Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αρχαία Θήρα Σαντορίνη

Αρχαία Θήρα στη Σαντορίνη

Μια αρχαία πόλη που δεσπόζει σε όλο το νησί

Η Αρχαία Θήρα στη Σαντορίνη είναι χτισμένη στο Μέσα Βουνό στην Περίσσα, ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους, με αρχηγό τον Θήρα, από όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού. Κατοικήθηκε μέχρι την πρώιμη βυζαντινή εποχή και αποτελούσε το αστικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης-κράτους της Θήρας. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Η αρχαία Θήρα είχε δύο λιμάνια. Την Οία (σημερινό καμάρι) και την Ελευσίνα (σημερινά Περίσσα). Την αρχαία Θήρα και το μεγαλύτερο μέρος των νεκροταφείων της ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Φρειδερίκος Χίλλερ φον Γκαίρτρινγκεν από το 1895 ως και το 1902. Τα νεκροταφεία της Σελλάδας ανάσκαψε ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από το 1961 ως το 1982. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης στα Φηρά μπορείτε να δείτε μερικά εκθέματα από αυτή την ιστορική περίοδο της Σαντορίνης.

Αγορά: Η αγορά βρίσκεται  στο κέντρο της πόλης. Στη νότια πλευρά της ήταν το εμπορικό κέντρο, ενώ στο κέντρο ήταν το διοικητικό κέντρο της πόλης. Στο βόρειο τμήμα της που κατασκευάστηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, υπάρχουν πολλά μνημεία, μια στοά και ναόσχημα κτίρια προς τιμήν επιφανών προσώπων.

Βασιλική Στοά: Η βασιλική στοά χρονολογείται στην εποχή του Αυγούστου (1ος αιώνας μ.Χ.) και βρίσκεται  στο ΝΔ άκρο της αγοράς. Είχε μήκος 46μ. και πλάτος 10μ. με κύρια είσοδο στην ανατολική πλευρά προς την αγορά. Στη βόρεια πλευρά της υπήρχαν αγάλματα της οικογένειας του Καίσαρα, στο δυτικό τοίχο ήταν εντοιχισμένες δύο ένθετες ενεπίγραφες πλάκες που αναφέρουν ότι η στοά αναστηλώθηκε από τον Κλειτοσθένη, εύπορος Θηραίος, το 149 μ.Χ.

Γυμνάσιο Εφήβων: Το γυμνάσιο εφήβων βρίσκεται  στη νότια πλευρά της πόλης και χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Σώζεται ένα μερικώς λαξευμένο σε βράχο σπήλαιο, αφιερωμένο στον Ερμή και τον Ηρακλή.

Θέατρο: Το θέατρο βρίσκεται  στο ΝΑ τμήμα της αγοράς, κτισμένο την εποχή των Πτολεμαίων (3ος αιώνας π.Χ.) και η αρχική μορφή της ορχήστρας ήταν κυκλική. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., η σκηνή επεκτάθηκε και κατέλαβε τμήμα της αρχικής ορχήστρας.

Ιερό Αρτεμιδώρου: Το ιερό Αρτεμιδώρου χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και ιδρύθηκε από τον Αρτεμίδωρο της Πέργης, ναύαρχο του Πτολεμαϊκού στόλου. Στους βράχους του διακρίνονται χαραγμένες επιγραφές και σύμβολα θεών που λατρεύονταν εκείνη την εποχή.

Ιερό Απόλλωνος Καρνείου: Το ιερό του Απόλλωνος Καρνείου χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. και είναι εν μέρει λαξευμένο σε βράχο και εν μέρει χτισμένο σε τεχνητό ανάλημμα. Αποτελείται από το ναό, μια τετράγωνη αυλή με υπόγεια δεξαμενή, η στέγη της οποίας στηρίζονταν σε έξι μεγάλους μονολιθικούς πεσσούς και ένα μικρό κτίσμα, πιθανώς σκευοφυλάκιο.

Ναός του Διονύσου: Ο ναός του Διονύσου βρίσκεται  βόρεια της αγοράς και ήταν ένας μικρός ελληνιστικός ναός δωρικού ρυθμού, χτισμένος πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο ανάλημμα, αφιερωμένος στον Διόνυσο, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Η πρόσοψη και η οροφή ήταν μαρμάρινες, ενώ το υπόλοιπο κτίριο ήταν από πέτρα που εξορύχτηκε από την περιοχή.

Νεκροταφεία: Τα νεκροταφεία βρίσκονται  στις πλαγιές της Σελλάδας και πλαισιώνουν τους δρόμους προς τα βόρεια και νότια λιμάνια της αρχαίας πόλης, το σημερινό Καμάρι και στην Περίσσα αντίστοιχα. Έχουν αποκαλυφθεί ταφές από τη γεωμετρική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Βρέθηκε επίσης ένα εξαιρετικό άγαλμα κόρης του 600 π.Χ. περίπου, δαιδαλικής τεχνοτροπίας, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, όπου προσωρινά φυλάσσεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, μέχρι να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register