Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Ημαθίας

Αιγές

Ένα από τα αξιοθέατα στο Νομό Ημαθίας είναι ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του αρχαίου Μακεδονικού κράτους βρίσκεται στις υπώρειες των Πιερίων και απέχει από τη Βέροια περίπου δεκατρία χιλιόμετρα. Το όνομά της πόλης προέρχεται από τη λέξη «αἴξ» που σημαίνει κατσίκα και το «Αιγές» στην κυριολεξία σημαίνει «πόλη των κατσικιών». Το όνομα προήλθε από χρησμό που έλαβε ο βασιλιάς Περδίκκας ο Α’ από την Πυθία, η οποία τον συμβούλευσε να χτίσει την πρωτεύουσά του εκεί όπου θα τον οδηγούσαν τα κατσίκια. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα η πρωτεύουσα των Μακεδόνων μεταφέρθηκε στην Πέλλα. Εκτός από τους περίφημους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’ (γιού του Μέγα Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης), στις Αιγές ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο και τα εντυπωσιακά  Ανάκτορα, το ιερό της Εύκλειας, καθώς και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να συγκεντρώσει, να διαφυλάξει και να προβάλλει σημαντικά αρχαία ευρήματα από ολόκληρο το νομό Ημαθίας. Ανακαινίστηκε το 2009 και στις προθήκες του εκτίθενται σπάνιες αρχαιότητες  από την Ύστερη Εποχή Χαλκού έως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει τη μνημειώδη κεφαλή της Μέδουσας, η οποία ήταν ενσωματωμένη στα τείχη της πόλης, προκειμένου να δρα αποτρεπτικά για τους εχθρούς. Σημαντικό, επίσης, έκθεμα είναι ο λεγόμενος «Γυμνασιαρχικός» Νόμος της Βέροιας. Πρόκειται για επιγραφή, με την οποία καθορίζονταν οι όροι λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης.

Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας & Τέχνης

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι ευγενώς παραχώρησαν το πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη. Το Βλαχογιάννειο Μουσείο βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στη λεγόμενη «παραλία» της Βέροιας και πίσω, ως μέρος της αυλής του, έχει το ιερό του παλαιού βυζαντινού ναΐσκου του Αγίου Νικολάου (του επιλεγομένου της Γούρνας). Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η Βέροια κατά τη βυζαντινή περίοδο αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μακεδονίας. Η πλούσια βυζαντινή παράδοση της πόλης, καθώς και οι σχέσεις της με τις άλλες μεγάλες πόλεις εκείνης της περιόδου (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη κ.α.) αναδεικνύονται μέσα από τις ενδιαφέρουσες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Το μουσείο στεγάζεται σε παραδοσιακό βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε ως κυλινδρικός αλευρόμυλος και αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου το αναπαλαίωσε και το μετέτρεψε σε Βυζαντινό Μουσείο. Στις προθήκες του εκτίθενται πλούσια ευρήματα από όλες τις βυζαντινές περιόδους και περιλαμβάνουν αγιογραφίες,  φορητές εικόνες, νομίσματα, ψηφιδωτά δάπεδα κ.α.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο και ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, ενώ συνέβαλε σημαντικά στον εμπλουτισμό του το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας. Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας και της παράδοσης στις νεότερες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης (του 1842), ένα αριστούργημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο του μουσείου θα δείτε τον αργαλειό και τα εργαλεία της Ναουσαίικης οικιακής υφαντικής. Επίσης εκτίθενται διάφορα σκεύη του νοικοκυριού. Στον πρώτο όροφο θα δείτε τον οντά με όλα τα έπιπλα, υφαντά και σκεύη που τον χαρακτηρίζουν. Το τζάκι με όλα τα χρειώδη,, τα καθιστικά πλάι στο τζάκι και ο σοφράς, χαμηλό τραπέζι όπου η οικογένεια έτρωγε. Το σεντούκι όπου έβαζαν τα ρούχα, κούκλες με τοπικές φορεσιές και λίγο πιο κάτω ο καλός νοντάς (το δωμάτιο υποδοχής) με το μαγκάλι στη μέση και στολισμένος με χειροποίητα χαλιά, υφαντά και κεντήματα. Θα θαυμάσετε επίσης στο μουσείο πολλές αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Νάουσας, ανάμεσά τους ξεχωρίζει της νύφης, καθώς και οι φορεσιές της Μπούλας και του Γενίτσαρου από το φημισμένο παραδοσιακό δρώμενο της Αποκριάς. Ακολουθεί η τραπεζαρία και ύστερα, στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται όπλα και ξίφη από το 1821, τον Μακεδονικό αγώνα και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και φορεσιές και οπλισμός οπλαρχηγών και αγωνιστών που πολέμησαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Ιστορικό Μουσείο Νησίου Ημαθίας

Το Ιστορικό Μουσείο Νησίου εκθέτει ιστορικό, λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό από σκηνές καθημερινού βίου μέσα και έξω από το παραδοσιακό σπίτι, στο χωριό και στον κάμπο, σε θεματικές ενότητες κάνοντας και αναφορές σε ήθη και έθιμα.

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας

Το Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της. Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κρασί και ειδικότερα για το κρασί της Νάουσας. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι όλα παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα. Το Μουσείο ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη- το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908).

Διαμονή στο νομό Ημαθίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register