Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για την Αμοργό

Η Αμοργός βρίσκεται νοτιοανατολικά στο Αιγαίο πέλαγος και είναι το ανατολικότερο νησί των Kυκλάδων και το πλησιέστερο στο γειτονικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, με πρωτεύουσα τη Χώρα. Διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τις τοπικές κοινότητες της Αιγιάλης, Αμοργού, Αρκεσίνης, Βρούτση, Θολαρίων και Καταπόλων.

Κατά τα παλαιά χρόνια, η Αμοργός αποτελούσε τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Η σημερινή μορφή της οριστικοποιήθηκε πριν από 700.000 περίπου χρόνια με την καταβύθιση μεγάλων χερσαίων τμημάτων μετά από ισχυρούς σεισμούς και το σχηματισμό του νησιώτικου όγκου της.

Γεωγραφία

Η Αμοργός έχει σχήμα ιδιαίτερα επίμηκες και είναι το 7ο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και το 25ο της Ελλάδας. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στα βόρεια του νησιού που είναι το κύριο λιμάνι και την Αιγιάλη στα ανατολικά. Οι περισσότερες ακτές της είναι βραχώδεις και καταλήγουν απότομα στη θάλασσα, με συνολικό μήκος ακτογραμμής περίπου 112 χιλιόμετρα.

Στα βόρεια και ανατολικά έχει απότομες ορθοπλαγιές και απόκρημνες ακτές, νότια και δυτικά έχει έντονο ανάγλυφο ακτών, που χαρακτηρίζεται από μικρές χερσονήσους και αμμώδεις όρμους με υπήνεμες και κλειστές παραλίες. Γενικά της νερά της Αμοργού κοντά στις ακτές είναι βαθιά. Λόγω της μορφολογίας στην Αμοργό σχηματίζονται πολλοί όρμοι και φυσικοί κόλποι. Επίσης, υπάρχουν και φυσικές πηγές, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ανάγλυφο της Αμοργού που διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων, με αρχαιότερο πέτρωμα τον σχιστόλιθο και νεώτερο τον ασβεστόλιθο τα οποία  καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Η Αμοργός είναι ορεινή και απότομη. Τα υψηλότερα βουνά της είναι ο βραχώδης και εξαιρετικά δύσβατος Κρίκελος ή Κρούκελλος με ύψος 821 μ. ανατολικά του νησιού,  ο Προφήτης Ηλίας  με ύψος 698 μ. στο κέντρο και το Άσπρο Βουνό ή Κόρακας με ύψος 630 μ. στα νοτιοδυτικά. Ο Κρούκελος ήταν το μοναδικό που καλύπτονταν από πυκνότατο δάσος με οξιές, βελανιδιές και πλούσια άγρια βλάστηση, από όπου εξασφαλίζονταν η απαραίτητη ξυλεία για τα ναυπηγεία. Όμως το 1835 στο βουνό ξέσπασε σφοδρότατη πυρκαγιά με αποτέλεσμα το δάσος να καταστραφεί ολοσχερώς. Οι πεδινές και καλλιεργήσιμες περιοχές βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της. Οι μεγαλύτερες είναι της Καλοφάνας, του Κάτω Κάμπου και της Καλοταρίτισσας.

Η Αμοργός περιστοιχίζεται από ακατοίκητες βραχονησίδες τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε με βάρκα. Οι σημαντικότερες είναι: Άνυδρος ή Αμοργοπούλα, Άνω και Κάτω Αντικέρι, Γραμβούσσα, Γραμπονήσι (Άτιμο), Εξωμιά, Κήσιρι, Λιαδί, Μάκαρες, Μικρό και το Μεγάλο Βιόκαστρο, Νικουριά, Πατελίδα ή Πεταλίδι, Πρόσκοπος, Φελούκα και Ψαλίδα Γύρω από την Αμοργό υπάρχουν και άλλα νησιά που από παλιά κατοικούνταν από Αμοργιανούς ή χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοποι και ψαρότοποι. Αυτά είναι η Κίναρος, η Λεβίθα, ο Γλάρος και τα Μαύρα στα βορειοανατολικά και η Άνυδρος ή Αμοργοπούλα στα νοτιοδυτικά.

Κάτοικοι

Ο τουρισμός στην Αμοργό γνώρισε απότομη άνοδο, τα τελευταία χρόνια, μετά και από την προβολή της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», χωρίς αυτό ωστόσο να επηρεάσει τη φυσιογνωμία του και τις συνήθειες των κατοίκων του. Είναι άνθρωποι φιλόξενοι, καλοί, φιλότιμοι και παραμένουν πιστοί στα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Ονομασία

Η Αμοργός πήρε το όνομά της από τη λέξη αμοργίς (λινοκαλάμη), το οποίο είναι ένα σπάνιο βότανο που ευδοκιμεί στα ορεινά μέρη του νησιού. Κατά την αρχαιότητα έδινε τους περιζήτητους αμοργινούς χιτώνες, οι οποίοι μνημονεύονται στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Ιστορία

Η Αμοργός κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Διαφορετικοί πολιτισμοί άνθησαν στο νησί, καθώς κατά την αρχαιότητα εγκαταστάθηκαν εκεί Μινωίτες, Ναξιώτες, Μιλήσιοι και Ρωμαίοι, ενώ αργότερα η Αμοργός βρέθηκε υπό Ενετική και Οθωμανική κυριαρχία. Ήδη από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ενώ κατά την αρχαιότητα η Αμοργός αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού.

Aρχαιότητα

Η ύπαρξη τριών ανεξαρτήτων πόλεων με αυτόνομο πολίτευμα και ίδια νομίσματα τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, το μέγεθος και η τέχνη των τειχών της πόλεως Αρκεσίνης, οι αρχαίοι πύργοι των οποίων οι σκελετοί υψώνονται μέχρι σήμερα παντού στο νησί, οι αρχαίοι τάφοι, τα λίθινα εργαλεία, οι επιγραφές, τα αγγεία και λοιπές αρχαιότητες είναι τρανές αποδείξεις της ακμής του Aμοργιανού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Η Αμοργός αναφέρεται και με τις ονομασίες Yπερία, Πατάγη ή Πλατάγη, Παγκάλη, Ψυχία και Kαρκησία. Τμήμα του νησιού είχε την ονομασία Ασπίς στο οποίο υπήρχε ιερό της ουράνιας Αφροδίτης. Από το όνομα Μινώα υποθέτουμε ότι στην αρχαιότητα στην Αμοργό υπήρξε και αποικία των Κρητών. Επίσης, κατά τον Σουίδαν και από επιγραφές, το νησί κατοίκησαν και Σάμιοι με αρχηγό τον Σημμία. Με την πάροδο του χρόνου το όνομα της Aμοργού αλλοιώθηκε σε Aμολγόν, Aμουργόν, Aμοργίαν και Aμουργίαν. Aπό τον πέμπτο αιώνα συναντάται και το όνομα Aμουλγός από τον Eπίσκοπο Θεόδωρο που υπέγραψε στην Kωνσταντινούπολη σε σύνοδο, ως Θεόδωρος Eπίσκοπος Παρίων, Σιφνίων και Aμουλγίων. O Σκύλαξ (περίπλους των νήσων Kυκλάδων) την αναφέρει ως Tρίπολη. Tα ονόματα των τριών πόλεων που δίνει ο Στέφανος Bυζάντιος είναι Aρκεσίνη, Mινώα, Aιγιάλη ή Mελανία που σύμφωνα με τις επιγραφές είναι και τα πιο σωστά. Οι τρεις πόλεις αυτές βρίσκονται στα ανατολικά παράλια του νησιού γιατί μόνο εκεί υπάρχουν οι κατάλληλοι όρμοι και φυσικά λιμάνια που μπορούσαν να παρέχουν τις κατάλληλες θέσεις για την ίδρυση και τη συντήρηση παράλιων πόλεων και οχυρών. Η μεν Αιγιάλη βρισκόταν στη βόρειο-ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στις σημερινές τοποθεσίες Θολάρια και Στρούμβος και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα, η Mινώα στο κέντρο της βόρειας πλευράς κοντά στα σημερινά Κατάπολα και η Αρκεσίνη κοντά στη σημερινή κάτω μεριά, στη θέση Kαστρί. Από τις ανασκαφές και τα ευρήματα, ιδιαίτερα νεκροταφείων κρίνουμε ότι η παρουσία της Αμοργού κατά τους προϊστορικούς χρόνους υπήρξε έντονη και συγκεκριμένα κατά την πρώτη περίοδο του Kυκλαδικού πολιτισμού (3200 έως 2000 π.X.). Η πόλη Mινώα θα μπορούσε να θεωρηθεί αποικία Κρητών, όμως αν το όνομα Mινώα είναι ελληνικό, θα αντιπροσώπευε πόλεις που ιδρύθηκαν σε μεταγενέστερες περιόδους, σε περιοχές που τοποθετούταν η επέκταση της Κρητικής ισχύος. Οι τρεις πόλεις θεωρήθηκαν αποικίες της Σάμου, το πιθανότερο όμως είναι η Mινώα να είναι Σαμιακή αποικία, η Αιγιάλη αποικία των Mιλησίων και η Aρκεσίνη των Nαξίων. Οι τρεις αυτές πόλεις άκμασαν κατά τους ιστορικούς χρόνους και είχαν μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη. Αποτελούσαν κοινοπολιτεία μέχρι και το δεύτερο μισό του 4ου π.X. αιώνα γι’ αυτό άλλωστε και στους φορολογικούς καταλόγους της πρώτης Αθηναϊκής συμμαχίας στη Δήλο, οι κάτοικοι όλων των πόλεων μνημονεύονται με την ονομασία Αμόργιοι.

Το 322 π.X. στη περιοχή της έγινε η ναυμαχία της Αμοργού που υπήρξε η τελευταία του Λαμιακού πολέμου, ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Μακεδόνες Στρατηγούς του Μεγάλου Aλεξάνδρου Aντίπατρο, Λεοννάτο και Kρατερό. Τότε η Αθήνα έχασε για πάντα τη ναυτική της δύναμη. Η Aμοργός έγινε γνωστή για τους χιτώνες της που ονομάζονταν Αμόργεια ή Aμόργινα ή Aμοργίδες που ήτανε πολύ διαφανείς και άφηνε σχεδόν γυμνό το σώμα και για το ιδιόμορφο κόκκινο χρώμα τους. οι χιτώνες αναφέρονται και στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη τη στιγμή που η Λυσιστράτη παρακινεί τις γυναίκες να τους φορέσουν για να προκαλέσουν τον έρωτα των ανδρών. Οι χιτώνες αυτοί κατασκευάζονταν από λινάρι εξαιρετικής ποιότητας που προέρχονταν από τη λειχήνα Roccela tinctoria ή Roccela Phicopsis Ach η οποία βρισκόταν άφθονη στο νησί και εκμεταλλεύτηκε από την Αγγλική βιομηχανία μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Αμοργός είναι η πατρίδα του ποιητή Σημωνίδη του λεγόμενου ιαμβοποιού, ο οποίος ήτανε ο σημαντικότερος ιαμβογράφος και ελεγειογράφος της αρχαίας Ελληνικής λυρικής ποίησης. Κατά τους ιστορικούς χρόνους το νησί ήτανε υπό την ηγεμονία των Ρωμαίων στους οποίους πλήρωνε ετήσιο φόρο ενός ταλάντου. Στη Ρωμαϊκή εποχή η Αμοργός ήτανε τόπος εξορίας.

Βυζαντινή Περίοδος

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η Αμοργός δε γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και εντάχθηκε διοικητικά στην Επαρχία των Νήσων, που είχε ως πρωτεύουσα τη Ρόδο και εκκλησιαστικά είχε συνδεθεί με τα νησιά Πάρο και Σίφνο. Επί Φραγκοκρατίας ήταν το πρώτο νησί που καταλήφθηκε από τον Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζη το 1207. Αργότερα πέρασε στον Μάρκο 1ο Σανούδο και μετέπειτα στα χέρια του αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη μέχρι το 1269 οπότε η νήσος παραχωρήθηκε πάλι στον Ιερεμία Γκίζη, ο οποίος αναδιοργάνωσε την άμυνα της Αμοργού με την ανέγερση του Φραγκικού κάστρου στη σημερινή χώρα του οποίου τα ερείπια σώζονται ως σήμερα και ενίσχυσε τον εποικισμό της ερημωμένου νήσου. Μετά το θάνατο αυτού και του διαδόχου του, η νήσος καταλήφθηκε από το δούκα της Nάξου Γουλιέλμο Δ Σανούδο και προσαρτήθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου (1309), του οποίου το οικόσημο (ένας Λέοντας που κρατάει μία σημαία) είναι στη μονή της Xοζωβιότισας. Το 1352 η Αμοργός διανεμήθηκε στο Mάρκο Γριμάνι και στην οικογένεια Σκιάβων της Oίου, αλλά αργότερα το τμήμα των Σκιάβων παραχωρήθηκε πάλι στην οικογένεια Γκίζη από τον Νικόλαο Σανούδο. Ωστόσο παρά τη σταθερότητα της κυριαρχίας του οίκου Γριμάνι στο μισό τμήμα της νήσου, η κυριαρχία του οίκου των Γκίζη γνώρισε μεταπτώσεις. H συμμετοχή του Zαννάκη του A. Γκίζη στην εξέγερση των Βενετών αποίκων της Κρήτης εναντίον της Βενετίας (1363) προκάλεσε την επέμβαση του Βενετικού στόλου που κατέλαβε την Αμοργό. H Βενετία κράτησε στην κυριαρχία της το 1/4 της νήσου και παραχώρησε το άλλο τέταρτο με συνθήκη στην οικογένεια Γκίζη, ενώ επέβαλε και την επικυριαρχία της στο τμήμα της νήσου που ανήκε στον οίκο Γριμάνι.

Η νήσος υπέφερε τα πάνδεινα από τους πειρατές, με αποτέλεσμα οι Aμοργίνοι να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και να καταφεύγουν στην Κρήτη. Αργότερα ο αυθέντης της Αστυπάλαιας Iωάννης Kουϊρίνι έγινε κύριος του τμήματος της νήσου που ανήκε στη Βενετία και στον οίκο Γκίζη, ενώ το 1446 αγόρασε μεγάλη έκταση από τον οίκο Γριμάνι και τελικά έγινε κύριος ολόκληρης της νήσου. Οι συνεχείς επιδρομές των Kαταλανών και των Τούρκων προκάλεσαν την ερήμωση όλου του νησιού η οποία τελικά καταλήφθηκε από τον Τούρκο Nαύαρχο Xαϊρεντίν Bαρβαρόσα (1537) σύμφωνα με τους όρους της γάλλο-τουρκικής συνθήκης για την εκδίωξη των Βενετών από την Ανατολή. H βένετο-τουρκική συνθήκη (1540) κατέστησε τη τουρκική κυριαρχία στη νήσο ολοκληρωτική αφού ο κόμης της Αστυπάλαιας δε μπορούσε να διατηρήσει τις διεκδικήσεις του στην Αμοργό. Μετά την υπαγωγή του νησιού στη Τουρκική κυριαρχία οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Αμοργού κατέφυγαν στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη. Οι Τούρκοι το 1550 παραχώρησαν την οικονομική εκμετάλλευση της Αμοργού στο Γιάννη Διάκο αντί 3000 γροσίων. Τον επόμενο χρόνο οι κάτοικοι ζήτησαν και πέτυχαν να αναλάβουν οι ίδιοι την είσπραξη των εισοδημάτων του νησιού και να πληρώνουν στους Τούρκους το ετήσιο ποσό των 3200 γροσίων. Οι συνθήκες σχετικής ασφάλειας που επικράτησαν είχαν ως αποτέλεσμα τον ανασυνοικισμό του νησιού από το 1580 και στα τέλη του 17ου αιώνα ο πληθυσμός της Αμοργού έφτανε τους 1500 κατοίκους. Διοικητικά υπάγονταν στον ναύαρχο του οθωμανικού στόλου, αλλά οι κοινοτικοί θεσμοί της φραγκοκρατίας διατηρήθηκαν. Την διοίκηση στο νησί ασκούσε ο Kαστελιάννος μαζί με τρεις συνδίκους (γέροντες κριτές που ασκούσαν κυρίως τη δικαστική εξουσία) και τον γραμματικό.

Σύγχρονη Περίοδος

Η πνευματική ανάπτυξη της Αμοργού φαίνεται να ακολούθησε βραδύ ρυθμό και μόνο το 1751 αναφέρετε η ίδρυση Ελληνικής σχολής στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Την ίδια περίπου εποχή το άγονο έδαφος και η έλλειψη επαρκών πόρων ανάγκασε σημαντικό τμήμα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να μεταναστεύσει στη Κωνσταντινούπολη και στις παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας. Η Αμοργός καταλήφθηκε από τους Ρώσους, οι οποίοι παρέμειναν ως το 1774 αλλά οι κάτοικοι διατήρησαν την εσωτερική αυτονομία τους. Το 1797 το νησί έπαθε μεγάλες καταστροφές από ληστρική επιδρομή των ληστών της Μάνης. Το 1806 κατά τη Pώσο-Tουρκική σύρραξη η Αμοργός εξουσιάζονταν από το Ρώσο ναύαρχο Σενιάβιν. Από το 1808 μετά την αποχώρηση των Ρώσων το νησί βρισκόταν για μερικά χρόνια κάτω από την προστασία της Αγγλικής ναυτικής μοίρας της Μεσογείου. H Αμοργός προσχώρησε στην επανάσταση του 1821 πολύ γρήγορα. Στο νησί φιλοξενήθηκαν πολλοί πρόσφυγες από την Ηπειρωτική Ελλάδα με αποκορύφωμα το 1824 οπότε δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από τον υπερπληθυσμό. Το 1822 η κυβέρνηση έστειλε τον υπουργό δικαιοσύνης Μεταξά για να επιβλέψει τη διοικητική και φορολογική οργάνωση του νησιού. Οι Αμοργιανοί διατήρησαν το δικαίωμα να εκλέγουν οι ίδιοι όπως και πριν τους δικαστές τους, οι οποίοι δίκαζαν μαζί με το διοριζόμενο έπαρχο. Μετά την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα η τάξη αποκαταστάθηκε οριστικά και ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο. Η Αμοργός αποτέλεσε επίσημα τμήμα του πρώτου Ελληνικού κράτους με τη συνθήκη του Καλεντέρ Kιόσκ της 9/7/1832. Στα χρόνια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά το νησί υπήρξε τόπος εξορίας πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

Οικονομία

Η οικονομία της Αμοργού στηρίζεται κυρίως στη γεωργία, κτηνοτροφία και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Η μοναδική και πλούσια χλωρίδα του νησιού, θάμνοι, αρωματικά βότανα, άγρια άνθη, συντελεί στην παραγωγή μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Γνωστά σε όλη την Ελλάδα είναι τα χειροποίητα αμοργιανά βαμβακερά και τα κεντήματα, που οι γυναίκες του νησιού κατασκευάζουν με ιδιαίτερη φιλοκαλία και επιδεξιότητα.

Τοπικά Προϊόντα

Η Αμοργός φημίζεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα της και το πρώτο που σε συναντά όταν φτάνεις είναι η μυρωδιά τους στον αέρα. Όπου και να πάτε θα βρείτε βότανα, μερικά από αυτά είναι ενδημικά και είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στις μέρες μας η χρήση τους είναι πιο περιορισμένη αλλά οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν στο φαγητό. Η Αμοργός έχει επίσης μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία και στην τυροκόμηση. Η Αμοργός δεν έχει πιστοποιημένο τυροκομείο αλλά τα τυριά που δοκιμάζουμε στις ταβέρνες και στα καφενεία είναι οικιακής, παραδοσιακής παραγωγής με σπουδαία γεύση. Στα ορεινά μέρη, υπάρχουν μελίσσια που παράγουν μέλι, κυρίως θυμαρίσιο και ανθόμελο. Στις πεδιάδες καλλιεργούνται ελιές, ειδικά στην Αιγιάλη, αμπέλια, κριθάρια και στάρια και κάποια φρούτα (σύκα, εσπεριδοειδή, ξινόμηλα).

 • Ανθόμελο και Μέλι θυμαρίσιο
 • Αρτοσκευάσματα (καρβέλι, παξιμάδια)
 • Βότανα αρωματικά
 • Δημητριακά
 • Ελαιόλαδο και Ελιές
 • Ηδύποτο μυρωδάτο: Σήμα κατατεθέν της Αμοργού, που μοιάζει με το γνωστό ρακόμελο (αλλά με πιο έντονη γεύση) παράγεται από τους ντόπιους και σερβίρεται παγωμένο, ιδανικό συμπλήρωμα σε ένα νόστιμο γεύμα.
 • Γλυκάνισο
 • Γλυκό του κουταλιού
 • Καβουρμάς
 • Ξεροτήγανα (τηγανητές πίτες, γεμισμένες με σέσκουλο και μάραθο)
 • Οπωροκηπευτικά (αγγουράκια, ντομάτες άνυδρες, πιπεριές)
 • Όσπρια
 • Παστέλι σε λεμονόφυλλα: ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, γιατί το φτιάχνουν πιο μαλακό και βάζουν μια μικρή δόση από κύμινο.
 • Ρακή ψημένη (φημισμένη στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας)
 • Ρακόμελο (ρακή ψημένη με μέλι, ζάχαρη και γαρύφαλλα)
 • Σουσάμι
 • Σύκα
 • Τυριά (ανθότυρο)(κεφαλοτύρι)(κοπανιστή)(λαδοτύρι)(μαλάκα)μελίπαστο)(μυζήθρα) (ξινομυζήθρα)(ξινότυρο)

Γαστρονομία

Η Αμοργός φημίζεται για την πεντανόστιμη παραδοσιακή της κουζίνα, με τοπικά ξεχωριστά προϊόντα και ιδιαίτερα εδέσματα, που της δίνουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα.

 • Αστακομακαρονάδα
 • Γιαπράκια
 • Eξοχικό (αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με χόρτα ντομάτα και ζυμαρικά)
 • Καλόγηρος (μελιτζάνες με μοσχάρι, κασέρι και ντομάτα στο φούρνο)
 • Κατσικάκι στη γάστρα
 • Kοφτό (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά)
 • Ξιδάτο (μοιάζει με πατσά)
 • Πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες, ντομάτα και μυρωδικά στο φούρνο ή στη κατσαρόλα)
 • Πίτες (πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, χταποδόπιτα)
 • Σαλάτα με ξυνομυζήθρα, κάπαρη
 • Τυρόπιτα με φέτα, ξινομυζήθρα και μάραθο
 • Τυροπιτάκια και Χορτοπιτάκια με τραγανό φύλλο και γέμιση από σέσκουλα, κρεμμυδάκι, μάραθο και δυόσμο.
 • Φάβα ή φαβοκεφτέδες
 • Φασόλια μαυρομάτικα με χόρτα και μυρωδικά
 • Χταπόδι με σος μπαλσάμικου
 • Xωριάτικο (μοσχάρι στο φούρνο με λαχανικά και κασέρι)
 • Ψάρια (κακαβιά)(σκορπίνα στα κάρβουνα)

Εκδηλώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο η Αμοργός διοργανώνει  πανηγύρια με παραδοσιακά τραγούδια και ντόπιους μεζέδες.

Amorgos Trail Challenge

Το Amorgos Trail Challenge είναι ένας διασκεδαστικός αγώνας που διοργανώνει ο Φυσιολογικός & Πεζοπορικός Σύλλογος «Παλιά Στράτα» Αμοργού στις 29 και 30 Απριλίου, με σκοπό να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού στους συμμετέχοντες δρομείς, αλλά και την ομορφιά του μονοπατιού τρεξίματος στους νησιώτες. Περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες και πολλές άλλες πολιτιστικές, υπαίθριες και γαστρονομικές δραστηριότητες.

Δεκαπενταύγουστος στα Κατάπολα

Στις 15 Αυγούστου ημέρα της γιορτής της Παναγίας γίνεται η περιφορά της εικόνας στα Κατάπολα την οποία συνοδεύουν τα καΐκια από τη θάλασσα δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Γιορτή Ξεροτήγανου στον όρμο της Αιγιάλης

Η Γιορτή του Ξεροτήγανου πραγματοποιείται στο λιμάνι της Αιγιάλης στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της Αιγιάλης. Το ξεροτήγανο είναι το γλυκό που φτιάχνουν οι γυναίκες στην Αμοργό για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά προσφέρεται και στους γάμους και τα βαφτίσια, μαζί με το παραδοσιακό παστέλι. Στη Γιορτή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού γλυκού και φυσικά να το γευτούν. Το ξεχωριστό αυτό δρώμενο συνοδεύουν τοπικά όργανα και χορευτικά συγκροτήματα από την Αμοργό και από άλλα νησιά με παραδοσιακό Αμοργιανό γλέντι, μέχρι πρωίας.

Γιορτή Παστελιού στη Χώρα

Η Γιορτή Παστελιού πραγματοποιείται στις 18 Αυγούστου στην πλατεία Λόζας στη Χώρα και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σιμωνίδης». Η διαδικασία παραγωγής του παστέλι παρουσιάζεται και προσφέρεται στους επισκέπτες μαζί με ψημένη ρακή και στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό γλέντι με ντόπιους οργανοπαίκτες που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γιορτή της Ψημένης Ρακής στα Κατάπολα

Η Γιορτή της Ψημένης Ρακής πραγματοποιείται στις 26 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων, μετά την ολοκλήρωση του εσπερινού και την αρτοκλασία στον Άγιο Παντελεήμονα. Η διοργάνωση γίνεται από την Ένωση Καταπολιανών Αμοργού και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αμοργού υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού, όπου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Η ψημένη ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού με βασικά συστατικά ρακή, μέλι, ζάχαρη και 8 διαφορετικά βότανα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της και φυσικά να το γευτούν. Άλλωστε η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Καλοφάνα της Κάτω Μεριάς

Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιείται στις 25 & 26 Ιουλίου στο νότιο τμήμα της Αμοργού στην Αρκεσίνη. Είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι που γίνεται στις Κυκλάδες προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι προετοιμασίες ξεκινούν 10 μέρες πριν τη γιορτή και στις 25 το βράδυ ετοιμάζεται το περίφημο «πατατάτο» για την επόμενη μέρα. Πρόκειται για μια εορταστική διαδικασία, που σφυρηλατεί την προσήλωση στην τοπική παράδοση και τη διαφύλαξη της πολιτισμικής συνέχειας, την κοινωνική συνοχή, τη γενναιοδωρία, καθώς και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια

Το Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου στα Θολάρια Αιγιάλης και διαρκεί δύο ημέρες. Την παραμονή τελείται η λειτουργία και το βράδυ της 1ης Ιουλίου πραγματοποιείται παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, όπου προσφέρεται  το γνωστό “πατατάτο” και το ξυδάτο (πατσάς).

Πανηγύρι Παναγίας Επανωχωριανή της Αιγιάλης

Το Πανηγύρι στη Παναγία την Επανωχωριανή πραγματοποιείται στις 15 Αυγούστου στην Αιγιάλη και είναι ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά πανηγύρια του νησιού. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής προσφέρεται δωρεάν φαγητό και κρασί σε όλο τον κόσμο. Το γλέντι ανήμερα της Παναγίας συνεχίζεται στην Λαγκάδα όπου στήνεται μεγάλο πανηγύρι με νησιώτικη μουσική, χορό και φυσικά ντόπιες γεύσεις όπως το πατατάτο, το ξιδάτο και άφθονο κρασί.

Πανηγύρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας στη Χώρα

Το μεγάλο Πανηγύρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας πραγματοποιείται στις 21 Νοεμβρίου στη Χώρα με ντόπιους και ξένους προσκυνητές, όπου προσφέρονται φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρασί.

Πανηγύρι Σταυρού στη Λαγκάδα της Αιγιάλης

Το Πανηγύρι του Σταυρού πραγματοποιείται 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο μικρό εκκλησάκι του Σταυρού που βρίσκεται πάνω στο υψηλότερο βουνό της Αμοργού τον Κρίκελο. Ανήμερα του Σταυρού τελείται η Θεία Λειτουργία και προσφέρεται φαγητό (κατσίκι κοκκινιστό με πιλάφι).

Πανηγύρι Χριστού στη Χώρα

Το Πανηγύρι του Χριστού πραγματοποιείται στις 6 Αυγούστου στη Λόζα της Χώρας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αμοργού όπου γιορτάζεται με κρασί και ζωντανή μουσική.

Πανηγύρι Ψημένης Ρακής στα Κατάπολα

Το Πανηγύρι της Ψημένης Ρακής πραγματοποιείται στις 26 Ιούλη στην κεντρική πλατεία των Καταπόλων. Έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πώς φτιάχνεται αυτό το εξαιρετικό ρόφημα, όπου εξακολουθεί να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο από τους νησιώτες. Η γιορτή συνεχίζεται καλωσορίζοντας ένα σκάφος που μετέφερε νεαρούς χορευτές με παραδοσιακά φορέματα. Τους υποδέχονται ντόπιοι μουσικοί και ο χορός ξεκινά. Η Ψημένη ρακή προσφέρεται μαζί με τοπικούς μεζέδες όπως το παστέλι (τοπική καραμέλα σουσαμιού με μέλι) και οι Ανεβάτες (πίτα με τυρί και ρακή).

Πάσχα

Το Πάσχα στην Αμοργό έχει ιδιαίτερο χρώμα. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με το παραδοσιακό άσπρισμα των σπιτιών και των δρόμων. Τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά σε κατοίκους και επισκέπτες και το βράδυ κατά την περιφορά του Επιταφίου, οι γυναίκες, από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, ραίνουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα. Το βράδυ της Ανάστασης, τα χωριά προσφέρουν ένα λαμπρό και υπέροχο θέαμα, φωτισμένα από τις αναρίθμητες φωτοβολίδες που σκορπίζουν στον ουρανό. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όλοι οι νέοι μαζεύονται στα προαύλια των εκκλησιών και συμμετέχουν στα ομαδικά παιχνίδια, που διοργανώνονται ειδικά για την ημέρα αυτή.

Tουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης (Authentic Big Blue) στην παραλία της Αγίας Άννας

Το Tουρνουά της Ελεύθερης Κατάδυσης (Authentic Big Blue) πραγματοποιείται από το 2017 στις 19 – 24 Σεπτεμβρίου στην παραλία της Αγίας Άννας προς τιμήν της θρυλικής ταινίας «The Big Blue». Ο διαγωνισμός γίνεται περίπου μισό μίλι μακριά από την παραλία της Αγίας Άννας, όπου το βάθος φτάνει τα 150 μέτρα.

Πολιτισμός - Έθιμα

Στο νησί της Αμοργού η μουσικοχορευτική παράδοση περιλαμβάνει χορούς όπως ο Συρτός, ο Καλαματιανός, η Σούστα, ο Μπάλος και οι Μαντινάδες. Παλαιότερα μπορούσαν να βρεθούν και ζεϊμπέκικο και Καρσιλαμάδες, αλλά αυτοί εξαφανίζονται μαζί με τους παλιούς θιασώτες και οργανοπαίκτες τους. Η Λύρα, το λαϊκό Φλάουτο, το Τουμπάκι και σπανιότερα η γκάιντα αντικαταστάθηκαν από το βιολί που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σε συνδυασμό με το λαούτο. Πολλά τοπικά τραγούδια συνδέονται με την ιστορία του νησιού, τα ονόματα των τόπων, καθώς και τα Ιερά Προσκυνήματα στα οποία οι ντόπιοι αναφέρονται συνεχώς και στα οποία βασίζονται με ευλάβεια και σεβασμό στα τραγούδια τους, ειδικά σε γάμους και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις.

Δραστηριότητες

Η Αμοργός πέρα από την ιππασία και την ορειβασία είναι από τα πιο οργανωμένα κυκλαδονήσια για τρέκινγκ και αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία.

Πεζοπορία – Μονοπάτια

Η Αμοργός είναι διάσημη για τα πανέμορφα μονοπάτια της που οδηγούν τον επισκέπτη σε τοπία εξαιρετικής ήρεμης ή άγριας ομορφιάς, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες περιπατητές και φυσιολάτρες. Ονομάζεται και «Τα Μπλε Μονοπάτια» γιατί όποιο μονοπάτι κι αν περπατήσετε έχει φανταστική θέα στο Αιγαίο. Τα μονοπάτια μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, αποτελούσαν το βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών της Αμοργού και σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην Αμοργό υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας για όλα τα επίπεδα, έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί τα 6 κύρια μονοπάτια της και έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός. Τα κύρια Μονοπάτια είναι:

 • Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης: Κατάπολα – Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης – Αγία Μαρίνα – Μινώα
 • Ιτώνια: Λεύκες – Άγιοι Σαράντα – Καμάρι – Καστρί – Βρούτση – Ραχούλα – Αρκεσίνη
 • Μελανιά: Αιγιάλη – Λαγκάδα – Στρούμπος – Επανοχωριανή – Θολάρια – Φωκιότρυπα
 • Παλιά Στράτα: Χώρα – Χοζοβιώτισσα – Κάψαλα – Ασφοντυλίτης – Ποταμός – Αιγιάλη
 • Παν: Λαγκάδα – Θεολόγος – Σταυρός
 • Φωτοδότης: Χώρα – Μηλιές – Αγία Ειρήνη – Κατάπολα

Εναλλακτικός Τουρισμός

Η Αμοργός έχει να προσφέρει πολλά σε ότι αφορά τον Εναλλακτικό Τουρισμό.

Αγροτουρισμός

Ο αγροτουρισμός στην Αμοργό έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Πολλοί συνδυάζουν τις διακοπές τους με τη μοναδική εμπειρία να γίνουν μέρος της παραδοσιακής ζωής του νησιού. Στην Αμοργό υπάρχουν πολλά μέρη που παρέχουν σεμινάρια παραδοσιακής μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ζύμωμα ψωμιού και συλλογή άγριων χόρτων, βοτάνων κ.λ.π. Επίσης, μπορείτε να συμμετάσχετε στη συγκομιδή, επεξεργασία και παραγωγή ελιών και σταφυλιών, απόσταξη ρακής, παραγωγή μελιού, καλλιέργεια λαχανικών, συλλογή γάλακτος και τυροκομίας κλπ

Αλιεία

Η Αμοργός έχει όμορφα κρυστάλλινα νερά ψαρέματος. Μπορείτε να συμμετάσχετε με τους ντόπιους στην ακτή, να κάνετε ψαροντούφεκο, να κάνετε μια από τις εκδρομές ψαρέματος που προσφέρονται στο νησί ή να νοικιάσετε μια βάρκα και να πάτε για ψάρεμα μόνοι σας. Διατίθεται μεγάλη ποικιλία ψαριών, όπως τόνος, χταπόδι, John Dory, χτένα, κέφαλος και τσιπούρα. Μια αξέχαστη εμπειρία είναι να πλεύσετε με έναν από τους ντόπιους ψαράδες σε ένα ψαροκάικο.

Αστρονομία

Η Αμοργός είναι η ιδανική τοποθεσία για να παρατηρήσετε το νυχτερινό ουρανό. Ακόμα κι αν υπάρχει υγρασία στο νησί, ο σκοτεινός και όχι μολυσμένος ουρανός είναι καλός για να περιηγηθείτε μαζί μας στο ατελείωτο σύμπαν. Θα μάθετε πώς να πλοηγείστε στο νυχτερινό ουρανό, να αναγνωρίζετε αστερισμούς, να ρίξετε μια ματιά στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και να πλησιάζετε σε αντικείμενα του βαθέως ουρανού όπως νεφελώματα, σμήνη, γαλαξίες… Και φυσικά η συναρπαστική θέα της Σελήνης μας σε όλα της τα πρόσωπα. Θα έχετε απαντήσεις σε διάφορα θέματα που δεν περιμένετε. Η πτυχή της ελληνικής μυθολογίας, η αλήθεια για τα ημερολόγια και γιατί η Αμοργός είναι τόσο ιδιαίτερος χώρος για να συνδεθεί κανείς με την αγιότητα. Ένα από τα αγαπημένα μέρη για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού είναι στο χωριό Θολάρια.

Γιόγκα

Η Αμοργός είναι ακόμα παρθένο νησί και δεν έχει μαζικό τουρισμό. Με τη μαγική ατμόσφαιρα και την πανέμορφη φύση, το νησί είναι το τέλειο μέρος για γιόγκα. Υπάρχουν πολλά μέρη που προσφέρουν ομάδες γιόγκα και μαθήματα drop-in, εντός ή εκτός.

Γύρος του νησιού με σκάφος

Με ένα σκάφος έχετε την ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική ακτογραμμή της Αμοργού, τις παρθένες παραλίες και να αγκυροβολήσετε σε μέρη που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες από στεριάς. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν εκδρομές με σκάφος ή μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος για μια ημερήσια εκδρομή στην Αμοργό αλλά και στις μικρές Κυκλάδες.

Θρησκευτικός Τουρισμός

Η Αμοργός έχει να προσφέρει πολλά σε ότι αφορά τον επισκέπτη που ενδιαφέρεται για το θρησκευτικό τουρισμό. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 40 εκκλησίες και μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 8ο έως το 19ο αιώνα. Το πιο γνωστό είναι το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που κρέμεται κυριολεκτικά από τους επιβλητικούς βράχους, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.

Καταδυτικός Τουρισμός

Η ταινία «The Big Blue» του Luc Besson έκανε διάσημα τα καταδυτικά νερά της Αμοργού. Ο βυθός της Αμοργού έχει αρχαία ναυάγια και φυσικούς υφάλους. Η νησίδα Νικουριά λίγο έξω από την παραλία του Αγίου Παύλου με μια υποθαλάσσια σπηλιά γεμάτη πολύχρωμα σφουγγάρια και ψάρια. Το ναυάγιο της Ολυμπίας βρίσκεται στον όρμο του Λιβερίου κοντά στην παραλία της Καλοταρίτισσας στο νότιο άκρο του νησιού. Το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Marina 3 που ναυάγησε το 1981 στο κοντινό νησί της Σκινωπής, λίγα λεπτά με το πλοίο από την Αμοργό. Υπάρχουν επίσης κάποια καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν μαθήματα κατάδυσης για όλες τις ηλικίες και καταδυτικές εκδρομές γύρω από την άγρια ακτογραμμή του νησιού.

Διαμονή

Η Αμοργός διαθέτει αρκετά καλή τουριστική υποδομή με καταλύματα, με ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, ξενώνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στους βασικούς οικισμούς (Αιγιάλη, Κατάπολα) αλλά και σε μικρότερα χωριά της Αμοργού. Στο νησί υπάρχουν και δυο οργανωμένα camping, το δημοτικό στα Κατάπολα και της Αιγιάλης.

Πρόσβαση

Η Αμοργός διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στα βόρεια του νησιού που είναι το κύριο λιμάνι και την Αιγιάλη στα ανατολικά.

Ακτοπλοϊκώς συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας με συμβατικά πλοία και ταχύπλοα σκάφη.

Ακτοπλοϊκώς συνδέεται καθημερινά επίσης με τις Mικρές Aνατολικές Kυκλάδες (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Φολέγανδρος), με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρος, Ίος, Κίμωλος, Μήλος, Μύκονος, Nάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος) και με τα Δωδεκάνησα (Κως, Λέρος, Πάτμος, Ρόδος) μία φορά την εβδομάδα, πλην της Αστυπάλαιας όπου τα δρομολόγια είναι δύο.

Αεροπορικώς η Αμοργός συνδέονται μέσω Μυκόνου, Νάξου, Πάρου και στη συνέχεια η μετάβαση γίνεται με τοπικές γραμμές.

Οδικό Δίκτυο - Μετακίνηση

Το οδικό δίκτυο της Αμοργού είναι αρκετά καλό, αλλά με πολλές στροφές. Κατά μήκος της μεγάλης κορυφογραμμής των βουνών, που συνδέει τα κύρια χωριά, είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές στις Κυκλάδες. Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο λειτουργούν τακτικά δρομολόγια ΚΤΕΛ που συνδέουν τη Χώρα με τα λιμάνια, τα χωριά και τις παραλίες της Αμοργού.

Διαμονή στην Αμοργό: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register