια.

Μεταξύ των κατοίκων του αναφέρονται οι Κάρες, οι οποίοι την ονόμασαν Πύρρα για το κόκκινο χρώμα της, και οι Μινωίτες. Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος ισχυρίστηκε ότι το νησί βρέθηκε κάτω από την εξουσία του Μίνωα. Ο γεωγράφος Σκύμνος από την Χίο, που έζησε στα χρόνια του Μιθριδάτη Στ/του Ευπάτορα, κατέγραψε ότι η Αστυπάλαια εξελληνίστηκε από Μεγαρίτες αποίκους. Όμως, μια επιγραφή που βρέθηκε στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι ήταν παλαιοί άποικοι από την Επίδαυρο.

Οι γλωσσολόγοι από τη μεριά τους θεώρησαν ότι το γλωσσικό ιδίωμα που μιλιέται στην Αστυπάλαια ανήκει στην αργολική διάλεκτο. Την Ελληνιστική Εποχή υπήρξε λιμάνι-σταθμός των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Ανέπτυξε μεγάλη ναυτική δραστηριότητα και έγινε γνωστή χάρη στα πλούσια αλιεύματα («ιχθυόεσσα») και τα άφθονα γεωργικά προϊόντα της. Για τα πολλά και μυροβόλα λουλούδια της και για τους καρπούς της οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «Θεών Τράπεζα». Την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας τα λιμάνια του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήρια κατά των πειρατών, γι’ αυτό οι Ρωμαίοι παραχώρησαν στους κατοίκους πολλά προνόμια.

Στους Βυζαντινούς χρόνους η έξαρση της πειρατείας άλλαξε την οικιστική δομή του νησιού, με την παρακμή των παράλιων οικισμών, τη μετακίνηση των πληθυσμών στο εσωτερικό και την ανέγερση κάστρων για προστασία. Μετά το 1204 περιήλθε στους Βενετούς και κυρίως στην οικογένεια Quirini – με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα κατά το οποίο ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1269-1310).

Οι Quirini έμειναν κύριοι του νησιού μέχρι το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Όπως όλα τα Δωδεκάνησα παρέμεινε στους Τούρκους έως το 1912 στη συνέχεια πέρασε στους Ιταλούς, Γερμανούς και Βρετανούς για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1948.

Το νησί μέσα στο διάβα της ιστορίας ήταν γνωστό και ως Αστυπαλαία, Αστυπάλεια ή Αστυπαλία. Οι μεσαιωνικοί πορτολάνοι (ναυτικοί χάρτες) το κατέγραφαν με τον παραφθαρμένο τύπο Stampalia. Οι ντόπιοι το ονοματίζουν Αστουπαλιά και Αστροπαλιά.

Έθιμα - Εκδηλώσεις

Σχεδόν κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή συνοδεύεται και από ένα λαϊκό πανηγύρι: του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Αγίου Παντελεήμονος (26/7), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5/8), της Κοίμησης της Θεοτόκου (14-15/8), του Ιωάννη του Προδρόμου (28/8), της Παναγιάς της Πουλαριανής (7/9). Κάθε θρησκευτική γιορτή ακολουθείται και από ένα λαϊκό πανηγύρι στην αυλή της εκκλησίας, όπου μετά τον εσπερινό αρχίζει το γλέντι με παραδοσιακή μουσική, άφθονο φαγητό που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του νησιού και χορό μέχρι το άλλο πρωί.

Το μεγάλο αντάμωμα είναι φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο, με επίκεντρο την Παναγιά την Πορταΐτισσα, όπου κάθε ξενιτεμένος Αστυπαλίτης θεωρεί υποχρέωσή του να παρευρεθεί. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσονται και τα «κουκάνια» που είναι παραδοσιακοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν παιδιά κάθε… ηλικίας. Ιδιαίτερης σημασίας για τους ντόπιους είναι και το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας, το μοναδικό που γίνεται χειμώνα (1/2). Πολιούχος του νησιού τέλος είναι ο όσιος Άνθιμος, η εικόνα του οποίου περιφέρεται στη Χώρα στις 3 του Σεπτέμβρη.

Μια ακόμη προσπάθεια ανάδειξης της παράδοσης του νησιού και των τοπικών εθίμων είναι και ο παραδοσιακός αστυπαλίτικος γάμος. Όπως τα παλιά χρόνια έτσι και τώρα κρατάει τρεις μέρες, ξεκινώντας από το στρώσιμο του κρεβατιού, για να ακολουθήσουν τα «καλέσματα», τα «ασημώματα», τα «ριζώματα», τα «γαμπρολόγια» και ένα σωρό άλλα έθιμα η προέλευση των οποίων χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ένα πλήθος συμβολισμών ενδεικτικών των θρησκευτικών και όχι μόνο πεποιθήσεων των κατοίκων μιας άλλης εποχής έχουν φτάσει ως τις μέρες, ξεκάθαρη απόδειξη της συνέχειας αυτού του τόπου.

Τοπικά προϊόντα

Σαφράν ή ζαφορά ή κρόκος Αστυπάλαιας

Το σαφράν είναι το χρυσό προϊόν της Αστυπάλαιας! Περισυλλέγεται από τα βουνά του νησιού όπου φυτρώνει άγριο, καθαρίζεται και αποξηραίνεται πάντα με φυσικό τρόπο. Το λουλούδι του είναι βιολετί ενώ μετά την αποξήρανση χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα αλλά και ιδιαίτερο άρωμα σε εκλεκτά εδέσματα και γλυκά όπως είναι τα κιτρινοκούλουρα.

Τοπικά τυριά

Τα 20.000 αιγοπρόβατα που υπάρχουν στο νησί παράγουν, εκτός του κρέατος, ενδιαφέροντα τυριά όπως το χλωρό, το λαδοτύρι, τη χλωρή, το ανθότυρο και σε μικρότερες ποσότητες την κοπανιστή. Όσο πιο παλαιωμένο είναι το τυρί τόσο πιο έντονες και ενδιαφέρουσες γεύσεις θα παρουσιάσει. Το χλωρό (σε εκδοχή απλή ή λαδοτυριού) τρώγεται ως επιτραπέζιο ή όπως συνηθίζουν στην Αστυπάλαια σαγανάκι. Η χλωρή ή χλωροτύρι είναι ένα φρέσκο, λευκό, μαλακό πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει συχνά μέσα σε άλμη οπότε σκληραίνει αισθητά και χρησιμοποιείται για τρίψιμο, ενώ μπορεί να αποξηρανθεί. Στην Αστυπάλαια βρίσκεται και χωρίς ωρίμανση σε άλμη κι έτσι γίνεται γλυκό. Χρησιμοποιείται στην τοπική σπεσιαλιτέ, στα γλυκά πουγκιά.

Μέλι

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Αστυπάλαια παράγει μέλι άριστης ποιότητας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία γνωρίζει χαρακτηριστική άνθηση, κάνοντας το μέλι της Αστυπάλαιας, γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μελισσοκόμοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά τις μέρες που επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες ταΐζουν οι ίδιοι τα μελίσσια τους. Η τροφή των μελισσών προέρχεται από το μυρωδάτο θυμάρι, βότανα και αγριολούλουδα, γεγονός που δικαιολογεί άλλωστε και την εκλεκτή του γεύση. Δοκιμάστε το κατά τη διαμονή σας στο νησί σκέτο ή συνοδεία των παραδοσιακών γλυκών όπως είναι τα ξεροτήγανα!

Παραδοσιακά παξιμάδια & κουλούρια

Γαλατοκούλουρα

Τα γαλατοκούλουρα είναι μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας. Το όνομά τους προκύπτει από το γάλα (χρησιμοποιείται στο ζύμωμα). Οι ντόπιοι συνήθιζαν να φτιάχνουν γαλατοκούλουρα όλο το χρόνο. Αποτελούσε το αγαπημένο γλυκό και συνάμα τονωτικό μετά την κούραση της σκληρής χειρονακτικής εργασίας. Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει και το όνομά τους είναι το γάλα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για τη γεύση του προϊόντος είναι το θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας ενώ η περίφημη μαστίχα Χίου που προσδίδει μια οξύτητα στην επίγευση του προϊόντος.

Κιτρινοκούλουρα

Το όνομά τους προκύπτει από το χρώμα που δίνει στα κουλούρια η άγρια αυτοφυής ζαφορά (βασικό συστατικό). Οι ντόπιοι έφτιαχναν τα κιτρινοκούλουρα την περίοδο του Πάσχα και τα διατηρούσαν όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες. Αποτελούσε το αγαπημένο κολατσιό τους για τα χωράφια και τις εξωτερικές εργασίες. Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει το χρώμα και κατεπέκταση το όνομά τους είναι το σαφράν (κρόκος ή ζαφορά). Στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας φύεται άγρια ζαφορά και συλλέγεται κάθε Φθινόπωρο από τους κατοίκους. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό είναι η χλωρή, το περίφημο ανθότυρο της Αστυπάλαιας, που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο τυροκόμησης. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και συνδυασμό από μπαχάρια που τους δίνουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση. Συνοδεύουν εξαιρετικά πράσινες σαλάτες, ενώ δένουν γευστικά με ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε τα με λευκό κρασί και ούζο.

Παξιμάδια με ελαιόλαδο & άγριο θυμάρι ή ρίγανη

Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι ή ρίγανη είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να ετοιμάζουν στο ξυλόφουρνο παξιμάδια με ελαιόλαδο δικής τους εσοδείας, και άγριο θυμάρι ή ρίγανη που υπάρχουν παντού διάσπαρτο στο νησί. Κύριο συστατικό τους είναι το αγνό ελαιόλαδο με την πλούσια αρωματική του γεύση. Και βέβαια το άγριο θυμάρι, με την έντονη οσμή και τη διακριτική γεύση του. Απαλό λευκό και κίτρινο αλεύρι ζυμώνονται με το νερό, το ελαιόλαδο και το θυμάρι, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραγανό και πεντανόστιμο παξιμάδι.

Γαστρονομία

Ανεβείτε στα φτερά της Πεταλούδας του Αιγαίου και ανακαλύψτε πληθώρα γαστρονομικών πειρασμών. Η κουζίνα της εκμεταλλεύεται την τοπική παραγωγή και δημιουργεί συνταγές ευφάνταστες και γευστικές.

Οι αγνές πρώτες ύλες δίνουν άριστης ποιότητας υλικά. Τα οπωροκηπευτικά που η άνυδρη καλλιέργεια τους προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά, τα ντόπια κρέατα από τους κτηνοτρόφους του νησιού και τα αγνά τυροκομικά έρχονται να προστεθούν στα ψάρια και τα θαλασσινά που προσφέρει απλόχερα το Αιγαίο. Κορωνίδα η περίφημη ζαφορά που αυτοφυής συλλέγεται από τους κατοίκους κάθε φθινόπωρο στις βουνοπλαγιές.

Το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι είναι ονομαστό λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Περίπου 80 άτομα ασχολούνται με την παραγωγή του, επιλέγοντας τη στατική καλλιέργεια και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Το μπουκέτο των αρωμάτων, η πλούσια καθάρια γεύση του και το ιδιαίτερο κεχριμπαρένιο χρώμα του το φέρνουν στην πρώτη γραμμή ζήτησης. Στη λίστα των τοπικών προϊόντων και τα ζυμαρικά κυρίως λαζάνια και μακαρούνες.

Οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες και προσθέτοντας αυτοφυή αρωματικά βότανα και τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς δημιουργούν μικρά αριστουργήματα. Τα κιτρινοκούλουρα (με γάλα, αγνό βούτυρο, σαφράν και μπαχάρια) δεν λείπουν από κανένα σπίτι, όπως και τα παξιμάδια με θυμάρι και βότανα.

Δοκιμάστε τα ονομαστά πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή (μυζήθρα), που συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο με το ντόπιο μέλι. Το τοπικό παστέλι δεν λείπει από γάμους και βαφτίσεις και αποτελεί λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.

Όσο για τα μαγειρευτά, το παραδοσιακό φαγητό του νησιού είναι ο «λαμπριανός». Πρόκειται για κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και πολλά μπαχαρικά που σιγοψήνεται στο φούρνο και πρωταγωνιστεί σε κάθε γλέντι και κάθε πανηγύρι. Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ενώ αν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε κολοκυθοανθούς, κεφτεδάκια αλλά και ραντιστά (φακές με κομμάτια ζύμης), χταποδοκεφτέδες και κακαβιά.

Δραστηριότητες

Εκδρομές με σκάφη

Η Αστυπάλαια με τη πλούσια ακτογραμμή και τα πολλά νησάκια είναι παράδεισος για τους λάτρεις του θαλάσσιου στοιχείου. Καθημερινά πραγματοποιούνται εκδρομές με μικρά σκάφη στις νησίδες και τις απομακρυσμένες παραλίες του νησιού. Τα καραβάκια εκκινούνε κάθε πρωί από το λιμάνι του Πέρα Γιαλού με προορισμούς τις παραλίες Βάτσες, Καμινάκια, Άγιο Ιωάννη (1η διαδρομή) αλλά και επίσκεψη στις νησίδες Κουνούποι και Κουτσομύτη (2η διαδρομή). Καθώς οι θέσεις στα καραβάκια είναι περιορισμένες, είναι καλό να κάνετε την προκράτησή σας τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα. Ανεξάρτητα σκάφη – ιστιοφόρα μπορούν να αγκυροβολήσουν απ’ άκρη σ ’άκρη του νησιού της «πεταλούδας» και να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα του τόπου! Στο λιμάνι του Πέρα Γιαλού βρίσκεται και η καινούργια μαρίνα με δυνατότητα φιλοξενίας και ανεφοδιασμού αρκετών σκαφών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενοικίασης κάποιου σκάφους στο νησί για περισσότερο ιδιωτικές περιηγήσεις.

Θαλάσσια σπορ

Τα θαλάσσια σπορ είναι πολύ δημοφιλή στην Αστυπάλαια, το νησί των θαλασσών με τα σμαραγδένια νερά και την υπέροχη θέα. Η Αστυπάλαια προσφέρεται για τους λάτρεις των σπορ της θάλασσας σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι είναι προικισμένη με τρομερή φυσική έλξη στο Αιγαίο εκτός από το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσια σπορ (ποδηλασία, κανό και windsurfing) στην παραλία Λιβάδι, στη σκιά του βράχου της Χώρας και ανεξάρτητα σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού σας αρέσει.

Καταδύσεις / Ψαροντούφεκο

Η Αστυπάλαια θα είναι το επόμενο ταξίδι σας για καταδύσεις. Υπάρχει ένας κόσμος υποβρύχιας περιπέτειας εκεί έξω και σας περιμένει. Το ψαροντούφεκο είναι μια καταπληκτική εμπειρία για όλους. Συμμετάσχετε σε μια περιοδεία για ψαροντούφεκο και εξερευνήστε τον εκπληκτικό υποβρύχιο κόσμο της Αστυπάλαιας! Στο λιμάνι του Πέρα Γιαλού μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ενοικίαση βάρκας και να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για εξοπλισμό κατάδυσης.

Πεζοπορία – Ορειβασία – Mountain biking

Το νησί έχει καταφέρει να παραμείνει σχετικά παρθένο και να μην θυσιαστεί στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, παρέχοντας αξέχαστες διακοπές δίπλα στη φύση, με σεβασμό προς αυτήν και με πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας και εξερεύνησής της. Τώρα πια η Αστυπάλαια έχει το δικό της πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο, το δικό της δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών και δύο σπήλαια χαρτογραφημένα και φωτογραφημένα. Και όλα αυτά πλάι στα πλούσια ιστορικά μνημεία. Όσοι τώρα πια επισκεφθούν την Αστυπάλαια, ιδιαίτερα άνοιξη και φθινόπωρο, είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσουν.

Πεζοπορία

Η πραγματοποίηση ενός οδοιπορικού στην Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός τρόπος, για να εξερευνήσετε την καρδιά αυτού του συναρπαστικού νησιού. Περπατήστε στα χαραγμένα και με σήμανση μονοπάτια ή στις πλαγιές των βουνών. Στην Αστυπάλαια σας δίνεται η δυνατότητα να περπατήσετε και να ανακαλύψετε τις αρχαίες πορείες της μυθολογίας και της ιστορίας. Κάθε εποχή του χρόνου έχει διαφορετικά χρώματα και ενδιαφέροντα.

Αναρρίχηση

Εάν σας αρέσει η περιπέτεια, τότε σίγουρα επιθυμείτε να αναζωογονηθείτε μέσω ενεργών διακοπών και διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων. Το αναρριχητικό πεδίο «φτερά» είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια (λόγω του ανάγλυφου της περιοχής) και έχουν χαραχθεί 20 διαδρομές, εξοπλισμένες με ανοξείδωτα βύσματα Μ10 και με ρελέ στο τέλος τους. Ο βράχος είναι ασβεστολιθικός και σε γενικές γραμμές αρκετά καλός. Το πεδίο είναι εύκολα προσβάσιμο από τη Χώρα (20 λεπτά με το αυτοκίνητο σε καλό χωματόδρομο).

Ορειβασία

Με την ορειβασία στην Αστυπάλαια επιτυγχάνεται ένας εξαιρετικός συνδυασμός διακοπών και αυτής της μοναδικής δραστηριότητας διασκέδασης, που στηρίζεται στο πνεύμα και την αυτοπεποίθηση της ομάδας πάνω στους βράχους των βουνών. Απότομοι βράχοι κατά μήκος των παραλιών και όμορφες τραβέρσες πάνω από τα νερά του Αιγαίου θα σας συναρπάσουν.

Σπηλαιολογικός τουρισμός

Τα σπήλαια της Αστυπάλαις είναι ξεχωριστά για το μέγεθος του νησιού και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς και ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη μορφή διακοπών στο νησί.

Mountain biking

Εξαιρετικές διαδρομές για όλους, από τον αρχάριο μέχρι τον προχωρημένο αναβάτη που θα απολάυσουν τα τοπία και τις μυρωδιές της επαρχίας του νησιού.

Διαμονή

Προγραμματίζοντας τις διακοπές σας για την Αστυπάλαια θα έχετε μια τεράστια γκάμα επιλογών για τη διαμονή σας. Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους οικισμούς του νησιού ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες: την κοσμοπολίτικη Χώρα και τον παραδοσιακό οικισμό του Κάστρου, τον Γιαλό δίπλα στο παλιό λιμάνι, το Λιβάδι με τη μεγαλύτερη οργανωμένη παραλία του νησιού ή τη Μαλτεζάνα με το γαλήνιο τοπίο.

Με την ίδια ευχέρεια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις, που διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύφος, την τοποθεσία ή τα οικονομικά σας δεδομένα. Σίγουρα όμως όποια κι αν είναι η τελική σας επιλογή δεν θα χρειαστεί να κάνετε την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα απολαύσετε. Το νησί μας φημίζεται για τη φιλοξενία του, την οποία θα διαπιστώσετε από την πρώτη στιγμή της παραμονής σας εδώ. Από την υποδοχή ως την τελευταία μέρα της διαμονή σας θα νιώσετε τη θετική τους ενέργεια, αυτή που κατακλύζει το νησί και θα σας κάνει να το αγαπήσετε.

Boutique hotels, επιπλωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, παραδοσιακές κατοικίες, ή το οργανωμένο κάμπινγκ, συνθέτουν μια λίστα στην οποία σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, προκειμένου να κάνετε τις διακοπές σας… αλησμόνητες.

Πρόσβαση

Ακτοπλοϊκώς

Είναι η πιο οικονομική επιλογή, με τακτική σύνδεση από τον Πειραιά και τη γραμμή των Κυκλάδων. Επίσης, υπάρχει τοπική σύνδεση με την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Η Αστυπάλαια έχει δύο λιμάνια, το παλιό λιμάνι στον Πέρα Γιαλό και το λιμάνι του Αγ. Αντρέα το οποίο απέχει περίπου 6 χλμ από τη Χώρα. Αναλόγως το δρομολόγιο, αλλάζει το λιμάνι προσέγγισης.

Αεροπορικώς

Από Αθήνα, με μια πτήση 45 λεπτών έχετε κιόλας φτάσει. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μαλτεζάνα, περίπου 9 χλμ από τη Χώρα.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Αστυπάλαιας, Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register