Βαθύ στην Κάλυμνο
Χτισμένο μέσα σε καταπράσινη κοιλάδα
Το Βαθύ ή ο Βαθύς βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα βαθύ όρμο, στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου και απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την Πόθια. Χτισμένο στην καταπράσινη κοιλάδα, γεμάτη μανταρινιές και πορτοκαλιές, καταλήγει στο βαθύ κολπάκι της Ρίνας. Το μικρό λιμανάκι της Ρίνας ή Ρήνας που θυμίζει κάτι από φιόρδ, εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη, αλλά αποτελεί επίσης και ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για σκάφη. Η σημερινή του μορφή που οφείλεται στις συνεχείς προσχώσεις και επιχωματώσεις, επιβεβαιώνεται από τα αρχαία κτίσματα που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές και φανερώνουν ότι η θάλασσα εισχωρούσε κατά πολύ περισσότερο στο εσωτερικό της κοιλάδας.
Η ονομασία Ρίνα ή Ρήνα πιστεύεται ότι προέρχεται από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά, πάνω στα ερείπια της ομώνυμης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το πιθανότερο όμως είναι ότι προέρχεται από το ρις = πηγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, κοντά στην προκυμαία. Ως τις αρχές του αιώνα μας, η περιοχή του σημερινού λιμανιού, αναφέρεται ως ακατοίκητη και ότι αποτελούσε βαλτότοπο με έλη. Στο λιμάνι λειτουργεί ναυπηγείο σκαφών και ένα φυσικό ενυδρείο το οποίο αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο.
Το Βαθύ πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων και σήμερα σφύζει από τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Λίγο πιο μέσα, στην απλωσιά που παραχωρούν τα γύρω ξεροτράχαλα βουνά, αναπτύσσονται οι οικισμοί Πλάτανος, Στένωμα και Μετόχι ανάμεσα σε κάθε λογής κηπάρια και περιβόλια. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού δεσπόζει ακόμη ο εντυπωσιακός ναός του «Αγίου Νικολάου», με σημαντικές αγιογραφίες νεότερης τέχνης, ταπεινό αφιέρωμα ευσέβειας και πίστης των σφουγγαράδων και ψαράδων του νησιού στον προστάτη Άγιο των Θαλασσινών. Αξιοθέατα στο Βαθύ είναι ο κηρυγμένος αρχαιολογικός του χώρος (ΦΕΚ 196/ΑΑΠ/27-12-2006) που περιλαμβάνει και τα ερείπια από δεκατρείς συνολικά παλαιοχριστιανικές εκκλησιές.
1. Αγία Άννα Καλιώτισσα: μονόχωρος ναΐσκος (13ου αιώνα), χτισμένος πάνω στα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ου αι.) και δίπλα σε αρχαίο υδραγωγείο.
2. Αγία Ειρήνη: ναϋδριο στη θέση «Ελληνικά» (β΄ μισό του 6ου αι.).
3. Αγία Σοφία: τρίκλιτη βασιλική του τέλους του 6ου ή των αρχών του 7ου αιώνα.
4. Άγιοι Θεόδωροι: εκκλησία με τοιχογραφικό διάκοσμο του 15-16ου αι.
5. Άγιος Γεώργιος: μονόχωρος ναός (13ος αι.), χτισμένος πάνω στα λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
6. Άγιος Αντώνιος: μονόχωρη βυζαντινή εκκλησία (13ου αι.), με διάσπαρτα παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη.
7. Άγιος Δημήτριος: μονόχωρη εκκλησία με τοιχογραφία δέησης (13ου αι.).
8. Άγιος Ιωάννης Θεολόγος ή Θεολογάκι (13ος μ.Χ. αι.): ναϋδριο χτισμένο σε ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και με σωζόμενες τοιχογραφίες.
9. Άγιος Κήρυκος: μονόχωρος βυζαντινός ναός, χτισμένος πάνω στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Σταυρού. Το εσωτερικό του Αγίου Κηρύκου φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο βυζαντινών χρόνων, σε δύο στρώματα. Το εικονογραφικό πρόγραμμα σώζεται αποσπασματικά.
10. Άγιος Παντελεήμονας: μονόχωρη εκκλησία που από τα πολύ φθαρμένα τμήματα των τοιχογραφιών βλέπουμε ότι αυτά χρονολογούνται στα τέλη του 13ου – αρχές 14ου αιώνα.
11. Ανάσταση: είναι τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που χτίστηκε στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα και γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση. Οι τοίχοι της διατηρούνται σε κατάσταση θεμελίων, εκτός από το νότιο εξωτερικό, ο οποίος σώζεται σε όλο το ύψος, μέχρι τη γέννηση της καμάρας του νότιου κλίτους. Τμήμα ψηφιδωτού διατηρείται στο βόρειο κλίτος, πλησίον της κλίμακας.
12. Ανατολική Εκκλησία: τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική (6ου αι.), που βρίσκεται σε απόσταση 46 μέτρα ανατολικά της Αγίας Ειρήνης. Διαθέτει νάρθηκα στα δυτικά και δύο αψίδες στα ανατολικά, στο πέρας του κεντρικού και του βόρειου κλίτους. Όσον αφορά τη χρονολόγησή του, φαίνεται να είναι περίπου σύγχρονο με την Αγία Ειρήνη, χτίστηκε δηλαδή κατά τις αρχές του 6ου μ .Χ. αιώνα.
13. Αρχάγγελος Μιχαήλ: παλαιοχριστιανική βασιλική, στην περιοχή του Έμπολα.
Άλλοι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι είναι:
- Βουκολιά με ευρήματα νεολιθικών ως και γεωμετρικών χρόνων.
- Έμπολας: οχυρωμένη ακρόπολη (4ου αι. π.Χ.).
- Ερείπια παλαιοχριστιανικού οικισμού Ρίνας στη θέση «Ελληνικά».
- Καλιώτισσα: παλαιοχριστιανικά ταφικά κτίσματα και παλαιοχριστιανικός οικισμός.
- Κάστελλα: προϊστορικός οικισμός.
- Λόφος Περιστεριάς: Ευρήματα νεολιθικών ως και γεωμετρικών χρόνων.
- Πάνω Παναγιά: μονόχωρος ναΐσκος, χτισμένος πάνω στα ερείπια μοναστηριακού συγκροτήματος παλαιοχριστιανικών χρόνων.
- Τρίκλιτη βασιλική του 6ου αι. στον οικισμό Χαλκίτη.
- Τρίκλιτη βασιλική του β΄ μισού του 6ου αι.
- Οχυρό ελληνιστικών χρόνων στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας του Βαθέος.
- Παλαιοπαναγιά: παλαιοχριστιανικός οικισμός, με τάφους και παλαιοχριστιανική βασιλική.
- Παναγία Κυρά Χωστή: μονόχωρος βυζαντινός ναός (11ος μ.Χ. αι.), αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
- Παναγία Κυρά Ψηλή: Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού του 18ου αι.
- Σπήλαιο Αγίου Νικολάου στη θέση Στημένια.
- Σπήλαιο Δασκαλειό ή Σκάλια.
- Σπήλαιο Τσιγγούρα.
- «Φυλάκειο» ελληνιστικών χρόνων (4ου/3ου αι. π.Χ.) στα ΝΔ της κοιλάδας του Βαθέος.
Στο Βαθύ δε θα βρείτε μια συνηθισμένη παραλία, αλλά με την κατασκευή τσιμεντένιων σκαλοπατιών, κατά μήκος του λιμανιού, έχει δημιουργηθεί μία τεράστια, ασφαλή, θαλασσινή «πισίνα». Άλλη κοντινή παραλία είναι η Ακτή που βρίσκεται ανάμεσα στο Βαθύ και την Πόθια, με θέα την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που γίνονται στη Ρίνα.
- Αναρρίχηση στα βράχια της Ρίνας, όπου κάθε Οκτώβριο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ «Kalymnos Rock Climbing Festival».
- Deep water solo: Είναι σόλο αναρρίχηση σε βράχο με την ύπαρξη νερού από κάτω, στη βάση της αναρρίχησης, για προστασία σε περίπτωση πτώσης. Συνήθως υπάρχει ένα σκάφος σε αναμονή, που βοηθάει τον αναρριχητή.
- Θαλάσσιο κανόε-καγιάκ για μια βόλτα στον κόλπο της Ρίνας ή στις κοντινές παραλίες. Κοντά στις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, που βρίσκονται στην περιοχή, αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε δελφίνια.
- Καταδύσεις για αρχάριους και προχωρημένους δύτες, με τη συνοδεία έμπειρων δυτών.
- Κολυμβητικός Διάπλους Ρίνα-Βαθύ: Πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.
- Φουντανέλες: Είναι οι βουτιές από το βράχο της Ρίνας, όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «φουντανέλας», για την πιο εντυπωσιακή βουτιά.
Στο γραφικό λιμανάκι μπορείτε να βρείτε τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ, πάγκους με τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις εστίασης για ποτό και φαγητό και αρκετά καταλύματα διαμονής. Τα ταβερνάκια της φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και τους νόστιμους ψαρομεζέδες.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: commons.wikimedia.org