Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Βαλανείο Κέρκυρα

Βαλανείο στην Κέρκυρα

Ένα μικρό χωριό χτισμένο σε απόκρημνες πλαγιές λόφων

Το Βαλανείο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κέρκυρας, ανάμεσα στα χωριά Κυπριανάδες και Χωρεπίσκοποι και ανατολικά από την παραλία του Αγίου Γεωργίου Πάγων και του Αφίωνα. Ο επαρχιακός δρόμος που τον διασχίζει οδηγεί στην περιοχή της Ρόδας και απέχει 28,8 χιλιόμετρα βόρεια της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στις απόκρημνες πλαγιές των λόφων, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.

Συναντάτε για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1347, στο οποίο αναφέρεται ότι ήταν ένα από τα 23 χωριά που βοήθησαν στην ανέγερση του μοναστηριού του Παντοκράτορα, στο βουνό Ιστόνη ή Παντοκράτορας. Τα ντοκουμέντα του ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας που μαρτυρούν την μακραίωνη ύπαρξή του, αναφέρει ότι πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 1400.

Βαλανείο ΚέρκυραΗ ονομασία του κατά μια άποψη πιθανότατα να προέρχεται από την λέξη βαλάνειον, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να ονομάσουν τα δημόσια λουτρά. Όπως φημολογείται τα χρόνια εκείνα ήταν χτισμένο ένα ρωμαϊκό λουτρό στις όχθες της σημερινής Μαυρόλιμνης. Κατά μια άλλη άποψη γνωστού Κερκυραίου ιστορικού, ίσως να προέρχεται από την Βαλανιδιά, γιατί η περιοχή, πριν να φυτευτούν οι ελιές, ήταν γεμάτη βαλανιδιές. Τα Βαλανίδια δε στην παλαιά μας γλώσσα λέγονταν Βαλάνεια.

Στο χωριό υπάρχουν τρεις χριστιανικές εκκλησίες: ο Άγιος Αρσένιος, ο Άγιος Ιάκωβος και ο Άγιος Νικόλαος, που σήμερα χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο. Αξιοθέατο θεωρείται επίσης μια πέτρινη σκαλιστή βρύση, στην ανατολική πλευρά του χωριού, μέσα σε κυπαρίσσια και πλατάνια.

Το Βαλανείο φημίζεται για τη μουσική του παράδοση και λέγεται ότι όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με τη μουσική. Η χορωδία του χωριού, το λεγόμενο «κόρο» όπως αλλιώς το αποκαλούν, είναι μια από τις πιο ξακουστές της Ελλάδα, αφού μετρά αιώνες με τη παραδοσιακή και εκκλησιαστική μουσική και τα «αρέκια» που είναι αυτοσχέδια τραγούδια, κάτι ανάλογο με τις Κρητικές μαντινάδες. Η μεγαλύτερη συναυλία της χορωδίας γίνεται τις μέρες του δεκαπενταύγουστου στη βρύση του χωριού, σε ένα θεατράκι με ξύλινες κερκίδες. Το χωριό έχει μερικά καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό, όπως επίσης βίλες και κατοικίες για διαμονή.

Πηγή πληροφοριών: Βαλανειό Κέρκυρας

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register