Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αφιώνας Κέρκυρα

Αφιώνας στην Κέρκυρα

Γραφικός και πολύχρωμος πάνω σε ορεινό ακρωτήρι

Ο Αφιώνας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας και απέχει 35,9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Είναι παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 133 μέτρων, πάνω στον αυχένα της καταπράσινης χερσονήσου του ακρωτηρίου, που χωρίζει τον όρμο του Αγίου Γεωργίου με τον όρμο του Αρίλλα. Έχει πανοραμική θέα το Ιόνιο Πέλαγος, τη βραχονησίδα Γραβιά, τα Διαπόντια νησιά (Μαθράκι кαι Οθωνoί) και τον όρμο Αγίου Γεωργίου. Θεωρείται από τους παλαιότερους οικισμούς της Κέρκυρας και σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά του στην τοπική ποικιλία σταφυλιών.

Αφιώνας ΚέρκυραΕίναι ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά του νησιού και αποτελεί γνωστό τουριστικό προορισμό με παλιά αρχοντικά, χρωματιστά σπίτια και πολλά πέτρινα καντούνια (καλντερίμια). Στη διαδρομή από το χωριό προς το «Πόρτο Τιμόνι», υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών οχυρώσεων που το προστάτευαν από πειρατικές επιδρομές.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί νεολιθικός οικισμός της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ., ενώ ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. Ενοριακή εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπατάρης, με το επιβλητικό πανύψηλο καμπαναριό, που χτίστηκε το 1636 και πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου. Την παραμονή της γιορτής του, πραγματοποιείται το έθιμο «Λάμπατα», στο οποίο οι κάτοικοι ανάβουν και πηδούν τις φωτιές.

Μετά τη διπλή παραλία και προς το άκρο του ακρωτηρίου Άκρα Αρίλλα ή «Κεφάλι του Μούργη» για τους ντόπιους, υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Στυλιανού μέσα σε μια σπηλιά. Κοντινή παραλία είναι το «Πόρτο Τιμόνι», που χωρίζεται σε δυο από μία στενή λωρίδα γης και έχει βραβευθεί μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης. Η αριστερή που ονομάζεται «Λιμνί» έχει γαλάζια νερά, ενώ η δεξιά στον όρμο του Αγίου Γεωργίου ονομάζεται Πόρτο Τιμόνι και έχει πιο σκούρα νερά.

Στον Αφιώνα δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος που οργανώνει διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο οικισμός έχει λιγοστά καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό με θέα την Ανδριατική, όπως επίσης και καταλύματα διαμονής.

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register