Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Καστοριάς

Αρχαιολογικός χώρος Διοκλητιανούπολης

Η Διοκλητιανούπολις ήταν αρχαία πόλη, που τοποθετείται από τους αρχαιολόγους, στη σημερινή εγγύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα και όχι μακριά από τη λίμνη της Καστοριάς, που είχε ήδη εγκαταλειφθεί από τις επιδρομές των Γότθων κατά τον 4ον αιώνα και ήταν ερημωμένη την εποχή της βασιλείας του Ιουστινιανού 527-565, όπως μας ιστορεί ο Προκόπιος. Η πόλη αναφέρεται σπανιότερα και ως Διοκλητιανούπολις Δαρδανίας. Στο Αρμενοχώρι της Καστοριάς, βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού του Άργους Ορεστικού, τοποθετείται η πόλη την οποία ίδρυσε τον 3ο αιώνα ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (284-305). Τρεις αιώνες μετά, ο ιστορικός Προκόπιος διασώζει μια σημαντική για την ιστορική γεωγραφία της περιοχής. Σύμφωνα με την παραπάνω μαρτυρία, μετά την καταστροφή της Διοκλητιανούπολης από τις βαρβαρικές επιδρομές, πιθανότατα των Γότθων του 4ου αιώνα, ο Ιουστινιανός ίδρυσε στη γειτονική λίμνη, τη νέα πόλη της Καστοριάς. Η παραπάνω πληροφορία που διασώζουν οι ιστορικές πηγές της περιόδου, τεκμηριώνεται άμεσα μέσα από τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών. Συγκεκριμένα, στα ερείπια του Αρμενοχωρίου, ανασκάφηκαν τμήματα των τειχών, των λατρευτικών και κοσμικών κτιρίων οχυρωμένου οικισμού που ταυτίζεται με τη Διοκλητιανούπολη. Ειδικότερα ο ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία έτη στο ΝΔ τμήμα της πόλης, μαρτυρούν καταστροφή του τείχους στον 4ο αιώνα, η οποία μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την επιδρομή των Γότθων. Τα αρχαιολογικά δεδομένα ωστόσο, μαρτυρούν ότι μετά από την καταστροφή του 4ου αιώνα, ακολούθησε, σε κάποιες περιπτώσεις, ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοσμικών και λατρευτικών κτισμάτων. Ωστόσο, η παρακμή της πόλης είχε ήδη αρχίσει, και αρκετά νωρίς, πριν την εισβολή των Οστρογότθων τον 5ο αιώνα, ο πληθυσμός είχε ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει την πεδινή πόλη καθώς δεν μπορούσε πλέον να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους της. Έναν αιώνα μετά, ο Ιουστινιανός, ιδρύει λίγα χιλιόμετρα βορειότερα νέα πόλη στο νησί στη λίμνη της Καστοριάς, η οποία έμελλε να εξελιχθεί στο σημαντικότερο κέντρο της περιοχής για τους επόμενους αιώνες.

Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς περιέχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελλάδα που εκτίθεται σε μουσειακό χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συλλογή του μουσείου αποτελείται από φορητές εικόνες από βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης της Καστοριάς, αποτοιχισμένες αγιογραφίες, αποσπασμένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Διοκλητανούπολης, αρχιτεκτονικά μέλη από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι την Οθωμανοκρατία, εκκλησιαστικά κειμήλια και ξυλόγλυπτα, ευρήματα από ανασκαφές από διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί στο νομό Καστοριάς υπολογίζονται σε 80, από τους οποίους οι 26 ανάγονται από τη βυζαντινή περίοδο. Η έκταση των αγιογραφιών των ναών υπολογίζεται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα αγιογραφιών. Η διακόσμηση των ναών συμπληρώνεται από τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο και τις φορητές εικόνες. Οι φορητές εικόνες καλύπτουν όλες τις περιόδους εξέλιξης της βυζαντινής τέχνης και μαρτυρούν τις επιρροές και τις τεχνοτροπίες της κάθε σχολής βυζαντινής τέχνης και καθενός καλλιτέχνη αγιογράφου. Οι εικόνες αυτές και ο ξύλινος διάκοσμος διασώθηκαν από τις έκρυθμες περιόδους κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, των επιδρομών βορείων λαών, της Οθωμανοκρατίας, κατά την διάρκεια των εθνικών ανταγωνισμών και των μεγάλων πολέμων των αρχών του 20ου αιώνα. Περίπου 1.500 εικόνες φυλάσσονται σε ναούς και μουσεία της περιοχής της Καστοριάς, με επιρροές από την Μακεδονική και την Κρητική Σχολή, συλλογή που θεωρείται ως η αξιολογότερη. Η ανάγκη ίδρυσης ενός μουσείου που θα περικλείει στοιχεία γύρω από την τέχνη και την αρχιτεκτονική των βυζαντινών και μεσαιωνικών κτηρίων της πόλης της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής ήταν επιτακτική. Ιδιαιτέρως για την ανάδειξη και την συντήρηση του αρχαιολογικού πλούτου που προέρχεται από την μεσαιωνική ιστορία της περιοχής. Οι πολυάριθμοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, ιδιαίτερα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μπορεί να ήταν μικροί σε έκταση και λιτοί σε εσωτερικό διάκοσμο, αλλά ήταν πλούσιοι σε αγιογραφίες και φορητές εικόνες. Οι ναοί αυτοί, ιδιαίτερα στην πόλη της Καστοριάς, χτίζονταν σε προαύλια πλούσιων αρχοντικών σπιτιών και έφεραν το όνομα του κτήτορά τους, ονομασίες που διατηρούνται στις μέρες μας και δίνουν συχνά το όνομά τους σε συνοικίες της πόλης. Σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο φυλάσσονται περίπου 550 εικόνες.

Μουσείο ενδυματολογίας Καστοριάς

Το Μουσείο ενδυματολογίας Καστοριάς ιδρύθηκε από το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Αρμονία» το 1999 με απώτερο σκοπό να συγκεντρωθούν σ΄ αυτό ότι έχει σχέση με την Παραδοσιακή ενδυμασία Καστοριάς όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα μουσείο στο οποίο σώζονται παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών της περιοχής. Στεγάζεται στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ και διαθέτει σημαντική συλλογή από παραδοσιακές στολές της Καστοριάς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Στη συλλογές, σήμερα, συμπεριλαμβάνονται ανδρικές, γυναικείες ακόμα και παιδικές ενδυμασίες καθώς και ζώνες, πόρπες, κάλτσες κ.α. Το μουσείο διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Μαρτυρεί τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής και τις σχέσεις των Καστοριανών με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

Σε έναν από τους δρόμους της παλιάς Καστοριάς, στην περιοχή που βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο μέρος της, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά, βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη, το οποίο στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Εκεί βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές. Το αρχοντικό έχει 2 ορόφους, υπάρχουν 11 δωμάτια και μια μεγάλη αυλή.

  • Κάτω λειτουργικοί χώροι

Κελάρι τροφίμων: Όπου οι άνθρωποι αποθήκευαν μέσα σε γκιούμια λάδι, λίπος, πετιμέζι, μυζήθρα και ρετσέλια. Επίσης σε ένα κρεμασμένο κέρας ελαφιού κρέμαγαν τα κρέατα και τα πάστωναν.

Κελάρι κρασιών: Εκεί οι άνθρωποι τοποθετούσαν μέσα σε νταμιτζάνες, βαρέλια ή καρούτια το κρασί και το μούστο, που έφτιαχναν οι ίδιοι.

Ζυμωτάρι: Εκεί υπήρχαν όλα τα μαγειρικά σκεύη, οι λεκάνες για το ζύμωμα του εβδομαδιαίου ψωμιού, όπως επίσης και τα όσπρια.

Κατώι: Όπου φύλαγαν τα ξύλα, τα προσανάμματα και τα κάρβουνα για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Πατάρι: Όπου υπήρχε το πιο παλιό ψυγείο που έχει βρεθεί και συντηρούσε 2-3 ημέρες τα τρόφιμα.

  • 1ος όροφος

Καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο: Σήμερα στεγάζει για της ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας και βρίσκεται η πρώτη μηχανή για γούνα. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει μία αναπαλαιωμένη τοιχογραφία όπως επίσης και μια εντοιχισμένη ντουλάπα ζωγραφισμένη με φυσικά χρώματα και όμορφα σχέδια.

Κιόσκι και δοξάτο: Εκεί κάθε Κυριακή μαζεύονταν οι τοπικοί άρχοντες της πόλης και ο μητροπολίτης που είχε τη δική του τιμητική θέση και συζητούσαν για το μακεδονικό αγώνα. Στους χώρους αυτούς επίσης εκτελούνταν κάθε είδους γιορτή και τελετή όπως γάμοι και βαφτίσια.

Καλό καθημερινό: Ονομαζόταν το δωμάτιο στο οποίο κοιμόντουσαν τα αγόρια ή σε διαφορετική περίπτωση οι ηλικιωμένοι. Εκεί βρίσκεται και ένα τζάκι που το συναντάμε μόνο σε πόλεις της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Κρεβατοκάμαρα ζεύγους: Ονομαζόταν το δωμάτιο του ζευγαριού. Τις κρύες νύχτες του χειμώνα υποδέχονταν εκεί φίλους ή συγγενείς, επειδή είχε περισσότερη ζέστη αφού είχε δικό του τζάκι. Επίσης ο τοίχος καλύπτεται από μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της Κωνσταντινούπολης.

Δωμάτιο αργαλειού: Όπου βρισκόταν ο αργαλειός που δούλευαν οι εξειδικευμένες γυναίκες και έφτιαχναν κουβέρτες, κιλίμια, υφαντά και μοκέτες όλα με φυσικά χρώματα.

Δωμάτιο υποδοχής καλή κάμαρα: Όπου οι γυναίκες, που δεν επιτρεπόταν να βγουν έξω, κάθονταν εκεί. Επίσης όταν ένα κορίτσι έφτανε σε ηλικία γάμου, με προξενιό έφερναν τον γαμπρό. Σε αυτό το δωμάτιο ο γαμπρός και οι συγγενείς του κάθονταν, η κοπέλα τον παρατηρούσε από ένα παραθυράκι στον τοίχο, ενώ η μητέρα από μία τρύπα. Αν τον ενέκριναν του πρόσφεραν καφέ γλυκό και αν όχι καφέ πικρό.

  • Αυλή

Στην αυλή υπάρχει ένα παραδοσιακό καστοριανό καράβι που με αυτό μετακινούνταν στις γύρω περιοχές. Ακόμα στην αυλή κάθε σπιτιού υπάρχει ένα πηγάδι. Όπως επίσης και ένα αποστακτήριο, που παρήγαν το δικό τους κρασί.

Μαγειρειό ή κουζίνα: Εκεί οι νοικοκυρές μαγείρευαν το καθημερινό φαγητό για την οικογένεια τους. Ο χώρος περιλαμβάνει εσωτερικό και εξωτερικό φούρνο για τον χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα όπως και πολλές πιατοθήκες αλλά και χώρο για να κόβουν τα κρέατα.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι ένα νεοϊδρυθέν μουσείο στην πόλη της Καστοριάς. Αποτελεί έναν μουσειακό χώρο που φιλοξενείται σε παραδοσιακή οικία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, που αποτελούσε την οικία του Αναστασίου Πηχιών, Έλληνα Μακεδόνα αγωνιστή που έδρασε στη περιοχή του καζά Καστοριάς στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνονται κειμήλια απογόνων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες από την πρώιμη φάση και τη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων αγωνιστών και παραδοσιακές Καστοριανές στολές. Στους υπόγειους χώρους του αρχοντικού, υπάρχουν οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, στο ισόγειο η αρχή της έκθεσης, η βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και η αίθουσα προβολών, ενώ ο όροφος αποτελεί αποκλειστικά χώρο έκθεσης. Υπάρχει διαμορφωμένος προαύλιος χώρος που είναι διαθέσιμος για τις υπαίθριες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Οικομουσείο Δισπηλιού

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στη νότια πλευρά της λίμνης της Καστοριάς, στην αρχαιολογική τοποθεσία του Δισπηλιού. Πρόκειται για το Οικομουσείο, το οποίο απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη λιμναίου οικισμού της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που εκτείνεται από τα μέσα της 6ης μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. Το Οικομουσείο αναπαριστά κατά το δυνατόν πειστικότερα τον προϊστορικό οικισμό, καθώς και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του, οι οποίοι ασχολούνταν με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Πρόκειται για ένα μαγικό παράθυρο στο απώτερο παρελθόν της ανθρωπότητας, για το οποίο τόσα λίγα είναι γνωστά. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τόσο του οικισμού, όσο και των οικιακών αντικειμένων που εκτίθενται εντός των κατοικιών είναι όμοια με τα αυθεντικά υλικά που χρησιμοποιούσε ο πρωτόγονος άνθρωπος, στα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας.

Διαμονή στο νομό Καστοριάς: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register