Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γαστούρι στην Κέρκυρα

Το χωριό με τα παλιά αρχοντικά

Το Γαστούρι βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, ανάμεσα στα χωριά Πέραμα και Μπενίτσες. Απέχει 9,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 120 μέτρων στις πλαγιές του όρους Άγιοι Δέκα, σε καταπράσινη τοποθεσία γεμάτο με ελαιώνες. Λόγω της θέσης και του κλίματός του, αποτέλεσε τόπο παραθερισμού για τις ευκατάστατες οικογένειες της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να χτίσουν μεγαλοπρεπείς εξοχικές κατοικίες στο Γαστούρι αλλά και στη συνοικία Παχάτικα. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφα του 1474 και η ονομασία του αποδίδεται στην ύπαρξη εργαστηρίων κατασκευής πήλινων σκευών μαγειρικής (γάστρες).

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Οδηγήτρια, όπου πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. Σημαντικό και δημοφιλές αξιοθέατο του χωριού είναι το ονομαστό Αχίλλειο, το ανάκτορο που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, μετά από μία επίσκεψή της στην Κέρκυρα με σκοπό να απομακρυνθεί από τις δολοπλοκίες της αυλής των Αμβούργων, που την είχαν κουράσει και στεναχωρήσει. Το ανάκτορο και η παρουσία της Ελισάβετ, κατέστησε το νησί νούμερο ένα προορισμό για την κερκυραϊκή αφρόκρεμα.

Άλλα αξιοθέατα είναι τα παλιά αρχοντικά 18ου αιώνα με οικόσημα, βεράντες, περίτεχνα πορτόνια και περιποιημένες αυλές. Σημαντική είναι η έπαυλη της οικογένειας Βούλγαρη που χτίστηκε το 1715. Στα φυσικά αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται ο υπεραιωνόβιος πλάτανος και η θολωτή δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Αχιλλείου και βρίσκεται στη συνοικία Παχάτικα.

Συνδεδεμένη με το Αχίλλειο είναι και η  γέφυρα του Κάιζερ που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Περάματος και Μπενιτσών. Είναι ένα έργο αξιοθαύμαστης γλυπτικής του 20ου αιώνα, που παραμένει ως σήμερα ένα ισχυρό αποτύπωμα του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου Γουλιέλμου Βίκτωρ Αλβέρτου, γνωστού ως Κάιζερ. Είναι μια πέτρινη γέφυρα που ένωνε το Αχίλλειο με τη θάλασσα, εξασφαλίζοντας στον Κάιζερ και τους βασιλικούς καλεσμένους του, μία άμεση και ιδιωτική πρόσβαση από και προς την ακτή, αλλά και που χάρισε επίσης στην περιοχή μία ιδιαίτερη κομψότητα. Κομμάτια της γέφυρας που σώζονται μέχρι και σήμερα οδηγούν σε μικρή προβλήτα, μέσα στη θάλασσα, που είχε φτιάξει ο Γουλιέλμος για να ελλιμενίζονται οι βάρκες που αποβίβαζαν τους υψηλούς του προσκεκλημένους του. Οι κοντινότερες παραλίες του χωριού είναι στα κολπάκια στις φημισμένες Μπενίτσες.

Το Γαστούρι υπήρξε γενέτειρα του σημαντικού ζωγράφου του 19ου αιώνα, Χαράλαμπου Παχή, όπως επίσης σημαντικό είναι ότι εδώ ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της υπαίθρου της Κέρκυρας το 1898. Το χωριό έχει αρκετά καλή τουριστική υποδομή από τουριστικά μαγαζιά, καταστήματα εστίασης για φαγητό και καφέ, όπως επίσης και αρκετές επιλογές για διαμονή, τόσο μέσα στον οικισμό, όσο και στις πλαγιές του λόφου με θέα τη θάλασσα.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register