Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Λακωνίας

Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασίας

Η συλλογή εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο του 1999. Είναι ένα ανοιχτό μουσείο που αφορά την ιστορία της Μονεμβασιάς στο νομό Λακωνίας, η όποια στα αρχαία χρόνια ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο και έκανε εισαγωγές και εξαγωγές από τη θάλασσα! Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στο χώρο της Μονεμβασίας, όπως για παράδειγμα αντικείμενα  κεραμικής και μικροτεχνίας.

Αρχαιολογικός χώρος Μενελάειον Σπάρτης

Ο αρχαιολογικός χώρος του Mενελαείου βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Eυρώτα, νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το αρχαϊκό τοπωνύμιο της περιοχής ήταν Θεράπνη. Τα ευρήματα των ανασκαφών στο σύμπλεγμα των λόφων του Mενελαείου υποδηλώνουν τη σημασία της θέσης ήδη από τη μεσοελλαδική εποχή ενώ η οικοδόμηση πάνω στον ίδιο το λόφο του Mενελαείου μεγαροειδούς οικοδομήματος το οποίο πιθανότατα χρησίμευσε ως διοικητικό κέντρο, μας υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες θέσεις της πρώιμης μυκηναϊκής Λακωνίας. Το γεγονός αυτό τονίζει και η παράδοση των ίδιων των αρχαίων για την ύπαρξη του τάφου του Μενελάου και της Ελένης πάνω στο λόφο και η λατρεία τους σε ένα ιδιαίτερο ιερό. Το ιερό αυτό γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών δημιουργήθηκε πρόσφατα και η έκθεση του περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, αγγεία. Πυρήνας της υπήρξε η Αρχαιολογική Συλλογή της Νεάπολης αλλά συμπεριλαμβάνονται ευρήματα και από άλλες περιοχές της επαρχίας της Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία σχεδόν ταυτίζεται γεωγραφικά με τη χερσόνησο του Μαλέα. Η ομοιότητα της κάτοψης του εκθεσιακού χώρου με το περίγραμμα της χερσονήσου του Μαλέα και το ταξίδι ενός αρχαίου περιηγητή (Παυσανία), αποτέλεσαν τη βάση στο σχεδιασμό της Έκθεσης. Η περιήγηση ξεκινά από τη βορειοδυτική περιοχή της χερσονήσου και καταλήγει στα βορειοανατολικά παράλια. Στα δεξιά του ο επισκέπτης συναντά τις παραθαλάσσιες αρχαίες θέσεις και στα αριστερά τις αρχαίες θέσεις της ενδοχώρας. Αυτή ακριβώς η γεωγραφική τοποθέτηση δηλώνεται και ως χρωματική επισήμανση (μπλε χρώμα για τις παραθαλάσσιες περιοχές, ώχρα για τις θέσεις της ενδοχώρας, κόκκινο στο άστυ).

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης φιλοξενεί στις προθήκες του έναν πολύ μεγάλο αριθμό ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής της αρχαίας Λακεδαιμόνας. Τα ενδιαφέροντα εκθέματά του καλύπτουν χρονικά μια μεγάλη περίοδο από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τα μεγάλα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, όπως του ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος, του Αμυκλαίου Απόλλωνος, του Mενελαείου και της Xαλκιοίκου Αθηνάς. Εκτίθενται επίσης γλυπτά των αρχαϊκών και των ρωμαϊκών χρόνων, όπως η γιγαντιαία κεφαλή της Ήρας ή Ελένης, καθώς και εντυπωσιακά ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής. Στις επτά αίθουσες του μουσείου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για όλα όσα θα ήθελε να ξέρει για την σπουδαία αυτή αρχαία πόλη και την ιστορία της, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από το πέρασμα των αιώνων και τις αλλεπάλληλες αλλαγές που αυτοί επέφεραν στα ήθη, τα έθιμα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις της.

Μουσείο Ανάδειξης και Προβολής της Ναυτικής Παράδοσης Βατίκων

Το επάγγελμα του ναυτικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής των Βατίκων εδώ και πολλούς αιώνες. Το Μουσείο Ανάδειξης και Προβολής της Ναυτικής Παράδοσης ιδρύθηκε το 2015, μετά από μακρόχρονη προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής, του Δήμου Μονεμβασίας και πολλών άλλων φορέων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα, μέσα από τα οποία ξετυλίγεται η ναυτική ιστορία του τόπου. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές ιδιωτών. Το Μουσείο στεγάζεται στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Νεάπολης, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και πληροί όλες τις προδιαγραφές φιλοξενίας των εκθεμάτων.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης

Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού ο επισκέπτης μπορεί να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, αναφορικά με την ιστορία του δέντρου και την τεχνολογία της παραγωγής ελαιόλαδου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της σχέσης του πολύτιμου δέντρου και των παραγώγων του με τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Δίνεται έμφαση στη χρήση της ελιάς στην οικονομία και το εμπόριο του ελληνικού κόσμου, στη διατροφή και στις χρήσεις της για τη θρησκεία, και την τεχνολογία, όπως π.χ. για φωτισμό. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, που αποτελούν και την πρωιμότερη ένδειξη της παρουσίας του δέντρου στον ελληνικό χώρο, όπως και ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελαιοτριβείων.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σπάρτης

Το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Σπάρτης βρίσκεται δίπλα στον όμορφο νεοκλασικό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας και στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και διαθέτει πλούσια συλλογή έργων που δείχνουν το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην περιοχή της Σπάρτης κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν πολύτιμα κειμήλια, φορητές εικόνες, έργα αργυροχρυσοχοΐας, χρυσοκέντητα υφάσματα, ιερά άμφια και λειτουργικά σκεύη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι οι εικονογραφημένοι χειρόγραφοι κώδικες, που προέρχονται κυρίως από τα σπουδαία εργαστήρια αντιγραφής χειρόγραφων που λειτουργούσαν στη Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και στη Μονή Ζερμπίτσας.

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης

Βρίσκεται στον πύργο Τζαννετάκη όπου έχει τρεις ορόφους, υπάρχει από το 1829 ,στο αναπαλαιωμένο  κτίσμα εγκαινιάστηκε το 1993 η έκθεση με όνομα  «Περιηγητές στη Μάνη 15ος-19ος αι.» η οποία θα δουν ιστορικά κειμήλια, χειρόγραφα, εικαστικά έργα, σπάνιους χάρτες και παλιές εκδόσεις διαφόρων εντύπων από την εποχή της Αναγέννησης έως και τον 19ο αιώνα .Ο πύργος είναι χτισμένος πάνω σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Κρανάη , οπότε εκτός από την ομορφιά του ίδιου του πύργου μπορεί κανείς να δει και το νησί.

Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Το μουσείο που αποτυπώνει την ιστορία της λακωνικής πρωτεύουσας με το ένδοξο αρχαίο παρελθόν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο νεοκλασικό κτήριο της Πνευματικής Εστίας. Στις εκθέσεις του παρουσιάζεται η εξέλιξη της Σπάρτης από την ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Καταγράφεται η ιστορία των πρώτων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εδώ από τον Μυστρά, η ίδρυση της πόλης το 1834 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, η πολεοδομική και πολιτιστική της ανάπτυξη, ενώ πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αναβιώνουν με την πρωτότυπη ενότητα που είναι αφιερωμένη στις διαφημίσεις σε σπαρτιατικές εφημερίδες από το 1880 μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης

Η πινακοθήκη της Σπάρτης είναι παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και φέρει το όνομα του ιδρυτή της, Ιωάννη Κουμάνταρου, που καταγόταν από τη Σπάρτη. Στεγάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, δωρεά των παιδιών του, Γιώργου Κουμάνταρου και Ντόλλυς Γουλανδρή. Η μόνιμη έκθεσή της είναι επίσης δωρεά του Ιωάννη Κουμάνταρου και αποτελείται από δεκατέσσερις ελαιογραφίες του 16ου – 20ού αιώνα, έργα σημαντικών δυτικοευρωπαίων ζωγράφων. Η πινακοθήκη φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις με έργα από τις πλούσιες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και θεματικές εκθέσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Σπάρτης και της Λακωνίας.

Νερόμυλος στα Τάλαντα

Περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί προς την πλευρά του Λακωνικού κόλπου, συναντούμε το γραφικό χωριό Τάλαντα, άλλοτε πλούσιο και ακμαίο, όπως μαρτυρεί και το όνομά του, από την αρχαία ελληνική λέξη για τη μονάδα βάρους και το νόμισμα. Εδώ, σε ένα όμορφο τοπίο πνιγμένο στα πλατάνια και στις καρυδιές, διατηρείται αναστηλωμένος ένας από τους έντεκα νερόμυλους που υπήρχαν στην ακμαία βιοτεχνική περιοχή κατά μήκος του φαραγγιού «του Μπαλή», με τα άφθονα τρεχούμενα νερά.

Διαμονή στο νομό Λακωνίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register