Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Σερρών

Αρχαία Αμφίπολη

Πάνω στο φυσικό σύνορο του Στρυμόνα, που χωρίζει τους νομούς Σερρών και Καβάλας βρίσκεται η σπουδαία αρχαία πόλη της Αμφίπολης. Το 51 μ.Χ. από την Αμφίπολη πέρασε και ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη, αφού από αυτήν πέρναγε η Εγνατία οδός που συνέδεε τη Ρώμη με το Βυζάντιο. Το ενδιαφέρον για την Αμφίπολη αναζωπυρώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με τον μεγαλόπρεπο τάφο που βρέθηκε στην περιοχή και το συνεπακόλουθο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον περιφανή «ένοικό» του. Ένα ακόμη γνωστό μνημείο αποτελεί και ο επιβλητικός Λέοντας της Αμφίπολης. Στο ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής εκτίθενται σπάνια ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές της ιστορίας αυτής της αρχαίας πόλης.

Αρχαιολογικός Χώρος Τερπνής

Η αρχαία θέση της Τερπνής βρίσκεται γύρω από την ακρόπολή της, που σήμερα λέγεται «Παλαιόκαστρο», περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση. Στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής έχουν γίνει σημαντικότατες ανασκαφές,  οι οποίες ανέδειξαν έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η αρχαία ονομασία της Τερπνής ήταν κατά πάσα πιθανότητα «Κάστρο», όνομα που μετεξελίχθηκε σταδιακά σε «Παλαιόκαστρο» (σήμερα «Παλιόκαστρο»). Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό μετατοπίστηκε στη σημερινή του θέση, παίρνοντας το όνομα Τσιαρπίστα ή Τσερπίστα, το οποίο οφείλεται στη μεγάλη πηγή νερού στη νότια παρυφή του χωριού, τη λεγόμενη Κηφισιά (τσιαρπ= αντλητικό κουβαδάκι νερού, λέξη τουρκικής προέλευσης).

Οχυρό Ρούπελ

Το εντυπωσιακό οχυρό Ρούπελ κατασκευάστηκε το 1914 από τον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός έλεγχος της κοιλάδας του Στρυμόνα από οποιαδήποτε βόρεια απειλή. Αποτέλεσε μέρος των οχυρώσεων, που συναποτελούσαν την περίφημη αμυντική «γραμμή Μεταξά», η οποία κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1930, στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι στοές του οχυρού έχουν μήκος πάνω από 4,5 χιλιόμετρα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε τόπο σκληρής πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών. Το Ηρώο μνημονεύει τα ονόματα των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Στο χώρο υπάρχει μικρό μουσείο, καθώς και διοράματα που απεικονίζουν τη ζωή των στρατιωτών της φρουράς, όταν το οχυρό ήταν σε χρήση.

Πέτρινα Γεφύρια

Εννέα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο νομό Σερρών, βρίσκονται μέσα και έξω από το Αχλαδοχώρι, στους χειμάρρους του Κρουσοβίτη και της Μπέλιτσας, που ρέουν από τον Λαϊλιά και εκβάλλουν στον Στρυμόνα.  εννέα περίτεχνα γεφύρια του. Πρόκειται για πέτρινα γεφύρια, κτισμένα από ντόπιους τεχνίτες ή ομάδες μαστόρων από την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, που αποτελούν πραγματικούς άθλους και χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής. Τα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται μέσα στο χωριό, πάνω στο Κρουσοβίτικο ποτάμι, που διασχίζει το Αχλαδοχώρι και ένα πάνω στο ίδιο ποτάμι, λίγο έξω από το χωριό. Τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονται στο ποτάμι Μπελίτσα, που κυλάει τα νερά του νοτιοανατολικά του χωριού και καταλήγει στο Κρουσοβίτικο ποτάμι. Το εξαιρετικά διακεκομμένο και δύσβατο έδαφος στις χαράδρες των δύο ποταμών, σε αντίθεση με το ομαλό, γενικά, ανάγλυφο της περιοχής, ανάγκασαν τους κατοίκους να κατασκευάσουν αυτά τα γεφύρια, που χρονολογούνται πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, για να επικοινωνήσουν με τα χωράφια και τα εκτεταμένα βοσκοτόπια τους, αλλά και με τα γύρω χωριά. Τα γεφύρια στο ποτάμι Κρουσοβίτη (ή Κρουσοβίτικο), μέσα στο Αχλαδοχώρι είναι κατά σειρά πέντε. Πρόκειται για το γεφύρι του Άγιου Αρχάγγελου, Κούτσεϊβετς, της Γκίρκας και του Πίτσουρ, που είναι το μικρότερο απ’ όλα και επάνω του υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με σταυρό, στα τέσσερα μέρη του οποίου είναι γραμμένη η συντομογραφία ΙΓ-Χ8-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Πάνω από το σταυρό γράφει: «ΕΤΟΣ 1871» και από κάτω «ΛΠΡΗΛΗΟΥΣ», «ΗΤΗΣΟ ΒΙΛΡΙΟ». «ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» (και τρία ακόμη γράμματα δυσανάγνωστα), όλα με γαλάζιο χρώμα. Έξω από το χωριό, στο ίδιο ποτάμι, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί προς το Σιδηρόκαστρο, υπάρχει το πέμπτο γεφύρι του Κρουσοβίτη ή Σαμόκβα, που επάνω  του διατηρείται το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη. Ανεβαίνοντας το ποτάμι ο επισκέπτης συναντά πρώτα την Πεχτσέτα, μετά το μονότοξο Μουβίτσα και στη συνέχεια τα δύο γεφύρια της Κάτω και Άνω Μπελίτσας (ή Τζιογκόλα)   μέσα σε πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο. Το Αχλαδοχώρι είναι το μοναδικό χωριό στη Μακεδονία που έχει συνολικά εννέα γεφύρια, στην περιοχή του.

Ενυδρείο Βυρώνειας

Για όσους θέλουν να δουν και να μάθουν, τι κρύβει ο βυθός της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, μια επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο της Βυρώνειας, θα τους λύσει κάθε απορία. Στη μεγάλη αίθουσα με τα ενυδρεία, φιλοξενούνται τα 27 είδη της ιχθυοπανίδας του ευρύτερου οικοσυστήματος της περιοχής (γουλιανός, χέλι, τούρνα, γριβάδι, πέρκα, κουνουπόψαρο κ.α), που θεωρείται σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Βασικοί στόχοι του Δημοτικού Ενυδρείου Βυρώνειας, είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου του οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του, καθώς και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αφού κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλά σχολεία από τη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Εκτός από την ιχθυοπανίδα του οικοσυστήματος Κερκίνης – Στρυμόνα,  το Ενυδρείο φιλοξενεί και ένα μικρό ερπετάριο με σπάνια φίδια του εξωτερικού και τον Βύρωνα, ένα συμπαθή κροκόδειλο του Νείλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών – Μπεζεστένι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης των Σερρών και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μακραίωνη ιστορία του τόπου. Περιλαμβάνει ευρήματα ανασκαφών από διάφορα σημεία της ευρύτερης περιφέρειας των Σερρών, που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Η έκθεση εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα οθωμανικά κτίσματα της πόλης, το Μπεζεστένι. Το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και ήταν η στεγασμένη αγορά πολυτελών εμπορευμάτων, κυρίως υφασμάτων, είναι δε το μοναδικό του είδους που σώζεται στην Ελλάδα μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης.

Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Σερρών

Σε ένα σύγχρονο μουσείο στην άκρη της πόλης των Σερρών είναι συγκεντρωμένα εκκλησιαστικά κειμήλια και έργα τέχνης από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής, που χρονολογούνται στους βυζαντινούς και κυρίως στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Οι συλλογές του καλύπτουν τέσσερις θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται σε ισάριθμες αίθουσες: φορητές εικόνες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν εκείνες που προέρχονται από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, ξυλόγλυπτα, λειτουργικά σκεύη και άμφια. Στα πολυάριθμα εκθέματα αποτυπώνεται η ιστορία των Σερρών από τον 14ο μέχρι τον 20ό αιώνα, η δραστηριότητα των τοπικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων και η διατήρηση της θρησκευτικής πίστης στους δύσκολους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας.

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων

Το ξεχωριστό αυτό μουσείο, που στεγάζεται σε μοντέρνο κτήριο στην πόλη των Σερρών, είναι αφιερωμένο στη ζωή, στην παράδοση και στην τέχνη των Σαρακατσάνων, του σύγχρονου νομαδικού αυτού πληθυσμού που μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ζούσε οργανωμένος σε τσελιγκάτα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στις αίθουσές του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο της ζωής τους, τις ιδιότυπες συνήθειές τους και τις βασικές ασχολίες τους, να δει τις περίφημες καλύβες τους, να θαυμάσει τις εντυπωσιακές επίσημες φορεσιές τους, τα υφαντά και τα κεντήματά τους, όλα περίτεχνα δημιουργήματα των Σαρακατσάνων γυναικών.

Μουσείο Γερακίνας

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2001 με συμμετοχή του Δήμου Νιγρίτας στο πρόγραμμα Leader. Βρίσκεται στο παραδοσιακό διατηρητέο οίκημα μπροστά στο πηγάδι που σύμφωνα με την παράδοση έπεσε η Γερακίνα. Στο χώρο γίνονται από το 1981 οι εκδηλώσεις «Γερακίνεια». Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί αίθουσα κατάλληλη για προβολές και εκτίθεται φωτογραφικό υλικό. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται ένα μέρος του τοπικού λαικού πολιτισμού της περιοχής. Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές Νιγριτινών. Ουσιαστικά γίνεται μια αναπαράσταση της αστικής οικίας της Νιγρίτας. Έτσι σε μια γωνιά υπάρχει η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού με το παραδοσιακό κρεβάτι και τα στρωσίδια και τα υφαντά, σε άλλη ο χώρος συνεύρεσης και φαγητού με το σοφρά, τα οικιακά σκεύη, την πινακωτή, κλπ. Σε μια τρίτη γωνιά κοντά στο παράθυρο γίνεται αναπαράσταση της ζωής των κοριτσιών που έμεναν μέσα στο σπίτι και έπλεκαν ή κεντούσαν βλέποντας τον κόσμο από το παράθυρο. Φυσικά δε λείπει ο αργαλειός, τα υφαντά, μια επίσημη γυναικεία φορεσιά και μια ανδρική καθημερινή φορεσιά.

Διαμονή στο νομό Σερρών: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register