Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Τρικάλων

Γεφύρι της Ανθούσας στον Ασπροπόταμο

Βρίσκεται στην είσοδο της Ανθούσας, γεφυρώνοντας τις όχθες του Λεπενίτση, παραπόταμο του Ασπροποτάμου. Πρόκειται για ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 7,3 μέτρα, ανεγειρόμενο στα μέσα του 18ου αιώνα.

Γεφύρι του Γκίκα στον Ασπροπόταμο

Είναι ένα μικρό πέτρινο κατασκεύασμα με άνοιγμα τόξου 7,6 μέτρα, γεφυρώνοντας τις όχθες του ποταμού Κρανιώτικου. Χτίστηκε το 1887, ένα χιλιόμετρο έξω από την Κρανιά, δίπλα στο μύλο του Ντούλα Γκίκα, στον οποίο οφείλει το όνομά του.

Γεφύρι του Μίχου στον Ασπροπόταμο

Λίγα μέτρα έξω από την Ανθούσα, πάνω από τον Ασπροπόταμο, στέκεται περήφανα η γέφυρα του Μίχου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι με δύο τόξα. Το μεγάλο τόξο έχει άνοιγμα 12,5 μέτρα και το μικρό 3,7 μέτρα. Συνδέει, μέσω του παλιού μονοπατιού, το χωριό με το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περίοδο κατασκευής του.

Γεφύρι της Πύρρας

Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, στο νομό Τρικάλων με ανάπτυγμα 18,30, άνοιγμα τόξου 8,20 και πλάτος καταστρώματος 2,65 μέτρα. Βρίσκεται στη νότια είσοδο του χωριού, στο δασικό δρόμο Νεραϊδοχωρίου – Πύρρας, και γεφυρώνει το ρέμα Κρυόβρυση το οποίο χύνεται στον Καμναΐτικο ποταμό. Παλιά, συνέδεε την Πύρρα με το Νεραϊδοχώρι δια μέσου ενός απότομου καλντεριμωτού μονοπατιού (Σκάλα Πύρρας). Η ακριβής χρονολογία θεμελίωσής του παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το 1823 οι Τουρκαρβανίτες, του Δερβέναγα Τρικάλων Σελιχτάρ Μπόδα, μετά την πυρπόληση των χωριών Περτούλι, Νεραϊδόχωρι και Πύρρας έπεσαν σε ενέδρα του Καπετάνιου των Χασίων Νάσιου Μάνδαλου στη στενή και απότομη Σκάλα της Πύρρας, πάνω από το γεφύρι. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή τρόμαξε τα άλογα των Τουρκαρβανιτών και, με τον πανικό που προκλήθηκε, πολλοί καβαλάρηδες κατακρημνίστηκαν στο ρέμα και πνίγηκαν.

Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα δημιουργήθηκε το 2003 με ιδιωτική πρωτοβουλία. Στεγάζεται στο παλιό βιομηχανικό κτίριο της ιστορικής τοπικής εταιρείας αναψυκτικών. Στο κέντρο λειτουργεί βιομηχανικό μουσείο στο οποίο, που εκτός από τον παλιό μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου, εκτίθενται επίσης μια μεγάλη συλλογή μπουκαλιών, ετικετών και πωμάτων από όλο τον κόσμο, αλληλογραφία, φωτογραφίες, ζωγραφιές και παλιές διαφημίσεις. Επιπλέον, σε ξεχωριστή αίθουσα λειτουργεί μουσείο τοπικής ιστορίας στο οποίο μέσα από κείμενα, χειρόγραφα, παλιές φωτογραφίες και μικροαντικείμενα παρουσιάζεται η πρόσφατη ιστορία της πόλης. Στο χώρο δεσπόζει ακόμα η αίθουσα του παλιού τυπογραφείου στην οποία εκτίθεται ένα παλιό πιεστήριο και οι κάσες με τα τυπογραφικά στοιχεία, ενώ στους τοίχους βρίσκονται αναρτημένα εξώφυλλα τοπικών εφημερίδων, φωτογραφίες δημοσιογράφων και τυπογράφων και διάφορες ενδιαφέρουσες συλλογές.

Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων

Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Τρικάλων λειτουργεί από το 1998 στο Καστρακίδειο, ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης. Τα εκθέματα, τα οποία εκτίθενται σε τρεις αίθουσες, έχουν συλλεχθεί κυρίως από τους Βασίλη Πελίγκο και Σπύρο Μπονώτη καθώς και από δωρεές διαφόρων πολιτών. Παρουσιάζουν την αθλητική ιστορία των Τρικάλων από το 1896 ως σήμερα. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο λειτουργεί αίθουσα τροπαίων του τοπικού αθλητισμού καθώς και αναγνωστήριο με βιβλιοθήκη και πολυμέσα.

Λαογραφικό Μουσείο στα Τρίκαλα

Το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1991 και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Περιέχει μια μεγάλη συλλογή εκθεμάτων λαϊκής τέχνης όπως χειροποίητες φορεσιές, παραδοσιακά είδη οικιακής χρήσης, μικροαντικείμενα, παλιά εργαλεία, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και παλιές εκδόσεις.

Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, λειτουργεί στον επάνω όροφο των παλιών φυλακών Τρικάλων, δίπλα στον ποταμό Ληθαίο. Είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα τα οποία αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες τραγούδια του. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του.

Μουσείο Βιομηχανικό Ματσόπουλου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ματσόπουλου είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αυτού του είδους στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού του μεγαλύτερου βιομηχανικού αλευρόμυλου των Βαλκανίων του 19ου αιώνα. Οι γραμμές παραγωγής έχουν αποκατασταθεί και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία με όλες τις μορφές, υδροκίνηση, θερμική κίνηση, ηλεκτροκίνηση, αποτελώντας μοναδικό δείγμα της εξέλιξης της τεχνολογίας στους αλευρόμυλους. Μέσα από οθόνες πολυμέσων γίνεται επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας των τμημάτων του μύλου, συμβάλλοντας στην κατανόηση της παραγωγικής διαδικασίας των αλεύρων.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το Μάιο του 2018. Στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στην κεντρική πλατεία Καστρακίου, κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων. Πρόκειται για ένα διώροφο οικοδόμημα έκτασης 460 τ.μ. και κατασκευής του 1902. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σχολικά κτίρια που χτίστηκαν από τη δωρεά του Ανδρέα Συγγρού προς το ελληνικό κράτος και πλέον, ως μουσείο, αποτελείται συνολικά από τρεις αίθουσες. Στην αίθουσα Α βρίσκεται ο χώρος υποδοχής στον οποίο παρουσιάζονται γενικές εικόνες της περιοχής και βιντεοταινία διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και των γύρω βουνών. Η αίθουσα Β αποτελείται από ευρήματα γενικού γεωλογικού ενδιαφέροντος όπως πετρώματα, ορυκτά και απολιθώματα από όλη την Ελλάδα. Η αίθουσα Γ βρίσκεται στον όροφο και είναι αφιερωμένη στα Μετέωρα με εκθέματα από τη γύρω περιοχή. Εδώ ο επισκέπτης «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και γνωρίζει τη γεωγραφική περιοχή των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική ανάλυση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων.

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας είναι αφιερωμένο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιδιωτική πρωτοβουλία που αναβιώνει τη σχολική ζωή του περασμένου αιώνα στην Ελλάδα. Σε ένα χώρο 1000 τ.μ., στο κέντρο της Καλαμπάκας, στεγάζεται η ιδιωτική συλλογή του κυρίου Παύλου Μπαλογιάννη, αποτελούμενη από παλιά σχολικά βιβλία και περιοδικά, γραφική ύλη, τσάντες, μαθητικές στολές, παλιά σχολικά θρανία και πίνακες και διάφορα σχετικά αντικείμενα. Ακόμη, υπάρχουν αυθεντικές εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, σπάνια αντίτυπα από τους Μύθους του Αισώπου της περιόδου μεταξύ 1600 και 1850 και αντίτυπα παραμυθιών περασμένων δεκαετιών. Επίσης, στον χώρο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ελληνικής παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή. Φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική κουλτούρα με τρόπο απλό και βιωματικό ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών αποτελείται από δύο μόνιμες συλλογές. Η πρώτη αφορά στο ζωικό βασίλειο και η δεύτερη στον κόσμο των μανιταριών. Στεγάζεται σε ένα κτίριο 1100 τ.μ. το οποίο, επιπλέον των χώρων έκθεσης, περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων και καφετέρια. Η μία συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περίπου 350 ταριχευμένα είδη θηλαστικών και πουλιών υψηλής ποιότητας, επιμελημένα από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης. Ανάμεσα στα αρπακτικά της έκθεσης βρίσκεται και ο Ασπροπάρης, ένα σπάνιο είδος γύπα στενά συνδεδεμένο με τα Μετέωρα. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα μανιτάρια και αριθμεί γλυπτά από περίπου 250 είδη μανιταριών. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης του κύκλου της ζωής τους. Όλα τα εκθέματα επιδεικνύονται σε διοράματα τα οποία προσομοιάζουν λεπτομερώς το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα είδη. Επίσης, στο μουσείο φιλοξενούνται, κατά περιόδους, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής. Επιπλέον, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Η λειτουργία και το πληροφοριακό υλικό του στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσημο επιστημονικό σύμβολο του μουσείου.

Στρατιωτικό Μουσείο στα Τρίκαλα

Το Στρατιωτικό Μουσείο Τρικάλων στεγάζεται σε ένα όμορφο πέτρινο κτίριο στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του στρατού. Αποτελείται από τέσσερις αίθουσες, εκ των οποίων οι δύο είναι αφιερωμένες στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και οι άλλες δύο στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η σχολή. Στο μουσείο εκτίθενται ο μουσειακός οπλισμός και τα κειμήλια της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών καθώς και όπλα, ενθύμια, αρχειακά στρατιωτικά υλικά και φωτογραφίες σχετικά με το 5ο Σύνταγμα Πεζικού. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν η αυθεντική πολεμική σημαία του Συντάγματος και η στολή του Στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου.

Πηγή: madeintrikala.gr

Διαμονή στο νομό Τρικάλων: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register