Αξιοθέατα στο Νομό Χανίων
Αρχαία Άπτερα
Η αρχαία Άπτερα ιδρύθηκε στο σημερινό λόφο του Παλιόκαστρου σε υψόμετρο περίπου 230 μέτρων. Η πόλη είναι αξιοσημείωτη για τη στρατηγική της θέση: δεσπόζει σε ολόκληρο τον κόλπο της Σούδας στα βόρεια, στην πεδιάδα του Αποκόρωνα προς τα δυτικά και μέχρι τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων στα νότια. Αυτή η στρατηγική θέση ευνόησε την ανάπτυξή της, ιδίως μεταξύ 4ου αιώνα π.Χ. και 4ου αιώνα μ.Χ. Επιπλέον, οι δύο λιμένες της: η Κίσσαμος (σημερινές Καλύβες ) και η Μινώα (σημερινό Μαράθι), που βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου, της έδωσαν τον έλεγχο του εμπορίου στην περιοχή. Ως πόλη-κράτος, η Άπτερα ήλεγχε ολόκληρη την περιοχή και πολλά χωριά. Σύμφωνα με τις πηγές, τα πιθανά σύνορα της επικράτειας θα ήταν η επικράτεια της Κυδωνίας, στα δυτικά, και της Λάππας, στα νότια. Θα εκτεινόταν σε όλο το ακρωτήριο Δράπανο, στα ανατολικά. Ο ποταμός Πύκτος, ο οποίος διασχίζει τη πεδιάδα στα νότια και ανατολικά του λόφου στον οποίο βρίσκεται η Άπτερα, έκανε τις πεδιάδες των σημερινών Στύλου και Αρμένων εύφορες πεδιάδες για γεωργία. Έχουν εντοπιστεί ίχνη χωριών ή απομονωμένων αγροκτημάτων τόσο σε αυτές τις πεδιάδες όσο και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Έχουν ανακαλυφθεί τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέει την Άπτερα με γειτονικές πόλεις. Ένα τοπόσημο που δείχνει την απόσταση μεταξύ Άπτερας και Κίσσαμου βρέθηκε στον άξονα που οδηγούσε στη Λάππα. Αυτό το τοπόσημο αναφέρει επίσης τον αυτοκράτορα Τραϊανό και χρονολογείται από το έτος 99 – 100. Τα τείχη της πόλης, μήκους 3,480 μέτρων, περιβάλλουν το επίπεδο τμήμα του λόφου. Η περιοχή που περιβάλλεται από το τείχος δεν ήταν ποτέ πλήρως αστικοποιημένη.
Αρχαία Κυδωνία
Η αρχαία Κυδωνία βρισκόταν στη θέση της σημερινής σύγχρονης πόλης των Χανίων, στο λόφο Καστέλι. Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής αναπτύχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Κρήτης και άκμασε μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Ήδη ο Όμηρος αναφέρει τους Κύδωνες ως μία από τις πέντε κρητικές φυλές ενώ και ο Στράβωνας αναφέρεται στην πόλη της αρχαίας Κυδωνίας, την οποία θεωρεί ως την τρίτη μεγαλύτερη στην Κρήτη. Η ίδρυση της αρχαίας Κυδωνίας αποδίδεται σε Σάμιους, οι οποίοι εγκατέλειψαν το νησί τους το 524 π.Χ., όταν ο Πολυκράτης έγινε τύραννος εκεί. Η μυθολογική εκδοχή υποστηρίζει ότι ιδρυτής της είναι ο Κύδων, γιος του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδος. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την αρχαία Κυδωνία «μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων». Κατά τις ανασκαφές στην αρχαία Κυδωνία ανακαλύφθηκαν πολλοί τάφοι και πλούσια κεραμική διαφόρων περιόδων, κτερίσματα μυκηναϊκής εποχής, οικοδόμημα τύπου μινωικού μεγάρου, τοιχογραφίες υστερομινωικής περιόδου, πήλινες πινακίδες με γραμμική Γραφή Β’, αγάλματα ρωμαϊκής εποχής, ψηφιδωτό των ελληνιστικών χρόνων κ.ά. Τα ευρήματα βεβαιώνουν ότι στην περιοχή της σημερινής πόλης είχε δημιουργηθεί σημαντικός οικισμός από τη νεολιθική εποχή, που με το πέρασμα των χιλιετηρίδων εξελίχθηκε στη μεταγενέστερη αρχαία Κυδωνία. Σταδιακά η αρχαία Κυδωνία εξελίχθηκε στον σημαντικότερο οικισμό της Δυτικής Κρήτης και σπουδαίο λιμάνι. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Κυδωνίας είναι θαμμένο κάτω από την σύγχρονη πόλη των Χανιών, ενώ τα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.
Αρχαία Πολυρρήνια
Η Πολυρρήνια ήταν αρχαία πόλη στη βορειοδυτική Κρήτη, περίπου 6 χιλιόμετρα νότια από το Καστέλλι Κισσάμου. Η πόλη άκμασε από τα αρχαία μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και η επικράτειά της καταλάμβανε το δυτικό άκρο της Κρήτης. Το επίνειό της ήταν η Κίσσαμος. Η ακρόπολη της Πολυρρήνιας βρισκόταν στο ύψωμα πάνω από το χωριό Απάνω Παλαιόκαστρο, σε απότομο λόφο ύψους 418 μέτρων. Ο λόφος προσφέρει απρόσκοπτη θέα και φυσική οχύρωση, η οποία ενισχύθηκε με τείχος κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Η πόλη καταλάμβανε το νοτιοδυτικό τμήμα απότομου λόφου. Τα ερείπια που σώζονται σήμερα χρονολογούνται κυρίως από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ σώζεται επίσης τμήμα των ελληνιστικών τειχών της πόλης. Επίσης έχει ανασκαφεί μεγάλο κτίριο λατρευτικής χρήσης το οποίο χρονολογείται από την πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Στη θέση της αρχαίας ακρόπολης κτίστηκε βυζαντινό κάστρο, του οποίου τα τείχη σώζονται σε ύψος μέχρι 3,5 μέτρων. Ένα από τα πιο εμφανή κατάλοιπα της αρχαίας πόλης είναι το υδραγωγείο. Είναι λαξευτό και είναι ορατό στην κεντρική πλατεία του σύγχρονου χωριού. Δίπλα του βρίσκεται σώζεται ημικυκλικός οχυρωματικός πύργος, ο οποίος συνδέεται με το υδραγωγείο μέσω αγωγού. Επίσης εντός του χωριού σώζονται τμήματα από τις στοές του. Το νερό συλλεγόταν από λαξευτή υπόγεια δεξαμενή, η οποία συνδεόταν με πήλινο ανοικτό αγωγό με δεύτερη δεξαμενή. Επιπλέον, στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν διάσπαρτες λαξευτές στέρνες. Δεξαμενές υπήρχαν και στην ακρόπολη. Τα σπίτια της Πολυρρήνιας ήταν λαξευτά, με κτιστές προσόψεις. Ψηλότερα στο λόφο βρίσκεται ο ναός των 99 Αγίων Πατέρων, ο οποίος κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιώντας αρχαία δομικά υλικά. Ανάμεσα στα υλικά που έχουν ενσωματωθεί στο ναό είναι και αρχαίες επιγραφές, οι οποίες χρονολογούνται από τον 3ο με 1ο αιώνα π.Χ. Δίπλα στο ναό έχει ανασκαφεί μεγάλο κτίριο λατρευτικής χρήσης, βωμός ή ναός, πιθανόν αφιερωμένος στην Άρτεμη. Εντός της ακρόπολης έχουν εντοπιστεί λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η νεκρόπολη των ελληνιστικών χρόνων βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο του λόφου, αλλά εντός των τοιχών, και περιλαμβάνει λαξευτούς τάφους με θαλάμους, τόσο υπέργειους όσο και υπόγειους.
Ενετικά Νεώρια
Η ανάγκη για πλησιέστερη παρουσία του Βενετσιάνικου στόλου στην Κρήτη, υποχρέωσε τη Βενετία να κατασκευάσει νεώρια (arsenali) στα οποία επισκεύαζαν τα πλοία κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το 1599 ολοκληρώνεται το νότιο συγκρότημα με την κατασκευή 17 νεωρίων. Το 1607 αρχίζει η κατασκευή πέντε ακόμα νεωρίων στην ανατολική λεκάνη του λιμανιού γνωστά ως νεώρια του Moro, από τα οποία τελείωσαν τα δύο. Σήμερα από το συγκρότημα των 17 νεωρίων σώζονται μόνο 7. Στην αρχική τους μορφή ήταν ανοιχτά προς την πλευρά της θάλασσας είναι θολοσκέπαστα και επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα στο πάχος της τοιχοποιίας.
Ενετικό Λιμάνι
Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων με τον Φάρο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων. Σήμερα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και Χανιωτών, κυρίως τους θερινούς μήνες. Πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ κατά μήκος της παραλίας προσφέρονται για χαλαρές ώρες αναψυχής και ψυχαγωγίας. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς από το 1320 μέχρι το 1356. Το Ενετικό λιμάνι εξυπηρετούσε το εμπόριο αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας της Κρήτης για την καταπολέμηση της πειρατείας. Τον 16ο αιώνα, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, τα νέα βενετσιάνικα σχέδια της οχύρωσης της πόλης συμπεριελάμβαναν και το λιμάνι. Κατασκευάζεται το φρούριο Φιρκά στην είσοδο του λιμανιού στα δυτικά και ενισχύεται με τον Προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου πάνω στο λιμενοβραχίονα. Σε περίπτωση απειλής μία χοντρή αλυσίδα έδενε από το Φρούριο Φιρκά στην απέναντι βάση του Φάρου κλείνοντας της είσοδο του λιμανιού. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Ενετικό λιμάνι παρότι αποτελούσε κέντρο εμπορίου αφήνεται στην τύχη του. Μόνο στα χρόνια της Αιγυπτιοκρατίας (1831-1841) ξεκινούν πάλι επισκευαστικές εργασίες και ανακαινίζεται και ο Φάρος. Από τα τέλη του 19ου αιώνα το Ενετικό λιμάνι αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής και σταδιακά εγκαταλείπεται και χρησιμοποιείται το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Σούδας το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετεί την εμπορική και επιβατική κίνηση της δυτικής Κρήτης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου
Στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Ενετοτουρκικού Διοικητηρίου, το οποίο βρισκόταν μέσα στην περίμετρο του βενετσιάνικου κάστρου, που ενισχύθηκε κατά την τουρκοκρατία. Τα εκθέματα του Μουσείου παρέχουν μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου από την προϊστορική εποχή μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα, δηλ. τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες με βάση χρονολογικά και τοπικά κριτήρια και είναι κατανεμημένη στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Έτσι ο επισκέπτης γνωρίζει τις αρχαιότητες της περιοχής με χρονολογική σειρά. Επιπλέον τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες. Το σύνολο της έκθεσης του Μουσείου περιλαμβάνει αρκετό πληροφοριακό και εποπτικό υλικό. Για την πληρέστερη ενημέρωση και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών υπάρχει στη διάθεσή τους μια ηλεκτρονική παρουσίαση με έρευνα και τεκμηρίωση γύρω από τον πλέον καταστροφικό σεισμό της αρχαιότητας, το 365 μ.Χ., που έπληξε την Κρήτη και ισοπέδωσε την Κίσαμο.
Μουσείο Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων
Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ή Μουρτάρων είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης. Μέσα στο μοναστήρι, που χτίστηκε από τους Ενετούς άρχοντες Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, έχει διαμορφωθεί το Μουσείο της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στο οποίο εκτίθενται εκκλησιαστικές εικόνες και σκεύη. Από τα εκθέματα του Μουσείου της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ξεχωρίζει το χειρόγραφο ειλητό (ύφασμα που καλύπτει την αγία τράπεζα με την εικόνα του Πανάγιου Τάφου) του 12ου αιώνα, και οι εικόνες του 16ου – 17ου αιώνα: του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αγίου Νικολάου, του Ένθρονου Χριστού, της Ζωοδόχου πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας.
Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης στην Παλαιόχωρα
Το Μουσείο των Ακριτών της Ευρώπης δημιουργήθηκε από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που περιγράφει μέσα από τα εκθέματα του την ακριτική παράδοση των ευρωπαϊκών λαών. Βασικός σκοπός του Μουσείου Ακριτών της Ευρώπης είναι η διάδοση των στοιχείων του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού και η εμψύχωση της ακριτικής περιοχής που το φιλοξενεί, με τη δημιουργία ενός χώρου για έρευνα, μελέτη, ψυχαγωγία και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Το εποπτικό υλικό του Μουσείου επισημαίνει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης. Η μόνιμη έκθεση προσπαθεί να προβάλλει γέφυρες επικοινωνίας όπως τα τραγούδια, οι χοροί, τα πανηγύρια, η τέχνη, το εμπόριο μεταξύ των πολιτισμών. Το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης παρουσιάζει στο ευρωπαϊκό κοινό και αναδεικνύει τις ανεκτίμητες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης στο έντονα (ιδίως σήμερα) πολυπολιτισμικό περιβάλλον που ζούμε.
Μουσείο Ελιάς Βουβών
Το Μουσείο Ελιάς Βουβών βρίσκεται δίπλα στη Μνημειακή Ελιά Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι, η ηλικία της υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 χρόνων. To Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στο οποίο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της περιοχής. To Μουσείο βρίσκεται σε ελαιοπαραγωγική περιοχή της ενδοχώρας των Χανίων, όπου παράγονται τα ξακουστά λάδια Κολυμβαρίου, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου. To Μουσείο Ελιάς Βουβών διασώζει και αναδεικνύει όλα τα στοιχεία της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σχετικά με το δέντρο της ελιάς, από τη φύτευση, την καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα, τη συλλογή του πολύτιμου καρπού του, την αποθήκευσή του, τη μεταφορά του στο ελαιουργείο και την έκθλιψή του. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η γενικότερη σχέση με την ελιά σα βασικό στοιχείο ομορφιάς, ειρήνης, φιλίας και πολιτισμού.
Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του νομού Χανίων. Το κτίριο του Μουσείου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει δύο επίπεδα. Το ισόγειο διαθέτει και «οξιώστη», εσωτερική αυλή, καμαρόσπιτο με βοηθητικούς χώρους, ενώ ο όροφος διαθέτει οντά. Τμήμα του κτιρίου κατασκευάστηκε κατά την Ενετοκρατία, ενώ ο όροφος επί Τουρκοκρατίας. Τα εκθέματα είναι κατηγοριοποιημένα σε θεματικές ενότητες: καμαρόσπιτο, μετάξι, αγγειοπλαστική, κοπανέλι, λιθοτομία και λιθοξοϊκή, ξυλογλυπτική και εικονογραφία, όπλα και νομίσματα. Στο ιστορικό τμήμα του Μουσείου εκτίθενται όπλα και σπαθιά από τους μακροχρόνιους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία, μικρό μέρος των ζωγραφικών πινάκων και ιστορικών λιθογραφιών, στις οποίες απεικονίζονται παραστατικά τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής και Κρητικής ιστορίας. Νομίσματα Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Βενετσιάνικα, Τουρκικά, Κρητικής Πολιτείας και νόμισμα των Συρακουσών (405-345 π.Χ.). Επίσης μετάλλια Γαβαλοχωριανών, κερδισμένα στα πεδία μαχών.
Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι»
Στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων «Κρητικό Σπίτι». Εκεί μπορεί κανείς να δει και να γνωρίσει τη λαογραφική παράδοση των Χανίων μέσα από μια πλήρη συλλογή. Το Λαογραφικό Μουσείο αναπαριστά χρησιμοποιώντας ακόμα και ανθρώπινα ομοιώματα τις αγροτικές και οικιακές ασχολίες, με αυθεντικά εργαλεία και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν στα αγροτόσπιτα του 18oυ και 19ου αιώνα. Εκεί μπορείτε να δείτε και τους βασικούς χώρους ενός παραδοσιακού κρητικού σπιτιού όπως αυτό ήταν διαμορφωμένο ως και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην Ακτή Κουντουριώτη στην είσοδο του ιστορικού ενετικού Φρουρίου Φιρκά. Το Μουσείο στη μόνιμη έκθεση του περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.ά. από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Κυριότερο έκθεμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι ένα ομοίωμα πλοίου της Μινωικής Εποχής, το Μινωικό Πλοίο που κατασκευάστηκε από αυθεντικά υλικά, με εργαλεία και διαδικασίες ναυπήγησης του 15ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στο Νεώριο «Μόρο», στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης διαθέτει και έκθεση με είδη από το θαλάσσιο περιβάλλον. Ιδιαιτέρως πλούσια είναι η συλλογή οστράκων από διάφορα μέρη του κόσμου.
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον»
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Ελαιουργείον» βρίσκεται στο Δρομόνερο κι έχει σα στόχο τη στέγαση, τη διαφύλαξη, τη συντήρηση, την παρουσίαση και την ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του που απαρτίζονται με περισσότερα από 250 έργα τέχνης ισάριθμων καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, βιντεοτέχνης, κατασκευών, εγκαταστάσεων και ταινιών κινηματογράφου αλλά και βίντεο. Η συλλογή δημιουργήθηκε από την ευγενική προσφορά έργων τέχνης από τους δημιουργούς τους, αλλά και από χορηγούς, συλλέκτες, δήμους και συνδρομές των μελών της Λέσχης Φίλων του Ελαιουργείου.
Μουσείο Σχολικής Ζωής
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Νεροκούρου Χανίων. Ιδρύθηκε για να καταγραφεί και να παρουσιαστεί στο κοινό η ιστορία της σχολικής εκπαίδευσης της Κρήτης. Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής ο επισκέπτης μπορεί να δει μια σειρά εκθεμάτων από βιβλία, τετράδια, χάρακες, θρανία, έδρες, αριθμητήρια, πίνακες, τσάντες και άλλα αντικείμενα παλαιότερων εποχών. Μεταφέρεται πιστά η ατμόσφαιρα της σχολικής τάξης του παρελθόντος και η διαδικασία της μάθησης, μέσα από όλες τις διακυμάνσεις και αλλαγές που δοκιμάστηκαν κατά το πέρασμα των χρόνων. Βασικός σκοπός του Μουσείου είναι η αναζήτηση του εκπαιδευτικού και σχολικού παρελθόντος, η επιστημονική ανάλυση, η διαφύλαξή του και η σύνδεσή του με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις ανάγκες της.
Μουσείο Τυπογραφίας
Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται στα Χανιά, λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Εκεί θα δείτε σπάνια βιβλία, εφημερίδες καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες οι οποίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας. Το 2012 το Μουσείο Τυπογραφίας επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα προσθέτοντας στη συλλογή του εκθέματα που αφορούν την εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο αξιόλογες εκθέσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.