Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Θεσσαλονίκης αξιοθέατα

Αξιοθέατα στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αξιοθέατα στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικός Χώρος Κουφαλίων

Η Μικρή Τούμπα: Η τούμπα έχει ύψος πέντε μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα Κουφάλια. Έχει σχηματιστεί από τις επιχώσεις οικισμού της Νεότερης Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού.

Τούμπα Ταβάς: Θεωρείται ότι είναι η αρχαία πόλη Ίχναι και βρίσκεται στο δρόμο από Χαλκηδόνα προς Κουφάλια. Έρευνες της μορφολογίας του εδάφους έδειξαν ότι στην αρχαιότητα η θέση της ήταν κοντά σε θάλασσα. Η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεότερη Νεολιθική-Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1985 σε απόσταση 400μ. θεωρούνται μέρος του νεκροταφείου του οικισμού.

Τούμπα Λιβαδίτσας: Βρίσκεται βόρεια των Κουφαλίων σε απόσταση 1,2χλμ. και είναι προϊστορικός οικισμός της Μέσης και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Διακρίνονται δάπεδα, τοίχοι κτισμάτων, λείψανα κτιρίων, καθώς και τμήματα κατεστραμμένου μωσαϊκού παλαιοχριστιανικών χρόνων. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χαλκηδόνος)

Αρχαιολογικός Χώρος Προχώματος

Τράπεζα Προχώματος: Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου που κατοικήθηκε μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Αξιού ποταμού και σε απόσταση 1χλμ. από τον οικισμό Πρόχωμα. Ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας είναι 13 μεγάλα αποθηκευτικά πιθάρια και τα κατάλοιπα μιας πλίνθινης κατασκευής.

Οικισμός στην τούμπα «Βαδάρ» του Καστανά: Η πρώτη φάση κατοίκησης των Κουφαλίων ήταν με τον εποικισμό των προσφύγων το 1925. Έτσι, η μορφή της πρώτης κατοικίας είναι απλή. Πρόκειται για την κατοικία τύπου Α. Στη συνέχεια, παρατηρείται κάποια εξέλιξη για να δημιουργηθεί η Κατοικία τύπου Β και μετά ή Κατοικία τύπου Γ. Συγκεκριμένα:

Κατοικία τύπου Α: Είναι μικρή ισόγεια, στο επίπεδο του εδάφους, με ορθογώνια κάτοψη και δίρριχτη ανισοϋψή στέγη.

Κατοικία τύπου Β: Είναι υπερυψωμένη από το έδαφος με τετράγωνη κάτοψη. Η στέγη είναι τετράριχτη και δημιουργεί γείσο πάνω από την είσοδο του σπιτιού. Αποτέλεσμα είναι ένα είδος πρόστυλου με δύο κολόνες, όπου καταλήγει η σκάλα που οδηγεί στην είσοδο του σπιτιού. Ο τύπος αυτός κατοικίας εμφανίζεται την περίοδο μεταξύ 1940-1950.

Κατοικία τύπου Γ: Μετά το 1950, η εξέλιξη της κατοικίας οδηγεί στο κτίσιμο σπιτιών διώροφων, μεγάλων διαστάσεων με τετράριχτη στέγη. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χαλκηδόνος)

Νεκροταφείο Βογομίλων

Το Νεκροταφείο Βογόμιλων Νέας Χαλκηδόνας είναι μεσαιωνικό νεκροταφείο. Οι Βογόμιλοι αποτέλεσαν χριστιανικές κοινότητες που ήκμασαν στα Βαλκάνια την περίοδο μεταξύ του 10ου αιώνα και του 15ου αιώνα. Το Νεκροταφείο Βογόμιλων Νέας Χαλκηδόνας βρίσκεται στη Νέα Χαλκηδόνα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών. Από το 10ο αι. η περιοχή αυτή ονομαζόταν Δρογουβίτεια, από το σλαβικό φύλο των Δραγουβιτών. Το 1988 ανακηρύχθηκε διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο. Σήμερα έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις στήλες και 39 ισοσκελείς σταυροί. Η πιο μεγάλη στήλη έχει ύψος δύο μέτρα και πάχος πάνω από μία σπιθαμή. Για τον Νικόλαο Οικονομίδη υπάρχουν ομοιότητες ως προς το σχήμα και τις διακοσμήσεις με μνημεία στη Βουλγαρία, τη Βοσνία και τη Νότια Γαλλία. Επίσης την Ιβηρική χερσόνησο, τη Γερμανία και την Αγγλία. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χαλκηδόνος)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στολίδι για την πόλη αποτελεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, μπαλέτα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, μέχρι συνεδριακές εκδηλώσεις. Στο κτίριο Μ1 συνυπάρχουν τα στοιχεία μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών, ενός χώρου υποδοχής του κοινού, συνεδριακών χώρων 50 θέσεων, γραφείων για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την υποστήριξη των εκδηλώσεων. Η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της. Το κτίριο Μ2, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Arata Isozaki, χαρίζει στην πόλη μια μοναδική κατασκευή που συνοψίζει τις αρετές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Γεωμετρικές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και μεταλλικά στοιχεία συνθέτουν μια εικόνα επιβλητικής απλότητας, που έρχεται σε αντίθεση αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στο γειτονικό Μ1. Γεμάτο φυσικό φως, το Φουαγιέ του νέου κτιρίου απολαμβάνει μια εξαίσια θέα. Διαθέτοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και έχοντας εξαιρετική υποδομή, η Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα ενώ η Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, που χωράει 300 άτομα, μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαφορετικού τύπου εκδηλώσεων. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα φωτίζονται μέσα από την εκθεσιακή δραστηριότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντικείμενα και ανασκαφικά σύνολα από έρευνες, οι οποίες έχουν διενεργηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη Μακεδονία από το 1912 μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση των εκθέσεων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, αναπαριστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έδρασαν κάποτε σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Οκτώ ενότητες συνθέτουν την εκθεσιακή πρόταση του Μουσείου, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της:

  • Προϊστορική Μακεδονία
  • Προς τη γένεση των πόλεων
  • Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα
  • Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις
  • Ο χρυσός των Μακεδόνων
  • Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels
  • Αγρός-Οικία-Κήπος-Τόπος
  • Μνήμη και … Λίθοι

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι χώρος πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης, επιστήμης και επικοινωνίας. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις με θέματα που αντλούνται από τον αρχαίο αλλά και τον σύγχρονο πολιτισμό, προωθεί την αρχαιολογική έρευνα και οργανώνει θεματικά εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Στεγάζεται από το 1962 σε κτήριο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο νεότερης κληρονομιάς, καθώς αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του μοντερνισμού στην Ελλάδα. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την συγκέντρωση των τεκμηρίων και κειμηλίων που δεν καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα, τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων και την έρευνα για την παρουσία των εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, κετουμπότ, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων (ως το 1940). Επίσης, το μουσείο διατηρεί τη μοναδική υφιστάμενη συλλογή προπολεμικών οικογενειακών και σχολικών φωτογραφιών, σχηματισμένη από δωρεές που συνεχίζονται και διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή επιχειρηματικών τεκμηρίων από τη Θεσσαλονίκη. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ στον ίδιο όροφο, παρουσιάζεται και η θρησκευτική, καθημερινή και οικονομική ζωή των Εβραίων της πόλης. Ένας ειδικός εκθεσιακός χώρος αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, όπως επηρέασε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο σύνολο της. Αξιόλογη είναι η μεγάλη ψηφιακή συλλογή τεκμηρίων σχετικά με την επιχειρηματικότητα των εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο διαθέτει πρόσβαση για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Στα πλαίσια της πολύπλευρης προσφοράς των Ελλήνων Φαρμακοποιών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέλαβε να αναδείξει την πολύ σημαντική φαρμακευτική ιστορία της χώρας και τη διαχρονική της αξία με τη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου στην Ελλάδα. Μέσα από τα εκθέματα τονίζεται ο πολύπλευρος και σημαντικός κοινωνικός ρόλος που επιτελεί ο Έλληνας Φαρμακοποιός, η εξέλιξη της Φαρμακευτικής Επιστήμης και η συνεισφορά του σ’ αυτήν. Σκοπός του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, καταγραφή, τεκμηρίωση, μελέτη-παρουσίαση και προβολή του φαρμακευτικού υλικού (όργανα, σκεύη, έπιπλα, μηχανήματα, βιβλία, συγγράμματα, συνταγές, φυτολόγια, δρόγες, φαρμακοτεχνικές μορφές κ.ά.) που αναφέρονται στην ιστορία της φαρμακευτικής επιστήμης στην Ελλάδα. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Με σκοπό την εξοικείωση των ανθρώπων και ειδικά της νέας γενιάς με τον παραδοσιακό πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος, οι μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου αναφέρονται στις βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης. Στα 20.000 περίπου αντικείμενα των συλλογών του περιλαμβάνονται λαϊκές φορεσιές, κεντήματα, έργα μικροτεχνίας και ξυλοτεχνίας, μουσικά όργανα, ξύλινα και χάλκινα οικιακά σκεύη, φιγούρες του θεάτρου Σκιών κλπ. Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης στεγάζεται σε έπαυλη των αρχών του 20ου αιώνα που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, γνωστή ως «Έπαυλη Μοδιάνο», από τον αρχικό ιδιοκτήτη της Ισραηλίτη τραπεζίτη Γιακό Μοδιάνο, ή «Παλαιό Κυβερνείο», από τη χρήση της ως επίσημη κατοικία του Διοικητή Βορείου Ελλάδος κατά τον Μεσοπόλεμο. Η έπαυλη αποτελεί αξιόλογο δείγμα του εκλεκτικισμού της Θεσσαλονίκης, που αναπτύχθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή της συνοικίας των «Πύργων» ή «Εξοχών», όπου συνοίκισαν από τα τέλη του 19ου αιώνα εύποροι Θεσσαλονικείς διαφόρων εθνοτήτων. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Συγκεντρωμένη σε έντεκα αίθουσες, η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει μέσα από αυθεντικά εκθέματα, εποπτικό υλικό και πολυμέσα, ποικίλες εκφάνσεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού. Το Μουσείο διαθέτει άρτια οργανωμένα εργαστήρια συντήρησης και πρότυπες αρχαιολογικές αποθήκες, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο αμφιθέατρα, πωλητήριο και καφέ-εστιατόριο. Στεγάζεται σε ένα κτίριο, ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, που οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1989 – 1993 με βάση τη βραβευμένη μελέτη του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Κυριάκου Κρόκου. Βραβεύτηκε το 2005 ως το «Μουσείο της Ευρώπης» (μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης), τιμή, η οποία αποδόθηκε σε ελληνικό δημόσιο μουσείο για πρώτη φορά. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο του Γαλλικού Τομέα του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ

Στο Γαλλικό τομέα του κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ λειτουργεί Μουσείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γαλλικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης. Το μουσείο έχει διαδραστική λειτουργία μέσω της χρήσης QR codes που δίνουν πρόσβαση σε βίντεο και μεταφράσεις (πέρα από την γαλλική και ελληνική, προς το παρόν στη σερβική) και μέσω της προβολής ντοκιμαντέρ. Το πρώτο τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στο ίδιο το νεκροταφείο. Το δεύτερο τμήμα, αφιερωμένο στο Μακεδονικό Μέτωπο, περιγράφει εν συντομία, το σχετικά άγνωστο Μέτωπο αυτό. Η τρίτη ενότητα εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην καθημερινή ζωή των περίπου 300.000 Γάλλων στρατιωτών που πέρασαν την περίοδο 1915-1918 από την πόλη. Παρουσιάζει τη συμβολή των Γάλλων στρατιωτών στην έκβαση του πολέμου και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και του λιμανιού της, καθώς και ολόκληρης της Μακεδονίας (κατασκευή δρόμων, καταπολέμηση λοιμωδών νόσων, εισαγωγή νέων μεθόδων αγροτικής καλλιέργειας). (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Εκμαγείων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Σε δύο μεγάλες αίθουσες στο υπόγειο του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στο παλαιό κτήριο της Φιλοσοφικής (το νεοκλασικό στο χρώμα της ώχρας) και τον κήπο μεταξύ της Θεολογικής, της Νομικής και του κεντρικού κτηρίου της Διοίκησης, στεγάζεται το Μουσείο Εκμαγείων. Το μουσείο διαθέτει μια συλλογή περίπου 700 γύψινων εκμαγείων σπουδαίων γλυπτών της αρχαιότητας που βρίσκονται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκτός από αντίγραφα, οι συλλογές του περιλαμβάνουν πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως από έρευνες στην περιοχή της Μακεδονίας (πήλινα αγγεία, ειδώλια, έργα μεταλλοτεχνίας, νομίσματα). Στόχος του μουσείου είναι καταρχάς η αρτιότερη κατάρτιση των φοιτητών αρχαιολογίας. Παράλληλα είναι ανοικτό και στο ευρύ κοινό, δέχεται μάλιστα τακτικά σχολικές ομάδες με δυνατότητα ξενάγησης. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Ελληνικού Οδηγισμού «Ειρήνη Καλλιγά»

Το Μουσείο Ελληνικού Οδηγισμού «Ειρήνη Καλλιγά» (Greek Guiding Museum «Irini Kalliga») φιλοξενεί την ιστορία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) (πρώην Σώματος Ελληνίδων Οδηγών) από την ίδρυση του, το 1932 , μέχρι και σήμερα. Στα πλούσια εκθέματά του περιλαμβάνονται στολές, σήματα, πολύτιμες εκδόσεις και oδηγικά βοηθήματα, σημαίες, αφίσες, εκπαιδευτικά προγράμματα, γράμματα, αναπαραστάσεις oδηγικών δραστηριοτήτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το Μουσείο πήρε το όνομα της ιδρύτριας του Ελληνικού Οδηγισμού ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΑ (1912-2000), κόρης του Αντώνη Μπενάκη, που το 1932 ίδρυσε την πρώτη Οδηγική Ομάδα. Η ίδρυση και λειτουργία του μουσείου στηρίζεται στην Εθελοντική Εργασία και προσφορά των Μελών και Φίλων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Όλη η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, από τις πρώτες πειραματικές προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι την σύγχρονη ελληνική παραγωγή, ξετυλίγεται μέσα από την Έκθεση του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη για την έβδομη τέχνη στην Ελλάδα με 12.000 περίπου ελληνικά και ξενόγλωσσα κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά ενώ η Ταινιοθήκη πραγματοποιεί αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες και στα σημαντικότερα ρεύματα του παγκόσμιου κινηματογράφου με εισηγήσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Λευκού Πύργου

Γνωρίστε την ιστορία της Θεσσαλονίκης, μπαίνοντας στην καρδιά του συμβόλου της πόλης, του επιβλητικού Λευκού Πύργου και απολαύστε την υπέροχη θέα από την κορυφή του! Στο Λευκό Πύργο λειτουργεί έκθεση που παρουσιάζει συνοπτικά και με πανοραμική ματιά την ιστορία της πόλης από την ίδρυση της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Η παρουσίαση γίνεται μέσω multimedia εφαρμογών, βίντεο, προβολές, διαδραστικές και ηχητικές εφαρμογές, έντυπες γραφιστικές συνθέσεις (φωτοτράπεζες) και διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες ανά όροφο. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης)

Το πρώτο Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στη χώρα, το διέδωσε και το ανέδειξε. Ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα. Οι ιστορικές ομάδες της ΧΑΝΘ, σπουδαίοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Μπάσκετ, διαδραστική ξενάγηση, σπάνια εκθέματα, αντίγραφα αθλητών σε φυσικό μέγεθος, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και διαδραστικά παιχνίδια αποτελούν μερικά από τα εκθέματά του που διαρκώς εμπλουτίζονται. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

MOMus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

Το MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) έχει ως αρμοδιότητά του τη συντήρηση, μελέτη, ανάδειξη και προβολή των εικαστικών, ως επί το πλείστον, επιτευγμάτων της μοντέρνας τέχνης, και ιδίως της διεθνούς σπουδαιότητας συλλογής Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930) καθώς και έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία συγκαταλέγονται στην αισθητική περίοδο του μοντερνισμού. Βασικοί άξονες του μουσείου είναι επίσης η εκπαίδευση του κοινού, η παραγωγή επιστημονικών εκδόσεων, η κινητικότητα των έργων των συλλογών του και η εξωστρέφειά του, με συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με άλλα ιδρύματα και μουσεία. Το μουσείο υποστηρίζει ενεργά την έρευνα και υποδέχεται επιστήμονες και φοιτητές που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη της ρωσικής πρωτοπορίας. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Museum of Illusions

Είσαι έτοιμος για μια αξέχαστη, μοναδική, διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία; Επισκέψου το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε σίγουροι πως θα βιώσεις μια ενδιαφέρουσα οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία διασκεδάζοντας με αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις! Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει ένα χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που ενθουσιάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Είναι το ιδανικό μέρος για να κερδίσεις νέες εμπειρίες και να διασκεδάσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου. Δεν είναι μέρος μόνο για παιδιά, αλλά και για γονείς, για ζευγάρια, γιαγιάδες και παππούδες. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (πρώην Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) προωθεί τις σύγχρονες πειραματικές καλλιτεχνικές εκφράσεις, υποστηρίζει την ώσμωση και τη σύνθεση των τεχνών και τις διαθεματικές-υβριδικές σχέσεις, ακολουθεί τις νέες τάσεις, ενισχύει την στήριξη νέων καλλιτεχνιών, πραγματοποίει ανοιχτές προσκλήσεις, συμμετέχει σε δίκτυα ανταλλαγών, ενισχύει την κινητικότητα καλλιτεχνών και επιμελητών με την υλοποίηση προγράμματος δημιουργικής παραμονής (residencies), και πράττει με βασικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη στον δημόσιο χώρο. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ

Ένα Μουσείο πολύ σημαντικό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ. Εδώ εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου του 1912 και στους χώρους του έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα Αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Στους χώρους του φιλοξενούνται πολεμικά κειμήλια των βαλκανικών πολέμων, στρατιωτικές στολές Ελλήνων αξιωματικών, πιστόλια και περίστροφα του ελληνικού στρατού, μετάλλια πολεμιστών, τουρκικά, σερβικά και ρουμανικά πολεμικά κειμήλια, πίνακες, έπιπλα και οικιακά σκεύη της κατοικίας από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ. Το κτίριο του Μουσείου χτίστηκε το 1905 ως εξοχική κατοικία του Ιταλοεβραίου Γιάκο Μοδιάνο, που ανήκε σε μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του Σαούλ Μοδιάνο ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Οθωμανική αυτοκρατορία. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει ίσως την πιο πλούσια συλλογή κειμηλίων και τεκμηρίων από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης των Αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και την επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας. Στους χώρους του παρουσιάζονται χάρτες, ιστορικά έγγραφα, διοράματα, ποικιλία οπλισμού και στολών, προσωπικά αντικείμενα Μακεδονομάχων κλπ. Το κτίριο του Μουσείου σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ και ολοκληρώθηκε το 1893 για να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, το οποίο κατά την περίοδο 1904-1908 αναδείχτηκε σε επιτελικό Κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα με επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) έχει ως αρμοδιότητά του την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης και τη μελέτη ρευμάτων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τη διάσωσή και ανάδειξη των εικαστικών ως επί το πλείστον επιτευγμάτων της. Διαχειρίζεται η συλλογή Ιόλα, τη συλλογή Ξύδη, τη συλλογή Απέργη και τις λοιπές συλλογές και έργα σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος «Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», τις συλλογές σύγχρονης τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη συλλογή γλυπτών του Ιδρύματος «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά». Η εν λόγω Διεύθυνση αναλαμβάνει την οργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ μπορεί να προβεί και σε αναθέσεις νέων έργων από εικαστικούς. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) είναι φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αποστολή του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, όσο και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας. Τα αρχεία και η συλλογή του περιλαμβάνουν 90.000 περίπου φωτογραφικά αντικείμενα της περιόδου 1890-2015, στα οποία περιλαμβάνονται το αρχείο Γιάννη Στυλιανού, το αρχείο Σωκράτη Ιορδανίδη, το αρχείο Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος. Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει ως αποστολή του τη μελέτη και την προαγωγή της τέχνης της φωτογραφίας και την αισθητική καλλιέργεια και την εξοικείωση/εκπαίδευση του ευρέος κοινού με αυτή, καθώς και με παλαιότερα και σύγχρονα ρεύματά της. Τα αρχεία και η συλλογή του περιλαμβάνουν 90.000 περίπου φωτογραφικά αντικείμενα της περιόδου 1890-2015, μεταξύ των οποίων, τα αρχεία Γιάννη Στυλιανού, Σωκράτη Ιορδανίδη και Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας στο ελληνικό τμήμα του αρχείου Fred Boissonnas. Ο εμπλουτισμός των συλλογών του, η δημιουργία οργανωμένου αρχείου, καθώς και η οργάνωση της Thessaloniki Photobiennale αποτελούν επίσης βασικοί στόχοι του. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος. Σε ένα φιλικό για τον επισκέπτη μουσείο, οι ιστορίες που αναπτύσσονται εδράζονται σε δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών (μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο με πάνω από 2.600 ανοιχτήρια), φιαλών, αγγείων και σκευών συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης. Η γειτνίαση του μουσείου με τον χώρο παλαίωσης, αλλά και τον αμπελώνα κάνουν το βίωμα του επισκέπτη να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή της επίσκεψής του. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Το μουσείο του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2005, με την κύρια συλλογή του να φέρει τον τίτλο «Κεντώντας την Μνήμη». Το μουσείο αποτελεί μια πραγματική κιβωτό πολιτισμού και ιστορίας, όπου, εκτός από τα κεντήματα και τις πολύτιμες μουσειακές συλλογές, φυλάσσεται και εκτίθεται το έργο της Μέριμνας και μνήμες από τις Αξέχαστες Πατρίδες. Πρόκειται για ένα μουσείο κατά βάση ανθρωπολογικό που διαλέγεται με την ιστορία καθώς χρόνια τώρα η Μέριμνα κέντησε την ιστορία της και μαζί κέντησε μια ιστορία για την δική της Τραπεζούντα, το δικό της Πόντο, τη δική της Θεσσαλονίκη, τη δική της Ελλάδα. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως μεταξύ των αρμοδιοτήτων και των επιδιωκομένων σκοπών του έχει και τη συλλογή, επεξεργασία και μεταλαμπάδευση της γνώσης, για τους ιερούς τόπους της ρωμιοσύνης, τις αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων. Βασική του επιδίωξη είναι η προτροπή των μαθητών για τη μάθηση της παράδοσης, αλλά και των ιδιαίτερων προγονικών εστιών. Στο Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού συλλέχθηκαν, διατηρήθηκαν και παρουσιάζονται Εικόνες αγίων από την Ανατολική Θράκη, τη Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου, την Ιωνία, την αγιοτόκο Καππαδοκία, φωτογραφίες παλιές και νέες από την Κωνσταντινούπολη, την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, βιβλία, αδιάψευστα ντοκουμέντα του εκπαιδευτικού συστήματος εκεί και τότε, έγγραφα κάθε είδους, ενδυμασίες και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και προγονικά κειμήλια ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς

Μεταξύ των οδών Ολύμπου και Φιλίππου βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά που αποτελούσε κοινωνικό και θρησκευτικό κέντρο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις (μέσα 2ου και μέσα 3ου αιώνα μ.Χ.), Ο χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς περιλαμβάνει τη μεγάλη ορθογώνια πλατεία, ισόγειο τμήμα της διπλής υπόγειας Κρυπτής Στοάς (λειτουργούσε πιθανότατα ως αποθήκη), ωδείο, νομισματοκοπείο, αρχείο εγγράφων, κυκλικό λουτρό ενώ έχει διαμορφωθεί υπόγειο Μουσείο που παρουσιάζει το ιστορικό της ανασκαφής, την ιστορία του χώρου από τα ελληνιστικά χρόνια καθώς και στοιχεία για την ανέγερση του μουσείου. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς βρίσκεται στη ΝΑ γωνία, στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου. Στη δυτική πλευρά της αρχαίας πλατείας υπάρχουν χώροι υγιεινής και η είσοδος προς το υπόγειο Μουσείο με τη μόνιμη έκθεση της Αγοράς, την αίθουσα για τις περιοδικές εκθέσεις και ένα μικρό αμφιθεατρικό χώρο εκδηλώσεων. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Ύδρευσης

Σε ένα ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα ΕΥΑΘ Α.Ε.), στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Στα αποκατεστημένα κτίρια του οργανώνονται ξεναγήσεις μαθητών σχολείων και μεμονωμένων επισκεπτών, οι οποίοι μπορούν να δουν από κοντά τη ζωντανή ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης: μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παλιούς ηλεκτρικούς πίνακες διανομής ρεύματος, αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη έως το 1978. Στον κεντρικό χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία: η παλιά ατμομηχανή με την αντλία, από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου. Επίσης, έχει γίνει πλήρης αναπαράσταση του κτιστού λεβητοστασίου που λειτουργούσε στα τέλη του 19ου αι., ενώ εκτίθενται και παλιά εξαρτήματα, όργανα μέτρησης του δικτύου υδροδότησης, υδρόμετρα, ακόμη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τα συνεργεία επισκευών. Στο μουσείο διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής»

Το αρχείο του κ. Χρήστου Καλεμκερή περιλαμβάνει πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό υλικό από το 1838 (απαρχές της τέχνης της φωτογραφίας) μέχρι και σήμερα με αντικείμενο σημαντικά θέματα Ελλήνων και ξένων φωτογράφων που στελεχώνουν την ίδια την ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Ανάμεσα στα θέματα αυτά εξέχουσα θέση έχουν σπάνιες φωτογραφίες από την ιστορία του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, από τους Βαλκανικούς και τους δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς και από τις αρχαιότητες της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Ολυμπιακό Μουσείο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και είναι το μοναδικό Μουσείο, αντίστοιχης θεματικής στην Ελλάδα, αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στο πρώτο επίπεδο του κτιρίου, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ», που είναι αφιερωμένη στην ιστορία των αγώνων, στα Ολυμπιακά Αθλήματα και στους Ολυμπιονίκες ενώ, στο επίπεδο του ορόφου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Η περιήγηση στην Ολυμπιακή ιστορία, ολοκληρώνεται με την ενότητα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Φιλοξενεί ψηφιακές εφαρμογές που συμπληρώνουν την αφήγηση των εκθεμάτων, τόσο εντός των προθηκών (qr codes) όσο και εκτός (οθόνες αφής) δίνοντας επιπλέον ψηφιακή πληροφορία, για κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση. Τέλος, με χρήση διαδραστικών εφαρμογών που επίσης βρίσκονται στο χώρο της μόνιμης έκθεσης, ο επισκέπτης μπορεί να μετρήσει τις δυνατότητές του στο άλμα, στην ισορροπία, στις ρίψεις και στα αντανακλαστικά. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια ανασυνθέτοντας τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συναντήσει κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συναντάει κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού, ακουμπώντας με σεβασμό την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Ακόμη, στο Μουσείο φιλοξενείται η πιο ολοκληρωμένη συλλογή ταγμάτων αριστείας και στρατιωτικών μεταλλείων στην Ελλάδα. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Selfie Museum

Το πρώτο Selfie FunHouse της Ελλάδας είναι γεγονός. Ένα νέο και κορυφαίο διαδραστικό studio φωτογράφισης για selfie βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης! Εξερευνήστε τις 30 διαφορετικές θεματικές εγκαταστάσεις μας και μέσω της κάμερας του κινητού σας γίνεται οι απόλυτοι πρωταγωνιστές! Σας προσκαλούμε με την παρέα ή την οικογένεια σας για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία 60 λεπτών, για στιγμές διασκέδασης, γέλιου και όμορφων αναμνήσεων. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας καλή διάθεση και αστείρευτη φαντασία!!! (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

UYiLO Museum

Το UYiLO MUSEUM είναι το πρώτο μουσείο τεχνολογίας στην Ελλάδα και το δεύτερο στον κόσμο. Τα εκθέματα του μουσείου αφορούν την τεχνολογική εξέλιξη των υπολογιστών, iPad, iPod, iPhone μέσα από την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία τεχνολογίας την Apple. Οι μαθητές/φοιτητές, μπορούν να γνωρίσουν πως εξελίχθηκαν στο χρόνο οι προσωπικοί υπολογιστές τα iPad, iPod και τα iPhone. Έχουν την ευκαιρία να δουν τα μοναδικά μοντέλα της Apple από το 1976 έως το 2012 και να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη ραγδαία εξέλιξή τους. Το UYiLO MUSEUM είναι ανοιχτό για όλους και με εύκολη πρόσβαση και για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Παιδικό Μουσείο

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 4-15 ετών και των οικογενειών τους. Προσφέρει: Μελέτη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά, φιλοξενία συγγραφέων, φιλοξενία μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πρακτική άσκηση φοιτητών και φοιτητριών. Επίσης υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε άλλα Μουσεία, Δήμους, νοσοκομεία, οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», φιλοξενεί το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν του «Orient Express», αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Orient Express, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περίφημο τρένο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Πέρα όμως από αυτό, το σιδηροδρομικό παρελθόν της πόλης αναβιώνει και μέσα από άλλα σημαντικά εκθέματα όπως χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μεταξύ αυτών και ένα έπιπλο-νιπτήρα από τον «βασιλικό συρμό», ένα από τα λίγα αντικείμενα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν. Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arigoni και εγκαινιάστηκε το 2001. Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Δημοτική Πινακοθήκη

Σε τρία κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία για την  πόλη στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνει και φιλοξενεί μόνιμες εκθέσεις από τις συλλογές της και περιοδικές σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, καλλιτέχνες κ.α. Στην Casa Bianca, διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, χαρακτηριστικό δείγμα του εκλεκτικισμού των αρχών του 20ου αιώνα και ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, εκτίθενται μόνιμα η συλλογή έργων του Νικολάου Γύζη, δωρεά της οικογενείας του ζωγράφου και η συλλογή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων από τον κοιμητηριακό Ναό της Ευαγγελίστριας.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη)

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί υπηρεσία του Δήμου της πόλης. Το κτίριο περιλαμβάνει τρεις ορόφους και διαθέτει εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, με ειδικές προθήκες και σταντ, γραφεία διοίκησης στον πρώτο όροφο, εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο στο δεύτερο όροφο, καθώς και σύγχρονο χώρο εκδηλώσεων στον τρίτο όροφο με σύστημα αυτόματης διερμηνείας, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων. Η βιβλιοθήκη (αναγνωστήριο) δέχεται καθημερινά τους ερευνητές της ιστορίας της πόλης, οι οποίοι μπορούν να εντρυφήσουν εκτός της ειδικής βιβλιοθήκης και του Δημοτικού Αρχείου της πόλης, σε ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, συλλογές φωτογραφιών, καρτ-ποστάλ, χαρτών και βιντεοκασετών με θέματα πάντοτε από την ιστορία της πόλης. Το ίδρυμα δέχεται τα τελευταία χρόνια και επισκέψεις αλλοδαπών ερευνητών, καθώς επίσης μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διοργανώνει τακτικά εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων και προβαίνει σε διάφορες εκδόσεις, προκειμένου να καλύψει κενά της ιστοριογραφίας της Θεσσαλονίκης. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1975, με σκοπό την προβολή και διάδοση της νεοελληνικής τέχνης και ιδιαιτέρως της εικαστικής δημιουργίας του βορειοελλαδικού χώρου. Στεγάζεται στον τελευταίο όροφο του Μεγάρου Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και καλύπτει μια επιφάνεια πεντακοσίων περίπου τ.μ. Η συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνει περισσότερα από εννιακόσια έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει φιλοτεχνηθεί από Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, ενώ δεν λείπουν και έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Τα διακόσια περίπου έργα που παρουσιάζονται στις τρεις αίθουσες της Πινακοθήκης παρέχουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των βασικών κατευθύνσεων της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στην Β. Ελλάδα και γενικότερα της εξέλιξης της νεοελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Εκτός από την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής της η Πινακοθήκη οργανώνει και περιοδικές εκθέσεις, είτε μεγάλων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής τέχνης είτε εκθέσεις των μελών των σημαντικότερων συλλογικών οργάνων των καλλιτεχνών. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με αποκλειστικό σκοπό την έρευνα, μελέτη και δημοσίευση κάθε θέματος που αφορά την Ελληνική Μακεδονία. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

Οι δραστηριότητες του ΜΙΕΤ αφορούν κυρίως περιοδικές εκθέσεις: εικαστικές (ζωγραφική και γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και εγκαταστάσεις), ιστορικές (βασισμένες στο πλούσιο αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης. Το Κέντρο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του εκδηλώσεις λόγου, παρουσιάσεις βιβλίων του ΜΙΕΤ αλλά και άλλων εκδοτών, διαλέξεις και προβολές. Στο Κέντρο λειτουργεί πωλητήριο, ενημερωμένο με όλες τις εκδόσεις του Ιδρύματος, της Εθνικής Τράπεζας και του Ιστορικού της Αρχείου. Έχει το προνόμιο να στεγάζεται στη Βίλα Καπαντζή, ένα μοναδικό κτίριο της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της συνοικίας των Εξοχών, το οποίο έχει κατά καιρούς συνδεθεί με πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Από το 2008 λειτουργεί και το ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, το οποίο μετασκευάστηκε σε έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο. Εκεί, διατίθενται, εκτός από τα βιβλία του Ιδρύματος, οι εκδόσεις άλλων εκατό και πλέον φορέων (Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Μουσείων κ.ά.). Παράλληλα, στο πατάρι έχει διαμορφωθεί ένας μικρός εκθεσιακός χώρος, όπου παρουσιάζονται εκθέσεις κυρίως νέων καλλιτεχνών. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Οικία Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ

Δείγμα κατοικίας του 19ου αιώνα, στην οποία φέρεται να γεννήθηκε το 1881 ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ, αναμορφωτής της Τουρκίας και πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, δωρήθηκε από το ελληνικό στο τουρκικό κράτος και δίπλα της ανεγέρθηκε το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας. Στο δεύτερο όροφο του σπιτιού βρίσκεται το δωμάτιο όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ και το ομοίωμα του σε φυσικό μέγεθος ενώ εκτίθενται ακόμη προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και ενδύματα του Τούρκου ηγέτη. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στόχοι του Ιδρύματος είναι η συλλογή, καταγραφή, μελέτη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η πραγματοποίηση εκθέσεων σε συνεργασία με πολιτισμικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η ουσιαστική επαφή του κοινού με τα έργα τέχνης μέσω ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. (Πηγή πληροφοριών: Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης)

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register