Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Καρδίτσας

Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Βησσαρίου

Η Μαγούλα Μεγάλο Παζαράκι βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του Δ.Δ. Αγίου Βησσαρίου. Ανασκάφτηκε για πρώτη φορά από τον αρχαιολόγο Γ. Χουρμουζιάση το 1966. Η ανασκαφή συνεχίστηκε το 2007 με αφορμή την διαπλάτυνση της εθν. οδού Ν. Μοναστήρι – Σοφάδες, από την ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Από πληροφορίες που δόθηκαν από την αρχαιολόγο Μαρία Βαϊοπούλου (επιβλέπουσα της ανασκαφής) στο χώρο υπήρχε συνεχιζόμενη κατοίκηση από τη μέση νεολιθική (περίπου 5.000 π.Χ.) μέχρι την Οθωμανική περίοδο. Στην ανασκαφή βρέθηκαν νεολιθικά στρώματα (εργαλεία, ειδώλια κλπ), αρχιτεκτονικά μέλη ελληνιστικών κτιρίων, οθωμανικού τεμένους (τζαμί) και οθωμανικά λουτρά (χαμάμ). Σύμφωνα με τους Καταραχιά (1994) και Νικολάου, Ροντήρη, Σκαφιδά, (1994) στη μαγούλα αυτή υπήρχε οικισμός της μέσης νεολιθικής περιόδου που καταστράφηκε από πυρκαγιά (Χουρμουζιάδης, 1972). Κατά την Τουρκοκρατία στην κορυφή της μαγούλας κατασκευάστηκε μουσουλμανικό τέμενος με αρχαίο υλικό και στο νότιο τμήμα της κατασκευάστηκε λουτρό (φωτ. 23-27). Τα ευρήματα στην τοποθεσία προέρχονται από τα νεολιθικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά χρόνια και την τουρκοκρατία. (Νικολάου, Ροντήρη, Σκαφιδά, 1994).Άποψη των οθωμανικών λουτρών στον αρχαιολογικό χώρο Αγίου Βησσαρίου.

Μουσεία

Αγροτικό Μουσείο Ιτέας

Το κτίριο του αγροτικού μουσείου περιβάλλεται από κατάλληλα διαμορφωμένη έκταση 8,5 στρεμμάτων και βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα, που συνδέει τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας, κομβικό σημείο του γεωγραφικού διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στο μοναδικό αυτό, για το είδος του, εκθεσιακό χώρο στεγάζονται εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου. Σχετίζονται με την τοπική αγροτική-πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά. Μέχρι σήμερα έχουν συντηρηθεί και καταγραφεί πάνω από 4.000 αντικείμενα, η πλειοψηφία των οποίων είναι δωρεές των κατοίκων του χωριού. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο της περιοχής. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν αλωνιστικές μηχανές προηγούμενων δεκαετιών, αδοκάνες, τις οποίες έσερναν άλογα και τις χρησιμοποιούσαν στον αλωνισμό, τα πρώτα τρακτέρ που έκαναν την εμφάνισή τους στη θεσσαλική πεδιάδα, μαγγανοπήγαδο, από το οποίο αντλούσαν νερό οι κάτοικοι για να ποτίζουν το περιβόλι, όπως και σνέκες, ξύλινες στάμνες μέσα στις οποίες αποθηκεύονταν αλάτι. Υπάρχει, επίσης, η σάλα με αναπαράσταση του καραγκούνικου δωματίου, διάφορα οικιακά σκεύη, αλλά και μυλόπετρες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ο μυλωνάς για να αλέθει το σιτάρι. Κυρίαρχη θέση κατέχει ακόμη ο αργαλειός και οι παραδοσιακές στολές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Σε ένα από τα πιο σύγχρονα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της περιοχής της Καρδίτσας από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Τα εκθέματά του προέρχονται κυρίως από σωστικές ανασκαφές και βοηθούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει το παρελθόν του τόπου μέσα από τέσσερις ενιδαφέρουσες θεματικές ενότητες: τον χώρο, τον χρόνο, το εμπόριο και τον ρόλο της αρχαιολογίας σήμερα. Σε κάθε μία αναδεικνύονται διαφορετικές πτυχές της ζωής στην περιοχή: οι προϊστορικοί οικισμοί που υπήρχαν στους γύρω λόφους, οι επτά σπουδαίες πόλεις που άκμασαν στους ιστορικούς χρόνους, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ιστορικό – Εκκλησιαστικό Μουσείο Ανθηρού

Στο Ανθηρό, ένα από τα γραφικότερα χωριά της ορεινής Αργιθέας σε υψόμετρο 800 μέτρων, λειτουργεί το Ιστορικό – Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Ιδρύθηκε το 1985 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, που βρίσκεται στην πλατεία. Τα εκθέματά του, εξαιρετικά δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης και κειμήλια, προέρχονται από τις μονές Κατουσίου και Κοιμήσεως Μπουκοβίτσας, και από τρεις ναούς της περιοχής που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Περιλαμβάνουν ξυλόγλυπτα τέμπλα, φορητές εικόνες, βιβλία και ιερά σκεύη, που παρουσιάζονται μαζί με ενημερωτικά κείμενα, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής.

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου»

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, απέναντι από το άλσος του Παυσιλύπου και τον μητροπολιτικό ναό. Πρόκειται για το παλιό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από το Δήμο Καρδίτσας το 1982, με δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Το τριώροφο κτήριο, αν και περιορισμένης επιφάνειας, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση, διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και αρχείο, χώρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πωλητήριο. Πυρήνα της συλλογής αποτέλεσαν τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα, τα οποία εκτίθενται αυτόνομα στο 2ο όροφο. Η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας από το 15ο αιώνα, που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές, μέχρι σήμερα είναι το θέμα που αναπτύσσεται στους υπόλοιπους ορόφους, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης.

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Σημαντικό κέντρο της πολιτιστικής ζωής της Καρδίτσας αποτελεί η Δημοτική Πινακοθήκη της. Ιδρύθηκε το 1993 και από το 2002 στεγάζεται σε εντυπωσιακό σύγχρονο ιδιόκτητο κτήριο, στο κέντρο της πόλης. Η δημιουργία της οφείλεται στη δωρεά, από καλλιτέχνες και συλλέκτες, πολλών έργων, τοπικών και άλλων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Την εικαστική συλλογή συνθέτουν κυρίως πίνακες ζωγραφικής αλλά και γλυπτά, χαρακτικά, και φωτογραφίες. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, η Πινακοθήκη οργανώνει ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, στις οποίες παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τις συλλογές της. Στις άλλες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η έκδοση εντύπων, εκπαιδευτικά προγράμματα, η συντήρηση επιστημονικής βιβλιοθήκης και η φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων.

Κάστρα και Γεφύρια

Κάστρο Φαναρίου

Το εντυπωσιακό βυζαντινό κάστρο, έμβλημα του Φαναρίου, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από το χωριό, είναι το μοναδικό που σώζεται στη δυτική Θεσσαλία. Χρονολογείται στον 13ο αιώνα, αποτελούσε την ακρόπολη του βυζαντινού οικισμού που βρισκόταν εδώ, και είχε τον έλεγχο των διαβάσεων από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο. Καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1393, επισκευάσθηκε αρκετές φορές και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό μέχρι και τον 20ό αιώνα. Στο εσωτερικό του σώζονται σπίτια, δρόμοι, η πυριτιδαποθήκη και ένα τζαμί, που χρονολογούνται στον 18ο-19ο αιώνα. Στο Φανάρι, το 1601, μαρτύρησε ο τότε επίσκοπος, νεομάρτυρας και πολιούχος της Καρδίτσας, Άγιος Σεραφείμ.

Γέφυρα Μοσχολουρίου

Η γέφυρα Μασχολουρίου στον ποταμό Σοφαδίτη (ή Ονώχονο), πιθανά κατασκευάστηκε επί Σαρακηνών κατά το 10 μ.Χ. αι. (Δασκαλάκης, Γεωργαντά 2004-2005) ή κατά τη Βυζαντινή περίοδο, μεταξύ 12ου και 15ου αι. (Καραφύλλης, 2005). Το 1952 μ. Χ. πήρε τη μορφή που έχει σήμερα κατόπιν εργασιών ανακαίνισης, διαπλάτυνσης του καταστρώματος και επιμήκυνσης της με την κατασκευή του τρίτου τόξου. Το γεφύρι σήμερα, είναι τρίτοξο με ημικυκλικής μορφής ανοίγματα και με δύο ανακουφιστικά ανοίγματα στα μεσόβαθρα της ίδιας μορφής. Αρχικά κατασκευάστηκε με δύο τόξα μήκους 10,80 μ και ύψους από την κοίτη του ποταμού 6,20 μ. και 7,20 μ. Τα τόξα έχουν διπλό διάζωμα πλάτους 0,50 μ. το πάνω που είναι και φέρων και 0,20 το πάνω. Το κλειδί του κάτω διαζώματος έχει πλάτος 0,55 μ. Τα ανακουφιστικά ανοίγματα έχουν πλάτος 1,80 μ. και ύψος 3,00 μ. Τα μεσόβαθρα έχουν πλάτος 4,00 μ. και ύψος 2,70 μ. Ο φορέας έχει πλάτος 4,20 μ. και το κατάστρωμα 4,80 μ. Τα διαζώματα του γεφυριού είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθο και τα υπόλοιπα τμήματα της γέφυρας είναι κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο σε μορφή οριζόντων αρμών. Το τρίτο άνοιγμα και το στηθαίο είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα και προστέθηκαν στη γέφυρα το 1952. Η αρμολόγηση έγινε με τσιμεντοκονία. Το γεφύρι είναι συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις του τόπου, με ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή και με την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Γέφυρα Ποταμού Σοφαδίτη

Η Γέφυρα του ποταμού Σοφαδίτη, θεμελιώθηκε το έτος 1925 και αποπερατώθηκε το 1930. Αποτελεί πρώιμη κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Κατά την κατασκευή της παρουσιάστηκαν προβλήματα στη θεμελίωση της μεσαίας κολώνας εξαιτίας της ανάβρας του ποταμού. Οι κάτοικοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να αντληθεί το νερό και έτσι θεμελιώθηκε η μεσαία πέτρινη κολώνα που παρουσιάζει ιδιαίτερο οικοδομικό ενδιαφέρον.

Γεφύρι του Τριζόλου

Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 13ο αιώνα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας με άνοιγμα τόξου 30μ και ύψος 15,50μ. Θεμελιωμένο σε βράχους γεφυρώνει το λιασκοβίτικο ποτάμι κοντά στη θέση Βαϊτση, λίγο παρακάτω από την συμβολή των ποταμών Ανθιριώτικου και Μεσοβουνίωτικου, αμφότεροι παραπόταμοι του Αχελώου. Από παλιά μέχρι και τη δεκαετία του 1970, οι κάτοικοι της Καρυάς επικοινωνούσαν με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Μουζάκι με μουλαρόδρομο μέσω του γεφυριού. Κάποια τυχαία κατολίσθηση έκοψε το μονοπάτι και από τότε δε χρησιμοποιήθηκε παρά την καλή του κατάσταση.

Διάφορα αξιοθέατα

Δημοτική Αγορά Καρδίτσας

Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και αποτελεί μοναδικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής από σκυρόδεμα, μέταλλο και γυαλί σε πανελλήνια τουλάχιστον κλίμακα. Ανήκει πιθανότατα στα τελευταία και ελάχιστα σωζόμενα κτήρια αγορών της γαλλικής εταιρείας Hennebique του Francois Coignet, η οποία άρχισε να κατασκευάζει κτήρια από οπλισμένο σκυρόδεμα για δημόσιες χρήσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα. Έχει τετράγωνη κάτοψη και αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα σε σχήμα Γ, στα οποία εδράζεται ο μεταλλικός σκελετός της στέγης. Το πρωτοποριακό και δαπανηρό εγχείρημα ήταν πρωτοβουλία του κοσμοπολίτη δημάρχου Αστερίου Αλλαμανή. Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις, η συγκέντρωση κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων και οπωροπωλείων θεωρήθηκε μεγάλο εκσυγχρονιστικό βήμα, καθώς η κεντρική πλατεία και οι γύρω δρόμοι απαλλάχτηκαν οριστικά από τους μόνιμα εγκατεστημένους πάγκους. Το 1992, η Δημοτική Αγορά κηρύχτηκε Μνημείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και λίγα χρόνια αργότερα αποκαταστάθηκε για να δοθεί σε πολιτιστικές και ήπιες ψυχαγωγικές χρήσεις.

Νερόμυλος Ανθοχωρίου

Τόποι όμορφοι, προικισμένοι από τη φύση. Ατέλειωτες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα από υπέροχα μονοπάτια που διασχίζουν όμορφα δάση ελάτης, αποζημιώνουν κάθε επισκέπτη που θα τα πραγματοποιήσει. Όμορφοι περίπατοι στο φαράγγι και στο δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και στην έξοδο του χωριού συναντά ο επισκέπτης τον παλιό νερόμυλο που ανακαινίστηκε και αποτελεί πλέον έναν καλό σταθμό αναψυχής για κάθε επισκέπτη. Από εκεί ξεκινά μονοπάτι 5χλμ. με σήμανση και φτάνει στον Άγιο Νικόλαο Αργιθέας. Μετά από διαδρομή 1.200μ. στο μονοπάτι με σκιερά πλατάνια, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη και το τοπίο σε μαγεύει και σε καθηλώνει.

Διαμονή στο νομό Καρδίτσας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register