Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αυλιώτες Κέρκυρα

Αυλιώτες στην Κέρκυρα

Ένα παραδοσιακό χωριό μέσα σε κατάφυτο λόφο

Οι Αυλιώτες βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας, βόρεια της παραλίας του Αγίου Στεφάνου στο ακρωτήρι Κεφάλι και νότια των Περουλάδων. Απέχουν 41 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας.

Είναι ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 120 μέτρων, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Περουλάδων-Αγίου Στεφάνου, μέσα σε ένα κατάφυτο λόφο. Από τα υψώματά του, βλέπουμε τα Διαπόντια νησιά με την Αδριατική στο βάθος, αγναντεύουμε τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές και το ήρεμο ανάγλυφο του εσωτερικού του νησιού.

Αυλιώτες ΚέρκυραΗ τοπική κοινότητα Αυλιωτών περιλαμβάνει και τους οικισμούς Αγία Πελαγία, Άγιος Στέφανος, Γαρνάδες, Κουκνικάδες και Στάουσα. Είναι βέβαιο ότι η ευρύτερη περιοχή των χωριών κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Το τεκμηριώνουν τα ευρήματα που έφερε στο φως ο αρχαιολόγος Δαίλπφερδ το 1913 στον Άγιο Στέφανο, όπως και η επιφανειακή έρευνα του καθηγητή Αύγουστου Σορδίνα, που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970.

Την ονομασία του χωριού συναντάμε σε έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας, ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα. Οι Αυλιώτες αρχικά ήταν χτισμένοι στις παρυφές του λόφου, πάνω στον οποίο δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας, στις σημερινές γειτονιές Μεροβίγλι, Φανό και Καλάβρια, κοντά στην περιοχή που αποκαλούταν μέχρι πριν λίγα χρόνια Αυλή. Πιθανόν σ’ αυτή τη μικρή Αυλή να οφείλεται το όνομα του σημερινού μεγάλου χωριού.

Την ίδια περίοδο, υπήρχε ήδη το όμορο χωριό των Εξωκαστρινών, που τότε ήταν χτισμένο γύρω από το ύψωμα όπου βρισκόταν ο εμβληματικός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ (σήμερα Ταξιαρχών) και απλωνόταν στις σημερινές γειτονιές Μουγκανάτικα, Κουκούλι, Καποδετσεντάτικα, Καπαντωνάτικα, Πέρα Μπάντα. Η ονομασία Εξωκαστρινοί είναι υστεροβυζαντινής προέλευσης και αφορά μια ειδική κατηγορία κατοίκων της Κερκυραϊκής υπαίθρου που έχαιραν ειδικών προνομίων και φορολογίας, γιατί φρουρούσαν την περιοχή τους.

Στο χωριό υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη, όπως επίσης και η Φιλαρμονική Αυλιωτών, η οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Κέρκυρας.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι ο ναός  της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια πλευρά, ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη νοτιοανατολική πλευρά, ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας στο κεντρικό τμήμα το οικισμού, με πέτρινη βρύση και σιντριβάνι με αγάλματα και ο ναός των Ταξιαρχών.

Κοντινή παραλία είναι το Κατεβασίδι, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού. Οι Αυλακιώτες έχουν έντονα τη διατήρηση των εθίμων και τα πανηγύρια με κερκυραϊκά τραγούδια και χορούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος του καρναβαλιού που συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Στο χωριό υπάρχουν καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό, όπως επίσης βίλες και κατοικίες για διαμονή.

Πηγή πληροφοριών: Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών

Πηγή photo slider & κειμένου: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register