Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Βιταλάδες Κέρκυρα

Βιταλάδες στην Κέρκυρα

Απλωμένοι στους πρόποδες ενός μικρού λόφου

Οι Βιταλάδες βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, ανάμεσα στα χωριά Ποταμιά και Κρητικά και απέχουν 36,8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Στην κοινότητα των Βιταλάδων ανήκει επίσης ο συνοικισμός του Γαρδένου. Είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριό, απλωμένο στους πρόποδες ενός μικρού λόφου, σε μια κατάφυτη περιοχή από ελαιώνες και κυπαρίσσια. Η ονομασία προέρχεται μάλλον από το επώνυμο «Βιτάλης», από ένα Βενετό φεουδάρχη της περιοχής τον 15ο αι. μ.Χ.), το οποίο σήμερα δεν συναντάται στην περιοχή.

Βιταλάδες ΚέρκυραΠεριηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού με τα γραφικά σπιτάκια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, πολύχρωμα και περιποιημένα με αρκετά λουλούδια να τα στολίζουν. Μικρά καφενεία, παντοπωλεία και ταβερνάκια πλαισιώνουν τη μικρή πλακόστρωτη πλατεία του χωριού.

Η θρησκευτικότητα των κατοίκων είναι έκδηλη. Κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά του χωριού Βιταλάδες, συναντάμε παλιά και νεόκτιστα εκκλησάκια, όπως της Αγίας Άννας, του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αποστόλων που είναι πολιούχος και γιορτάζει τις 29 Ιουνίου και της Παναγίας. Ο Άγιος Παντελεήμονας με το παλιό του μοναστήρι βρίσκεται ανηφορίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το βουνό, μέσα σε καταπράσινο ελαιώνα.

Αξιοθέατα του χωριού είναι τα ιστορικά ερειπωμένα μνημεία των 5 εκκλησιών (παλαιοκκλησιές) που πλαισίωναν την παλιά Λευκίμμη (Άγιοι Θεόδωροι σήμερα), όπου ιστορικά βιβλία αναφέρουν ότι καταστράφηκαν τον 500 μ.Χ. από τους πειρατές. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι ένα πηγάδι και η βρύση του παλιού υδραγωγείου που συμπληρώνουν το μοτίβο.

Κοντινές παραλίες είναι η απέραντη αμμώδης παραλία του Άγιου Σάββα που γνωρίζουν μόνο οι εντόπιοι και ελάχιστοι απαιτητικοί τουρίστες, του Γαρδένου που είναι αρκετά οργανωμένη με τουριστική ανάπτυξη και του Μέγα Χορού. Στο μικρό λιμανάκι βρίσκονται δεμένα τα καραβάκια των κατοίκων του χωριού που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, την καλλιέργεια της γης, το μάζεμα της ελιάς και το ψάρεμα.

Οι κάτοικοι των Βιταλάδων είναι φιλήσυχοι, ευγενικοί, εργατικοί και με αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ. Ζουν τη σύγχρονη ζωή, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν την παράδοση της περιοχής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Βιταλάδων οργανώνει, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, φορώντας τις πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες τους. Το χωριό διαθέτει μίνι μάρκετ, μπαράκια και λιγοστά καταλύματα διαμονής κατά μήκος ενός μικρού ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα.

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider & κειμένου: Αργυράδες Κέρκυρας

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register