Γαύριο στην Άνδρο
Η πρώτη γραφική εικόνα που αντικρύζεις
Το Γαύριο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Άνδρου, σε έναν καλά προστατευμένο κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους και αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού. Καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι θα δείτε μικρά, λευκά σπιτάκια να συνθέτουν μια όμορφη εικόνα. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από την τυπική κυκλαδίτικη ομορφιά. Οι περιστερώνες, τα αγριολούλουδα, η μυρωδιά από θυμάρι, η θάλασσα και τα λευκά εκκλησάκια προσδίδουν το δικό τους χρώμα και άρωμα στο σκηνικό.
Για το Γαύριο δεν έχουμε καμιά επιβεβαιωμένη ιστορία, αλλά φαίνεται ότι ήταν ένα αρχαίο λιμάνι που συνέδεε την Άνδρο με την Αττική με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα. Τα τελευταία το Γαύριο ανέπτυξε πολύ καλή τουριστική του υποδομή, με τράπεζες, με πολλά είδη καταστημάτων στην αγορά, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής και κάμπινγκ.
Από το Γαύριο αναχωρούν λεωφορεία για τη Χώρα και ξεκινάει ο κύριος οδικός άξονας του νησιού προς το Mπάτσι-Xώρα-Kόρθι. Ένας δεύτερος άξονας, μικρότερος, προχωρεί βόρεια του Γαυρίου προς την πλευρά του Kάβο- Nτόρο, όπου βρίσκονται πλήθος σημαντικά χωριά.
Το Άνω Γαύριο είναι μια ωραία τοποθεσία με γεωργικές εκτάσεις, ρυάκια, γεφύρια και τους φημισμένους περιστερώνες της Άνδρου. Η κύρια εκκλησία του Άνω Γαυρίου είναι της Αγίας Σοφίας.
Η περιοχή του Γαυρίου διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα όπως:
- Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου είναι ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου της Άνδρου.
- Στο λόφο Καστρί που βρίσκεται αριστερά στο λιμάνι έχουν διασωθεί τα ίχνη του αρχαίου τοίχους που είχε επισκευαστεί από τον Αλκιβιάδη κατά την εξορία του στην Άνδρο.
- Στο Μαρωνίτη απέναντι από το Γαύριο στο βουνό Χάρακας, σώζονται υπολείμματα τείχους της εποχής του Χαλκού.
- Το ακρωτήρι Μικρογιάλι που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαρίδι, χρησίμευε ως λιμάνι που εξυπηρετούσε τους εσωτερικούς οικισμούς ή ως ενδιάμεσος σταθμός πλοίων της νεολιθικής εποχής.
Κοντινές παραλίες είναι η παραλία του Χάρακα σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων, ο Άγιος Πέτρος, η Χρυσή Άμμος, το Κυπρί και ο Άγιος Κυπριανός. Κοντά στο Γαύριο είναι οι γνωστές νησίδες Γαυριονήσια. Στο Γαύριο οργανώνονται κάθε καλοκαίρι, με τη συμπαράσταση των πολιτιστικών Συλλόγων, τα «Γαυριώτικα» με ποικίλες εκδηλώσεις. Στην περιοχή του Γαυρίου υπάρχουν πολλά ωραία ορεινά χωριά.
- Το Βαρίδι βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Βραχάκι, σε υψόμετρο 240 μέτρων και στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το Βρυόκαστρο με ίχνη οχύρωσης, το οποίο χρησίμευε για να προστατεύονται οι κάτοικοι από επιδρομές. Κοντά στο χωριό επίσης κυλάει το ποτάμι Ψαθά, καθώς και διάφορα ρυάκια.
- Το Βιτάλι έχει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τη βυζαντινή Μονή του Σωτήρος και επίνειο την ομώνυμη πανέμορφη παραλία.
- Το Καλυβάρι που παλιά λεγόταν Καλλιβάρι και Καλυβάριον βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, όπου οι παλιοί κάτοικοι στο χωριό μιλούν ακόμα την αρβανίτικη γλώσσα.
- Το Κουμάρι με υπέροχη θέα στην κοιλάδα μέχρι τις ακτές της Αττικής.
- Το Μακροτάνταλο σε υψόμετρο 180 μέτρων.
- Το ορεινό χωριό Πάλαιστος βρίσκεται χτισμένο σε 203 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα σε δένδρα και χαμηλή βλάστηση στο δρόμο για την παραλία του Ζόρκου, με εξαιρετική θέα.
- Το χωριό Φελλός βρίσκεται περίπου 5 χλμ βόρεια του Γαυρίου και είναι εύκολα προσβάσιμο από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στον πανέμορφο κόλπο του Φελλό απλώνονται δύο πανέμορφες χρυσές αμμουδιές που περιβάλλεται από χαμηλούς λόφους και εξοχικές κατοικίες.
- Το μικρό χωριό Χάρακας βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται ραγδαία.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: Φιλοπρόοδος Όμιλος «Το Γαύριο»