Απολιθωμένο Δάσος στη Λέσβο
Ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία το Απολιθωμένο Δάσος
Το Απολιθωμένο Δάσος στη Λέσβο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία σε παγκόσμια κλίμακα της Γεωλογικής μας Κληρονομιάς. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και θεωρείται από τα σπανιότερα του κόσμου. Οι πρώτες ανασκαφές γίνανε το 1987 και έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμένων κορμών.
Το Απολιθωμένο Δάσος κίνησε το ενδιαφέρον πολλών περιηγητών και μελετητών ήδη από το 19ο αιώνα. Το 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση, η περιοχή του προστατευόμενου γεωπάρκου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου. Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο και είναι μεγάλης επιστημονικής σημασίας.
Με έκταση 150.000 στρέμματα, περιλαμβάνει εκατοντάδες όρθιους και πεσμένους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. Η φλούδα στα πιο πολλά δέντρα διατηρείται χωρίς καμία αλλοίωση, ενώ στα άλλα έχει μαζέψει. Το ύψος των δέντρων φτάνει τα 6 μέτρα και η περίμετρος τα 8,50 μέτρα. Οι χρωματισμοί τους ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία.
Πρόκειται για ένα εκτεταμένο, πλούσιο και πυκνό δάσος, που κάλυπτε κατά το παρελθόν, τη Λέσβο, το οποίο βυθίστηκε και χάθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, λόγω των ισχυρών ηφαιστειακών εκρήξεων του Βορείου Αιγαίου. Μεμονωμένα απολιθώματα έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία του νησιού.
Ο επισκέπτης της Λέσβου έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να επισκεφθεί τις διάφορες περιοχές του νησιού, στις οποίες συγκεντρώνονται οι απολιθωμένοι κορμοί. Συγκεκριμένα, μπορεί να επισκεφθεί το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Χαμανδρούλα, το Γεωπάρκο του Σιγρίου, το θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, είτε να επιλέξει τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς μηχανικά μέσα και συνδέουν τις διάφορες απολιθωματοφόρες θέσεις, χωρίς βεβαίως να παραλείψει να επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, το οποίο, εκτός των άλλων, είναι επιφορτισμένο με τη μελέτη, την ανάδειξη και τη συντήρηση του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού.
Το ίδιο το δάσος παρέχει πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία ολόκληρης της λεκάνης του Αιγαίου, για τη χλωρίδα, αλλά και τις οικολογικές συνθήκες, το κλίμα και τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν την σημερινή δομή της περιοχής. Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, πιστοποιεί ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα.
Σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί όρθιοι απολιθωμένοι κορμοί. Το μήκος τους φτάνει ακόμα και τα 20 μέτρα ενώ η διάμετρός τους πλησιάζει τα 3 μέτρα. Εκτός από τους απολιθωμένους κορμούς διατηρούνται σε άριστη κατάσταση ρίζες, καρποί, φύλλα και σπέρματα, όλα προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα.
Μεγάλα τμήματά τους μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό και ορισμένα από αυτά, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και της επιστημονικής τους αξίας, φιλοξενούνται σήμερα στα μεγαλύτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo: commons.wikimedia.org